Magyar- Szlovák határon átnyúló partneri együttműködés a felnőttképzés és a szakképzés területén Konferencia, Győr, 2012. december 14. (péntek) A Graf-Get.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Tornyosi István Nána Invest,s.r.o Június 6. Budapest
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
Winkler Gyula EP képviselő
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A (társadalmi) nemek kérdése a foglalkoztatáspolitikában: a pályaválasztástól a hivatásig Nagy Beáta.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Leonardo da Vinci Program. A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési programja a szak- képzés területén.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Európai Unió regionális politikája. Az EU alapító atyjai Jean Monnet ( ) Robert Schuman ( )
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
Kis- és középvállalkozások támogatási rendszere Szlovákiában - különös tekintettel az intézményi támogatásra Selye János Egyetem PhDr. Antalík Imrich VI.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TÁMOP pályázati lehetőségek a szak-és a felnőttképzés területén - 2
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Európai Uniós ismeretek
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Előadás másolata:

Magyar- Szlovák határon átnyúló partneri együttműködés a felnőttképzés és a szakképzés területén Konferencia, Győr, december 14. (péntek) A Graf-Get Számítástechnikai kft. Akkreditált Felnőttképző – Magyarország, Győr és a Szövetség a Közös Célokért társulás – Szlovákia – Dunaszerdahely, Galánta, Pozsony, Komárom, Párkány közös programja

A program keretében megvalósuló konferencia Győrben, december 14-én Az előadás témája: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere, a munkaerő piaci környezet elemzése Előadó: Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója,

A program az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

Az Európai Szociális Alap pályázati programja: Szlovákiában • A foglalkoztatás és szociális felzárkóztatás operációs program keretében • Képzés és a munkaerőpiacra való felkészülés • Munka- szociális és családügyi központ a kérelmező, a pályázat végrehajtója 10 millió euró összeg 2010 január – 2013 decembere közötti időszakra valamennyi szlovákiai kerület részére (NUTS III) Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

Európai foglalkoztatási stratégia Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

• Az Európa 2020 stratégia célkitűzései • Az Európa 2020 az Európai Unió 10 évre szóló növekedési stratégiája. • Az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek teljesítése terén tett előrehaladás mérése érdekében 5 kiemelt cél meghatározására került sor az EU egészére vonatkozóan. • Nemzeti célok, összehasonlíthatóak a magyarországi és szlovákiai adatok. Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

Az Európa 2020 stratégiai célok egymással összefüggnek és egymást erősítik: Az oktatás tökéletesítése elősegíti, hogy javuljon a foglalkoztathatóság és csökkenjen a szegénység; A gazdasági élet-ben végzett kutatási-fejlesztési és innovációs tevé-kenységek révén Európa verseny-képesebbé válik, és új munkahelyek jönnek létre; A környezet- kímélő technológiákba történő beruházás hozzá járul az éghajlat-változás elleni küzdelemhez, egyúttal pedig új üzleti és foglalkoztatási lehetőségeket teremt. Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

Az „Új munkahelyekhez szükséges új készségek” elnevezésű kezdeményezés célja: annak pontosabb előrejelzése, hogy milyen készségekre lesz szükség a jövőben • a munkaerő-piaci szükségletek és a rendelkezésre álló készségek jobb összehangolása • az oktatás és a munka világának összekapcsolása Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

„Több lehetőséget a fiataloknak” • gyakoribb finanszírozás az Európai Szociális Alapból • innovatív szemléletmódok • a fiatalok külföldi munkavállalásának elősegítése • a politikai hatóságok, vállalkozások és szakszervezetek közötti uniós, tagállami, regionális és helyi szintű partnerségek szorosabbá fűzése • az Európai Bizottság által nyújtott szakpolitikai iránymutatás és támogatás Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

