Huber Attila Zoológiai szakreferens A Sajó vizes élőhelyeinek és vízfolyásainak természetvédelmi célú felmérése HUSK/1101/2.2.1./0063 A projekt szakmai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Natura 2000 érintettség megítélése, Natura 2000 hatásbecslés
Varga András NYUDU-NEKI 2013 márc.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
Tóth Erika Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
Felszíni vizek minősége
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia EMCS rendszer Az adófelfüggesztéssel.
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Veszprém Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe
Natura 2000 területek Magyarországon
Hidrológiai monitoringrendszerek
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Balatoni Önkormányzati Fórum Dr. Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár október 2. Siófok Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
KÖRNYEZETVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK
A dereguláció, célja, megtett lépések és elért eredmények
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Regionális fejlesztés és Víz Keretirányelv Az EK-nak a 70-es évek közepétől születtek vízvédelmi jogszabályai, de a vizek állapota nem javult a várt mértékben,
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Natura 2000 területek fenntartási tervei
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
Aggteleki Cseppkőbarlang
Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek felülvizsgálata, VGT2
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Szakmai Továbbképzés március 2. VKI 4(7) teszt és Natura 2000 hatásbecslés Dr.Ijjas István Prof.Emeritus.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Szakmai Továbbképzés December 2. Természetvédelmi szempontok figyelembe vétele a vízgazdálkodási beavatkozások.
A természetvédelem.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
Horváth Ferenc MTA Ökológiai Kutatóközpont
A természetvédelem jelentési és monitorozási kötelezettsége
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

Huber Attila Zoológiai szakreferens A Sajó vizes élőhelyeinek és vízfolyásainak természetvédelmi célú felmérése HUSK/1101/2.2.1./0063 A projekt szakmai tevékenységének bemutatása, kapcsolódása az Élőhelyvédelmi irányelvhez és a Víz keretirányelvhez

A projekt helyszíne - A Sajó folyó teljes magyarországi és szlovákiai vízgyűjtője, a Hernád-vízgyűjtő kivételével -A folyó a Tisza egyik legnagyobb mellékfolyója, teljes hossza közel 223 km, ebből 98 km Szlovákiában, 125 km Magyarországon található -A vízgyűjtő nagyobb része a Hernád vízgyűjtő nélkül is Szlovákiában van (összesen 7272 km 2, ebből 4067 km 2 SK, 3201 km 2 MO) -A vízgyűjtő legmagasabb pontja 1480 m, a torkolatnál 93 m. A magyarországi szakaszon a folyóvölgy végig 200 m t.sz.f. magasság alatt van. A projekt fő célkitűzése A Sajó Szlovákia és Magyarország területére eső vízgyűjtőjén található felszíni víztestek ökológiai és természetvédelmi szempontú felmérése, az EU Élőhelyvédelmi irányelvében és a Víz keretirányelvben (VKI) megfogalmazott elvárások, a két ország Vízgyűjtő Gazdálkodási Tervében (VGT) célul kitűzött feladatok alapján.

A projekt előzménye I.: Víz Keretirányelv -2000/60/EK Irányelv, december 22-én lépett hatályba -jogi kereteket teremet a szárazföldi felszíni vizek, az átmeneti vizek, a parti vizek és a felszín alatti vizek védelméhez -felszíni víztestekkel kapcsolatos alapvető célkitűzése a azok „jó” állapotának elérése re és annak fenntartása -”jó állapot” – ökológiai, kémiai -Ökológiai állapot felmérése 4 élőlénycsoport alapján (bevonatlakó kovaalgák, magasabbrendű növények, makroszkópikus vízi gerinctelenek, halak) Végrehajtásának eszköze a Vízgyűjtő Gazdálkodási Terv, mely tartalmazza azokat az intézkedési programokat, amelyekkel a felszíni és felszín alatti vizeket 2015 végéig jó állapotba lehet hozni, illetve a jó állapotukat meg lehet őrizni. A VGT alapelemei a víztestek, a VKI előírásait víztesteken keresztül érvényesíti. Magyarország Vízgyűjtő Gazdálkodási Terve: közzététel: december 22, megjelenés: a Magyar Közlöny 84. számában az 1127/2010. (V.21.) Korm. határozat mellékleteként Ennek része a a jelen projekt által érintett 2-6 Sajó a Bódvával vízgyűjtő-gazdálkodási alegység Vízgyűjtő Gazdálkodási Terve.

2-6 Sajó a Bódvával vízgyűjtő-gazdálkodási alegység Összesen 31 vízfolyás-víztest, érinti az Aggteleki NPI és a Bükki NPI működési területét

A projekt előzménye II.: Élőhelyvédelmi irányelv -Natura 2000 területek: EU ökológiai hálózata, melyek az EU két irányelve (92/43/EGK – Élőhelyvédelmi irányelv, 79/409/EGK – Madárvédelmi irányelv) alapján kijelölt területek (SCI, SPA). Hazai Natura 2000 területek kihirdetése: 275/2004 (X. 8.) Korm. rendelet. -Cél: biológiai sokféleség megóvása, a jelölő fajok és élőhelyek kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, fenntartása, helyreállítása, valamint a Natura 2000 területek lehatárolásának alapjául szolgáló természeti állapot, illetve a fenntartó gazdálkodás feltételeinek biztosítása -Az ezeket szolgáló intézkedéseket pl. kezelési tervek, fenntartási tervek állapítják meg - A közösségi jelentőségű fajok és természetes élőhelyek állományának, hazai elterjedésének és természetvédelmi állapotának rendszeres monitorozása uniós kötelezettség.

Különleges természetmegőrzési területek a Sajó magyarországi vízgyűjtőjén Fontosabb SCI területek: 1. HUAN20001 (Aggteleki-karszt és peremterületei), 2. HUAN20002 (Rakaca-völgy és oldalvölgyei), 3. HUAN20003 (Bódva-völgy és Sas-patak völgye), 4. HUAN20005 (Szuha-völgy), 5. HUAN20006 (Sajó-völgy) Sok vízhez kötődő jelölő faj (halak, vízi makrogerinctelenek, kétéltűek), melyek elterjedéséről, állománynagyságáról nem rendelkezünk elegendő ismerettel

Kutatási előzmények -Az 1990-es évekig csak publikált szórványadatok -Az ANPI megbízásából megvalósult alapállapot-felmérő kutatások (Az 1990-es évek közepétől faunisztikai felmérések adathiányos területeken): •KKA, KAC pályázatok •Szuha-völgy felmérése (2003) -Az ANPI munkatársainak saját felmérései (pl. Mollusca, Odonata) -Egyéb, külsős kutatók által végzett felmérések (VITUKI, Mátra Múzeum, hatósági eljárásokhoz kapcsolódó felmérések (EVD, KHV) -ECOSURV projekt (2005) (VKI-nak megfelelő ökológiai vizsgálatok megalapozása Magyarországon, AQEM típusú mennyiségi mintavétel, víztesttípus-specifikus, víztestek minősítése EQR alapú ökológiai állapotminősítési index (Q BAP ) segítségével -NBmR:-makroszkopikus vízi geinctelenek felmérése (Bódva, ) - adathiányos Natura 2000 jelölő fajok felmérése (2006: A. torrentium – Aggteleki-karszt, Cserehát, Coenagrion ornatum – Sajó-völgy, Leucorrhinia pectoralis – Aggteleki-karszt, Bódva-völgy) : Makroszkopikus vízi gerinctelenek monitorozása elsősorban az ECOSURV programban felmért, lehetséges VKI referencia pontokon (Bódva, Sajó) -ÉMI-KTVF által végzet VKI monitorozás (2007 óta)

Felszíni Vizek Ökológiai Vizsgálata, Magyarország (ECOSURV) projekt Minősítés (Q BAP index):-Sajó a Bódvával alegység: 8 jó, 3 közepes, 1 rossz -Hernád-Takta alegység: 4 közepes, 4 gyenge

A projekt kutatási feladatai, főbb céljai -A Sajó és jelentősebb mellékvízfolyásai ökológiai állapotának VKI szempontú felmérése (vízi makrogerinctelenek, halak, makrofiták,) az NBmR protokollokban leírtak szerint -Közösségi jelentőségű (Natura 2000) vízi makroszkópikus gerinctelenek, halak, kétéltűek és hüllők jelenlegi természetvédelmi státuszának leírása (ökofaunisztikai és mennyiségi felmérése) -Közösségi jelentőségű vizes élőhelyek felmérése a Sajó teljes hossz-szelvénye és a kapcsolódó nagyobb mellékvízfolyások mentén (ÁNÉR-szerinti és Natura 2000 élőhelytérkép az NBmR protokoll szerint ) -Invazívan terjedő vízi makroszkópikus gerinctelenek, halak és növényfajok felmérése a Sajó teljes hossz-szelvénye és a kapcsolódó nagyobb mellékvízfolyások mentén - Hiperspektrális felvételezés és adatgyűjtés (a kutatási feladatokhoz, vegetáció-térképezéshez szükséges nagy pontosságú alapadatok előállítása) -A természetvédelmi szakemberek szakmai továbbképzése (elméleti és gyakorlati képzések) - A vizes élőhelyek állapotának nyomon követését lehetővé tevő eszközbeszerzés (pl. terepi adatgyűjtő eszközök, mikroszkóp)

A projekt céljai II. - A határon átnyúló Sajó vízgyűjtő-gazdálkodási terveinek összehangolt megvalósítása. A kutatási eredmények értékelése világítson rá azokra a problémákra, melyeket vízgyűjtő szinten kell kezelni a „jó ökológiai állapot ” elérése, illetve megtartása érdekében. -Javaslattétel az érintett országok felmérési és ökológiai állapotminősítési rendszereinek összehangolása, harmonizációjára. -Intézkedési javaslatok kidolgozása az invázív fajok visszaszorításának természetvédelmi szempontú intézkedési programjaihoz -Egységes szempontok alapján gyűjtött és kezelt biotikai adatok szolgáltatása a Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) és az ANPI biotikai adatbázisa számára. -Natura2000 fenntartási tervek szakmai megalapozása Köszönöm a figyelmet!