A mondat. Ördögfióka egy ördög kapálódzik a szenteltvízben az ujjamat nyújtom megragadja a mise alatt zavartan mocorog a kabátom bels ő zsebében az utolsó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felvidéken jártunk Indulás • május 7.én 23 fővel indultunk szlovákiai célpontunk felé. A korai indulás nem törte jó kedvünket,
Advertisements

Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig.
♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers! CLICK TO ADVANCE SLIDES Egy fiatal nő várakozott egy nagy repülőtér várójában gépe indulására.
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Erdélyország.
Alsónémedi A falu bemutatása
1848 Március 15.
CSAPOD 2009 Vetítés nyári táborunk életéről … 4.rész.
Készítette : Mgr. Meleg Mária hittanár
Remélem, hogy vissza küldöd nekem!!!!
Ha ma reggel egészségesen ébredtél,
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
ApCsel
ÁLLÍTMÁNY. ÁLLÍTMÁNY MIT ÁLLÍTUNK? Ég a napmelegtől a kopár szík sarja. ige IGEI ÁLLÍTMÁNY.
A mondat.
A város Katedrálisa Városnézés: Temesvár és környéke Városnézés: Temesvár és környéke.
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
Mi az Alpha?. A misszióról beszélünk, ami az európai egyház legaktuálisabb feladata. Az adatok szerint az elmúlt évtizedek leghatékonyabb módszere: 25.
Többszörösen összetett mondatok
Mondattan: Összetett mondatok I.
Az összetett mondat.
A húsvét.
A magzat fejlődése.
Szabó Lőrinc.
Pályázatírás és forrásteremtés Fiatalok az Ifjúságért Egyesület - FIE.
A vizsgálóágy mellett az orvos biztatólag szólt a beteg gyerekhez. Nyáron a tengerparton mezítláb járnak az emberek. A cica óvatosan közelítette meg a.
Jelenléted erőt ad nekem, jelenléted, Uram, Istenem…
Dél-Pesti szennyvíztisztító
Ez egyike a legszimpatikusabb és legszebb maileknek,
10 RÓZSA SZÁL Önnek.
Szószerkezetek - szintagmák
dalát csöndjét, És lásd a világod
Adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola
Élet vagy halál Egy csaj története.
EUROPA NAGY FOLYAMA A DUNA.
Mottó: Ezek a versek nem költemények, félénk kísérletek arra, hogy nyomot hagyjak Néhány vers a Szívhullámverés (1996) és az Utolsó kiáltás ( )
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
Szerző: a szövegek és képek az internetről
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
Betűk rendezésétől egy valós számokat tartalmazó vektor rendezéséig Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI augusztus 25.
Advent By: Móra Dávid.
Echó története: Stella Lilla.
Jézus mondja: menjetek el tehát és tegyetek tanítvánnyá minden népet …
Az érzelmeink késleltetése,
Lehet hogy az út oda vezet, ahol élet sincs már,
H I T V A L L Á S „Szív újság ápr.” Jézus szent keresztje A mi talizmánunk ! Mi szent fogadással Mind alája állunk.
De jó is újrakezdeni Füle Lajos verse.
Hálaének Pecznyík Pál verse. Zengjen hálaének, e földön mindenütt,
Mi csak vándorok vagyunk itt a földön, vándorként éljük életünk,
Oltári nagy hülyeség, de jó!
A ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjainak beszámolója a passaui zarándokútról 2014.
Comenius project. 3-kor indultunk az iskola elől kisbusszal a reptérre, ahová 4-kor érkeztünk ki. A rep- téren jól teletömtük ma- gunkat KFC-s kajával.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Az elátkozott krumpli-s mese
A postás, aki egy ujjal tudott fütyülni MŰNEME: epika MŰFAJA: novella
Jelenléted erőt ad. Refr. Jelenléted erőt ad nekem, Jelenléted Uram, Istenem. Jelenléted, itt van lakhelyem, hol megérintesz kegyelmeddel. Sziklád rejtekében,
Mondattípusok 9..
Péntek!!!. 1. állomás: Kolozsvár Házsongárdi temet ő : A temet ő ben fényképezkedtünk és sétáltunk. A Házsongárdi temet ő arról kapta a nevét hogy el.
Szent Bernadette.
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
Az iOS 8 egy ideje már elérhet ő - aki már frissítette az Apple készülékét (vagy vett egy újat), az már sok apró trükkre rájöhetett az aktuális almás.
Susann Nordströms Orkester - True Love
IRODALMI KINCSKERESÉS ERDÉLYBEN! Agg Anna Bajorfi Eszter Fekete Antónia Németh Cintia.
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
18. óra A Word-ről tanultuk….
Iszkaszentgyörgy körül Készítette: Szabó Lilla
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni
SZÁMVÁLTOZÁS BEMONDÓ AUTOMATA
Előadás másolata:

