Zöld mozgalmak és pártok Európában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Civil szerepek és civil szereplők
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Negyedik előadás Március 11
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
A vállalkozások környezete
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
A külső környezet elemzése
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
Az EU többéves pénzügyi kerete
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A vidéki tér sikertényezői
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.
Ideológiák.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
E-KULTÚRA A MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELETBEN Tanulmány + power-point internetes konferencia vázlat OFA - STRATOSZ PROJEKT 2004 internetes konferencia.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Környezetjogi alapelvek
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Civil Európa – civilek Európában
Ember és környezetének viszonya
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAMATOK MENEDZSMENTJE Tóth Attiláné dr 2015/16-os tanév II. félév WSUF Első óra.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A külső környezet elemzése
A kápia paprika lehetőségei az export piacokon
A közigazgatás személyi állománya
Európai Uniós ismeretek
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Zöld mozgalmak és pártok Európában Ökológia, regionalitás, vidékfejlesztés NEMZETKÖZI NYÁRI EGYETEM ÉS WORKSHOP Százhalombatta, 2008. augusztus 11-14. Zöld mozgalmak és pártok Európában Előadó: dr. Albert József Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola

A természetről való gondolkodás – történetileg 1. Worster: arkadian (idilli) imperial Assisi Szent Ferenc (1182-1226)  az ember és a természet nem egymásnak alárendelt, Isten teremtményei (Napfivér, Holdnővér – „demokratikus” egymásmellettiség) Gilbert WHITE (1720-1793)  Selbourne természetrajza (1789)  paradicsomi állapot, harmónia  a világ egységes egész

A természetről való gondolkodás – történetileg 2. Henry THOREAU (1817 -1862)  a természet élő egység  minden élő szervezet kapcsolatban áll egymással Francis BACON (1561 - 1626), René DESCARTES (1596-1650)  A tud. szerepe a természet meghódítása, az embernek joga van uralni, felhasználni saját érdekében a természetet  analitikus, elemekre bont  redukcionizmus  A holisztikus szemléletmód felerősödése a XX. században (relativitás elmélet, stb.)

A természetről, környezetről vallott felfogások Mítoszok kora (természetvallások) Gondnokság a természet felett (zsidó-keresztény vallási hagyomány) A természet imperialisztikus szemlélete (uralom a természeten a tudomány segítségével - Bacon, Descartes) Romantikus természetfelfogás (a vad természet istenítése filozófusok, művészek által) Hedonista természetfelfogás(ok) (A természet mint örömforrás.) Alternatív, posztmodern természetfelfogás(ok) Új érték és szükségletfelfogások, alternatív életmódok (pl. Másik Út)

A környezeti attitűdök/ideológiák felosztása (O'Riordon szerint) Ökocentristák Technocentristák Gaianizmus Kommunalizmus Alkalmazkodás Közbelépés Hit a természet jogaiban és alapvető szükséglet az emberi és természeti erkölcs iránt. Hit a társadalom együttműködő képességében, amelyek hozzájárulnak az ön-magukra támaszkodó közösségek létrehozásához, melyek megújuló forrásokat és megfelelő technológiát használnak Hit a létező szabályok felhasználhatóságában és a vélemények, értékelések közeledésében a környezeti igények alkalmazkodásának kérdésében. Hit a tudomány alkalmazásában, piacvédelemben és a vezetők leleményességében, ami a gazdasági növekedéshez és a környezeti problémák legyőzéséhez szükséges. A hatalom átrendezésére való igény a decentralizálás irányába mutat. Olyan gazdaság létrehozása, amely nagyobb hangsúlyt helyez a nem hivatalos ökonómiára, társadalmi folyamatokra és a részletek igazságának keresésére. A status quo megtartása a politikai hatalomban, de igény az alkalmazkodásra és felelősségvállalásra a tervezésben, szabályozásban, politikában és az oktatás kérdéseiben.

A hagyományos és az alternatív társadalom jellemzői 1. A hagyományos társadalom Az alternatív társadalom ökológiai veszély ökológiai egyensúly magas energiafelhasználás alacsony energiaigény magas szennyeződés alacsony, illetve semmiféle szennyeződés a nyersanyag és az energia egyszeri felhasználása a nyersanyag és az energia többszöri felhasználása (recycling) magas fokú specializáció alacsony specializáció tömegtermelés kézműves termelés elidegenedés a természettől integrálódás a természetbe a passzív tömeg politikája demokratikus politika világkereskedelem lokális cserekereskedelem visszaélés a technika lehetőségeivel a tömegek fellépnek e visszaélés ellen

A hagyományos és az alternatív társadalom jellemzői 2. A hagyományos társadalom Az alternatív társadalom a helyi kultúra felszámolása a helyi kultúra fenntartása profit és háború motiválja az innovációt a szükségletek motiválják az innovációt centralizáció decentralizáció komplikált eljárások általánosam érthető eljárások a mennyiség áll előtérben a minőség áll előtérben az összes termelési egységek függése egymástól és a centrumtól önellátás kis egységekben. kultúraidegen tudomány és technika a tudomány és technika, mint a kultúra részei specializált elitek tudományi és technikája mindenki által művelt tudomány és technika a jövedelem, mint a munka motívuma, magas munkanélküliség alig van különbség a munka és a szabadidő között, kreatív munka Robin Clarke

