BIBE2006.ppt1 Bismarck-Beveridge Klub 2006 november 30, Budapest A HIÁNYZÓ PILLÉR Augusztinovics Mária MTA KTI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Egy innováció nyomában
Központi Statisztikai Hivatal
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Magyar Tudományos Akadémia
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
A beiskolázási életkor hatása az iskolai teljesítményre Magyarországon Hámori Szilvia, MTA KTI 1.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Az első házasság felbomlása
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Nyugdíjváltozatok hatásvizsgálata
Nyugdíj.
Foglalkoztatás, iskolázottság és képzettség
A diplomások jellemzőiről és előre- menetelükről készített felmérés Olaszországban prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia.
Fazekas Károly Iskolázottság, munkaerő-piaci rugalmasság
1 Bérezési tanulmány  Munkaerőköltségek és nemzetközi versenyképesség Dirk Wölfer december 11.
Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest,
Hitelfelvételi problémák
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
A népesség nem és kor szerint
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
Műszaki és környezeti áramlástan I.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
Demográfia és nyugdíjrendszer, Simonovits András MTA KRTK KTI, BME MI, CEU, DE.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Penzugykutato2006.ppt1 Pénzügykutató Zrt „Merre tovább a nyugdíjreformmal” című konferencia Budapest, 2006 október 4 NYUGI VAGY RIADÓ? Augusztinovics Mária.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Szirak2006_auguszti_kollo.ppt1 Megtört életpályák és nyugdíjkilátások Munkaközi beszámoló Augusztinovics Mária – Köllő János MTA KTI MTA Munkatudományi.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Bérváltozások 2008 május május Köllő János MTA KTI.
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
1/171/17 Nem csak átmeneti jelenség. A szakképzés csökkenő hozamának okai Magyarországon november 3. Kézdi Gábor Közép-európai Egyetem (CEU) és MTA.
az eltűnt egymillió munkahely nyomában
KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.
A szociális epidemiológia kialakulása
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
Építők 2008 okt.9. Balatonfüred1 NYUGDÍJRENDSZER, NYUGDÍJREFORM Augusztinovics Mária MTA KTI.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
SIKERES PIACRA LÉPÉS SVÁJCBAN szeptember A svájci társadalombiztosítási rendszer fő pillérei.
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése HEFOP 1.2. Intézkedés Kutatási Alkomponens ZÁRÓKONFERENCIA Budapest, március Javaslat a megalapozottabb.
Merev vagy rugalmas nyugdíjrendszert? Simonovits András november.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni,
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
IV. Demográfia Halandóság
„Első lépés” a Zemplénben TÁMOP C-09/
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Előadás másolata:

BIBE2006.ppt1 Bismarck-Beveridge Klub 2006 november 30, Budapest A HIÁNYZÓ PILLÉR Augusztinovics Mária MTA KTI

BIBE2006.ppt2 Bemelegítés: a népesség és foglalkoztatottság hosszú története Forrás: KSH mikrocenzus 2005 honlap

BIBE2006.ppt3 Vázlat: 1) A foglalkoztatottság rejtelmei 2) Állapotváltozások, induló nyugdíjvárományok 3) Milyen pillérek kellenek nekünk? Köllő János 1.és 2. pont: Társszerző: Köllő János MTA KTI terveink: Kg Szle cikk, KTI Műhelytanulmány Hálás köszönet a segítségért: Galla Viktória, Gyombolai Márton, Máté Levente és az ONYF Támogatás: OTKA T (adatokért fizetni kell) 3. pont: kizárólag saját felelősségem

BIBE2006.ppt4 1) A foglalkoztatottság rejtelmei Köllő Jánossal a következő feladatot tűztük magunk elé: Becsüljük meg az között születettek várható relatív induló nyugdíját 2005-től 2020-ig (relatív = a mindenkori KSH átlagkereset hányadában – miért) Ez nem „nyugdíjmodell”! - egyszerűsített nyugdíjformula bár 5 változat és megbonyolított foglalkoztatási becslés bonusz-malusz elhanyagolva - csak 15 évjárat és 15 naptári év - csak az induló (nem élet-) nyugdíj, várható élettartam és indexelés nem szerepel - járulékkal nem foglalkozunk (se keresztmetszet, se hosszmetszet) - mpt tagság elhanyagolva implicit feltevés: éppen pótolja a TB veszteséget

