A vetőmag hamisítással szembeni fellépés lehetséges eszközei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
2012. Január 24. Érettségi Érettségi formái  Rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony.
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
…hogy hogyan lehetne az Internet segítségével pénzt keresni? Mit szólna hozzá, ha mától kezdve részesedhetne egy webáruház bevételéből?
NYÍREGYHÁZI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM
Kecskés Gábor Berzence  Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Társadalmi szemléletformálás – a komplex.
Kvantitatív Módszerek
ILA The App That Pays in so Many Ways Web bemutató.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Huszta Roland – Fejlesztési igazgató
ADNS Attestation DataNet Service
Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
Legyen Ön is Gazda(g)! Baromfitartási és kertművelési program a vecsési Családsegítő Szolgálat szervezésében.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Elektronikus kérelem benyújtás
Foltkeresés tüdő röntgen képeken
AZ EMCS KKK-WEB ALKALMAZÁS LEHETŐSÉGEINEK BEMUTATÁSA Június 04.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Ügyfélbarát ügyintézés, partneri kapcsolat a pályázatkezelésben – Az Új Széchenyi Terv pályázatok tanulságai Biró.
Az online reklám esete a joggal
Panaszok kezelése Forgalomból kivonás
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
A transzferár ellenőrzés adóhatósági tapasztalatai
Piac és Profit Május 8. Kockázatkezelés a kapcsolatok hálójában.
Az orosz piacra lépés során felmerülő nehézségek
Napilapok Magyarországon 2014-ben  Kitekintés  Értékek  Olvasók  Reklámpiac  Új üzleti modell.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Az objektív vizsgálatok jelentősége a fajtaválasztásban Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, január 26.
Pecze Rozália Syngenta Kft Budapest Vásárváros 2012 január 27. Illegális növényvédőszerek.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az országos egyenlőbánásmód-referensi hálózat.
Bankkártya- visszaélés én 01:34 órakor az OTP biztonsági ügyeletese telefonon tett bejelentést, hogy a Győr Teleki utca 51.
Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag?
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Econet.hu Nyrt év jelentősebb eseményei I i alaptőke-emelés Est Média Group Kft. 70%-ának megszerzése /Pesti Est, Est.
14.30 Regisztráció Köszöntő – Vértes Tibor, elnök Megnyitó – L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
A projekt a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával valósult meg.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Lehetséges együttműködési területek az internetes bankkártya elfogadás területén.
MATRIX Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. Szádeczky Tamás e-közszolgáltatások tesztelési módszertana Törvényesség, szabványosság, biztonság.
MAGYAR AUTÓS SZAKMAI SZÖVETSÉG SZIGET FESZTIVÁL HAMIS ALKATRÉSZEK ÉS ANNAK VESZÉLYEI.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
TIT Öveges József Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Adatszolgáltatások tapasztalatai Mihalik István pénzügyőr őrnagy osztályvezető.
Számítógépes bűnözés.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
CÉL: Akkora hatalmas hálózattal rendelkezni, ami 150
Előadás másolata:

A vetőmag hamisítással szembeni fellépés lehetséges eszközei Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, 2012. január 26.

Hamisítás a világon A hamisítás mértéke jelentős: 2008-ban 775 Mrd USD (OECD) Növekvő tendenciát mutat: 2015-re megduplázódhat Minden szektorban jelen van: Software ipar – 45 Mrd USD Autógyártás – 12 Mrd USD Ruha és cipő – 12 Mrd USD Cigaretta – 6-10% (BAT) Gyógyszerek – 10% (WHO)

Hamisítások eltolódása a luxus cikkektől a használati cikkekig Luxus cikkek: óra, gyógyszerek, ruházat cipők stb. Elektronikai cikkek: alkatrészek, félvezetők, mobil telefonok, nyomtató patron stb. Háztartási cikkek: fogkrém, kozmetikai cikkek, üdítők, alkoholok, élelmiszer stb. …

A fémzárolt vetőmag megéri az árát, Ezért HAMISÍTJÁK!!! Mindig keresse az igazit! Fogjunk össze a vetőmaghamisítók ellen!   Magyarországon csak a jogszabályban lefektetett követelményeknek megfelelő, hatóság által ellenőrzött vetőmagtételeket szabad forgalomba hozni!

