Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Hálózati készülékek.
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Kliens-szerver architektúra
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Hálózati ismeretek.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Számítógépes hálózatok alapfogalmak
Hálózatok.
Számítógépes hálózatok
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógépes hálózatok
Az IEEE 802. szabvány 4. fejezet.
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
Mekkora lehet egy hálózat?
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A Hálózatok csoportosítása…
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati eszközök.
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
A hálózati kapcsolat fajtái
PC Hálózatok.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
A hálózatok működésének alapelvei
Gerinchálózat (backbone) 3. szóbeli tétel Készítette: Csadó György
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Hálózatok osztályozása
Erőforrások a hálózaton
Számítógép hálózatok.
Számítógép- hálózatok
Hálózatok a mai világban
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Topológiák Hálózati eszközök
Bevezetés az informatikába 10. előadás Számítógép-hálózatok.
Hálózatok és hatlépésnyi távolság
A számítógépes hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózatok
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Hálózati alapismeretek
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Hálózatok

A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert is kiszolgálni képes gépek gondolata. TTTTerminál alapú gépek. Nagy távolságban lévő személyek is elérhették ugyanazon erőforrásokat. Hálózatok elődei.

ÁÁÁÁllamilag finanszírozott, nagygépeket összekötő valódi hálózatok. ddddistributed processing (szétosztott feldolgozás) EEEElső nyilvános ún. csomagkapcsolt hálózat, mely alapelveiben a mai napig nem változott.

A hálózatok csoportosítása kiterjedésük és földrajzi távolságuk alapján LLLLAN (Local Area Network – helyi hálózat) WWWWAN (Wide Area Network – nagy kiterjedésű/távoli hálózat) MMMMAN (Metropolitan Area Network – nagyvárosi hálózat)

LAN (Local Area Network – helyi hálózat) A helyi hálózatok tipikusan egy intézményen vagy vállalaton belüli információ-áramlást lehetővé tevő rendszerek. Kiterjedésük általában nem haladja meg a néhány kilométeres távolságot. Kialakításuknak célja az erőforrások megosztása és a gyors adatcsere biztosítása.

WAN (Wide Area Network – nagy kiterjedésű/távoli hálózat) A WAN hálózatok a gyors és nagy adatbázisra kiterjedő információ-visszakeresés és továbbítás céljára kialakított rendszerek. Tipikusan WAN alkalmazások a nagyvállalatok telephelyeit összekötő információs hálózatok, valamint az egyetemek ill. kormányszervek gyors adatcseréket és lekérdezéseket lehetővé tevő hálózatai.

MAN (Metropolitan Area Network – nagyvárosi hálózat) A MAN hálózatoknak igazából nincsenek önálló funkciói, hanem a WAN-okat és LAN-okat összekötő rendszerek.

A hálózatok csoportosítása topológiájuk (logikai szerkezetük) szerint. tttteljes összekapcsolás bbbbusz vagy sín topológia ggggyűrű topológia ccccsillag topológia ffffa topológia

Teljes összekapcsolás Hálózati gépek közötti fölöslegesen sok az összeköttetés. Minden elem mindegyikkel össze van kötve. kötve. Akár több elem kiesése esetén is működőképes maradhat a hálózat, hálózat, mert több elemen keresztül is történhet az adatforgalom.

Teljes összekapcsolás

Busz vagy sín topológia Több gép egyetlen kábelre történő felfűzésével alakítják ki ki ezt a topológiát, melyben a hálózati kábel csak a szomszédos hálózati elemeket köti össze. össze. A munkaállomások a két végén ellenállásokkal lezárt gerinchálózatra gerinchálózatra T-csatlakozók segítségével kapcsolódnak, amely lehetővé teszi átmeneti kiiktatásukat a hálózati gerincvezeték megbontása nélkül is. Kábeligénye kicsi kicsi és egyszerű szervezése szervezése révén ez a legolcsóbban legolcsóbban kialakítható, de sebessége a legkisebb legkisebb mind közül. Mivel minden munkaállomás csak a közös gerincvezetéken keresztül képes közölni az üzenetét a másikkal, ezért minden számítógép látja az összes üzenetet attól függetlenül, hogy az neki szól-e vagy sem.

Mivel a kábelen egyszerre csak egyetlen eszköz küldhet üzenetet, ezért nyilvánvalóan ki kell várnia a már esetlegesen megkezdett adatforgalom befejezését, mielőtt saját adásba kezdhet. Az Az ilyen ütközések elkerülésére két módszer terjedt el:  Minden  Minden munkaállomásnak meghatározott időszelete van, mely alatt kizárólagos jogot élvez a vezeték használatára.  A  A kábelhasználat dinamikus kiosztása: kiosztása: Amikor egy eszköz adatot kíván küldeni, először "ráfigyel" a vezetékre, hogy valaki megkezdte-e már azon az adatközlést. Amennyiben pillanatnyilag nincs adatforgalom, úgy az eszköz az adatok küldésébe kezd, míg egyéb esetben véletlenszerűen kiválasztott ideig várakozó módba megy, aminek letelte után ismét megvizsgálja a hálózat foglaltságát. A véletlenszerűen megválasztott várakozási idő biztosítja, hogy előbb-utóbb minden kommunikálni kívánó eszköz "szóhoz jusson".

Busz vagy sín topológia gerinchálózat T-csatlakozó ellenállás

Busz vagy sín topológia - ellenállás lejön

Busz vagy sín topológia - vezeték megszakad

Busz vagy sín topológia – egy gép kiesik

A hálózati elemeket egy zárt sokszög-alakzatban fűzik fel. fel. A hálózat minden munkaállomása fizikailag csak két közvetlen szomszédjával áll kapcsolatban, kapcsolatban, - a többi munkaállomásnak csak szomszédjain keresztül üzenhet. Az üzenet-küldés kezdetén a kezdeményező állomás az adatokat a következő munkaállomásnak adja át, amely a vétel után megvizsgálja, hogy az neki szól-e vagy sem. Amennyiben nem, úgy továbbítja azt a következő állomásnak, amíg az el nem éri a cél- vagy a küldő állomást. Gyűrű topológia

Gyűrű topológia - egy gép esik csak ki

Gyűrű topológia - két gép esik ki

A csillag topológia alkalmazása során a központi gépet minden munkaállomással külön kábel köti össze. Ez a topológia nyilvánvalóan minimalizálja a sín topológia várakozási ciklusainak szükségességét a központi géppel való közvetlen és kizárólagos kommunikációs csatornák alkalmazásával. Csillag topológia

szerver

Csillag topológia - egy kliens kiesik szerver

Csillag topológia – a szerver kiesik szerver

Az ilyen hálózatokban egy vagy több munkaállomás egy újabb, úgymond "magasabb szinten" elhelyezkedő elembe csatlakozik, amely esetlegesen további gyűjtők része. része. A munkaállomások üzenetei a fa-struktúrában mindig csak a legelső összekötő hálózati elemig "szaladnak fel" a hálózati, rendszerben, ahonnan aztán "lefelé" indulnak el a célállomás felé. A topológia előnye a minimális kábelezési költség költség mellett létrehozható,- akár hatalmas kiterjedésű, kiterjedésű, - hálózat kialakításának, kialakításának, valamint az egyes alhálózatok tetszőleges,- a hálózat további részeinek működőképességét nem befolyásoló,- leválasztásának lehetősége. A leválasztott alhálózatok ráadásul önmagukban továbbra is életképes hálózatokat alkothatnak. Fa topológia

legalsó szint legfelső szint

Fa topológia - egy alhálózat kiesik legalsó szint legfelső szint