A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kettős szerepvállalás a Nemzeti Iskolagyümölcs – programban Kiss Eszter szóvivő MATÉSZ – FRUCT Kft.
Advertisements

GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
Tanyapedagógia Gazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban.
Klemmné Lőrincz Ildikó
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program fenntartói szemmel Páva Péter igazgató Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Megyeközponti Tankerülete.
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
Hargita Megye Tanácsa, azzal a céllal indította a Barangoljunk Székelyföldön! című, természetjárásra ösztönző programsorozatát, hogy minél több gyerek.
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
Egészséges életmódra nevelés az iskolában, a Nemzeti Iskolagyümölcs-program fenntartói szemmel Selmeczi Zoltán.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Beiskolázási tájékoztató december
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
TÉT Platform Egyesület 1132 Budapest, Borbély u Tel.: Csontos Csaba TÉT Platform Közgyűlés.
Tájékoztató a 2014/15-ös tanévi tankönyvrendelésről Budapest, április 7. Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Napocska Napköziotthon
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
Az Oktatási Főosztály és a köznevelési intézmények feladatai a
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
2011. szeptember FIATALOK, REKLÁM, FOGYASZTÁS ESETTANULMÁNY Dr. Babocsay Ádám Millward Brown Hungary Kft. Kvalitatív kutatási igazgató.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program fenntartói szemmel
Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
Nemzeti Iskolagyümölcs-program - az európai iskolagyümölcs része - Bittsánszky Márton főosztályvezető-helyettes Miskolc május 21.
Török Szabolcs tankerületi igazgató
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A tehetséggondozás 25 éve a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában   „Az első lépések”
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program kommunikációja Németh Franciska kommunikációs igazgató MATÉSZ-FRUCT Kft.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
ORSZÁGOS SPORTISKOLAI INTÉZMÉNYVEZETŐI ÉRTEKEZLET Budapest, október 15.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
Iskolai közösségi szolgálat
Felvételi Központi írásbeli Jelentkezni ig lehet. Bárhol meg lehet írni, de az értékelő lap másolatát a jelentkezési laphoz csatolni.
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Dalton-tervvel a tehetségekért Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács „Fókuszban a tehetségek”
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár Miklósné intézményvezető május 22. Debrecen

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT Komplex program – komplex célrendszer  Szokás kialakítása  Szemléletformálás  Egészségtudatos, egészség-megőrző, betegség- megelőző magatartás kialakítása  Közösségi felelősség a felnövekvő generáció egészségéért  Piaci lehetőségek, ágazati támogatás biztosítása hazai termelők, magyar termékek számára

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT Előzmények:  Iskolagyümölcs program a 2009/2010. tanév II. félévétől  Az iskolák Egészségnevelési programja – Egészségnap  Az ENSZ gyermekjogi egyezménye – évi LXIV. Törvény  A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény kiemelt feladatként határozza meg az ifjúság egészséges életmódra nevelését – mindennapos testnevelés, egésznapos iskola

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT Iskolai környezet  Témahét  Projektnap  Egészségnap  Tanmenetbe épített félévenként egy óra az egészséges életmód témakörében  A program megjelenítése az iskolai honlapon  Tájékoztató plakátok az iskolai diák és szülői faliújságokon  A program kommunikációja az iskola-újságban és a helyi sajtóban

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT Tanulói visszajelzések – I.  „Nagyon örülök, hogy részesülök ebben a programban.”  „Az Iskolagyümölcs által szerettem meg az almát, a körtét és az almalevet.”  „A mindennapi gyümölcs-evés miatt kiegyensúlyozottan táplálkozunk, az immunrendszerünknek jobb lesz a védekezőképessége.”

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT Tanulói visszajelzések – II.  „Remélem, sokáig folytatódik még ez a program.”  „Nagyon sok terméket várok, és lehetőleg nagyon egészséges legyen!”  „Az Iskolagyümölcsnek hála, megtanultam helyesen étkezni. Már jobban figyelek arra is, hogy magyar terméket fogyasszak.”  „A program nagyon jó ötlet volt: így sok gyerek ehet gyümölcsöt.”

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT A Debreceni Tankerületben ellátottak száma – I. HAVITA-TÉSZSZATMÁRI-ÍZEK MBO Befektető Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. SZATMÁRKERT- HODÁSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szövetkezet Összesen Intézmények száma Tanulók száma

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT A Debreceni Tankerületben ellátottak száma – II.

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT A Debreceni Tankerületben ellátottak száma – III.

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT A Debreceni Tankerületben ellátottak száma – IV.

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT Beszállítói tapasztalatok – I. A gyerekek szempontjából:  Hozzájárul az egészséges táplálkozás kialakításához – minden negyedik gyerek túlsúlyos  Hátrányos helyzetű gyermekek is hozzájutnak így egészséges termékekhez  Az élet részévé, megszokássá válik a gyümölcsfogyasztás  Oktatási anyaggal, szervezett rajz versenyekkel megtanulják az egészséges táplálkozás alapjait, jelentőségét, mely elkíséri őket egész életükön át

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT Beszállítói tapasztalatok- II. A cég szempontjából:  Értékesítési biztonságot jelent  A beruházások megtérülnek  Tagjaiknak és családjuknak biztos megélhetést nyújt  A foglalkoztatott létszám évről évre nő  Nagyon jó reklám - a gyerekek megszeretik a termékeket, és mint vásárlók visszatérnek  Rendezvénytámogatás

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT Nemzeti Iskolagyümölcs-Program a KLIK által fenntartott iskolákban – I.

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT Nemzeti Iskolagyümölcs-Program a KLIK által fenntartott iskolákban – II. Lényeges változások a 2013/2014. tanévtől:  Kibővített célcsoport – 5-6. évfolyam is  A szerződéseket az intézmények fenntartói kötik – 1500 szerződés helyi vállalkozókkal  Egységesen tervezhető az országos bővítés

NEMZETI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM A JÖVŐ GENERÁCIÓ EGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLKOZÁSÁÉRT Nemzeti Iskolagyümölcs-Program a KLIK által fenntartott iskolákban – III. 2014/2015. tanév  55/2014. (IV. 29.) VM rendelet alapján  Táplálkozás-élettani előnyök tudatosítása  Az Európai Unió által társfinanszírozott iskolagyümölcs-program  Odaítélt közösségi támogatás összege: EUR (52,2%)  Tagállami hozzájárulás: EUR (47, 8%)