„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Tisztelettel köszöntöm
A motiváció fenntartása
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Szociális munka a börtönben
az áldozatokért és a tettesekért
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Készítette: Molnár Fruzsina Eszter szociális munka III. évfolyam
Közösségfejlesztés és közösségi munka
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Reintegrációs tanácsadó munkakör
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Várakozások az eredmények tükrében,
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Miben ugyanaz, miért más?
Büntetés-végrehajtási
Merre tart a hazai büntetés-végrehajtás?
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Szociálpolitikai keretek
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
Geskó Sándor A KÖZÖSSÉGI MEDIÁCIÓ GYAKORLATA
A Mediáció.
Önfejlesztő mentális gyakorlatok a szabadságvesztés-büntetésüket töltők reszocializációjában Molnár Attila Károly Andragógia BA Témavezető: Szabóné dr.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
Mediation and Restorative Justice in Prison Settings Empirikus kutatás- OKRI Kísérleti modellprogram –Foresee Partnerek: Balassagyarmati Fegyház.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Mediátorképzés Büntető mediáció.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
SZERVEZETI MEDIÁCIÓ Mediációs Műhelytalálkozó Zajkás Gergely DHL Supply Chain.
TAMOP A-11/ Hogyan? - Másképp „Esélyek ?!” Mentori Tapasztalatok.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
A modellkörlet gyakorlati tapasztalatai a Szegedi Fegyház és Börtönben
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Előadó: Fellegi Borbála Aszódi Javítóintézet május 20.
Előadás másolata:

„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban” Resztoratív technikák a büntetés-végrehajtásban Dr. Budai István bv.ezredes 2013. 11. 05.

A helyreállító igazságszolgáltatás fogalma „a resztoratív igazságszolgáltatás lehetőséget ad a bűnelkövetés utáni jóvátételre, mely elsősorban a bűncselekmény elkövetése által okozott egyéni, családi, szociális (társadalmi) károk helyreállítására irányul” (L. Walgrave, 2008.)

„Felelősen, felkészülten” a büntetés-végrehajtási szervezet fejlesztési programja 2008-2010 Intézkedés megnevezése: A büntetőpolitikai reform keretében megvalósuló jogszabályi változások előkészítésében való részvétel Főbb elemek: Konfliktuskezelési, csoportos (családi) probléma-megoldási, mediációs, egyéb jóvátételi, resztoratív technikák szélesebb körű alkalmazásának szakmai, módszertani, eszközoldali megalapozása Belső és külső feladatellátás megfelelő arányának megteremtése, biztosítása Várható eredmények: Intézeten belüli és családi konfliktusok eredményesebb kezelése Korszerű szemléletű fogvatartotti személyiségfejlesztés, sikeresebb intézeti és társadalmi integráció és reintegráció

Börtön- közösség programok Egy büntetés-végrehajtási intézet esetében fontos a jó kapcsolat a helyi közösséggel, amiben benne rejlik a börtön és a közösség egyfajta integrációja is, Fontos tényezők: Megfelelő kommunikáció, motiváció, A börtönszemélyzet és a közösség aktív részvétele, Valódi lehetőség a fogvatartottak részére a jóvátételre, az előítéletek csökkentésére, A jóvátétellel a fogvatartottak javíthatják a közösség életminőségét, egyúttal fejlesztik saját önbecsülésüket, önbizalmukat, A jóvátétel a helyi közösség egészének hasznos.

Börtön – közösség programok

Börtön – közösség programok

„Mediation and Restorative Justice in Prison Settings” – azaz Mediáció és helyreállító igazságszolgáltatás a büntetés-végrehajtásban. Az Európai Bizottság Criminal Justice programja által támogatott pályázat, az Országos Kriminológiai Intézet és a Foresee Kutatócsoport együttműködésében valósult meg. A projekt a mediáció és más resztoratív megoldások szerepét és lehetőségét vizsgálta börtönkörnyezetben, súlyos bűncselekmények elkövetőit és áldozatait fókuszba állítva. A kutatás vizsgálta, hogy az eljárások hozzájárulnak-e az áldozatok segítéséhez, az elkövetők felelősségvállalásához, a bv. személyzet és az elítéltek konfliktusainak hatékonyabb feloldásához, és az elítéltek társadalmi re-integrációjához.

A mediáció A mediáció egyenrangú felek konfliktusának rendezése, és az alá-fölérendeltségi viszonyban egymással nem álló fogvatartottak között kialakuló vita, konfliktus rendezésére jól alkalmazható. Ilyen esetben egy pártatlan, harmadik fél közreműködik a konfliktus rendezésében és egy írásbeli megállapodás kidolgozásában. A megállapodás feltételeit nem a mediátor, hanem a felek határozzák meg – a speciális helyzetre tekintettel a bv. Intézet rendjét nem sértő módon.

Resztoratív szemléletű eljárások jellemző alkotóelemei A résztvevők önként vállalják a részvételt, A döntésüket átfogó tájékoztatás előzi meg a kimeneteli lehetőségekről, Elsődleges szempont, hogy az áldozat ne váljon ismételten áldozattá, Az elkövető képes legyen valamilyen szintű felelősséget vállalni a tettéért, A folyamatot pártatlan, képzett semleges facilitátor/ mediátor/ koordinátor vezeti, A folyamat bizalmas természetű.

