Fővárosa: Bern Lakossága: fő

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Alpok.
Advertisements

Kína, Yunnan-tartomány
Királyhelmec városunk története
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Készítette: Tóth Evelin
NYON 1.
A víz-háborúk kora jöhet
Róma.
Róma az örök város.
Velence Magyarország egyik leggyorsabban, leglátványosabban fejlődő kisvárosa, mely a Velencei-tóval a Velencei- hegység lankás dombjaival, hazánk egyik.
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
A görög történelem kezdetei
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
Az általános légkörzés
Függőleges övezetesség
Svájc turizmus földrajza
5. NAP.
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
Ausztria.
FÖLDRÉSZEK.
Gyönyörű tényleg! Mint a festmény. Egy hely Kínában. Kattintásra.
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
Budapest turisztikai marketingje
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Balaton.
Világ legrégebbi még lakott városa
Észak Korea Dél Korea 조선민주주의인민공화국 대한 민국.
Victoria.
Ausztrália Boros Bálint VI..
Benkovics László, február 2013
Ausztria Valacsay András.
Barcelona Hamar Márk.
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Forrás: San Marino.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Olaszország.
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
Itt vagyunk mi.
Baráth László VIII.B Belgium.
Lengyelország.
PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A.
Ausztria 8.A Pongrácz Emese.
Liechtenstein Kováč Sofia 8.a.
Svájc.
Svájc A Svájci Államszövetség (nem hivatalos fordításban néha Svájci Konföderáció, tükörfordításban Svájci Esküszövetség) tengeri kijárattal nem rendelkező, kantonokból.
Mexico.
Törpeállamok.
Ellas / Elleniké / Demokratia Görög Köztársaság
ERDÉLY.
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Francia Köztársaság.
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
Francia Köztársaság.
Bér bemutatása.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Svájc – Golden Pass Line
Svédország és Balti államok
Készítette: Koleszár Gábor
25. ÉGHAJLAT.
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
ANGOL-AMERIKA FELOSZTÁSA ÉS LAKOSSÁGA
8. HEGYVIDÉKI ÖVEZET ÉGHAJLATA.
Előadás másolata:

Fővárosa: Bern Lakossága: 7 725 500 fő Svájc Fővárosa: Bern Lakossága: 7 725 500 fő 

Svájc címere és zászlaja: Himnusz: Svájci zsoltár Nemzeti mottó: Unus pro omnibus, omnes pro uno (magyarul: Egy mindenkiért, mindenki egyért)

Bevezetés: Európa egyik legkülönösebb országa az Alpok lélegzetelállító csúcsai között fekvő Svájc. Ezen a végtelenül szép vidéken, a gazdagság, a luxus, a pénz,és persze a híres svájci pedantéria, pontosság, tisztaság érzôdik mindenütt. Bár az országot különböző népek lakják, melyek mind a rájuk jellemző világot alakították ki maguk körül, mégis ,a nemzeti öntudat és a szabadságszeretet Európában talán itt a legerősebb. Svájc festői falvai, történelmi hangulatú városai valóban minden évszakban vonzzák a turistákat. A svájciak nagyon barátságosak és vendégszeretők, különös figyelmet fordítanak környezetükre és egészségükre. A települések nagyon tiszták és rendezettek, a legtöbb város központjából az autókat is kitiltották. Következetesen semleges ország, erős gazdasággal.

Adatok Svájcról: Területe: 41 284 km² Népsűrűség: 186,5 fő/ km² Nyelv: francia, német, olasz, romans Pénznem: Svájci frank Vallás: római katolikus (42%), protestáns (35%), ortodox (2%), iszlám (4%), egyéb (17%) Hívószám: +41

Történelem 1: A mai Svájc területét a legkorábban a kelta eredetű helvétek népesítették be. I. e. 58-ban azonban Július Caesar vezetésével leigázták a római légiók, és több helyen virágzó városokat alapítottak. A hágók már ekkor fontos szerepet játszottak: a Spülgen- és a Szt. Bernát-hágókon át megindult a kereskedelem a Római Birodalommal. I. e. 58-ban azonban Július Caesar vezetésével leigázták a római légiók, és több helyen virágzó városokat alapítottak. Kelet- és Közép-Svájcba a germán alemannok,Nyugat-Svájcba a frankok és a burgundok érkeztek. Különböző itáliai törzsek is betelepültek, ez a mai nyelvi megoszlás eredete. Nagy Károly idején Svájc területének nagy része a frank birodalomhoz tartozott (6–9. század).

