EMPOWERMENT Az alkalmazottak felhatalmazása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZOLGÁLTATÁS VEZETÉS SAJÁTOSSÁGAI
Advertisements

A Stratégiai vezetés gyakorlati kérdései
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
A kultúra támogatása, a támogatás kultúrája Kultúraközvetítés
Moduláris rendszerű vezetőképzés profiknak
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Minőségmenedzsment alapelvek
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Külföldi módszerek? Mi az amit figyelembe kell vennünk: Hagyományaink, Céljaink. Cégünk összetétele, nagysága.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
12. hét: A TQM és a Minőségdíj Modellek (EFQM)
3. előadás.
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Szervezet Szervezet: személyek és csoportok valamilyen célra történő egyesítése, ahol mindenkinek meghatározott feladata és felelőssége van, mellyel hozzájárul.
Pepper Rendszerház Zrt.
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Péczeli Katalin előadása
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Családi vállalkozás.
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Hogyan alakulnak át az immateriális javak pénzügyi eredménnyé?
A stratégiai tervezés eszközei: STAKEHOLDER-elemzés
Logisztikai kontrolling
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Ellenőrzés, visszacsatolás
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Minőségdíjak.
Hoshin Kaizen Workshop esettanulmány – a standardok igazi ereje
Tanuló szervezet.
Leading Change A változás vezető szemmel. Hogyan lehet sikeresen levezetni egy változási folyamatot?
Folyamatos Fejlesztés Cél: Önálló fejlesztési képesség kialakítása intézményi és egyéni szinten.
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Európai Üzemi Tanács tevékenysége a magyar szakszervezetek szemszögéből november 16. Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Delegálás.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A stratégiai tervezés folyamata
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
Az út………….. Gondolatok az executive coach képzés módszertana mentén
A vezetésről.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
Motiváció.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
A MUNKAKÖRI LEÍRÁS.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
SZOLGÁLTATÁS VEZETÉS SAJÁTOSSÁGAI
Vállalati terv bemutató
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

EMPOWERMENT Az alkalmazottak felhatalmazása Börcsök Ágnes Kiss Gabriella Bozsoki Lilla Nagy Krisztina Csató Csilla Riffer Orsolya

MIÉRT VAN SZÜKSÉG AZ EMPOWERMENTRE? „A sikeres emberek, amikor adott egy cél, mindent megtesznek annak eléréséért – még akkor is, ha a cél a saját teljesítménykényszerük féken tartása.” (Fontaine-Speyer-Malloy) Mik az empowerment alappillérei? Hogy valósítható meg? Hol találkozhatunk vele a gyakorlatban? Hogyan mérhető?

AZ EMPOWERMENT ÉS A HAGYOMÁNYOS VEZETŐI RENDSZEREK ÖSSZEHASONLÍTÁSA Hagyományos vezetési stílus (utasító menedzsment) hatalomra, utasításra, irányításra épül, bürokratikus, a döntés végigjárja az egész vállalati struktúrát utasítássokkal éri el a probléma megoldását elvárja a tudást, érezteti a hatalom erejét menedzsment elhatárolódik az alkalmazottaktól VEZETŐ: különböző szintek felett hatalommal bíró személy Empowerment (felhatalmazó menedzsment) felhatalmazza a munkatársakat, csoportokat önálló döntések meghozatalára lehetőséget ad az önálló munkára serkenti a tudást, lehetővé teszi a felelősségvállalást menedzsment bizalmat mutat alkalmazottai felé VEZETŐ: különböző szintek összekötő kapcsa, irányvonalak meghatározása

AZ EMPOWERMENT ALAPPILLÉREI Vezető FELHATALMAZÓ, MÉGSEM MAGÁRA HAGYÓ MENEDZSMENT- FILOZÓFIA Vállalati kultúra és struktúra Alkalmazottak

AZ EMPOWERMENT MEGVALÓSÍTÁSA Szabad információáramlás elősegítése Autonómiateremtés a határok kijelölésével Önirányító teamek létrehozása

HOGYAN MŰKÖDIK AZ EMPOWERMENT A GYAKORLATBAN? Baker&MacKenzie ügyvédi iroda: korlátlan mennyiségű szabadnap Bevezették a korlátlan szabadság intézményét A munkatársi bizalmon és felelősségen alapszik Ilyen rendszer bevezetése felelősséggel ruházza fel az alkalmazottakat A rendszer bevezetése mellett racionális érv is szól: a fáradt munkatársak termelékenysége nem növekszik az ismétlődő túlórák alatt egyre kevésbé hatékonyan dolgoznak az emberek Skandináviában léteznek „mentális egészség napok"

HOGYAN MŰKÖDIK AZ EMPOWERMENT A GYAKORLATBAN? Baker&MacKenzie ügyvédi iroda: korlátlan mennyiségű szabadnap Mikor alkalmazható ez a rendszer? Csak teljesítményorientált, motivált és elkötelezett munkatársak esetében egy jól működő csapatnál, ahol együtt dolgoznak a közösen elérendő célért Nem minden esetben jelent jó megoldást munkavállalók jóval kevesebb szabadnapot fognak kivenni, mint korábban,ezért kimerültté válnak van aki jobban érzi magát, ha a biztonságot nyújtó előírásokat kell követnie

HOGYAN MŰKÖDIK AZ EMPOWERMENT A GYAKORLATBAN? Jamie Oliver: egy étterem beindítása Romhalmazból első osztályú étterem 15 munkanélküli fiatalból faragott séfeket Sikerének titka: világos elképzelése volt arról, hogy milyen irányba szeretné a csapatát vinni munkatársaiban bízik és ezt meg is mutatja nem tér ki a problémák elől folyamatosan tanul természetes és ösztönös vezetőként vezette sikerre csapatát

HOGYAN MŰKÖDIK AZ EMPOWERMENT A GYAKORLATBAN? Egy vidéki termelőüzem esete: a munkavezetői munkakör megszüntetése A dolgozók megszüntették a művezetői munkakört A feladatokat szétosztották egymás között Bekövetkezett változások: helyi szervezet rugalmasabb lett információ kevésbé torzult

HOGYAN MŰKÖDIK AZ EMPOWERMENT A GYAKORLATBAN? Zwack Unikum Nyrt.: Privatizáció utáni átszervezés A munkatársak a feladat örömétől vezérelve dolgoznak A mozgatóerő: hozzájárulás a vállalati célokhoz 3 éves program Eredmény: Egységesebb cég megváltozott viszony a vezetők és a beosztottak között

AZ EMPOWERMENT MÉRÉSE – 3 K teszt Munkatársa Főnöke Külső partnere Mindent megtettünk. Már sokadszor nem úgy történnek a dolgok, ahogy megállapodtunk. Ezt a döntést ő hozta. Köszönöm a tanácsot. Éppen ezt ne lehetne megcsinálni ennyi tapasztalattal?

EMPOWERMENT „Követnem kell az embereimet; hisz nem azért vagyok a vezetőjük?” (Benjamin Disraeli)

EMPOWERMENT Köszönjük a figyelmet!