Egyéb uniós szintű intézkedések • Youth guarantees -a fiatalok részére kidolgozott garanciák • Szakmai gyakorlatok európai minőségi keretrendszere • „Az első EURES-állásod” – 2012 és 2013 között 5000 fiatal találjon munkát egy másik uniós országban. • Erasmus & Leonardo da Vinci – 2012-ben fiatal kap lehetőséget, hogy egy másik uniós tagállamban található vállalkozásban dolgozzon. • Erasmus program vállalkozóknak – 600 fiatal vállalkozó teheti próbára tudását egy másik uniós tagállamban székelő kisvállalkozásban. • Európai önkéntes szolgálat – EU-szerte állás vár önkéntesekre. Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

„Program stability Slovenskej republiky na roky 2012 až 2015” A Szlovák Köztársaságnak a ös évekre vonatkozó stabilitási programja Gazdaságpolitika keretei és céljai: Fiskális politika, pénzpolitika, strukturális politika Szlovákia elleni túlzott deficit eljárás folyik 2009 óta, 2013-ig szeretné az eljárás megszüntetését elérni. Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

A stabilitási programban Munkaerő piac • 2012-ben a gazdaság lassabb növekedése miatt a munkaerő piac stagnálni fog. • Az 1,1%-os gazdasági növekedés nem elegendő arra, hogy új munkahelyeket generáljon. • Összesen 7 ezer munkahely megszűnése, a foglalkoztatottság 0,3%-os csökkenése. • 2015-ben a válság előtti időszak színvonalának elérése a cél, ezt a költségvetés konszolidációjával kell elérni. • A munkanélküliség mértéke 2012-ben: 13,8% • 2013-ban a prognózis: 13,2%. Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

. Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

„Opatrenia Národného programu reforiem SR” júniusában fogadta el a szlovák kormány a Szlovák Köztársaság Nemzeti Reformprogramjának intézkedéseit • a gazdasági fejlődést célzó költségvetési konszolidáció folytatása • gazdasági növekedés és versenyképesség növekedésének ösztönzése • a munkanélküliség és a válság társadalmi következményeinek mérsékelése • a közigazgatás modernizálása • a gazdaságnak történő hitelnyújtás normalizálása Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

A munkanélküliség alakulása Szlovákiában – október végén Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

. Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

. Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

• Academia Istropolitana Nova (AINova) • Academia Istropolitana • Akadémia vzdelávania • Asociácia inštitúcií vzdelávania dospelých • City University Bratislava • Konfederácia odborových zväzov, KOZ SR • Databáza Slovstat-u • Digitálne štúrovstvo digistur.infovek.skdigistur.infovek.sk • Európsky vzdelávací inštitút n.o.) • Eurostat • Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky, AZZZ SR • Konferencia ICETA • Projekt Infovek • Ústav informácií a prognóz školstva ÚIPŠ • Portál • Inštitút bankového vzdelávania NBS • Kontis Slovakia • Ministerstvo školstva Slovenskej republiky • Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania • Republiková únia zamestnávateľov, RÚZ • projekt Otvorená škola otvskola.infovek.sk/otvskola.infovek.sk/ • Nadácia otvorenej spoločnosti • SAAIC - Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu • Slovenský živnostenský zväz • Slovenska poľnohospodárska univerzita v Nitre • Slovenská technická univerzita v Bratislave • Slovenská technická univerzita v Bratislave – Inštitút celoživotného vzdelávania • Štátny inštitút odborného vzdelávania • Štatistický úrad SR • Technická univerzita v Košiciach • Technická univerzita vo Zvolene • Transfer Slovensko ww.transfer.skww.transfer.sk • Inštitút vzdelávania odborov SR, IVO SR • Konferencia Virtuálna univerzita Internet oldalak, amelyek felnőttképzéssel foglalkoznak abc sorrendben Pogány Erzsébet: A szlovákiai magyarság szakképzésének és felnőttképzésének társadalmi háttere..., Konferencia, Győr, 2012.XII

Köszönöm szíves figyelmüket. Pogány Erzsébet, SZAKC igazgatója