Az egyetemek szerepe és a szellemi tulajdon hasznosítása II

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
Advertisements

Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
dr.Daszkalovics Katalin
Szellemi tulajdonjogok, mint hitelfedezeti biztosítékok
dr. Lukács Manuéla Linda “Hogyan véd az ötletedet
Előadás a Szellemi alkotások joga köréből
Licencelés Kovács Nóra Ker-Soft Kft.
Szellemi alkotások joga
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Magyar törvények és PKI. Büntetőjogi rendelkezések • Bűncselekmények, melyek eszköze az informatika • Bűncselekmények, melyek tárgya az informatika Aki.
Kárpótlás Készítette: Dr. Csák Csilla Dr. Csák Csilla egyetemi docens.
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
Dr. Lukács Manuéla Linda A szindikátusi és licencia szerződések, a szellemi alkotások megvalósításának eszközei ELTE Állam és Jogtudományi Doktori.
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
Az innováció-menedzsment alapjai IV. Innovációs projektek menedzselése
ALAPFOGALMAK SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA IPARJOGVÉDELEM SZERZŐI JOG
Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
Rusznák András – ügyvezető, GOE
Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u
Populáció növekedés október 1.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Mi lesz veled ügyvivő? Az ügyvivői hivatás jövője „gyógyszeripari” ügyvivő szemével dr. Gróf Pálma.
Vállalkozási ismeretek
1 1 A szellemitulajdon-védelem alkalmazása a K+F eredmények hasznosításában IP for Business.
Szerzői jogi útjelzők az analóg és a digitális környezetben
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai.
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
Készítette: Batka Berta április (PÉNTEK) 13. 
TÁMOP / projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert.
Az egyetemek szerepe és a szellemi tulajdon hasznosítása I. Egyetemi innováció-menedzsment Dr. Buzás Norbert.
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Elektronikus kereskedelem
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A helyi önkormányzatok vagyongazdálkodásának törvényességi problémái
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
A szerzői jog történeti fejlődése Kezdetek
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
A szerzői jog.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Logók- Keresd meg a találmányok/feltalálók működő cégeit, utódszervezeteit! Cég neve Cég utódja: Mit gyárt:
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
Jogi ismeretek: A szellemi tulajdon védelme Szabadalmi jog dr. Vass László Ádám Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2013.
 E-JOG Iparjogvédelem. IPARJOGVÉDELEM  Oltalom  A lajstromozással keletkező oltalom kizárólagos jogokat biztosít az oltalom tárgyának hasznosítására,
A szabadalmi oltalom aktuális kérdései Kiss Gyula Attila szabadalmi ügyvivő iparjogvédelmi szakértő
MIRE JÓ A SZELLEMITULAJDON- VÉDELEM ? Dr. Gács János tanácsadó Szekszárd, KIK december 12.
Iparjogvédelem 2. A használati minta és a mikroelektronikai félvezetők topográfiájának oltalma. Védjegyoltalom. A földrajzi árujelzők. A formatervezési.
Iparjogvédelem I.. Tárgyalási rend Iparjogvédelem I Lényege A szabadalmi jog Iparjogvédelem II Egyéb védelmi formák Nki vonatkozások.
1 Szellemi tulajdonjogok: bevezetés Lendvai Zsófia Budapest,
Mennyi minden varázsolható elő egy szabadalmi adatbázisból? Pest Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara Kamarai Üzleti Kerekasztal beszélgetések Budapest,
Projektfinanszírozás
SZÁMVITEL.
(Резьба по яичной скорлупе)
Farkas Bálint | Technical Evangelist | Microsoft
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Nemzetközi magánjog II.
SZÁMVITEL.
Bevezetés az innováció kutatásba
Iparjogvédelem I..
(Резьба по яичной скорлупе)
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

Az egyetemek szerepe és a szellemi tulajdon hasznosítása II Az egyetemek szerepe és a szellemi tulajdon hasznosítása II. A szellemi tulajdon védelme és hasznosítása Dr. Buzás Norbert

A szellemi tulajdon-védelem alapjai „Ha mindent elvennél a világból, amit fel kellett találni, nem maradna más, mint egy csomó ember, akik áznak az esőben” Tom Stoppard A szellemi tulajdon-védelem alapjai