BIBE2006.ppt5 Viszont számításunk: nem stacioner Az elméleti modellekkel szemben nem stacioner, nem egy keresztmetszeti profilt vetít ki múltba és jövőbe, hanem valós évjárati életpályákat próbálunk ábrázolni részletesebb A legtöbb gyakorlati, szimulációs modellnél jóval részletesebb (erre visszatérünk) Az implikált módszertani (filozófiai?) feladvány: A pálya során az emberek haladnak az időben és minden évben egy évvel idősebbek lesznek (sajnos), ez a hosszmetszet Vannak életkori sajátosságok: biológia, iskola, nyugdíj korhatár, stb. De a történelem nem igazodik az életkorhoz, mindenkire egy időpontban sújt le (ez a keresztmetszet) és nem mindegy, hogy a nehéz kő kit mikor, hány évesen talál el Tehát a nehézség: életkor, időpont (történelem), évjárat kölcsönhatása

BIBE2006.ppt6 Életkor, időpont (történelem), évjárat Életkor, időpont (történelem), évjárat Irodalom: APC (age-period-cohort) modellek – divat és kudarc Cohort Analysis in Social Research - Beyond the Identification Problem Ed. W.M. Mason and S.E. Fienberg) Springer-Verlag, New York, Berlin. Ryder (1965, másodközlés a fenti kötetben) sokkal jobb: “Bármely évjárat tagjai csak az élet egyetlen szeletében vehetnek részt - ez az ő kizárólagos helyük a történelem folyamatában … Ha változás történik, az megkülönbözteti az évjáratokat egymástól, és pályájuk összehasonlítása a változás tanulmányozásának módszerévé válik.” Három ábrával illusztrálom.

BIBE2006.ppt7 Demográfia – lassú, de kitartó történelem

BIBE2006.ppt8 A foglalkoztatási dráma – villámgyors történelem A 8 általánost végzett férfiak foglalkoztatottsági rátái Keresztmetszeti profilok Évjárati életpályák káró 1970 piros 1944 négyzet 1980 kék 1950 pötty 1990 zöld 1956 karika, sima görbe

BIBE2006.ppt9 Az érem másik oldala A diplomás férfiak keresete (30 éves korban = 100) Keresztmetszeti profilok Évjárati életpályák káró 1970 lila 1938 négyzet 1980 piros 1944 pötty 1990 kék 1950 karika, sima görbe zöld 1956

BIBE2006.ppt10 Első fokozat - csoport, Első fokozat - csoport, amelyben azonos a - születési év (itt ), tehát adott naptári évben az életkor - nem (férfi, nő) - iskolai végzettség ( ≤8 általános, középfok, diploma) a középfok a szakmunkások és érettségizettek kényszerű összevonása Minden számítást csoportonként és naptári évenként, illetve ezek különböző aggregátumaira végzünk. Ezért a csoport (aggregátum) jellemzőit a továbbiakban nem jelöljük indexekkel, minden kifejezés egy csoportra (aggregátumra) vonatkozik. Részletezés:

BIBE2006.ppt11 Második fokozat - státusz, amelyet a csoporton belül a nyugdíjrendszerhez való viszony határoz meg. Az adott státuszban talált népesség számát m jelöli. m ρ saját jogú nyugdíjas (öregségi, vagy rokkant) m α alfa (egész évben jogszerző tevékenységet folytat) m β beta (az év d hányadában jogszerző tevékenységet folytat) Értelemszerűen 0< d <1, ezt sűrűségnek nevezzük, m γ gamma (nem SJ nyugdíjas és nem jogszerző) M = ∑ i m i a csoport népessége (i = α,β,γ,ρ ) J = m α + m β a jogszerzők száma

