„Nemzeti technológiai platform a textil és ruhaipar megújításáért” Célok és a tervezett tevékenységek Máthé Csabáné dr. Alakuló ülés 2009. január 21.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A RÓNA-JUH Klaszter a JUHINNOV Platform haszonélvezője Monori István RJK elnök Budapest.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
INFOKOALÍCIÓ TÁMOP pályázat január 01. – június 30.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
EUREKA - eConTec EUREKA: EU piacorientált K+F együttműködés Versenyképesség növelése az ipari és a technológiai kutatások koordinálásával.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A projekt indulása K21 - A „Könyvtári minőségfejlesztési 21” modell nyomán Előkészítés, csapatépítés 2008-ban 2009-ben projektté szerveződött Jelenleg.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
„Hazai és Európai Uniós pályázatok ” Szakmai Fórum A hazai textilipari vállalkozások részvétele és részvételi lehetősége a Saving Energy in the.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Nemzeti Technológiai Platform a
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
AGRÁRINNOVÁCIÓS MŰHELY A RÓNA – JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ÉAOP
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Jánoshalmi Kistérségi Tanács
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

„Nemzeti technológiai platform a textil és ruhaipar megújításáért” Célok és a tervezett tevékenységek Máthé Csabáné dr. Alakuló ülés január 21.

A Platform fő küldetése •A magyar textil- és ruhaipari vállalkozások helyzetének javítása, versenyképességük, jövedelemtermelő képességük növelése, a foglalkoztatás szintentartása •Segítség a cégek szakmai problémáinak megoldásában. •Válaszok keresése a jelenlegi nehéz helyzetre és felkészülés a válság utáni – valószínűleg a maitól különböző – korszakra.

A Platform célja •A magyar textil- és ruhaipar visszaesésének megállítása, az ágazat stabilizálása és megújítása az innováció fokozásával, a termékszerkezet átalakításával •A versenyképes és eredményes vállalkozások számának növelése, és legalább a jelenlegi foglalkoztatás megtartása. •Az ágazat társadalmi presztízsének, önbecsülésének emelése

A Platform szerepe (1) •Valamennyi érdekelt fél összehozása és mozgósítása a fenti célok érdekében •A vállalatok innovációs tevékenységének segítése, ösztönzése, hatékonyságának növelése, a K+F+I folyamat felgyorsítása •Az innovációk alapjául szolgáló K+F eredmények létrejöttének, megszerzésének kezdeményezése, a technológiai transzfer szervezése

A Platform szerepe (2) •A vállalkozók, vállalatvezetők és szakemberek gondolkodásmódjának változtatása, innovációs készségük, ismereteik és képességeik fejlesztése •A vállalatok közötti és a K+F szférával való kapcsolat erősítése, hálózatok szervezése •A textil- és ruhaipar külső kapcsolatainak fejlesztése, beleértve a döntéshozó szerveket

Külső kapcsolatok •Kapcsolatok az innovatív textiltermékek felhasználásában érdekelt területekkel (egészségügy, közlekedés, ipar, stb.) •Kapcsolatok azokkal a tudományterületekkel, ahonnan a textiliparban is hasznosítható eredmények jöhetnek (számítástechnika, anyagtudomány, nanotechnológia, stb.) •Kapcsolat a szakpolitikákkal, döntéshozókkal •Nemzetközi kapcsolatok, különös tekintettel a textil- és ruhaipar európai technológiai platformjával

A Platform szervezete •A Platform - tagja lehet minden a magyar textil- és ruhaipar fejlődésében érdekelt vállalat, intézmény •Platform Tanács – a Platform munkáját irányítja •Felügyelő Bizottság •Titkárság – TMTE apparátus •Munkacsoportok – állandó vagy feladatra orientált

A Platform indítása, mint projekt •NKTH program: Nemzeti Technológiai Platformok (eddig 21) támogatása •A projekt fő feladatai: - A Platform megalakítása és bővítése - Jövőkép kialakítása - Stratégiai Kutatási Terv készítése - Megvalósítási Terv készítése - Folyamatos kommunikáció több irányban - Kapcsolatok építése

A jövőkép kialakítása A jövőkép első változatának megfogalmazása szakértőkkel kibővített Platform Tanácsülésen február 25. (Továbbá részletes munkaterv kidolgozása és elfogadása re)

Az SKT legfontosabb kérdései •A legfontosabb fejlesztési és innovációs irányok, prioritások a világban •A gazdasági és társadalmi környezet elemzése •A magyar cégek innovációs tevékenysége és versenyképessége – helyzetfelmérés •A hazai vállalatok számára optimális fejlesztési irányok, kulcstechnológiák és az elérendő termékszerkezet meghatározása •Javaslatok innovációs projektekre, fejlesztésekre

Az SKT legfontosabb kérdései (2) •Milyen K+F eredményekre van szükség, rendelkezésre állnak-e ezek Magyarországon? •Milyen együttműködések szükségesek az innovációk sikeréhez? •Megvannak-e a szükséges fejlesztések feltételei vállalati szinten? •Hogyan lehet felgyorsítani a K+F eredmények megvalósulását a gyakorlatban? •A fejlesztések végrehajtásával elérhető gazdasági és társadalmi hatások

Az SKT kidolgozásának menete •Négy szakmai terület – négy munkacsoport - Speciális, funkcionális textil- és ruházati termékek - Új textil alkalmazási területek (műszaki textilek) - A ruhaipari technológiai folyamat megújítása a textillánc teljes folyamatában (gyártás – értékesítés) - Új termékfejlesztési és üzleti koncepciók a változó társadalmi igényeknek megfelelően

Módszerek, rendezvények •Helyzetfelmérés – az adott terület gyártóinak (és felhasználóinak) meg- és felkeresése, primer és szekunder információgyűjtés •Szakmai fórumok, workshopok az érdekeltekkel az SKT kérdéseiről - cégek bevonása •SKT összeállítása, a főbb állítások megvitatása munkacsoporton belül, vagy szélesebb részvétellel, a jövőkép pontosítása •Ágazati SKT összeállítása, megvitatása, megjelentetése kiadványban

A második projektszakasz •Megvalósítási Terv elkészítése részben tématerületenként •Rendezvények, képzések a vállalkozók, vállalati menedzserek innovációs képességeinek fejlesztésére •Konkrét projektek szervezése •Technológiai transzfer szervezése •Hálózatok, klaszterek szervezése •Nyitó és záró konferencia

Kommunikációs akciók •Hetenként frissített honlap •A Platform tagjainak időnkénti tájékoztatása e- mailen •Folyamatos sajtómegjelenés a szakmai lapokban •Fontosabb rendezvényekre média meghívása •A textilipari innovációk kommunikálása a kívülállók felé •Az SKT és az MT megjelenítése színvonalas kiadványokban

A projekt menedzsment és a finanszírozás •Projekt menedzsment: TMTE •Finanszírozás az NKTH támogatásból: Szervezési és koordinálási költségek – TMTE apparátus Szakmai és szakértői munka a munka- csoportokban Rendezvények, bel- és külföldi utak, kommunikációs akciók, rezsi

Kapcsolat TMTE Titkársága 1027.Budapest Fő utca 68. E mail: Tel/fax Máthé Csabáné dr. szakmai vezető Lakatosné Győri Katalin projektvezető