Történelem 2: Ekkor terjedt el a lakosság körében a keresztény vallás. Az 1648-as vesztfáliai békében az európai államok elismerték Svájc semlegességét és a Habsburg Birodalomtól való függetlenségét. 1798-ban a francia forradalom hadserege leigázta Svájcot és létrehozta a Helvét Köztársaságot. A bécsi kongresszus 1815-ben visszaállította Svájc függetlenségét. Svájc szövetségi alkotmányát 1848-ban fogadták el, és jelentős mértékben módosították 1874-ben. Szövetségi hatáskörbe utalták a honvédelem, a kereskedelem és a jogi szabályozás kérdéseit. Azóta folytonos politikai, gazdasági és szociális javulás jellemzi Svájcot. Svájcot külpolitikai semlegességéről ismerjük. Ezt az is mutatja, hogy egyik világháborúban sem vett részt. Az ország 2002-ben lett az ENSZ tagja.

Kulturális világörökségei 1. Val Müstair és a Müstairi Szent János-apácakolostor Bern óvárosa A Sankt Gallen-i kolostor

Kulturális világörökségei 2. Bellinzona három kastélya és vásárvárosának védőfala és bástyái Lavaux teraszos szőlőültetvényei La chaux de fond

Éghajlata: Éghajlat: Nyugaton, északon és északnyugaton óceáni hatású mérsékelt, keleten mérsékelt kontinentális, délen mediterrán hatás. Jelentős az országrészek közötti hőmérséklet- és csapadékkülönbség. Az évi átlaghőmérséklet 9 °C. Az évi csapadék mennyisége erősen területfüggő, a Rhone-völgyben például 530 mm, míg Luganónál 1700 mm. Általában véve az Alpoktól nyugatra, északra eső területnek hideg, esős klímája van, ahol a téli középhőmérséklet nulla fok körül (vagy az alatt) van, és nyáron ritkán van 21 fok fölötti meleg. Az Alpoktól délre a meleg, nedves, mediterrán jelleg uralkodik, ahol a fagy ritkán fordul elő. Az Alpok és a Jura felső vidékének klímája esős vagy havas,1800 méter fölötti fagyhatárral.

Földrajza: Az ország domborzatilag tagolt. Három nagyobb tájegységre osztható: Tájképét az ország délkeleti részén emelkedő és területének mintegy 60%-át elfoglaló Alpok határozza meg. Láncai a Gotthard-masszívumban futnak össze. Legmagasabb pontja a 4634 m-es Monte Rosa-hegyi Dufour-csúcs (a második legmagasabb az ismertebb Dom, ami 4545 m magas). Itt találhatók Európa leghosszabb gleccserei is, mint az Aletsch, mely eléri a 24 km-t. Jura-hegység: a hegyvidék mészkőláncai illetve táblái a francia határ mentén sorakoznak. Svájci-medence: a Jura és az Alpok között kb. 300 km hosszú hullámos dombvidék, az ország gazdasági centruma. Jura-hegység

Látnivalók: Svájcban fontos bevételi forrást jelent a turizmus, a legkiemelkedőbb és leglátogatottabb vidékei a Genfi-tó környéke illetve az Alpok, települései Interlaken, Locarno, Lugano, Bázel, Zürich, Genf, Lausanne, Luzern. A bevétel főleg a téli időszakban növekszik. Alpok Genfi-tó

Tájképek:

Növény-állatvilág: Legismertebb növénye, ami védett is, a havasi gyopár. Ez egy kis, fehér szirmú virág, ami alpesi területeken fordul elő. Legismertebb kutyafajtái pedig a bernáthegyi és a berni pásztor. Mindkettő főleg mentőkutyaként ismert. Az ország területének közel egyharmadát erdőségek, főleg fenyőfélék borítják. Az erdőhatár felett a gazdag havasi rétek és a legelők világa található, széles körben elterjedt a szarvasmarhatartás. 3000 méter felett a növényzet igen gyér, az örök hó birodalma, amelyre fontos turisztikai ágazat.

Ipar: A legfontosabb ipari szektor : -óragyártás -gépgyártás -textilipar Jelentős: -az orvosi műszerek gyártása, és -nagyon fontos a gyógyszeripar. A két legnagyobb gyógyszergyártással foglalkozó cég a Novartis és a Roche.