BIBE2006.ppt12 A betákat a számításokban négy további részre bontjuk: beta ≤ d < 1 háromnegyed évnél több beta2 0,50 ≤ d < 0,75 félévnél több, háromnegyednél kevesebb beta ≤ d < 0.50 negyedévnél több, félnél kevesebb beta4 0 < d < 0.25 negyedévnél kevesebb A csoportok és státuszok illusztrácója következik

BIBE2006.ppt13 Megoszlás státuszok szerint: NEP reg Rokk SJ nyug ALFA beta beta beta beta BETA ALFA+BETA GAMMA HŐSEINK 2005-BEN évjáratok, férfiak és nők együtt 8 ált Közép Dipl ÖSSZES Nép ezer fő megoszlás

BIBE2006.ppt14 A foglalkoztatottak száma tehát adott időpontban F = m α + d x m β + φ x m γ és E = F / M foglalkoztatási ráta (KSH) Ebből jogszerző foglalkoztatottak JF = m α + d x m β Csakhogy A gammák ismeretlen φ hányada foglalkoztatottnak minősül (nem feltétlenül „feketén”, például őstermelő, vagy foglalkoztatott nyugdíjas). De nem fizet járulékot, tehát nem szerez jogosultságot (szolgálati időt). Ugyanakkor a beták d sűrűsége egyben annak a valószínűsége is, hogy egy adott Időpontban végrehajtott felmérés (népszámlálás, MEF) a foglalkoztatottak között találja őket.

BIBE2006.ppt15 Az empírikusan tapasztalt reláció (egyfelől a mikrocenzus és a Munkaerőfelvétel (KSH), másfelől a KELEN (ONYF) összehasonlításából a legtöbb időben és csoportban: JF < F < J < M-m ρ < M 15 évjárat 2005: ezer fő Következtetés: Az E = F / M foglalkoztatási rátából nem lehet közvetlenül következtetni a jogszerzés mértékére, és ezzel a jövőbeli nyugdíj- várományok nagyságára.

BIBE2006.ppt16 Ennyit a foglalkoztatás rejtelmeiről Bölcseségünk forrásai: szinte mindent tudunk (Máté L. és Gyombolai M.) A jövő – ez könnyű Optimizmus: 2010-re NAP foglakoztatottság, diplomás bérprofil anomália mérséklődik 2020-ig rokkant nyugdíjazás erősen csökkenő profilú öregségi nyugdíjazás korcentruma javul Demográfia – KSH középső előrejelzés (Hablicsek L.) A múlt – ez sokkal nehezebb Adatforrások: KSH cenzusok, mikrocenzusok, MEF (foglalkoztatás) Foglalkoztatási Hivatal bértarifa felvételek ONYF Nyufig a nyugdíjas állomány Nyugstat a nyugdíjba vonulók KELEN a jogszerző járulékfizetők és a búr-a búr a búrkalappal

BIBE2006.ppt17 2) Állapotváltozások az életpálya során A csoport viszonylag stabil kategória (bár: felnőttképzés) A státuszok között viszont biztosan sok a mozgás öregségi felfüggeszthető, rokkantból gamma (ha rehabilitálják) alfából beta vagy gamma, betából alfa, gammából akármi, stb. Átmenet-valószínűségi matrixok? Ez lenne az Ideális megoldás. Csakhogy: 90 csoport (15 évjárat, 2 nem, 3 iskolai végzettség) 48 év évjáratonként (15-62 éves kor) 90 x 48 = 4320 matrix kellene, 8 x 8-as méretű 8 státusz (2 nyugdíjas, alfa, 4 beta, gamma) Legfőképpen: ehhez semmi adat nincs! adott csoportból adott évben hányan tartózkodtak egy Tehát: adott csoportból adott évben hányan tartózkodtak egy adott státuszban adott státuszban (biztosan nem ugyanazok a személyek) Vagyis: ez nem is mikroszimuláció! (Csak gyötrelem.)

