„D” modul: Mikrosebészet Célok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Síkmértani szerkesztések
Advertisements

Rajz alapfogalmak rajzeszközök, szerkesztések
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Számítógépes ergonómia
THUNDER CREEK STEP BY STEP. Szükséges anyagok: - Horog: Drennan 10-es méretű, hosszúszárú. - Cérna: 0,06-os piros színű. - Súly: Lead wire 0,5-ös. - Arany.
EXIT.
Geometriai transzformációk
Bausch and Lomb Aszférikus Akrilát Szemlencse Akreos Advanced Optics
Lencsék és tükrök képalkotásai
Biológiai talajvizsgálati módszerek
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
A térfogat és az űrtartalom mérése
Bolygónk, a Föld.
IKT: Információs és kommunikációs Technológiák
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Szögmérés és iránysorozat mérés teodolittal
Ívmérték, forgásszögek
Transzformációk kucg.korea.ac.kr.
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Web-grafika II (SVG) 2. gyakorlat Kereszty Gábor.
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
A GÖMBÖC A bemutató a BME és a wikipedia anyagának felhasználásával, Várkonyi Péter előadása alapján készült.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Alapvető varrattípusok és speciális varrattechnikák
Mekkora erőt kell kifejtenie az izomnak, ha a teher súlyereje 200 N, erőkarja 0,5 m és az izom erőkarja 0,05 m? Mekkora erőt kell kifejtenie az izomnak,
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A számítógépes munkahely ergonómiája
Az asztalon levő papírlapra húzz egy egyenest! Helyezz a papírlapra egy üveglapot úgy, hogy eltakarja az egyenes középső részét! Ha felülről nézzük az.
Vénás vérvétel.
Hegesztés Bevezetés.
Optimalizáció modell kalibrációja Adott az M modell, és p a paraméter vektora. Hogyan állítsuk be p -t hogy a modell kimenete az x bemenő adatokon a legjobban.
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
Az szabály nem megfelelő 1.AlapokA sakkot két játékos játsza egymás ellen. Egyik játékos a sötét, a másik a világos bábukat irányítja. Mindkét játékosnak.
Geometriai alapismeretek
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Használati utasítás az új bikinihez.
A minimálisan invazív sebészet oktatása
Fénysebesség mérése a 19. századig
Nőgyógyászati Műtéttan Alapok
Szögmérés teodolittal
A bikini helyes feladása
ROM GYAKORLATOK Testrész Izület típusa A mozgás típusa
Révész Tamás 9.a.  A hosszúság fogalma  Mértékegységek az őskorban  Hosszmértékek fajtái  SI hosszmértékek  Régi és angolszász hosszmértékegységek.
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
ISMÉTLÉS A LOGOBAN.
2. előadás.
Bekezdések formázása 1..
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
A szem felépítése és a látás folyamata
Érsérülések A kéz vérellátását az arteria ulnaris és az
Páciens fertőzések eredetének meghatározása. Összefüggés A fertőzött beteget a kórházban ápolták egy műtétet követően. Az ápolás során minden nap más.
Bakteriális azonosítási folyamat
Antibiogram vizsgálat baktériumtörzsön
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Függvénykapcsolatok szerepe a feladatmegoldások során Radnóti Katalin ELTE TTK.
Preparálás amalgámtömés készítéséhez. I. osztály
Óra modell készítése Óralap1.
Karhelyzetek, karmozgások
Épületelemek árnyéka.
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Hulladéktároló konténerek és kukák törésének lehetséges okai
Előadás másolata:

„D” modul: Mikrosebészet Célok alapvető mikrosebészeti technikák és a speciális mikrosebészeti eszköztár bemutatása, megismerése. manuális készségek fejlesztése, szem-kéz koordináció javítása végső cél: a hallgatók képesek lesznek 0,7-1,2 mm külső átmérőjű ér- és idegképletek kipreparálására, egyesítésére, anastomosis létrehozására.

