Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Európai Unió környezetvédelmi tevékenységei
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
EU regionális politikája
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Hazánkba érkező uniós támogatások története Tóth István Kecskemét, január 26.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Pályázatírás módszertana
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Az EU regionális és vidékfejlesztési politikája
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Az EU támogatási politikája és pénzügyi alapjai Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Ember és környezetének viszonya
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A határmenti programok aktuális állása
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) EU-közösségi politikák
Az Előcsatlakozási Alapok és a Közösségi Kezdeményezések rendszere
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda

Az EU Bizottsága először 1974-ben lépett fel a közös környezetpolitika kialakításának igényével, 1972-ben már a Tanács foglalkozott ezzel a kérdéssel. 1.Akcióprogram ( ):középpontban a vízvédelem, az energiaipar 2.Akcióprogram ( ):kidolgozzák a légszennyezés, a vízszennyezés, a hulladékok által okozott környezetterhelés elleni módszereket 3.Akcióprogram ( ):elkészül a környezeti hatásvizsgálatról szóló direktíva [85/337/EEC] 4.Akcióprogram ( ): •foglalkozik a genetikailag módosított és a vegyi anyagokkal, a nukleáris biztonsággal •direktíva születik a Környezetvédelmi információkhoz való hozzájutás jogáról [90/313/EEC] •felállítják az Európai Környezetvédelmi Hivatalt (EEA) A Dobris – vizsgálat feltárja, hogy az akcióprogramok ellenére lassú rosszabbodás következett be a környezet állapotában. A programok nem voltak elég konkrétak, a jogi szabályozás dominált, a környezetvédelmet nem sikerült a társadalmi alrendszer (gazdaság, politika, kultúra) döntéshozatalaiba integrálni.

5. Akcióprogram ( ): •áthatja a Maastrichti Szerződéssel a közösségi alkotmányba beemelt új környezetvédelmi alapelvek szemlélete. •konkrét célokat, intézkedéseket, eszközöket tartalmaz. •folytatódik az intézményrendszer kiépítése (pl.: Általános Konzultációs Fórum /főigazgatóságok és társadalmi alrendszerek/, IMPEL Hálózat /Bizottság képviselői és a tagállamok hatóságai/, Környezetpolitikai Felülvizsgálati csoport /Bizottság és tagállamok/ •kialakul az integrált szemlélet 6. Akcióprogram (2001 – 2010):A mi jövőnk, a mi választásunk •prioritást kap: •az éghajlatváltozás megállítása •természetvédelem, a biológiai sokféleség megőrzése •környezet- és egészségvédelem, humánegészségügy, •természeti erőforrások megőrzése és fenntartható használata és hulladékgazdálkodás •környezetpolitikai eszközök: •a létező környezetvédelmi jogszabályok betartása, megvalósítása •környezetvédelmi szempontok integrációja az egyéb Közösségi politikába •szoros együttműködés kialakítása a gazdasággal és a fogyasztókkal, a környezetvédelmi költségek internalizálása, a fogyasztói szokások befolyásolása •a polgárok környezetvédelmi adathoz, információhoz való hozzájutásának segítése •környezettudatos területhasználat felé mozdulás

1.A Közösség Strukturális Alapjai: →Európai Regionális Fejlesztési Alap; Európai Szociális Alap; Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Orientációs része; Hálózati Orientáció Pénzügyi Eszközei →környezetvédelmi projektek, gazdasági fejlesztések támogatása →Nemzeti Fejlesztési Terv ahol az egy főre eső GDP nem éri el a közösségi átlag 75%-t →NFT-ben tervezett fejlesztéseket nagy projektekből illetve pályázati alapokból álló intézkedések keretében lehet megvalósítani, s ezeket az ágazati vagy regionális szinten szerveződő un. Operatív Programok (OP) fogják össze: pl.: KIOP (Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program pl.: KEOP (Környezet és Energia Operatív Program)

2. Kohéziós Alap •kevésbé fejlett régióknak nyújt pénzügyi támogatást a környezetvédelem és a transzeurópai közlekedési hálózat kialakítása területén •azon EU tagállamoknak, ahol a GDP nem éri el a közösségi átlag 90%-t → készíteni kell egy un. Kohéziós Alap Keretstratégiát → illetve konvergencia programot a költségvetési hiány, az államadósság csökkentésére 3. LIFE •az 1992-ben létrehozott új környezetvédelmi alap a környezetvédelmi jogalkotás és politika fejlesztését szolgálta •fordítható forrás a természet közeli élőhelyek védelmére 4. EIB /Európai Beruházási Bank/ •összes kölcsöneinek 15%-val támogatja a tagállamok környezetvédelmi projektjeit pl.: levegőtisztaság és vízvédelem, hulladék – ártalmatlanítás, természeti és kulturális örökségek védelme 5. A Közösséghez nem tartozó államok környezetvédelmi támogatása →MEDSPA: tengerszennyezés ellen, tengerpartok fenntartható kezelése →PHARE program: gazdasági szerkezetátalakításhoz nyújt segítséget →TACIS program: környezetvédelemre is fordítható a támogatás 10%-a 6. Előcsatlakozási támogatások •PHARE: a közigazgatás korszerűsítése, beruházások támogatása •ISPA: infrastrukturális és környezetvédelmi lemaradások pótlása •SAPARD: agrárszerkezet átalakítására, környezetkímélő termelési módok kialakítására

Öko -csoport