BIBE2006.ppt18 2) Induló nyugdíjvárományok Egyelőre négy változat, mindegyik 2005-től 2020-ig, végig ugyanaz. Tehát nem a rendszer időbeli változását vizsgáljuk, hanem négy rendszert (mindig ugyanarra a 90 csoportra, 8 státuszra). 1.VARIÁNS - MÉRSÉKELTEN SZOLIDÁRIS, nettó (2005) van: résznyugdíj, nyugdíjminimum, degresszív skála (van, de nem tudjuk követni: degresszív keresetbeszámítás, plafon, bonusz-malusz) 2. VARIANS - MÁR CSAK A SKÁLA MARAD, nettó (csak technika) megszűnik a résznyugdíj és a nyugdíjminimum 3. VARIANS - TISZTA MUNKANYUGDÍJ nettó kiegyenesedik a skála, skálatényező = VARIANS - TISZTA MUNKANYUGDÍJ, bruttó (2013) ugyanez bruttó keresetre, bruttó nyugdíj

BIBE2006.ppt19 Két releváns mérőszám: Relatív induló nyugdíj = skálatényező x szolgálati év x rel kereset 1988-tól (persze érvényesítve a résznyugdíjat és a minimumot, ha van) Helyettesítási ráta = relatív induló nyugdíj / relatív kereset 1988-tól megjegyzés: helyettesítési rátából 16 van (Kruse 1996) ezért nem árt definiálni!

BIBE2006.ppt20 RELATÍV INDULÓ NYUGDÍJ ÉVJÁRATOK EGYÜTT, FÉRFIAK ÉS NŐK EGYÜTT 8 ÁLT KÖZÉP DIPL ÖSSZES ALFA+BETA VARIANS - MÉRSÉKELTEN SZOLIDÁRIS, nettó (2005) ALFA beta beta beta beta4 ALFA+BETA beta beta ALFA+BETA VARIANS - MÁR CSAK A SKÁLA MARAD, nettó ALFA beta beta beta3 beta4 ALFA+BETA beta

BIBE2006.ppt21 RELATÍV INDULÓ NYUGDÍJ ÉVJÁRATOK EGYÜTT, FÉRFIAK ÉS NŐK EGYÜTT 8 ÁLT KÖZÉP DIPL ÖSSZES ALFA+BETA VARIANS - MÁR CSAK A SKÁLA MARAD, nettó ALFA beta beta ALFA+BETA beta ALFA+BETA VARIANS - TISZTA MUNKANYUGDÍJ nettó ALFA beta beta ALFA+BETA beta ALFA+BETA VARIANS - TISZTA MUNKANYUGDÍJ, bruttó (2013) ALFA beta beta ALFA+BETA beta

BIBE2006.ppt22 3) Milyen pillérek kellenek nekünk? Ugy tűnik, általános egyetértés: rokkant – öregségi elválasztása tömeges időskori szegénység ellen valamit tenni kell Lehetőségek: - szociális segély rászorultsági alapon (Szalai J. ESÉLY) - nyugdíjminimum vagy konstans tag a munkanyugdíj formulában mindkettőt csak a nyugdíjra jogosultak kapják, mindkettő újraelosztás a munkanyugdíj járulékából - alapnyugdíj (húú, de egyetértettünk a múltkor!) két fából vaskarika: „alapnyugdíj” de csak a rászorultaknak „alapnyugdíj” bérjárulékból finanszírozva ALAPNYUGDÍJ = alanyi jogon, korhatártól, nem bérjárulékból (általános vagy speciális adóból) Általános egyet nem értés – mit kellene tenni?

BIBE2006.ppt23 További opciók: ALAPNYUGDÍJ + SEMMI (azaz öngondoskodás) szerintem: jól kereső, befektetési ismeretekkel rendelkező, liberális gondolkodású értelmiségiek véleménye átlag alatt, körül vagy valamivel felette keresők dilemmája: nyugdíj-takarékosság (retirement saving) vagy cipő vagy egyetem a gyereknek? ALAPNYUGDÍJ + KÖTELEZŐ MUNKANYUGDÍJ szerintem: átlag körül vagy nem sokkal felette keresők tisztes helyettesítési rátája időskorban

