Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az NBI.-NBII. U17-U19 edzők konferenciája
Advertisements

Magyarországon új sportként, minél szélesebb körben megismertetni az általunk oly szeretett játékot. Olyan környezetet teremteni, ahol harmonikus közösségben.
A LABADARÚGÁS FEJLŐDÉSE
A foci Varga Dávid.
7. szabály – A mérkőzés időtartama. Félidők A mérkőzés két egyenlő 20 perces félidőből áll, hacsak a játékvezető és a két csapat kölcsönösen másként nem.
Új pályán! MKOSZ-STRATÉGIA.
UEFA-A /UEFA PRO Tanfolyan Mérkőzés megfigyelés BELGIUM - SPANYOLORSZÁG Bob Browaeys , 19: :30.
OTP-MOL BOZSIK – PROGRAM Tehetségkutató és Foglalkoztató program
Bozsik Gyermek Egyesületi Program U8/9
MAGYAR LÁBTENISZ SZÖVETSÉGI VERSENYEK  Magyar Lábtenisz Szövetség.
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
Alkossuk meg együtt a jövőt! Üzleti játék innovatív, sikerorientált hallgatók részére.
Elmozgó rendszerű támadójáték begyakorlása az Arsenal edzésein keresztül Szombathely 2011.
Savaria Dance Festival (Szombathely). Mi is a Savaria Nemzetközi táncverseny?  A Savaria Nemzetközi Táncverseny az ország legkiemelkedőbb versenytáncos.
MRGSZ Stratégiai terv Verzió: 2. RC2. JÖVŐKÉP Aktuális MRGSZ cél: Láthatóvá tenni a a rögbit Magyarországon és a Magyar rögbit Európában!
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
MAGYAR LABDARÚGÓ UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉS, MAGYAR LABDARÚGÓ HAGYOMÁNYOK
EDZŐKÉPZÉS EDZŐ TOVÁBBKÉPZÉS
Játékjogosultság A) Európai Unió-beli és azzal azonos elbírálású labdarúgók: A bajnoki mérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult.
Az Egri Vízilabda Klub útmutató támogató szervezetek részére.
A Belga LSZ fejlesztési terve
JÁTÉKRENDSZEREK AZ EB-N
A nemzetközi üzleti élet etikája
A MAGYAR NŐI KÉZILABDÁZÁS
I. ALBA REGIA RÖPLABDA GÁLA
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A kosárlabda története, rekordjai, halhatatlanjai
Szabadrúgások. Szabadrúgások A szabadrúgások fajtái Közvetlen szabadrúgás Ha közvetlen szabadrúgásból a labda közvetlenül az ellenfél kapujába jut, a.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. Kezdőrúgás A játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. Mikor lehet kezdőrúgás? A mérkőzés elején.
2. szabály A labda. 2. Szabály – A labda gömbölyű bőrből vagy más alkalmas anyagból készült kerülete 70 cm-nél nem több és 68 cm-nél nem kevesebb mérkőzés.
Szabadrúgások.
Büntetőrúgások. Végrehajtás A játékvezető kijelöli azt a kaput, amelynél a rúgásokat elvégzik A játékvezető pénzfeldobással sorsol, és amelyik csapatkapitány.
Büntetőrúgás. Büntetőrúgás jár az ellen a csapat ellen, amely elköveti a közvetlen szabadrúgást maga után vonó tíz szabálytalanság valamelyikét a saját.
Pitlik László, SZIE Gödöllő (Forrás: My-X.hu Hírlevél) augusztus
Drajkó László Ügyvezető igazgató Microsoft Magyarország KFT.
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Gion A. Caminada. „Az egyszerű építés lokális adottságokkal rendelkező helyekről származik, ami azonban mindig túlmutat önmagán. A lokális és idegen,
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
EDZŐKÉPZÉS A MŰKÖDÉS Bob Browaeys , 17: :00.
UEFA STUDY GROUP OCT 2008 A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG TECHNIKAI OSZTÁLYA A MŰKÖDÉS Michel Sablon , 17: :15.
MLSZ FKI Edzőképző vezető
UEFA STUDY GROUP OCT 2008 UTÁNPÓTLÁS AKADÉMIAI IGAZGATÓ (DYA) ELMÉLET Marc Van Geersom , 10: :10.
JÁTÉKRENDSZEREK CSAPATJÁTÉK NAPI TAKTIKA.
A SOKMOZGÁSOS TÁMADÓ JÁTÉK
A MÁSODIK NAP ÖSSZEFOGLALÁSA. 1. Magyar labdarúgó hagyományok és a labdarúgás jövője MI A KAPOCS A MAI LABDARÚGÁS FEJLŐDÉSI TEN- DENCIÁI ÉS A MAGYAR LABDARÚGÓ.
Az AQUAPOL együttműködési hálózatot 2003-ban, az Európai Unió támogatásával hozták létre Hollandia, Belgium és Németország.
6. Szabály - A JÁTÉKVEZETŐ ASSZISZTENSEK. A játékvezető asszisztensek hatásköre Két játékvezető asszisztens működhet egy mérkőzésen (a 3. számú játékvezető.
16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS. A kirúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Kirúgást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost érintett, majd teljes.
6. szabály – A játékvezető asszisztens
MAGYAR EDZŐK TÁRSASÁGA
Lurkótól a Haladásig Simon Attila Budapest.
2014. év szakmai beszámolója Előadó: Ficsor László MESZ szövetségi kapitány.
12. szabály: Szabálytalanságok és sportszerűtlenségek (2. rész) Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2015.
6. szabály – A játékvezető-asszisztens
A talentum A tehetségfejlesztés programja SZOMBATHELY(kick-off)
Merényi Ádám Takács Attila
Sporttotó. 1. Szávay Ágnes hányadik a tenisz világranglistán? 2. Mennyi aranyérmet nyertek úszóink az EB-on? 3. Ki nyerte a Forma I. malajziai futamár?
Nem minden az aminek látszik…
Puskás Ferenc.
Real Madrid.
TÁMOP / A mindennapos testnevelés részét képező mozgásprogramok tapasztalatai.
PFLA Regionális Utánpótlás Központ
Outdoor-indoor mozgásprogramok 2.
A DANONE és az MLSZ együttműködésében
PSV AKADÉMIA 2007/2008.
UEFA Grassroots Tornák szervezése
Legyen Ön is Milliomos! A játék beállítása:
Egy kis futball történelem
Előadás másolata:

Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja

Az EURO 2008. FELDOLGOZÁSÁNAK SZAKMAI ALAPJAI az EB mérkőzéseit megtekintő MLSZ edzők beszámolói, a televíziós közvetítések, rögzített felvételek, az UEFA honlapja, az UEFA edzőképző vezetők számára szervezett továbbképzé- sek anyagai: 2006: Coverciano, 2007: London, 2008: Lisszabon, www.euro2008.uefa.com www.nemzetisport.hu www.current.com (gólok) http://euro2008.independent.ie (statisztikák)

A stílus: a magatartás, a viselkedés jellemző jegyeinek összessége A stílus jellemez: embereket, csoportokat, népeket.

A TÖRTÉNELMI HAGYOMÁNYOK „Vissza kell térnünk a múlthoz, hogy a jövőt láthassuk” „Lóra ültem, hogy világot lássak, Íjat fogtam, hogy célt találjak. Lovam a múltba réved, Íjam repít ezer évet” /Kassák Lajos/ A régi magyar harci stílus (technikai tudás, lelki tulajdonsá-gok, fizikai képességek, tanulási és együttműködési képes-ség = cselekvések hatékonysága)

A világ és kontinentális események a stílusok A LABDARÚGÓ STÍLUS A világ és kontinentális események a stílusok csatája A labdarúgó stílus: az egyes játékosok, csapatok mérkőzésen megnyilvánuló jellemző jegyeinek összessége

A LABDARÚGÓ STÍLUS Ferenci Attila: „A labdarúgó stílus meggyőződések, értelmezések, szokások rendszere” (Ferenczi Attila ez irányú munkássága megér többet is egy misénél)

A RÉGI MAGYAR LABDARÚGÓ STÍLUS Az „Arany csapat” a régi magyar labdarúgó stílus legeredményesebb képviselője A régi magyar labdarúgó stílus: a magas szintű technikai tudás mérkőzéseken való felhasználása a sokmozgásos, váratlan megoldásokat is tartalmazó kreatív támadó játékban.

