A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Ugrás az első oldalra Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Dr. Kovács Tibor csoportvezető Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht szeptember 29. Partnerség a tervezésben az Észak-alföldi régióban.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Az új Magyarország Fejlesztési Terv ( ) Dr. Aubert Antal.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Az önkormányzatok településfejlesztési
Tegyük sikeressé Magyarországot! Célok és prioritások az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepcióból Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

A 2007-13 közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása Magyari Donát NEMZETI FEJLESZTÉSI HIVATAL

FEJLESZTÉSI FORRÁSOK Magyarország GDP-jének négy százaléka 2007 és 2013 között összesen 24,6 milliárd euró fejlesztési forrás a kohéziós politika keretében Magyarország GDP-jének négy százaléka A magyar politikai és gazdasági elit között érdekazonosság jöhet létre A második Európa Terv a magyar államháztartás egytizedét fogja át közvetlenül (az EU-támogatásokat, az igénybevételükhöz szükséges magyarországi közületi forrásokat) A magyar politikai és gazdasági elit között érdekazonosság jöhet létre: az előbbit a politikai siker, az utóbbit a hazai piacok fejlődéséhez kötődő érdekei teszik az államgépezet megreformálásának támogatójává.

FEJLESZTÉSPOLITIKA JÖVŐKÉPE Jövőkép: Növekvő jólét Elemei: - magasabb bérek, - több munkahely, - az otthonteremtés biztonsága, - hosszabb, egészségben eltöltött élet.

ÁTFOGÓ CÉLOK (1) Versenyképes, (2) Igazságos, (3) Biztonságos Magyarország megteremtése

STRATÉGIAI CÉLOK (2007-2013) A magyar gazdaság versenyképességének tartós növelése; A foglalkoztatás bővítése és a képzettség növelése A népesség egészségi állapotának javítása A társadalmi összetartozás erősítése A fizikai elérhetőség és a virtuális hozzáférés javítása A természeti erőforrások és a környezeti értékek védelme és fenntartható hasznosítsa

HORIZONTÁLIS SZEMPONTOK esélyegyenlőség érvényesülése (roma népesség, fogyatékossággal élők, nők és férfiak) fenntarthatóság modern infokommunikációs eszközök alkalmazása területiség érvényesítése foglalkoztatás bővítése

PEREMFELTÉTELEK makrogazdasági stabilitás közigazgatás modernizálása szabályozó rendszer összhangja a fejlesztéspolitikával

ESZKÖZCSOPORTOK (2007-2013) Befektetés az Emberbe Befektetés a Gazdaságba Befektetés a Környezetbe

A siker érdekében szükséges lépések I. Meg kell erősíteni a tervezés intézmény-rendszerét. Ki kell alakítani a nyitott tervezés (partnerség) kereteit. Meg kell kezdeni a végrehajtás előkészítését az államháztartás és az államigazgatás területén. Meg kell kezdeni a terv nagyprojektjeinek előkészítését.

A siker érdekében szükséges lépések II. Ki kell alakítani a regionális, kistérségi, települési részvétel intézményes kereteit. Meg kell teremteni a hosszú távú fejlesztéspolitika stabilitását biztosító politikai feltételeket. Aktív fellépésre van szükség a terv kereteit meghatározó közösségi (EU) politikák alakításában. Szoros együttműködést kell kialakítani a szomszéd országokkal a fejlesztésekben.

Az 1076/2004. Kormányhatározat az Európa Terv (2007-2013 Az 1076/2004. Kormányhatározat az Európa Terv (2007-2013.) kidolgozásának tartalmi és szervezeti kereteiről Gondoskodni kell a társadalmi-gazdasági és a szakmai partnerek, valamint a tudomány képviselőinek bevonásáról A 2007. és 2013. közötti időszakra történő felkészülésről - a partnerség elvének megfelelően - a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján részletes közleményt kell közzétenni A tervezésben a régiók az ágazatokkal azonos súllyal vegyenek részt

MENETREND Négypárti egyezetések Társadalmi-gazdasági partnerek Fejlesztéspolitikai Koncepció Feladatok Nemzeti Stratégiai Referenciakeret Operatív Programok 2005 márc. 31. szept. 30. 2006 Egyeztetések Négypárti egyezetések Társadalmi-gazdasági partnerek Európai Bizottság

MÉRSÉKELTEN SIKERES PÉLDA EU tagállami modellek SIKERES GAZDASÁGI FELZÁRKÓZÁS Kulcsa: társadalmi-politikai konszenzus Írország „Kelta tigris” az irigyelt példa oktatás  innováció vezérelt növekedés Portugália „Európa atlanti kapuja” infrastruktúra fejlesztés  perifériából a centrumba MÉRSÉKELTEN SIKERES PÉLDA Görögország erőtlen koordináció fejlesztési források elaprózása

Köszönöm figyelmüket! www.nfh.hu 06-40-2004-94