A mondat

Ördögfióka egy ördög kapálódzik a szenteltvízben az ujjamat nyújtom megragadja a mise alatt zavartan mocorog a kabátom bels ő zsebében az utolsó ámen elhangzása után kilépek az istenszagú félhomályból ő t pedig a templomkertben virágzó rózsa szirmaira szórom óvatosan mintha szobrot lopnék

Egy lehetséges értelmezés szerint az alábbi mondatok alakíthatók ki a fenti versből: Egy ördög kapálódzik a szenteltvízben. Az ujjamat nyújtom, megragadja. A mise alatt zavartan mocorog a kabátom belső zsebében. Az utolsó ámen elhangzása után kilépek az istenszagú félhomályból, őt pedig a templomkertben virágzó rózsa szirmaira szórom óvatosan, mintha szobrot lopnék.

Hétvége vágtatunk az éjszakában fejemen félrebillen a kalap mint mohamedán felett a Szent Péter-bazilika a fák fekete kesztyűbe bújtatott ujjai az ég csillagszőrös hónalját csiklandozzák a városi busz négyet tülköl robogunk a macskaköves utakon a kalauz ránk vigyorog nyisd meg nekem a dombtetőt a dombtetőn a temetőt de holnap reggel id ő ben hozz vissza vágjunk át a folyón a korzón galambokat kell etetnem s újságot olvasnom majd a nap korongját apró darabokra szedve a katolikus templomba kell cipelnem ezután pedig a jól végzett munkától fáradtan kifekszem a térre miközben a száguldó cirkusz hangjai visszhangoznak a fülemben (a lányok a Katolikus portára mentek frizbizni)

Versátírás  Írd át a vers szövegét prózában úgy, hogy közben kiteszed az értelmezésed szerint szükséges írásjeleket is!  Hogy áttekinthet ő bb legyen, minden általad kezdett új mondatot kezdj új sorba!

Egy lehetséges értelmezés szerint az alábbi (próza)mondatok alakíthatók ki a fenti versből: Vágtatunk az éjszakában. Fejemen félrebillen a kalap, mint mohamedán felett a Szent Péter-bazilika. A fák fekete kesztyűbe bújtatott ujjai az ég csillagszőrös hónalját csiklandozzák. A városi busz négyet tülköl. Robogunk a macskaköves utakon. A kalauz ránk vigyorog:

- Nyisd meg nekem a dombtetőt, a dombtetőn a temetőt, de holnap reggel időben hozz vissza! - Vágjunk át a folyón! - A korzón galambokat kell etetnem s újságot olvasnom. Majd a nap korongját, apró darabokra szedve, a katolikus templomba kell cipelnem. Ezután pedig a jól végzett munkától fáradtan kifekszem a térre, miközben a száguldó cirkusz hangjai visszhangoznak a fülemben (a lányok a Katolikus portára mentek frizbizni).

A mondat szerkezete szerint lehet  Egyszer ű Keress rá 3 példát az átírt szövegb ő l! Továbbá felosztható: I. Tagolt mondatra 1. Teljes mondatra 1. T ő mondat 2. B ő vített mondat 2. Hiányos mondatra II. Tagolatlan mondatra (Óh! De. Jaj!) Keress példát t ő mondatra az átírt szövegb ő l!  Összetett Keress rá 3 példát az átírt szövegb ő l! Továbbá felosztható: 1. Alárendel ő összetett mondatra 2. Mellérendel ő összetett mondatra 3. Többszörösen összetett mondatra Keress példát mellérendel ő összetett mondatra az átírt szövegb ő l!

Köszönöm a figyelmet!