Svájci órák: Esprit óra Hugo Boss Mexx óra Esprit óra

Svájci bicskák:

Csokoládék 1 : A csokoládé készítése művészet, és a svájci Csokoládé Nagymestere híres a mindent felülmúló minőségű és finomságú csokoládé megalkotásáról. E művészet minden titkán uralkodik: a legkisebb részletektől a teljes befejezésig arra törekszik, hogy a nemes hozzávalók választékából a gyártás során a tökéletes terméket alkossák meg: szeretettel és szenvedéllyel. Minden, amit tesznek, az a csokoládé szerelmeseinek magas elvárásait igyekszik beteljesíteni, szerte a világon.

Oktatási rendszer: Svájcban az oktatási rendszer más, mint Magyarországon. Az előkészítő iskola elvégzése képességektől függően 2 vagy 3 évig tart. Ezt követi az általános iskola, ahol 10 évig tanulnak, majd a középiskola. A gimnáziumi képzés 5 éves. Nincs minden városban gimnázium. Egy nagyobb városban van, és az gyűjti össze a környező települések tanulóit. Ezért meglehetősen nagy a létszám a középiskolákban. 6 jeggyel osztályoznak, a hatos a legjobb, és használnak féljegyeket is. Egy héten kb. 30 órájuk van a diákoknak. Szombaton is van tanítás. Az ebédszünetük egy órás, de délután is vannak óráik. A tanév is nagyon hosszú, nyáron csak 5 hetes a szünet, de az őszi, tavaszi és a téli szünet 3 hétig tart.

Svájc Sportélete: Svájc sportélete hagyományosan a téli sportokon alapul, ám ma minden lényeges sportágban fejlett mind a tömegsportban, mind az élsportban az ország. Svájc a sportdiplomácia kiemelkedő állama, számos nemzetközi sportszövetség székhelye: Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) központja, - Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), melynek központja Zürich, - Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), amely Nyonban székel.

Sípályák: Svájcban találhatók Európa legmagasabban fekvő és egyben leghóbiztosabb, legnagyobb szintkülönbségű sípályái. Svájc déli és középső részén emelkednek legmagasabbra az Alpok csúcsai. Az ország jelképe a jellegzetes formájú Matternhorn. Svájc tartományai közül Wallis, Graubünden és a Berni Alpok területén találhatók a legnagyobb síparadicsomok, mint pl. a Jungfrau régió. Nyugaton, a Genfi-tó környékén Waadt (franciául Vaud) tartomány várja a síelés szerelmeseit.

Érdekességek, ami eltér Magyarországtól 1: A hiedelemmel ellentétben nincs sok hó a városban, köszönhető ez a globális felmelegedésnek. Nincsenek kerítések, vagy nagyon picik, függöny is csak elvétve van. Ami fura, hogy az ablakokban nincsenek növények ,a kert általában mindenhol nagyon rendezett Közlekedés: Zebrára csukott szemmel leléphetsz, mindenki megáll, aki nem külföldi. A lámpák nem mindig függőlegesek, hanem vízszintesen van a piros-fehér-zöld elhelyezve Nem dudálják le a fejedet, ha nem indulsz el azonnal a zöldnél , parkolóhely az utcán nincs sok, de rengeteg a parkolóház. Rengeteg helyen van bicikliparkoló, sok helyen fedett is, és nem lakatolják le. A vonat, busz mindig tiszta, és van emeletes vonat is.

Érdekességek, ami eltér Magyarországtól 2: A könyvtárba Interneten is be lehet iratkozni, ha akarod kiválasztod a könyvet a neten, és postán kiküldik neked térítés ellenében persze. Egyszerre 30 könyv is lehet nálad.. Ha nincs nyitva a könyvtár, egy postaláda szerűségbe bedobhatod a könyvet, ha visszahoztad. Szemétdíjat nem kell fizetni, hanem a szemeteszsákért kell fizetni, rá van nyomtatva a falu vagy város neve, meg címere. És mindenhol van szelektív szemétgyűjtés! A katonaság kötelező. Ha valaki nem tud katona lenni valami okból, akkor adót kell fizetnie évenként . Ha valaki katona volt utána is minden évben 40 éves koráig el kell mennie egy 2 hetes táborba. Ja, és a légiriadót gyakorolják legalább egy évben egyszer a városokban. Mikor is volt utoljára háború Svájcban? Szerintem elképesztő ez a rendszer...