Angol – amerikai projekt hét

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Vásárlás és szendvics készítés
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A táplálkozás rendje.
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori sumér étkezési szokások
Változások az utóbbi évtizedekben
Húspótlók, főzelékfeltétek
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
MEXIKÓI KONYHA.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Édességek szőlőből.. Decemberben már megismerkedtünk különböző karácsonyi szőlős süteményekkel, melyekből anyukánkkal és nagymamánkkal otthon el is készíttettünk.
Lengyelország.
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Mézeskalács készítése
Testünk építőkövei – a vitaminok
Német étkezési szokások
Ételkészítő technológiák
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Mátyás Étterem Étlapunk.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Étlap olyan űrhajós számára, aki folyton ideges és csontritkulása van
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
A német gasztronómia Tartalomból: Türingiáról röviden
Étlap Tízórai Ebéd Uzsonna 46.hét – 19 . Hétfő Kedd
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Előadás másolata:

Angol – amerikai projekt hét Étkezési szokások, ételek

Az angol étkezési szokások Az angol konyháról megoszlanak a vélemények, ételkészítési módokban szegényes. Francia eredetű az a mondás, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei ... amíg nem kerülnek a konyhába...." Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerűek: szeretik a kiadós, testes, jó minőségű húsokat, jóízű halakat, laktató lepényeket, pudingokat. Angliának köszönhetjük több gasztronómiai érdekességet. Így például: a szendvicsek készítése, teaivás, a pudingokat.

sok keleti fűszer a XII. századtól angol hajókon jut el Európába. Londonban már 1652-ben működött kávéház. az angoloknál kialakult egy sajátos étkezési ritmus. fogalommá vált az angol reggeli, ami gyümölcslével kezdődik, majd zabkása következik. A zabkását tejjel vagy tejszínnel fogyasztják, van aki cukorral. fontosak a különböző pirítósok - toast - a többféle kenyér, péksütemény, esetleg cukrászsütemény. világszerte kedvelt reggeli ételeik a sült sonka tojással - ham and eggs - és a húsos sült szalonna tojással- bacon and eggs -. az angol reggeli tartozéka a vaj, jam, méz, legkedveltebb a narancs jam, az eper- és sárgabarack jamok.

A leggyakoribb reggeli ital a tea, ritkábban a kávé. A teát tejjel vagy tejszínnel, gyakran cukor nélkül fogyasztják. Az ebéd - lunch - rendszerint munkahelyen, iskolában stb. az ebédszünetben elfogyasztott gyors étkezés. Általában szendvics vagy hidegsült, sonka, sajt, saláta. Délután 4-5 óra körül egy csésze teát vagy kávét fogyasztanak, hozzá kekszet, kétszersültet, süteményt, szendvicset. A vacsora - dinner - régebben az angol családoknál szertartás volt, az átlag angol családoknál már nem divat, de vacsorára kiadósan étkeznek.

Amerikai étkezési szokások a nagy kiterjedésű földrész, országaiban sokféle kultúrájú és hagyományokkal rendelkező nép él. ezért nem beszélhetünk egységes, tipikus amerikai konyháról. friss nyersanyagot szinte alig használnak fel. a húsokat főleg roston vagy grillen sütve fogyasztják, sokféle salátát, sült burgonyát esznek. gyakran készítenek csirkét, kacsát, de legkedveltebb az érlelt rostélyos szelet átsütve. a húsokat szívesen fogyasztják párolt gyümölccsel. sok gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztanak, salátáik utolérhetetlenek, a vitamindús étkezés jellemzi konyhájukat.

villásreggelivel kezdik a napot, melynek a főfogása valamilyen tojás-, hal- vagy húsétel. délben rostonsültet vagy szendvicset, hot dogot, hamburgert esznek. a vacsora kiadósabb, levessel kezdik, valamilyen hideg vagy meleg előételt is fogyasztanak. Ezután halétel vagy mártásban párolt hús következik. édességek közül a gyümölcsös tésztákat, a fagylaltokat, a pudingokat, a krémeket szeretik legjobban.

Hamburger & Hot-Dog & gyümölcs saláta készítés 6.osztály -módra

Az angol amerikai projekt-hét keretein belül mi 6 Az angol amerikai projekt-hét keretein belül mi 6. osztályosok a két országra jellemző ételeket készítettünk. Választásunk amerikai ételekre esett, így a legismertebbeket, hamburgert és hot-dogot készítettünk közösen. Mellé gyümölcs salátát találtunk fel, ami szintén egy hagyományos amerikai desszert.

Hamburger elkészítése háziasan Hozzávalók: 4 db puffancs, csalamádé, lila hagyma, ketchup, mustár, sajt, 50 dkg darált hús (fele marha, fele sertéshús), 1 nagyobb hagyma, só, sok őrölt bors, ketchup. Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, majd összegyúrjuk a darált húsokkal, ketchuppal, mustárral, sóval és worcester-szósszal ízesítjük, majd kb. egy órát állni hagyjuk. Ezután négy egyenlő részre osztjuk, és lapos pogácsákat csinálunk belőlük, melyeket olajban megsütünk. A zsemléket elfelezzük, egy-egy salátalevelet teszünk bele, majd egy-egy hússzeletet, sajtot, erre a karikákra vágott paradicsomot, uborkát, hagymát. Tegyük be egy kicsit a mikroba vagy a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon, és már fogyaszthatjuk is.

Hot-dog elkészítése Hozzávalók: 4 nagy, lehetõleg egyenes kifli, 2 pár virsli, 1 evõkanál mustár, 1 evõkanál ketchup (vagy sûrû paradicsommártás), 20 dkg csalamádé vagy savanyú káposzta, 2 evõkanál majonéz, 4 dkg reszelt sajt. Elkészítése: A kifliket hosszában úgy vágjuk ketté, hogy az egyik oldalukon egyben maradjanan. Óvatosan szétnyitjuk, majd mindegyiket megkenjük a majonézzel, a mustárral és a paradicsommártással. Ezután belefektetjük a bõrétõl megfosztott virsliket. Ráhalmozunk a csalamádéból, és eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot, majd az egészet kissé összenyomjuk. A "hot dogokat" tepsire rakjuk, és a gázsütõben addig forrósítjuk (vagy az elõmelegített grillsütõ rácsára helyezve grillezzük), amíg a belsejükben lévõ virsli és a sajt átforrósodik. (Mikrohullámú sütõben pillanatok alatt elkészíthetõ.) Külön is kínáljunk mellé csalamádét vagy egyéb savanyúságot, esetleg salátát!

Jó étvágyat!

Köszönjük a segítséget Edina tanár néni és Katika tanár néni!

Köszönjük a figyelmet mindenkinek!