Felnőttképzési rendszer kialakítása, a TISZK felnőttképző intézményei közös kínálattervezési, értékesítési és kontrolling rendszerének kialakítása Bikal,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A határmenti együttműködés „iskolapéldája” Előadó: Kiss Gábor projektvezető.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
A TÁMOP projekt hasznosulása egy tagiskolában Kazincbarcika, TÁMOP / Országos Egyházi TISZK.
„FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
FELNŐTTKÉPZÉS HELYZETE I.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Huszta Roland – Fejlesztési igazgató
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Az Aktív Műhely modell ismertetése.  : Országos felmérés a szociális intézményekben élő értelmi fogyatékos, autista emberek foglalkoztatási.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Kotulyák Tamás, Get Energy Magyarország Kft.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az EEM helye a menedzsmentben
Pályaorientáció Bikal, február 11. Bácskay András Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai Bt.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Mérés-értékelés alprojekt Liptákné Czakó Ildikó 2009.december 14.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
Humán erőforrás fejlesztés a vendéglátóiparban Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület közgyűlése és Vendéglátói Konferenciája Kontakt Képző Központ.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Bikal, február 10. Drahos Péter Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai Bt.
Vállalkozói menedzsment program 2008 Előadó: Attila Vincze Petrolszolg Kft. Beszerzés és értékesítés kiemelt vezető.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
© Szöllősi és Társai Bt. Marketingkommunikáció a TISZK rendszerében.
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Vállalkozásmenedzsment I.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Szakiskolai fejlesztési program
„Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése”
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Az SZMBK Intézményi Modell
Mobilsuli program a Mobkom X Egyesülettel
Előadás másolata:

Felnőttképzési rendszer kialakítása, a TISZK felnőttképző intézményei közös kínálattervezési, értékesítési és kontrolling rendszerének kialakítása Bikal, február 10. Menner Ákos Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai Bt.

Hol tartunk a felnőttképzési rendszer kialakításában • Helyzetelemzés elkészült – Kérdőívek – Vállalati igények felmérése – Munkaerő-piaci, felnőttképzési adatok elemzése • Felnőttképzési stratégia megfogalmazásra került – Célok – Modell, – Funkciók, folyamatok – Marketing terv • Műhelymunkákon az intézményi képviselők részvétele

Felnőttképzési helyzetelemzés I • Az öt régiót érintő elemzés beszámol:  az intézmények által működtetett felnőttképzésekről, illetve a felnőttképzésekben való részvétel módjáról, eredményeiről /7 regisztrált felnőttképző, melyből 2 intézmény rendelkezik felnőttképzési akkreditációval/  a hiányszakmákról, a támogatott és kiemelten támogatott szakmákról,  a szakiskolai évfolyamon ösztöndíjas szakmák feltérképezéséről – mely az iskolák szempontjából releváns szakmákat tartalmazza /gépész, építőipari, szociális szakmacsoportok; 10 „ösztöndíjas” hiányszakma/

Felnőttképzési helyzetelemzés II  a lehetséges együttműködő partnerekről – NFSZ, Kamarák stb.  a kiemelt célcsoportok meghatározása megtörtént az elemzés alapján- a LLL figyelembevételével – pályakezdők, nők, 50 év felettiek, szakképzetlenek, megváltozott munkaképességűek  a felnőttképzési, munkaerő-piaci szerepvállalásról  a kiemelt vállalati képzési igényekről – 12 cég igényel általános készség és kompetencia fejlesztést és 4 szakmacsoportban továbbképzéseket és nyelvi, ill. szakmai nyelvi képzéseket  az iskolák tanterem, eszközellátottságáról és a felnőttképzésbe vonható oktatókról Nem az iskolák egyedi erőforrására van szükség, hanem arra, hogy az iskolák és a TISZK közösen valósítsák meg a felnőttképzéseket!

