2.3 alszekció: Korszerű kommunikációs és információs eszközök alkalmazása az oktatásban Kárpáti Andrea, ELTE TTK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
Advertisements

Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Internet és tanulás – a 21. század kihívása
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
IKT az oktatásban február 25. Körmendy Zsolt
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg BÁCSKIR TIOP / LAKITELEK Könyvtári.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
JÓ GYAKORLATOK AZ IKT ISKOLAI ALKALMAZÁSÁBAN
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Expressz Programiroda.
Az IKT-eszközök alkalmazásának és fejlesztésének pedagógiai támogatottsága évfolyam OKI-kutatás-fejlesztési projekt.
Hunya Márta módszertani szakértő
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
P edagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
e-Learning a tanárképzésben
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
A TISZK SZEREPE A SZAKKÉPZÉS SZERVEZÉSÉBEN, A TISZK-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ (1146 Budapest, Thököly.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
Bevezetés. A jó pap holtig tanul – tartja a mondás A múlt század közepéig azonban, általában, csak azokra az emberekre volt ez igaz,  akiknek a génjeiben.
Frontális pedagógia helyett „konstruktivista” pedagógia Dr. Magyar Bálint Oktatási miniszter október 12.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Az IKT-metria mérőeszköz
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
Kompetensek lettünk? június 27..
LKG és a KIT, LKG és a KIT Bánhegyesi Zoltán.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS eLEMÉR Projektkonferencia –2010. okt. 21. Leövey Gimnázium, Budapest.
A Calderoni projekt az OFI szakmai tevékenységében Calderoni Taneszköz-információs és Oktatástechnológiai Központ Kőrösné Mikis Márta Budapest, április.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
IKT alapú kompetenciák a XXI. századi pedagógusképzésben
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
TÁMOP-3.1.4/08/2. Kassai Úti Általános Iskola Szakmai feladatterv.
Szakmódszertani fejlesztés
Projektzáró rendezvény Intelligens iskolák létrehozása az újszászi tanulók egyenlő esélyeiért TIOP-1.1.1/ projekt.
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
IKT A PEDAGÓGIÁBAN 1 Készítette: dr. Létray Zoltán.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Nemzeti Köznevelési Portál
EKE NTDI-DIGITÁLIS PEDAGÓGIA PROGRAM 2017
Online közösségek pedagógusoknak
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
A digitális kompetencia fejlesztése
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Előadás másolata:

2.3 alszekció: Korszerű kommunikációs és információs eszközök alkalmazása az oktatásban Kárpáti Andrea, ELTE TTK

Internethasználat Magyarországon január  A éves népesség egyharmadának van valahol internet-hozzáférése Medián felmérés - a minta nem, életkor, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentálja a 14 és 70 év közötti népességet.

Internethasználat Magyarországon január A mai kisiskolások szülei a pedagógusok partnerei lehetnek a IKT-val való megismerkedésben

Internethasználat Magyarországon január Esélynövelő programok: Teleház, nagyszülő / kismama oktatás Sulinet Express, 21. század iskolája, olcsó laptop: infrastruktúra Sulinet Digitális Tudásbázis, LRE: ingyenes tartalom Roma Oktatási Informatikai Projekt, Digitális Középiskola: oktatás Tanár-továbbképzések (Educatio tanfolyamok, EPICT)

Az IKT kockázatai  Net-függőség / egyéb függőségek kockázatai  Veszélyes / ostoba tartalmak / a médiában is  Számítógép-használattal kapcsolatos betegségek / az iskola egyéb egészségügyi ártalmai  Digitális írástudás a hagyományos írás-olvasás kompetencia rovására / finnek: legtöbb iskolai IKT  Virtuális létezés = izoláció a valódi életben / Net Nemzedék  Net bennszülöttek