Faktorok, amelyek kedveznek a vetőmag hamisításnak Recesszió, alacsony termelői bevételek A tevékenység relatíve könnyen szervezhető (hamisítás + terjesztés) Alacsony kockázat, a bűnüldöző szervezeteknél alacsony prioritás: - egészségre nem ártalmas (gyógyszerek, autóalkatrész stb.) - az állam nem esik el hatalmas adóbevételektől (cigaretta, alkohol) - nem a klasszikus szervezett bűnözői csoportok követik el Magas profit

A hamisított vetőmag ismérvei: A hamisított vetőmagot akár teherautóról nagy tételben is árusíthatják, vagy kisebb vásárokon, piacokon „csomagtartóból” kínálják. A hamisított vetőmagot a vetőmag piaci áránál olcsóbban ajánlják, esetleg akciós, vagy megmaradt tételként tüntetik fel. A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetihez. A hamis címke könnyen téphető és a fémzárszám és/vagy a címkesorszám is hibás, nem a címkén szereplő hibridet és vetőmagtételt azonosítja.

A címke tartalma: A címkehamisítás okirat hamisításnak számít!! A címkék téphetetlen anyagból készülnek, egyedi nyilvántartásúak, sorszámozottak, - az öntapadó típusok kivételével - vízjellel ellátottak, kitöltésük számítógéppel történik. Minden egyes zsáknak, csomagolási egységnek külön azonosító száma van.   A címkehamisítás okirat hamisításnak számít!!

Milyen kárt okozhat a hamis vetőmag használata? Hibridnövények esetében a termény (F2 generáció) visszavetése jelentős terméscsökkenést eredményez. Hamis vetőmag esetén a zsákban gyakran töredezett, csíraképtelen mag található, ez tovább növeli a veszteségeket. A csávázás hiánya (általában csak színezett, nem csávázott) tovább rontja annak az esélyét, hogy az elvetett mag kicsírázzon, illetve, hogy a kezdeti fejlődése megfelelő legyen. A genetikai, csírázóképesség és növényvédelmi problémák egyaránt termésveszteséget okoznak, ami együttesen akár a 100%-ot is elérheti.   Hamis vetőmag használatával a gazda több kárt okoz magának, mint amennyit megtakarít az „olcsóbb vetőmaggal”!

F2 generáció, azaz a terményből fejlődő növényállomány

Teendők, amennyiben gyanús vetőmaggal találkozik: Értesíteni az MgSzH megyei Vetőmagfelügyeleti Osztályát (06-1/336-9000), vagy a Vetőmag Szövetséget (06-1/332-5755).   Az MgSzH-nál telefonon, illetve a honlapon on-line módon* is lekérdezhető a fémzárszám, és a címkesorszám, amely alapján ellenőrizhető a vetőmag eredete.    Hatósági Jegyzőkönyv felvétele elengedhetetlen a bizonyításhoz! Ne feledje: A fémzárolt vetőmag megéri az árát!   *http://vigor.mgszh.gov.hu:8080/VigorServerUly/okmany.html Figyelmeztetés! Az MgSzH oldalán elérhető adatbázis link a fémzárszám, címkesorszám, és a címke dátuma alapján megmutatja a kérdéses tétel faj-fajta adatait és a Vigorral kiállított okmányait. A program az OMMI és MgSzH által címkézett tételeket tartalmazza 2004.07.01-től folyamatosan, a kiadott ISTA bizonyítványokat 2010.08.20-tól, belföldi okmányt még nem tartalmaz, feltöltése folyamatos. Nem magyar tételek adatait a rendszer nem tárolja.

Csak megbízható kereskedőtől vásároljon vetőmagot! Vetőmagvásárláskor mindig kérjen számlát!

A VSZT vetőmaghamisítás elleni kampánya 2009 őszén indult kampány Két év alatt a hazai szaksajtóban 50 alkalommal jelent meg a kampány anyaga, változó formában 70.000 db A5 tájékoztató füzetet és 400 db A3 plakátot készítettünk A fajtatulajdonosokhoz és az integrátorokhoz két év alatt 40.000 db szórólapot és 110 db plakátot juttattunk el.

Felvettük a kapcsolatot az MgSzH Falugazdász Hálózatával Felvettük a kapcsolatot az MgSzH Falugazdász Hálózatával. A Hálózat megyénként 1000 db szórólap és 10 db plakát szétosztására vállalkozott A kampány sikeres volt, a gazdálkodók figyelmét felhívta a hamis vetőmag létezésére, használatának veszélyeire. Számos bejelentés érkezett a VSZT-hez és az MgSzH-hoz egyaránt A bejelentések megoszlottak aszerint, hogy honnan értesült a bejelentő a hamis vetőmag veszélyeiről: szaklap, Falugazdász Hálózat, cégek képviselői.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!