A mediáció Konkrét esetek 2010. november 12. - zárkán belüli konfliktus Résztvevők: 2 facilitátor, 2 érintett fogvatartott, 2 megfigyelő, 1 érintett fogvatartott Megállapodás: további magatartás, testi érintés kerülése, zárkamegbízott jelzéseinek elfogadása, nevelő megkeresése, 2011. január 17. – zárkán belüli verekedés Résztvevők: 2 facilitátor, 2 megfigyelő, 2 érintett elítélt, Megállapodás: tanácsok megfogadása, istentiszteleten való részvétel, játékos ütögetés-viccelődés kerülése, egymás meghallgatása

Empátia növelő program Zákeus-program: a Magyar Testvéri Börtöntársaság és a Magyar Bűnmegelőzési Börtönmissziós Alapítvány programja. Alapvető célok: Áldozatok irányába tanúsított együttérzés, Felelősségvállalás, Következményekkel való szembesülés, Szükségletek felismerése, Az elkövetés közösségre gyakorolt hatása, Megbánás és jóvátétel, Megbékélés és megbocsátás.

Családi döntéshozó konferencia Családi döntéshozó konferencia: a fogvatartottak társadalmi re-integrációját segítő program, melynek során az elkövető által meghívott és a büntetés-végrehajtási intézet vezetése által jóváhagyott családtagok, barátok, közösen fogalmazzák meg a szabadulás utáni sikeres re-integráció szempontjából legfontosabb kérdéseket. Alkalmazási lehetőségek: a büntetés-végrehajtási intézet elhagyásával együtt járó ideiglenes eltávozás előkészítése adott fogvatartott szabadulásának előkészítése.

Családi döntéshozó konferencia A konferencia kezdeményezése: személyi állomány tagja részéről (nevelő, pszichológus, lelkész) fogvatartott részéről egyéb személy részéről (jogi képviselő, pártfogó felügyelő, civil szakember) Az előkészítés folyamata: személyi állomány tájékoztatása, bevonása, megnyerése, fogvatartott tájékoztatása, motivációi és igényei felmérése, facilitátor felkeresése, tájékoztatása, adatgyűjtés, elítélt kapcsolatainak feltérképezése, segítők felmérése, feladatok feltárása, megbeszélése, érintettek felkeresése, felmérése, meghívása.

Családi döntéshozó konferencia A konferencia menete: Az előkészítés során feltárt problémák megvitatása, a facilitátor vezetésével, aki semleges, pártatlan szereplőként van jelen. A konferencia a bemutatkozást követően az információ megosztásával kezdődik. Elsőként meg kell osztani a csoporttal, hogy milyen okból vált szükségessé a konferencia összehívása. A jelenlévők reagálhatnak, illetve újabb problémákat fogalmazhatnak meg. Az információk cseréjét követően összeáll a megoldandó problémák listája. Az információcsere során a családnak azzal is tisztában kell lennie, illetve azt is meg kell ismernie, hogy milyen erőforrásokra támaszkodhatnak, milyen külső segítséget kaphatnak.

Családi döntéshozó konferencia A konferencia menete: A jelenlévő szakemberek ismertetik a fennálló problémák következményeit és tájékoztatják a családot az elérhető megoldási lehetőségekről. Ha a problémákat illetően egyetértés alakult ki, következik a családi tervkidolgozás. Ennek szakasza a saját vagy privát idő, melynek során a családnak egyedül kell kidolgoznia a megoldásra vonatkozó konkrét tervet, aminek pontos határidőket, vállalásokat, felelősségi köröket kell tartalmaznia. Ezt követően a család ismerteti a tervét, amelyet a résztvevők mindegyikének el kell fogadnia. A tervet írásba foglalják, és azt minden résztvevő aláírja. A terv megvalósítását a facilitátor ellenőrzi.

Családi döntéshozó konferencia A konferencia menete: A család és a szakemberek megegyezhetnek arról is, hogy az eredmények megvitatása céljából legközelebb mikor jönnek össze. Ha a terv végrehajtása akadályokba ütközik, vagy megvalósítása veszélybe kerül, újabb konferencia hívható össze, amelyen lehetséges a terv módosítása. A családi terv végrehajtását követően, fél-egy év elteltével érdemes az eset utánkövetését elvégezni, megvizsgálni, mi történt a családdal a konferencia, illetve a családi terv végrehajtása óta, sikerült-e fenntartani az eredményeket.

Családi döntéshozó konferencia (egy konkrét eset)

Családi döntéshozó konferencia (egy konkrét eset) Két hónap elteltével (a szabaduláshoz viszonyítva): A jegyző beszámolt arról, hogy a férfi az önkormányzatnál dolgozik, Albérletbe költöztek, a családsegítő által biztosított bútorokkal, A gyerekek hangulata javult, a fiú magatartási problémái már nincsenek jelen, Az albérletbe költözés anyagi problémákat okozott, de ezt kezelik, A kapcsolat boldog, az apróbb nézeteltéréseket rendezik, Gyülekezetbe eljárnak, A család segítségét, támogatását élvezik.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Dr. Budai István bv. ezredes bv. főtanácsos intézetparancsnok Balassagyarmati Fegyház és Börtön 2660 Balassagyarmat, Madách u. 2