Jefferson a találmányokról (…) Its peculiar character is that no one possesses the less, because every other possesses the whole of it. He who receives an idea from me, receives instruction himself without lessening mine; as he who lights his taper at mine, receives light without darkening me (…) Inventions then cannot, in nature, be a subject of property. The Founders’ Constitution Article 1, Section 8, Clause 8, Document 12 Thomas Jefferson to Isaac McPherson 13 Aug. 1813

Példák a szellemi tulajdon értékére egyes iparágakban a „nem kézzel-fogható” javak értéke az összértéknek akár 80-85%-a is lehet a Coca-Cola 39 mrd USD-ra értékelte védjegyét 2000-ben a U.S. Court of Appeals egyik döntését követően, amelyben 2000-ben érvénytelenítette az Eli Lilly egyik szabadalmát, a vállalat piaci értéke 36 milliárd USD-vel csökkent

Az iparjogvédelem társadalmi fejlődése V-VI. sz. inkább üzleti titkok (kínai selyem) XIII. sz. littera patens (nyitott levél) 1236. II. Henrik 15 éves monopóliumot ad a „divatos tarka ruhák készítésére” 1449. az első „szabadalom” – John of Utynam részére színes üveg gyártására 1474. Velencei Dekrétum – az első szabadalmi törvény; uralkodói kegy helyett alanyi jog a feltalálónak 10 éves kizárólagos hasznosításra 1628. I. (Stuart) Jakab – „Statue of Monopolies” (16 év oltalom, de monopólium csak találmányokra adható) 1790. USA szabadalmi törvény (feltalálói jog) 1873. Bécsi Világkiállítás (szabályozási igények) 1883. Párizsi Uniós Egyezmény (egyenlő elbánás elve)

Szellemi tulajdon Szabadalom (Patent) Használati minta-oltalom (Utility model) Formatervezési minta-oltalom (Industrial design) Védjegy (Trademark) Földrajzi árujelző (Geographical indication) Növényfajta oltalom (Plant variety) Topográfia oltalom (Topography) Névtartomány regisztráció (Domain registration) Szerzői jog (Copyright) Üzleti titok (Trade secret)

Az oltalom időtartama IP fajtája Oltalmi idő Hosszabbíthatóság Szabadalom 20 év Nem hosszabbítható (kivétel SPC) Használati minta 10 év Nem hosszabbítható Formatervezési minta 5 év Újabb 5 évre, legfeljebb 4x Védjegy Újabb 10 évre, korlátlan alkalommal Szerzői jog 70 év a szerző halála után

A szabadalom „The patent system added the fuel of interest to the fire of genius." Abraham Lincoln A szabadalom

A szabadalom lényege A szabadalom valójában egy szerződés személy(ek) és/vagy szervezete(ek) valamint egy, az adott kormányzatot képviselő nemzeti hivatal között, melyben: A kormányzat meghatározott időre kizárólagossággal garantálja a szabadalmasnak a szabadalomban foglalt találmány gyártási, forgalmazási és értékesítési jogait A szabadalmas beleegyezik, hogy teljes mértékben nyilvánosságra hozza a találmányt

A szabadalom főbb jellemzői Egy találmány üzleti kiaknázására engedélyezett kizárólagos jog Meghatározott időre (20 év) érvényes Nemzeti hatáskörben adományozható Feltalálói és jogosulti (szabadalmasi) jogokat garantál Vagyontárgyként viselkedik, azaz átruházható (assign), valamint „bérbe” adható (licence)

A szabadalom főbb jellemzői Egy találmány üzleti kiaknázására engedélyezett kizárólagos jog Meghatározott időre (20 év) érvényes Nemzeti hatáskörben adományozható Feltalálói és jogosulti (szabadalmasi) jogokat garantál Vagyontárgyként viselkedik, azaz átruházható (assign), valamint „bérbe” adható (licence)

A találmány kritériumai Európa Újdonság Bejelentői elsőbbség Feltalálói tevékenység megléte (meglévő dolgok szakember számára nem nyilvánvaló kombinációja) Ipari alkalmazhatóság USA Újdonság (türelmi idő) Feltalálói elsőbbség Nem nyilvánvalóság Gyakorlati felhasználhatóság (az ésszerűség nem feltétel) www.freepatentsonline.com/crazy.html

minden, ami nem tartozik a technika állásához A technika állása: 1. újdonság Újdonság: minden, ami nem tartozik a technika állásához A technika állása: „a technika állásához tartozik mindaz, ami (…) írásbeli közlés, szóbeli ismertetés, gyakorlatba vétel (…) útján bárki számára hozzáférhetővé vált” Az újdonság alapja nem pusztán a lefedni kívánt terület, hanem az egész világ, azaz a jogszerzéshez abszolút újdonságot kell produkálni A publikált találmány általában elveszti szabadalomképességét, kivéve: Grace period (USA): “the invention was patented or described in a printed publication in this or a foreign country or in public use or on sale in this country, more than one year prior to the date of application for patent”