Az európai ökológiai mozgalmak Rucht-féle rendszerezése Hagyományos természetvédelem Politikai ökológia Környezet-védelem Transz-nemzetközi szervezettek XIX. század második felében alakultak Politika mostohagyermekei 60-70-es évek mozgalmai „felébresztették” radikálissá tették Elsősorban hű alapjaihoz (pl. madárvédő egyesület) Ökológiai mozgalom (Polgári kezdeménye-zések) Decentralizált, demokratikus, egyenlő társadalom holisztikus vízióját képviseli, természettel összhangban fejlődni „small is beautifull” Pragmatikus irányzat: környezet fenntartása, javítása természetes tartalékokra összpontosít Politikai aréna, központi szerepű konkrétabb célok Ma ez a legnagyobb tábor 1980-as évek: globális problémák, sugárzások, stb. (pl.: Greanpeace, A Föld barátai) 50-es évek átmenetet képez (pl.: atomkonfliktus) Eszközei: Nyilvánosság és lobbizás Eszközei: tömegtüntetés Eszközei: célzott kampányok Eszközei: szervezett tüntetések

Zöld pártok megjelenése Új politika 70-es, 80-as évek Békemozgalmak, atomerőmű ellenes mozgalmak, feministák, város megújítási mozgalmak, életmód mozgalmak megjelenése. Miért? Az Új Társadalmi Mozgalmak (NSM) jellemzői: a politikai tevékenység új formája. Lobbizás helyett önálló politizálás, konvenciómentesség, tüntetések, mutatványok, média; a politikai szervezet új formái (decentralizált, nyitott és demokratikus struktúrák, testület ellenesség); participáció. Nagyobb beleszólás a döntésekbe, ami érint; új ideológia. Saját vélemény a gazdasági növekedésről, hadi kiadásokról, posztmodern értékek képviselete; széles körű részvétel és támogatottság, hagyományos osztály határvonalainak átvágása

Ábra a mobilitás elemzéséhez és az ökológiai mozgalom sikerének összehasonlításához

Mozgósítás  Tömegkommunikáció révén van mozgósítás (dokumentálja a kampányokat) Mozgósítási potenciál Az ökológiai mozgalmak mozgósítási potenciálja más szociális mozgalmakhoz képest hatalmas Professzionális szint Nagyobb tartalékok (jelentősebb állami támogatás, zöld vállalkozások) Nagyobb tagság: kicsi állandó mag és számtalan részterületeken dolgozók (helyi ügyek) Szervezeti rendszer ha jó, akkor alapja a politikai együttműködéseknek –döntéshozókkal jó kapcsolat, így elvesztik érdekérvényesítő képességüket (nem mozgósítanak, csak érdekeket képviselnek) Zöld Párt: beintegrálódott az ökológiai mozgalom a politikába A cselekvés függ: a politikai viszonyoktól (az állam stratégiájától – nyitott vagy zárt rendszer); a mozgalom sajátosságaitól.

Konfliktus vagy együttműködés? Ökológiai mozgalmak kontra politikai elit (vagy más társadalmi szereplők – cégek) Fejlődés van: tehát együttműködés is lehet. A 3. szereplő: nyilvánosság, közvélemény (fontosabb a politikánál) Közvélemény mozgósításának eszközei: újítások nagy számok törvénye akciók radikálissága Hírérték, nyilvánosság ezektől függ

A magyar ökológiai jellegű mozgalmak néhány jellemző vonása a pártelvűség nyomasztó dominanciája (1990, rendszerváltás időszaka); (mozgalom vagy párt, 173 ökológiai szervezet, 13 párt vagy zöld tagozat) nem jött létre jelentős ökológiai párt; (Magyarországi Zöld Párt, Bioszféra - Voks Humána-mozgalom) a pártok viszonya saját zöld frakcióikhoz ellentmondásos, csakúgy, mint a zöld mozgalom egészéhez (információcsere és együttműködés- hiány, fellépés a kormányzat ellen); a pártokon belül összemosódnak a politikusi és a szakértői szerepek. (Galló Béla: Halványzöldek)

A nemzeti zöld pártok kialakulása és választói szerepe 1972-től Ország Zöld párt alapítása Első zöld parlamenti képviselő % szavazat, utolsó nemzeti választás % szavazat 1989-es EU parlamenti választás Ausztria 1986 [4,8] 1990 Franciaország 1984 [7,6] 1993 10,6 Olaszország 1987 [2,8] 1992 3,8 Hollandia 1983 [4,1] 1989 7,0 Spanyolország 1985 [na.] 1993 2,8 Svájc 1979 [6,4] 1991 Nagy-Britannia 1973 [0,5] 1992 14,9 Ny-Németország 1980 [4,7] 1990 8,4