Mikrosebészet - tematika 1. nap E1 (60 perc) Bevezetés (elméleti, technikai és klinikai háttér) Gy1 (60 perc) 1. Az operációs mikroszkóp beállítása 2. Kéz és eszköztartás a mikrosebészetben (3. Szálfűzés gézhálón) Gy2. (60 perc) 4. Öltések gumilapon 5. Mikrosebészeti csomózás E2 (60 perc) Anastomosis technikák - előadás Gy3. (60 perc) 6. Öltés szilikon csövön (2 mm), end-to-end és end to side anastomosisok, mikrosebészeti csomózás Gy4. (60 perc) 6. Öltés szilikon csövön (1 mm), end-to-end és end to side anastomosisok, mikrosebészeti csomózás 2. nap Gy5. (360 perc) 7. (Ér anastomosis ex vivo) 8. End-to-end ér anastomosis in vivo (a. carotis) 3-5. nap Gy6 (300 perc) 8. End-to-end ér anastomosis in vivo (a. femoralis) 9. Ideg anastomosis in vivo 5. nap T (60 perc) Értékelés, teszt

Az operációs mikroszkóp beállítása Célok: Kényelmes ülőhelyzet elérése a mikroszkópnál. Ülés egyenes háttal, az alkar támasztása az asztalon. • Csökkentsük a fényintenzitást a minimumra. • Állítsuk be az okulárt 0 dioptriára. • Állítsuk be az interpupilláris távolságot. • Állítsuk be a finom fókuszt. • Válasszuk a legalacsonyabb nagyítást és állítsuk be a fókuszt. • Állítsuk be a fókuszt a legnagyobb nagyításon is. • Váltsunk vissza a legkisebb nagyításra és anélkül, hogy a finom fókuszt módosítanánk, korrigáljuk a dioptria eltéréseket a két szem között.

Kéz és eszköztartás gyakorlása Lépések A munka során csak az ujjaink és csuklónk mozognak, az alkarnak stabil felületen kell támaszkodnia. Így a felesleges mozdulatokat és bizonyos mértékig a tremort is kiiktathatjuk. Az eszközök tollszárfogással tartjuk, melyben a három ujj, a hüvely-, a mutató és a középső ujj vesz részt. A könyök, az alkar ulnáris oldala és a csuklók a felszínen nyugszanak. A karok 60-90 fokos szöget zárnak be egymással, miáltal az alkarok enyhe supináló tartást vesznek fel.

Szálfűzés gézhálón Két írisz csipesszel a gyakorlótáblára vízszintesen rögzített gézlap egyik függőleges szálát kifejtjük a hálóból. Ezután a szálat visszafűzzük eredeti helyére. Figyeljünk arra, hogy mindkét kezet azonos mértékben használjuk. Minél többször fogjuk meg a szálat és gyakoroljunk több irányban. Cél, hogy a gyakorlat végén ne legyen látható, hogy a függőleges szálat valaha is eltávolítottuk.

Öltés gumilapba

Kétkezes csomózási technika

Anastomosis modellek élettelen rendszerben End-to-end és end-to-side anastomosis szilikon csövön (2 és 1 mm külső átmérőnél) 1 6 7 8 2 2 1 6 3 5 4 7 8 1 3 4 5 2 Elülső fal Hátsó fal Elülső és hátulsó hátsó fal

Éranastomosis ex vivo Lépések • A kipreparált eret nedves gézlapra helyezzük (folyamatosan nedvesen tartjuk a beavatkozás során). • A mikroszkópot nagy nagyításra állítjuk, a kipreparált eret két approximátor klip közé fogjuk, majd tengelyére merőlegesen ollóval kettévágjuk. • A lument mindkét érvégnél heparinos oldattal átöblítjük. (100 U/ml). • Az adventitiát csipesz és olló segítségével az érvégtől néhány milliméter távolságig eltávolítjuk. • Az öltések behelyezése: Ex vivo és in vivo körülmények között egyaránt összesen nyolc öltéssel egyesítjük a végeket a fenti méretű érnél (a fentivel megegyező sorrendben). • A vízhatlanság ellenőrzése.

Éranastomosis ex vivo Lépések • A kipreparált eret nedves gézlapra helyezzük (folyamatosan nedvesen tartjuk a beavatkozás során). • A mikroszkópot nagy nagyításra állítjuk, a kipreparált eret két approximátor klip közé fogjuk, majd tengelyére merőlegesen ollóval kettévágjuk. • A lument mindkét érvégnél heparinos oldattal átöblítjük. (100 U/ml). • Az adventitiát csipesz és olló segítségével az érvégtől néhány milliméter távolságig eltávolítjuk. • Az öltések behelyezése: Ex vivo és in vivo körülmények között egyaránt összesen nyolc öltéssel egyesítjük a végeket a fenti méretű érnél (a fentivel megegyező sorrendben). • A vízhatlanság ellenőrzése.

Éranastomosis in vivo end-to-end preparálás end-to-side adventitia lefejtése átjárhatósági tesztek