A MAGYAR LABDARÚGÁS HANYATLÁSA ÉS OKAI Hanyatlás az 50-es évek végétől, 60-as évek elejétől: okai: -56-ban a legjobb labdarúgók tucatjai hagyták el az országot (rövidtávú ok) - Nyugat-Európa: a labdarúgás üzlet - minél nagyobb eredmények – anál nagyobb üzlet saját stílus kialakítása: erőfutball (fizikai erő+mentá- lis erő+egyszerű, célszerű technika) fokozatosan maga alá gyűrte a „technikás”, de fizi- kailag, mentálisan felkészületlen labdarúgást (köz- tük a magyarokat is)

MAGYAR LABDARÚGÁS HANYATLÁSA ÉS OKAI Még Nyilasi Tiborék is kint voltak a VB-n, de már a csoport körökben elvéreztek (82/86). A következő korosztályok sem VB-n, sem EB-n nem jelentek meg. Baróti Lajos még ki tudta vinni a VB-re a magyarokat (58/62/66/78), de már az elő- döntőig sem jutottak

A HANYATLÁSRA ADOTT VÁLASZ A korabeli sportvezetés, OTSH, TF, MLSZ válasza: labdarúgásunk visszaesett, oka az elavult stílus, el kell vetni a régi stílusunkat, át kell venni a nyugat-európai „erő- futball”-t. OTSH épülete A korabeli edzői garnitúra nem mondott ellent. Eredmény: a „régit” elfelejtettük, az „újat” nem tudtuk megtanulni

A HANYATLÁSRA ADOTT VÁLASZ MI LETT VOLNA A HELYES VÁLASZ? A helyes válasz: - a mi hagyományos labdarúgó stílusunk jó! - ki kell egészíteni a modern kor megkövetelte fizikai tulajdon- ságokkal, lelki felkészítéssel Kérdés: a 60-70-es évek magyar társadalmában lett volna-e lehetőség a morális, mentális felemelke- désre?

FIFA SZAKMAI SEGÍTSÉG A MAGYAR LABDARÚGÁS FEJLESZTÉSÉHEZ Az MLSZ 2007-ben szakmai segítséget kért a FIFA-tól, térképezzék fel a magyar labdarúgást. Jean-Pierre Bénézet Úr, a FIFA Technikai Igazgatója jött el, meg-nézett edzéseket, mérkőzéseket (után-pótlás, felnőtt, amatőr, profi)

FIFA SZAKMAI SEGÍTSÉG A MAGYAR LABDARÚGÁS FEJLESZTÉSÉHEZ Véleménye: ha Önök fel akarják ismét fejleszteni a magyar labda- rúgást, vissza kell találniuk régi magyar labdarúgó ha- gyományaikhoz, ha ebben nehézségeik vannak, nem találják, vizsgálják meg a mai latin futballt, mert bármilyen furcsa, a régi magyar labdarúgás mai modern követői a latin labda- rugó kultúrák.

A LABDARÚGÁS GLOBALIZÁCIÓJA A világ globalizálódik. A labdarúgás is a globalizáció felé halad. Hogyan jelentkezik ez a stílusok csatájában? Megnéztünk 2007-2008-ban (az utánpótlás korosztályok jelzik a jövő labdarúgását) - UEFA edző továbbképző konferenciák anyagait, utánpótlás Európa bajnokságokat (személyesen, TV, UEFA tananyagok), - utánpótlás Világbajnokságokat (TV), - nemzetközi tornákat (résztvevőként is)

A LABDARÚGÁS GLOBALIZÁCIÓJA A világ globalizálódik. A labdarúgás is a globalizáció felé halad. Hogyan jelentkezik ez a stílusok csatájában? Következtetés: - a labdarúgás egy irányba halad (globalizálódik), - a nemzetekre jellemző jegyek halványulnak: - a jövő stílusát oktatják, - a jövő stílusa: a magasszintű technikai, tudás felhasználásán alapuló labdarúgás.

A MAGASSZINTŰ TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ LABDARÚGÁS TÉRHÓDÍTÁSA 2006 VB, Németország A 2006-os VB négyes döntőjébe három csapat került, mely a technika felhasználásán alapuló stílust képviseli: Olaszország Franciaország Portugália és mellettük a házigazda német csapat.

A MAGASSZINTŰ TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ LABDARÚGÁS TÉRHÓDÍTÁSA 2008 EB, Ausztria-Svájc A 2008-as EB négyes döntőjébe három csapat került, mely a technika felhasználásán alapuló stílust képviseli: : Spanyolország Oroszország Törökország és mellettük ismét a németek.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !