Fejlesztő célú szaktanácsadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
A gyakornokok beilleszkedése
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A szaktanácsadás támogató szerepe
Hogyan készítsünk pedagógusi portfóliót?
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
2009/2010. tanév szaktanácsadói tevékenysége
A pedagógusminősítési rendszer
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Országos pedagógiai – szakmai ellenőrzés
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás támogató szerepe Dr. Szabó Mária Budapest február 27.
A szaktanácsadó segítő szerepe
A portfólió - óvodai szakterület
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
A fejlesztő célú szaktanácsadás
A MEGÚJULÓ SZAKTANÁCSADÁS FOLYAMATOS SZAKMAI FEJLŐDÉS TÁMOGATÁSA
Pedagógus értékelési rendszer
Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/ A TANTÁRGYGONDOZÓ ÉS A SZERVEZETI SZINTŰ SZAKTANÁCSADÁS KÉZY ÁGNES TÉMAVEZETŐ TÁMOP
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
„Önértékelés, ahogyan mi tervezzük” NPK Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozat.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Az intézményi szabályozó dokumentumok felülvizsgálata az önértékeléshez és tanfelügyelethez kapcsolódóan.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
„Az utolsó csepp nem tehet róla, hogy éppen ő az utolsó csepp, hiszen amúgy semmiben sem különbözik az előző cseppektől.” Mérő László.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
főosztályvezető-helyettes
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
A TANFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSEK VEZETŐI ÉS HELYETTESI FELADATAI
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

Fejlesztő célú szaktanácsadás Készítette: Laskiné Recsák Erzsébet

Béremelés

Tanfelügyelő, szakértő szaktanácsadó….

„Mondhat akárki, akármit, szerintem nagyon jó ma is pedagógusnak, nevelőnek lenni! Mi lehet szebb ezen a földön, mind igaz, szép dolgokról, tiszta rendezett környezetben, figyelő, jó gyerekeknek örömmel, élő hittel beszélni? Légy türelmes, mint a jó szakács te is bölcsen, tisztán készítsd el a szellemi étkedet! Tálald fel szerényen, de mégis lelkesen az életet adó gondolatokat! Vedd észre a gyarapodást és örvendj te is neki, mert jó dolog látni, ahogyan az átgondolt, kimondott tanításod életé válik a benned bízó gyermekben! A szelíd magvetés a tiéd, aratni majd más fog, de ne bánd, mesterünk megmondta: "az eső, mi földre hull nem tér oda vissza, anélkül, hogy meg ne hozná a maga termését!" (Böjte Csaba)

Szaktanácsadó= SEGÍTŐ 10/1994. (v.13)MKM rendelet8§ A szaktanácsadás ellátásának módszerei: A PP. , házirendek , helyi tantervek és más dokumentumok elemzése, elkészítésének, alkalmazásának segítése. Pedagógiai fejlesztő tevékenység elemzése,értékelése, segítése Tankönyv, taneszközök, készítésének, kiválasztásának segítése. Pedagógiai módszerek eszközök megismerése, terjesztése. EGYÉNI SZAKTANÁCSADÁS Szaktanácsadó= SEGÍTŐ

Új típusú szaktanácsadás Egyéni: Elsősorban a pedagógus személyére vonatkozik, munkájának megismerésére alapoz. A pedagógus saját erőforrásait mozgósítja a fejlesztés során. Szükséglet alapú:A látogatáskor feltárt szükségletek határozzák a beavatkozásokat, a változtatásokat, az elérni kívánt célokat. Támogató: NEM CÉLJA AZ ELLENŐRZÉS! A szaktanácsadás eredményeként,várhatóan a pedagógus könnyebben, hatékonyabban végzi munkáját. Fejlesztő célú:A szaktanácsadás után megkezdődik a szakmai fejlődés, melynek szerepe lesz az előmeneteli rendszerben. A pedagógus magasabb szintű mesterségbeli tudással végzi munkáját.

A látogatás célja: A pedagógus tudja megítélni munkájában mi a jó. Mi az ami nehezíti? Segíti a pedagógust reflexiós és önreflexiós képességének fejlesztésében. Tudatos önreflexió. Szükséglet felmérés(Milyen támogatásra van szüksége munkájának hatékonyabbá tételéhez?) Erősségek feltárása, segítés a fejlesztendő területek feltárásában. Szakmai módszertani támogatás. Pedagógus szakmai fejlesztési terv készítése Segítség portfólió készítésben.

Előzetesen bekérendő dokumentumok Alapító okirat Intézményi Pedagógiai Program Sz.M.Sz 5 éves Továbbképzési program Intézményi beiskolázási program A látogatott pedagógus teljesített továbbképzései

Pedagógus önértékelési kérdőív Szaktanácsadói látogatást megelőző Pedagógus önértékelési kérdőív A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése A tanulói csoportok, közösségek kialakulásának segítése, fejlesztése A szakmódszertani és a szaktárgyi kompetenciák A pedagógiai folyamat tervezése, a tanulás irányítása, szervezése A tanulás támogatása, szervezése, irányítása A tanulói ellenőrzés és értékelés formája Kommunikáció, szakmai együttműködés és pályaidentitás Az autonómia és felelősségvállalás

Szaktanácsadói látogatás Vezetői interjú Általános kérdések a vezető személyére vonatkozóan. Az intézményi működésre vonatkozó kérdések. A szaktanácsadói látogatásra kijelölt személyekre vonatkozóan. Pedagógus interjú Általános kérdések a pedagógus személyére vonatkozóan. Az intézmény működése és az egyéni pedagógiai munka kapcsolata. A szaktanácsadó egyéni kérdései a helyzetelemzés, a pedagógus önértékelés, és az óralátogatás alapján.

Pedagógus Szakmai Fejlesztési (Fejlődési) Terv Pedagógus neve (olvashatóan) ……………………………………………………………………………………………….. Szaktanácsadó neve: .............................................................................................. Szakmai célok (szabad szöveges célmeghatározás) Rövid távú egyéni szakmai célok (aktuális tanérvre vonatkoztatva) Kompetenciaterület Hosszú távú szakmai célok Minősítési szint eléréséhez rendelhető célok

Iránykijelölés (a célok fontossági sorrendbe állítása után a haladási irány meghatározása, összegzése ) Feladat, tevékenység ( a kijelölt cél eléréséhez megnevezett feladat/ok felsorolása, bővíthető erőforrások megnevezésével) Egyéni: Intézményi: Intézményen kívüli:

„Száz év múlva mindegy lesz, hogy milyen házban laktál, milyen autód volt, hány forint volt a bankszámládon, de talán egy picivel jobb lesz a világ mert ott voltál,amikor egy gyermeknek szüksége volt rád!” (Paul Newman) ……Légy jó mindhalálig!...............

Köszönöm a figyelmet!