ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A diskurzusok alatt lezajló tudati folyamatokról Kántor Gyöngyi PTE, Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskola.
Advertisements

Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Történeti episztemológia
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Életvitel és gyakorlati ismeretek. Célok  Tanításának fő célja hogy olyan ismereteket adjon, mely megalapozza a tanulókban a technikának.
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
E-learning és a multimédia
Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban.
A munka világával kapcsolatos tudás
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A CAD/CAM modellezés alapjai
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A konstruktivista pedagógia alapjai
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Élet a facebookon: otthonteremtés vagy elidegenedés?
4. Elmefilozófia.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Célkitűzés: Információk téma-specifikus, különböző típusú forrásokból (internet, intranet.
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Általános művészetpszichológia II. 2.rész
Információ, adat, jel, kód
vizuális kommunikáció
Térképészet és térinformatika
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A deviancia értelmezési kerete
A hálózatok világában Gulyás László
A digitális állampolgárság neveléstudományi kontextusban Perjés István ELTE, PPK.
Kant ( ) a szépről és a zseniről
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
Szimmetria Szimmetria figyelhető meg a legapróbb atomi elemektől egészen a galaxis méretű világokban is. Szimmetria létezhet: geometriában biológiában.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Filozófiatörténet előadások 1I.
Tűt a szénakazalban: érték és tudás az Interneten Ropolyi László ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék 1518 Budapest, Pf. 32.
Intelligens Mérnöki Rendszerek Laboratórium Alkalmazott Matematikai Intézet, Neumann János Informatikai Kar, Óbudai Egyetem Mielőtt a virtuális térbe lépnénk.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Informatikus - fizika 1 ÚJ SZAK AZ ELTE TTK-N az oktatás modernizálása keretében 2000-ben lett kidolgozva, 2002 júniusában engedélyezve, 2003 szeptemberében.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
VIZUÁLIS NEVELÉS az ÖSVÉNY Oktatóközpontban
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék Mesterséges tudat Ropolyi László ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék 1518 Budapest, Pf. 32. ropolyi@hps.elte.hu

Az előadás gondolatmenete Mesterséges tudat nincs Ami valóságosan nincs, az még létezhet, pl. úgy mint egy elemzés tárgya A nem-létező létezővé válik Mesterséges tudat van Ami valóságosan van, az akár nem-létező is lehet, pl. úgy mint egy technikai aktus tárgya A létező nem-létezővé válik Mesterséges tudat van is és nincs is: virtuális létező

Természetes és mesterséges Arisztotelész a természetről és a természetesről 7 megközelítés - tartalmazza magában a mozgás és nyugalom elvét - az ami teremhet, a termés, és a természet ami természetes az természet is, és viszont Arisztotelész a mesterségességről és a mesterségesről adott és alkotott létezők természet műve vs. (mester)ember műve – szónok, művész, mérnök tudomány és technika – episztémé és techné, szükségszerűség és szabadság ami alkotott az mesterséges, és viszont

Természetes és mesterséges? A természet, mint alkotó mozgás, termés, (ki)fejlődés megszemélyesített természet Az alkotás (technika) természete az alkotott termék természete technikai meghatározottságok A lét és a létező nem egységes/nem homogén természetes és mesterséges nem abszolút kategóriák lehetőség szerinti és valóságos lét: virtualitás

Virtualitás és nyitottság Lehetőség szerinti és valóságos lét elválaszthatóak – legalább az elemzés számára Virtuális és nyitott lét az egymástól elválaszthatatlan lehetőség és valóság nyitottság: lehetőség és valóság a valóságra vonatkoztatva virtualitás: lehetőség és valóság a lehetőségekre vontakoztatva Virtualitás és reprezentáció a jel mint virtuális létező

Jel, információ, tudás, tudat Jel: önmaga és ugyanakkor valami mást is reprezentál „kettős látás”, két kontextus, interpretáció virtuálisan a reprezentált „intencionalitás” Információ: minden (jelként) interpretált létező az interpretáció szabadsága – bármi jelölhet bármit Tudás: reflektált reprezentáció az információ ismeret is (a kontextusok együttlétezése, a jel és jelölt összetartozása, a közöttük létesített interpretáció fennállása reprezentálódik) - qualia bizonyos információk, azaz ismeretek tudásnak tekinthetők: a szükségszerűség ismeretének, ha adott kontextusok, ill. interpretáció szükségszerűen áll fenn. Tudat: kontextus-generátor, a lét és létezők inhomogenitás-érzékelő szerve Tsuda, Érdi, Aradi: az agy mint hermeneutikai készülék

A tudat természete(ssége) és a tudat mestersége(ssége) Tudat és szabadság ismeret és tudás: tudást az interpretáció szabadsága tesz lehetővé a megismerés kötött, szabad és kevert stratégiái természetes és mesterséges Tudat és tökéletlenség kontextus-vesztés és kontextus-keresés - gondolkodás a korlátosság és tökéletlenség dicsérete (Koch Sándor) természetes és mesterséges, önszerveződés Duális kontextusok és dualizmus a lét inhomogenitása vagy virtuális dualizmus virtualitás, nyitottság és a lehetőség/valóság „dualizmusa” a kontextusok virtuális természete

A tudat természete(ssége) és a tudat mestersége(ssége) Szubjektivitás vs. objektivitás az individuális interpretáció megosztása az interpretáció mindig individuális – de befolyásolható kommunikáció, mint a tudat-tartalmak megosztása ami „fizikailag” nem megosztható, az virtuálisan igen Kommunikáció és kultúra kommunikáció, mint a közösség-építés technikája az interpretáció feletti uralom technikái a kultúra, mint értékrend és mint elvont kontextus-generáló természetes és mesterséges tudat: individuum és kultúra Tudat és kultúra az interpretációs szabadság szabályozása/korlátozása természet(es) és mesterséges (tudás), önszerveződés

A létező mesterséges tudat A kontextus-generálás forrásai közösség, szocializáció, nevelés, kultúra szabályozott interpretációs praxis individuum vs. személyiség öntudat (az individuális szabadság visszavétele) Szociálkonstruktivizmus vs. fenomenológia a Dreyfus-Collins vita az „embodiment” természetéről „embodiment” mint interpretációs kényszer Pierre Lévy: Kiberkultúra

Gépi tudat Az interpretáció szabadsága tipikusan nem – nincs gépi tudat beépített interpretációs eljárások számítógépekben interpretáció és cselekvés Az interpretáció „implementáció-függetlensége” önszerveződő technikai rendszerek Globális „agyak” (társadalom, hálózatok, stb.) az Internet mint globális agy Internetspecifikus intellektuális tevékenységek olvasás, gondolkodás, szemantikus web, stb.

Konklúzió Mesterséges tudat vagy természetes létezők interpretációs praxisának mesterséges szabályozása, - vagy mesterségesen létrehozott létezők interpretációs praxisának szabályozatlansága következtében jöhet létre és maradhat fenn.