Az O.E. TISZK felnőttképzési céljai  az országos lefedettség kihasználása,  a kapacitások jobb kihasználásának támogatása,  a végzett tanulók számára az élethosszig való tanulás biztosítása,  bevétel termelése az iskolák és a Kft. számára - önfenntartóvá válás megalapozása,  a partneriskolák felnőttképzési aktivitásának elősegítése  koordinálja az együttműködést az intézmények között:  képzési portfólió kialakításában  kapacitások biztosításában  fejlesztésekben  a vállalati kapcsolatok szervezése révén új képzési lehetőségeket teremtsenek közösen a partnerekkel

Általunk javasolt struktúra

Felnőttképzési együttműködési modell(ek) a TISZK-ben  a) „Partnerségi” – modell: melyben a Kft. - a későbbiekben akkreditációval rendelkező cég és az akkreditációval rendelkező iskola - a képzéseket és azok teljes körű lebonyolítását megosztják egymás között relevancia szerint  b) „Teljes körű megvalósító” – modell: melyben a TISZK Kft. nem végez a felnőttképzés lebonyolítása során tevékenységet, a partneriskola bonyolítja teljes körűen a felnőttképzést – a TISZK szolgáltatásaival támogatja  c) „Részfeladatú bedolgozó” – modell: melyben a Kft. Illetve az intézmény előre meghatározott feladatokat lát el a képzésben, pl. tanárok foglalkoztatása, adminisztráció, kapacitás biztosítása, stb.

Felnőttképzési portfólió • Intézményi státuszok – alkalmanként is változhat – Akkreditált intézmény – képzés szervező, lebonyolító – Kapacitást biztosító intézmény – Kft. Mint lebonyolító, szervező • Képzések státuszai szerint – Intézmény által kifejlesztett saját program – Közösen kifejlesztett program – Átadott program • Költségek, bevételek megosztása szerint – Költségszámítási modell kialakítása

Feladatmegosztás  A felnőttképzéssel kapcsolatos feladatokat a TISZK menedzsmentje és az iskolák között fel kell osztani a hatékonyság növelése érdekében  TISZK - menedzsment feladatai: erőforrások- tervezése, szervezése; koordináció; országos lobby-tevékenység /kiemelten a szociális és egészségügyi területeken/; adminisztráció; országos egyházi szintű kommunikáció bonyolítása  Partneriskolák feladatai: helyi igények feltérképezése, kiszolgálása, képzések lebonyolítása a helyi adottságokhoz /terem, eszköz, oktatók/ kihasználásával

Javasolt stratégia Három fő irányvonal mentén javasoljuk a felnőttképzések szervezését elindítani: •Az országos politikai vezetésben lobby tevékenység folytatása /NEFMI, NGM/ a szociális, az egészségügyi és a foglalkoztatáspolitikai célok elérése érdekében – a tulajdonosok és a menedzsment végzi •Egyházi felekezetek/szervezetek szintjén - az iskolák vezetői és a TISZK vezetése végezze a lobby- tevékenységet •A cégek/vállalatok szintjén helyi szinten az iskolák végezzenek szervezési tevékenységet

Problémák - megoldások • Együttműködési szándék • Együttműködési folyamatok • Nyertes – nyertes helyzet • Földrajzi távolság • Földrajzi régió – együttműködési régió • Megszokások feladása • Felelősök megbízása • Költségvetés biztosítása • ? • ?? • ??? • ????

Indítás lehetőségei - feltételei -Többletbevétel generálása – pedagógus - továbbképzés -Kevesebb bepótlási igény a tulajdonosok/fenntartók részéről -Új ügyfelek és „öregdiákok” be-, visszahívása képzésekbe -További jövedelem termelés lehetősége a munkatársaknak/oktatóknak -Presztizs az intézményeknek rendszerkiépítés – együttműködésre építve  Feltételrendszer kialakítása /akkreditációk, referenciák beszerzése/  Pályázati indikátorok teljesítése /éves szinten a felnőttképzésbe vontak létszámának 9,1 %-os bővítése 102 főről – 112 főre/ bevételtermelés – konkrét üzleti célok, célszámok meghatározása /novemberi tervezéssel/

Köszönöm a figyelmet