A szoftverek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Szoftver Fogalma, típusai.
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Készítette: Vígh Zoltán 2008
A szoftver.
SZOFTVER.
Nagy Gábor MF01-M2.
A szoftver.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Informatika és etika §.
BE KI Perifériák Számítógép.
Készítette: Pető László
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
Számítógépes Vírusok.
Szoftvertechnológia Bevezetés.
A vírusokról.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
SZOFTVEREK.
Számítógépes üzemmódok
Az operációs rendszereK
Operációs rendszer.
A számítógép teljesítménye
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
A szöveg digitalizálása
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
15. óra A Windows XP alapjai
Visual Basic 2008 Express Edition
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
A szoftver, szoftvertípusok
Szoftverek.
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
Fekete Vivien Galambos Edit
A Szoftverekkel kapcsolatos jogok
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
A számítógép (computer)
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
SZOFTVEREK (programok)
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Programtelepítés Takács Béla Kérdések 1. Mi a telepítés? 2. Miért van szükség a telepítésre? 3. Mi segíti elő a telepítést? 4. Példaként soroljon.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Az operációs rendszer feladatai
Készítette: Pető László
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Az információ.
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszerek
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadás másolata:

A szoftverek

Felosztás Operációs rendszerek Rendszerprogramok Alkalmazások (felhasználói programok)

Operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógép egyszerű és gyors működését biztosító programokból álló programrenszer. Operációs rendszer nélkül akármelyik hardveres elem használhatatlan.

Op. rendszer csoportosítása Egyfelhasználós Többfelhasználós Az egyfelhasználós op renszer: a számítógépet csak egy felhasználó használhatja. A többfelhasználós op rendeszer: egy időben akár többszáz felhasználót is irányít.

Megkülönböztetünk még Utasítás típusút : készenléti állapotnak nevezzük a számítógép bekapcsolásakor meghatározott jelsorozatot ami a képernyőn jelenik meg. Grafikust : Az utasítást úgy adjuk meg, hogy nyílmutatóval kiválasztunk egy képet, ikont vagy szöveget.

Rendszerprogramok Fordítóprogramok Meghajtók (driverek) Különböző felhasználói rendszerprogramok

Fordítóprogramok Az első rész az utasítás kódja, a második pedig a tárban, a feldolgozásra szánt adat regisztercíme. A programozók készítettek egy szimbolikus jeleket alkalmazó programozási nyelvet. Egy program készült, amely a programokat a gép nyelvére fordította.

Meghajtók A meghajtók egyéb berendezések működését biztosító programok. 2 feltétel: Elektromos csatlakozás Megfelelő eszközvezérlő programot, vagyis meghajtót (drivert) kell telepíteni a számítógépre.

Felhasználói rendszerprogramok Gyakran előforduló műveleteket segítik Ezek lehetnek az op rendszer kiegészítései, de gyakrabban maguk a felhasználók írják és forgalmazzák őket.

Alkalmazások Microsoft Office Word Microsoft Excel Photoscape Paint DAW Movie Maker

Vírusok fajtái EXE-COM vírusok BOOT-vírusok MR-vírusok New Exe vírusok E-mail vírusok facebook vírusok

Program, mint termék Jótállása, hogy hibátlanul elvégezze mindazokat a feladatokat, amire szánták Használati utasítása Szavatossági ideje Felhasználói támogatása Oktatói része

Szerzői jogok A programok gyakori másolása miatt beszélni kell a gyártók szerzői jogáról és a másolással okozott kár megtérítéséről. Sok országban törvény védi a szoftver tulajdonságának a jogait.

Egy forgalomban lévő program a szerzői jog alapján lehet Jogvédett ( proprietary software) Osztott (shareware) Nyílvános (public domain software)

Jogvédett A jogvédett programoknak a felhasználói jogát vásároljuk meg. A program felhasználói jogával rendelkező személy nem adhatja át másoknak ezt az anyagot, hogy azok a programot használat céljából saját gépükre telepítsék. Erre a célra a leggyakrabban a hardveres zárat használják. A másik védekezési mód a processzor, vagy a termék sorozatszámának és/vagy a tulajdoni számának a megadása, melyet a gyártó, a vevő hitelesítésekor ad.

Osztott Az osztott (shareware) programok terjesztése szabadon, különféleképpen történik. Ezek a programok meghatározott ideig (45-60nap) használhatók, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek velük. A megadott idő leteltével a felhasználónak vagy meg kellene vásárolnia a programot, vagy abba kellene hagynia a használatát. A használati jog megvásárlásával az alkalmazott megkapja a program teljes változatát, a szükséges dokumentációt, a bejegyzési és támogatási jogot.

Nyílvános A nyílvános programok ingyenesek, szabadon másolhatók és cserélhetők. A programban lévő segítségen kívül általában a felhasználók nem rendelkeznek dokumentációval, és nem kapnak támogatást a gyártótól sem pedig lehetőséget az előforduló hibák kijavítására.

•☻►Készítette◄☻• ☼ 磊 ☼ Adamov Afrodita• 阿布羅狄 Pecarski Krisztina• 克里斯蒂娜 Török Andrea• 安德烈