A Tézisek kérdései – válaszoljunk együtt!  Vajon a költséges új technológiák beszerzésének és működtetésének költségei kit terheljenek?  Digitális fejkvóta  Infrastruktúra pályázatok  Hogyan tudjuk biztosítani az új digitális ismerethordozók pedagógiai minőségét?  Szaktanári közösségek honlapjai: „folkszonómia”  Digitális Taneszköz Bizottság: állami kontroll  HUNDIDAC, cégek tartalomfejlesztő versenyei: tehetségkutatás  CALIBRATE  MELT  Hogyan kezeljük azt a helyzetet, amelyre az interneten keresztül elérhető tartalmak végtelen sokasága és ellenőrizhetetlensége jellemző?  Biztonságos internet tartalomszűrők  „Információkeresés és szűrés” tantárgy, PPP projektek, pl.: KP-Lab

A Tézisek kérdései – válaszoljunk együtt!  Összhangba hozhatók-e a tanulásnak az új technológia által átalakított formái a személyiség mindenoldalú fejlesztésének általános céljaival?  A televízióval sikerült…?  Magas szintű IKT használó országok = PISA, IEA éllovasok  A tanárok személyiségét is fejleszteni kell!  Előtte jár-e a technikai fejlődés a pedagógiai igények megjelenésének?  Igen! Csakúgy, mint a tudomány fejlődése.  Web 2.0: a fejlesztői és felhasználói szerepek szinergiája • Valós-e a veszély, hogy a technika szállítja a megoldásokat, ám nem azokra a problémára, amelyek az oktatásban jelentkeznek?  Piaci körülmények között nem! (A pályázatoknál esetleg.)

Példák pedagógusok, digitális tartalomfejlesztők, oktatáskutatók együttműködésére INNOVÁCIÓ  A Digitális Középiskola  SDT, Sulinet Digitális Tudásbázis  A ZK-térkép rejtelmei KUTATÁS  Tanulási és tanítási stílusok elemzése elektronikus környezetben  Új tanulási környezetek bemutatása a tudásalapú társadalom oktatási rendszerében Magyarországon  IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepének vizsgálata az oktatásban  A pedagógusok IKT kompetenciáinak feltárása  Tanár-továbbképzés hatásvizsgálata IKT-metria használatával

Elmélyítheti-e a digitális szakadékot a technikai fejlődés? Igaz-e, hogy ez szükségszerűen szelektív hozzáféréssel jár együtt? A számítógép kulturális mémmé vált  a szakadék mélyén is van mobil telefon! A médiahasználatnál kreatívabb felhasználást biztosít A technika robbanásszerű árzuhanásai  lépcsőzetes hozzáférés

IKT a tanárképzésben – hogyan?  egy pedagógiai stúdium keretében, a neveléstudományi tanszékek munkatársai tanítják, laborok híján tantermekben  önálló oktatási informatikai tantárgy, és az egyetemek informatikai karaira, tehát a programtervezők, multimédia fejlesztők és informatikatanárok képzői oktatnak modern laborokban  a tanári szakonként sok szempontból különböző digitális tananyagokról és eszközökről a szakmódszertannal integrálva, az alapképzést nyújtó karok oktatástechnológia csoportjai infrastrukturális bázisát és szakértelmével

A szekció programja  Péterné Czakó Edit: A Digitális Középiskola  Könczöl Tamás: SDT, Sulinet Digitális Tudásbázis  Jámbor Judit: A ZK-térkép rejtelmei  szünet  Jókai Erika: Tanulási és tanítási stílusok elektronikus környezetben  Horváth Cz János: Új tanulási környezetek a tudásalapú társadalom oktatási rendszerében Magyarországon  Hunya Márta: A pedagógusok IKT kompetenciái  Török Balázs: Tanár-továbbképzés hatásvizsgálata IKT-metria használatával  Molnár György: IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban

2.3 alszekció: Korszerű kommunikációs és információs eszközök alkalmazása az oktatásban Kárpáti Andrea, ELTE TTK