2. elsőbbség

3. nyilvánvalóság © GARY LARSON

4. alkalmazhatóság

A szabadalom főbb jellemzői Egy találmány üzleti kiaknázására engedélyezett kizárólagos jog Meghatározott időre (20 év) érvényes Nemzeti hatáskörben adományozható Feltalálói és jogosulti (szabadalmasi) jogokat garantál Vagyontárgyként viselkedik, azaz átruházható (assign), valamint „bérbe” adható (licence)

Időtáv és költségek 4-500.000 Ft 2-3.000.000 Ft 12 18 30/31 elsőbbségi év nemzeti fázis PCT 12 18 30/31 elsőbbségi nap közzététel nemzeti fázis megindítása nemzetközi kutatás nemzetközi elővizsgálat

A szabadalom főbb jellemzői Egy találmány üzleti kiaknázására engedélyezett kizárólagos jog Meghatározott időre (20 év) érvényes Nemzeti hatáskörben adományozható Feltalálói és jogosulti (szabadalmasi) jogokat garantál Vagyontárgyként viselkedik, azaz átruházható (assign), valamint „bérbe” adható (licence)

A szabadalom egy nemzeti jog, azaz Világszabadalom nincs a PCT nem ad szabadalmat, az egy ELJÁRÁS Európai szabadalom önmagában nem garantál jogot

A szabadalom főbb jellemzői Egy találmány üzleti kiaknázására engedélyezett kizárólagos jog Meghatározott időre (20 év) érvényes Nemzeti hatáskörben adományozható Feltalálói és jogosulti (szabadalmasi) jogokat garantál Vagyontárgyként viselkedik, azaz átruházható (assign), valamint „bérbe” adható (licence)

A szabadalomhoz köthető jogok Feltalálói jog (személyi jog) természetes személy(ek)hez köthető a találmány megalkotásával keletkezik nem átruházható Tulajdonosi jog (vagyoni jog) jogi személyhez is tartozhat rendelkezési jog átruházással keletkezik továbbruházható Feltalálói átruházás - önkéntes - kötelező (szolgálati jogviszony) Tulajdonosi átruházás - 3. szereplőnek - vissza a feltalálónak

A feltalálói státusz A feltaláló az a természetes személy, aki vagy a találmányi gondolathoz, vagy annak gyakorlatba való átültetéséhez érdemben hozzájárult Egy tudományos közlemény társszerzője még nem feltétlenül feltalálója a találmánynak, azaz a feltalálói és a szerzői státusz nem mindig esik egybe A feltalálói sorrend a szabadalomban nem számít

A szabadalom főbb jellemzői Egy találmány üzleti kiaknázására engedélyezett kizárólagos jog Meghatározott időre (20 év) érvényes Nemzeti hatáskörben adományozható Feltalálói és jogosulti (szabadalmasi) jogokat garantál Vagyontárgyként viselkedik, azaz átruházható (assign), valamint „bérbe” adható (licence)

A vagyoni jogok átruházása és bérbe adása Feltalálói átruházás önkéntes feltalálói átruházás kötelező feltalálói átruházás: a szolgálati találmány 2. Jogosulti átruházás Használati jog (licencia) önkéntes biztosítása 2. A használati jog kényszerű biztosítása az alkalmazotti találmány a kényszerlicencia 4 év nem hasznosítás után gátló szabadalmak megsértése esetén

A licencia főbb jellegzetességei Fizetési módok (lumpsum, annual minimum, upfront + royalty) Területi hatály Időbeni érvényesség Felhasználási terület Kizárólagosság

A szabadalom „kiterjedése” forrás: www.szabadalmi.hu

Tehát mi is a szabadalom? 1. Fizikailag minden, amiről az elmúlt percekben beszéltünk 2. Mentálisan egy dilemma a.) szerezzek jogokat de ugyanakkor ismertessem versenytársaimmal a titkaimat vagy b.) tartsak minden titokban és vállaljam annak kockázatát, hogy megfejtik a találmányomat vagy párhuzamosan kifejlesztik azt