Mi az a mikroorganizmus?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
Advertisements

Élelmiszerbiztonsági útmutató
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
A mikrobák világa Szabad szemmel nem látható élőlények Vírusok,
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály.
Az élőlények országai.
A védekezés.
Mik azok a mikrobák?.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
ACTINOMYCES NEMZETSÉG
Készítette: Lerner Tamás
A növények teste és életműködése
VÍRUSOK, PRIONOK, VIROIDOK
A vírusok vírus (lat.) – méreg gör.- phag Dimitrij Ivanovszkij
Antibiotikumok hatásmechanizmusa
A gombák genetikai manipulációi
A vírusok. A valódi sejtmagvas egysejtűek országa.
Nukleusz A sejt információs rendszere
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
Gombák.
A baktériumok törzse.
A vírusok törzse.
Eltérő táplálkozású növények
A növények szaporodása
A zuzmók.
RENDSZEREZÉS Növények országa.
A gombák.
A baktériumok.
NUKLEINSAVAK MBI®.
A vírusok, a prokarióták és az állati egysejtűek
A Föld zöldellő csodái.
Penészgomba vizsgálat levéltári iratátvételek során
AZ ÁLLATI ÉS A NÖVÉNYI SEJT ÖSSZEHASONLÍTÁSA
Nitrogén mineralizáció
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia
A szervezet természetes védekezőképessége
Egészséges Táplálkozás
A gombák.
Biológia tananyagok 3-4. óra: A vírusok.
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
Azok akik nem állatok és nem növények, különcök
Az élővilág főbb csoportjai, mikroorganizmusok
Az élővilág legkisebb egységei
Vírusok.
Az élelmiszerek romlása
Bakteriális megbetegedések
Egyed alatti szerveződési szintek
Hasznos baktériumok Oláh Szófia 10.B.
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
EGY KIS ISMÉTLÉS MI A PROKARIÓTÁK JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI ÉLETBEN?
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
4. lecke Nem sejtes rendszerek Vírusok, viroidok és a prionok.
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
Az élet legegyszerűbb megnyilvánulása: prokarióta sejtek eredete, típusai, felépítése A mindenhol jelenlevő sejtek.
Nukleinsavak. Nukleinsavak fontossága Az élő szervezet nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható szénvegyületei  öröklődés  fehérjék szintézise.
Baktériumok.
Rafts are liquid-ordered domains that are more tightly packed than the surrounding non-raft phase of the bilayer. The tighter packing is due to the saturated.
Gombák.
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
A prokarióták.
BAKTÉRIUMOK.
22. lecke A szénhidrátok.
Nem kórokozó baktériumok
A nukleinsavak szerkezete
Nukleinsavak • természetes poliészterek,
Gyakran felvetődő kérdés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
T.:Egyfélemagvúak T.: Kétfélemagvúak T.: Ostorosok
Előadás másolata:

Mi az a mikroorganizmus?

Mikrobák a mikroorganizmusok egysejtű szervezetek szabad szemmel nem láthatóak, olyan kicsik gyakorlatilag a Földön MINDENHOL megtalálhatóak mikrobának, csírának is nevezik őket 3 fő csoportot különböztetünk meg: baktériumok vírusok gombák

Baktériumok Az életben maradásukhoz szükséges táplálékot a környezetükből szerzik - esetenként ez a környezet az emberi test. Legtöbbjük ártalmatlan, vagy éppen hasznos, egyesek azonban betegséget okoznak. A baktériumok képesek szaporodni a szervezeten belül és azon kívül is, s így okozhatnak fertőzést. Egyes baktériumok jótékony hatással vannak szervezetünkre: jó baktériumok élnek a beleinkben, amelyek segítenek az élelmiszerben levő tápanyagok hasznosításában, a feleslegből pedig salakanyagot képezni. A Földön mindenhol megtalálhatóak: óceánokban, sziklákban, vulkánokban, a talajban, a testünkben.

A baktérium felépítése kromoszóma sejtmembrán sejtfal sejtplazma kromoszóma: a sejt DNS-e sejtfal: a peptidoglikánból álló sejtfal fenntartja a baktériumsejt viszonylag állandó alakját sejtmembrán: ez a sejtfalon levő hártya körülveszi és elkülöníti a sejt belső állományát annak külső környezetétől sejtplazma: a sejt belseje és tartalma

Baktériumok 3-féle alakban léteznek: A baktériumok alakja Baktériumok 3-féle alakban léteznek: gömb (pl. a Staphylococcus) spirál (pl. a Campylobacter) pálcika (pl. a Lactobacillus)

Vírusok A vírusok még a baktériumoknál is kisebbek, és van olyan, ami a baktérium BELSEJÉBEN él. A legtöbb vírustól megbetegszünk. A BÁRÁNYHIMLŐT és az INFLUENZÁT vírus okozza. A vírusok könnyen átterjednek egyik emberről a másikra. A vírus önmagában nem tud szaporodni: más sejtet fertőz meg, és annak szaporító egységét használja fel a szaporodáshoz. A "gazdasejten" belül sokszorozza magát, és amikor elhasználta a sejt szaporító egységét, vírussejtek tízezrei törnek elő a sejtből - a gazdasejt pedig elpusztul.

komplex vírus (bakteriofág): baktériumokat megfertőző vírus A vírus szerkezete burok: kettős lipidréteg, amely a sejt genetikai anyagát hordozza glikoproteinek: két funkciójuk van: a vírust a gazdasejthez kapcsolják bejuttatják a gazdasejtbe a vírus örökítőanyagát   nukleinsav: ez lehet DNS vagy RNS, ám a vírusokban a kettő együtt ritkán található meg; a vírusok többsége RNS-t tartalmaz burok nukleinsav glikoproteinek komplex vírus (bakteriofág): baktériumokat megfertőző vírus

(pl. a Dohánymozaik-vírus) komplex vagy bináris vírus A vírusok alakja Vírusok 3-féle alakban léteznek: helikális (pl. a Dohánymozaik-vírus) komplex vagy bináris vírus (pl. a bakteriofág) kubikális (pl. az Influenza)

Gombák A legnagyobb és legváltozatosabb mikrobák a gombák. Nagy, növényszerű struktúrák, amelyek nem tartalmaznak klorofillt. Abból szívja fel a tápanyagot, amin nő. Sok gomba nagyon hasznos számunkra, használjuk őket például az élelmiszer-előállításban (sörfőzés, kenyérsütés) a gyógyászatban (antibiotikum előállítása) Ugyanakkor ártalmas is lehet, ha egy másik élő szervezettől vesz el tápanyagot, így például a penész a kenyéren, vagy a dermatofitonoknak nevezett gombacsoport által okozott lábgombásodás. Gombák élnek a levegőben, a növényeken és a vizekben is.

A gomba felépítése spórák: a spórákból alakul ki a gomba teste sporangiofóra rhizoidok spórák: a spórákból alakul ki a gomba teste sporangiofóra: szálas szár, amelyen a spóra fejlődik rhizoidok: a talajfelszín alatt élő gombafonalak, amelyek a tápanyagfelvételért felelősek