BIBE2006.ppt24 Két érdemi ellenvetés: 1. Sokba kerül, nem fér bele, kevés marad munkanyugdíjra 2. Nem ösztönző, potyautasok tovább utaznak Az első cáfolatáként EGY ilyet zenésítettem meg az EZER lehetőség közül: alapnyugdíj = mindenkori átlagkereset 40 százaléka 60 éves kortól munkanyugdíj skálatényezője = minden szolgálati év 1 százalék A második cáfolataként ábráim lesznek (nyugi, ezzel be is fogom fejezni)

BIBE2006.ppt25 ALFA+BETA ALFA+BETA VARIANS - MÉRSÉKELTEN SZOLIDÁRIS, nettó (2005) ALFA+BETA VARIANS - TISZTA MUNKANYUGDÍJ (2013 de nettó) ALFA+BETA ALFA+BETA VARIANS - ALAPNYUGDIJ + TISZTA MUNKANYUGDÍJ nettó ALFA beta beta beta beta hogy lehet? ALFA+BETA beta beta Első cáfolat: Első cáfolat: relatív induló nyugdíjak 8 ÁLT KÖZÉP DIPL ÖSSZES Az 1. és 3. közé belőve (gáláns alapnyugdíjjal) Persze összenyomja a végzettség (szolg.év, kereset) miatti különbséget De ne felejtsük: kisebb munkanyugdíjhoz kisebb járulékteher tartozik!

BIBE2006.ppt26 ALFA+BETA VARIANS - ALAPNYUGDIJ + TISZTA MUNKANYUGDÍJ nettó ALFA BETA ALFA+BETA beta beta ÁLT KÖZÉP DIPL ÖSSZES 1. VARIANS - MÉRSÉKELTEN SZOLIDÁRIS nettó (2005) ALFA BETA ALFA+BETA ALFA+BETA VARIANS - TISZTA MUNKANYUGDÍJ (2013 de nettó) ALFA BETA ALFA+BETA ALFA+BETA Helyettesítési ráták

BIBE2006.ppt27 Második cáfolat: Második cáfolat: ösztönzés Ösztönzés (?) évnél kevesebbet nem érdemes dolgozni, alacsony keresettel még 26-ot sem r n i ny rel.net.ind.nyugd. skt skálatényező = átlagbéres r n i ny Zöld időskorúak szociális járadéka Fekete vizszintes nyugdíjminimum

BIBE2006.ppt28 Ösztönzés (?) évnél kevesebbet senkinek nem érdemes dolgozni alacsony keresettel még 40 évnél is kevesebb, mint a szoc. járadék

BIBE2006.ppt29 NDC svéd módra Kb. 25 év alatt elég egy évet dolgozni! Természetesen a „garantált” és a „bérfüggő” közötti különbséget a költségvetés fizeti

BIBE2006.ppt30 Valódi ösztönzés: alapnyugdíj + munkanyugdíj Az alapnyugdíj mindenkinek biztosítja a minimális megélhetést A munkanyugdíj pedig valóban biztosításilag korrekt (zérustól indul, egyenes skálán) Érdemes egy évvel többet dolgozni 1 százalékért? Miért, 1.5 vagy 1.65 százalékért érdemes? De azért 20 év kétszer annyi, mint 10 és 40 év kétszer annyi, mint 20

BIBE2006.ppt31 Egy nagyon jó szöveg: „Hosszabb távon … az időskorúak szociális biztonságának alapszintjét az egységes összegű nemzeti alapnyugdíj intézménye biztosítja. A második nyugdíjelem az aktív életszakasz keresetéhez és a befizetett járulékokhoz igazodó nyugellátás. … A harmadik nyugdíjelem az önkéntes kiegészítő biztosításban szerezhető ellátás.” (1991). Figyeljük meg: a másodikról csak annyit mond, hogy kötelező. Az Országgyűlés 60/1991.(X.29.) OGY határozata a társadalom- biztosítási rendszer megújításának koncepciójáról és a rövid távú feladatokról. Szerintem ide kellene visszatérni.

BIBE2006.ppt32 KÖSZÖNÖM A TÜRELMÜKET