LEVÉLTÁR.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Advertisements

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Hírlevél küldés WEB-SET-tel. Törvényi háttér • évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (reklámtörvény)
Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Anyakönyvi kutatások tapasztalatai a
KUTATÓ- ÉS TÁJÉKOZTATÓSZOLGÁLAT Levéltári kezelői tanfolyam – 2009.
Magyar törvények és PKI. Büntetőjogi rendelkezések • Bűncselekmények, melyek eszköze az informatika • Bűncselekmények, melyek tárgya az informatika Aki.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
Szlovákiai Magyar Adatbank
A számítógép-használat a levéltári munkában
Iratkezelés ellenőrzése, az ellenőrzés részletes feladatai
A JELENLEGI LEVÉLTÁRAK MŰKÖDÉSE ÉS TÍPUSAI I. RÉSZ
Célterület kód: Keretösszeg: forint  Támogatási összeg: – forint  Pályázók köre: - Önkormányzat-100 % intenzitás.
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
AZ ÜGYINTÉZÉS MODELLEZÉSE I. BEVEZETÉS, ELVI ALAPOZÁS
Közigazgatási alapismeretek
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
A modernkori történelem írott forrásai (1867–1989)
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Az anyakönyvi igazgatás
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közösség és innováció Salgótarján, január 29. az Ongai Kulturális Egyesület szemszögéből Készítette: Takács László.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
KTE UFK KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ EGYESÜLET „ÚJ SZAKMÁRA ÍTÉLVE” Pályázati program bemutatója.
Könyvtári informatika I.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
A Levéltári Szabványügyi Bizottság feladatai és célkitűzései Sipos András Budapest Főváros Levéltára MLE Vándorgyűlése, Balatonfüred.
E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben BACK OFFICE Jogosultság-kezelési előírások, és ezek megvalósítása egy elektronikus ügyiratkezelő rendszerben.
Helytörténeti források kutatása az interneten – a Communio-projekt Kalocsán Előadás a Szabadkai Történelmi Levéltár IV. Nemzetközi Levéltári Napján: A.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
IRATTAN.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
A klaszterek jogi szabályozottsága
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
A szocialista kori gazdasági szervek típusai és jellemzői 15. foglalkozás április 29.
Az államigazgatási eljárás Az államigazgatási szervek tevékenységét a következőképpen lehet csoportosítani: - külső eljárás vagy hatósági eljárás, -
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Sonnevend Péter Új munka indult:
Az adatvédelem szabályozása
A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért személyes történeteket feldolgozó holokauszt- gyűjteménye A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet. Fő.
Kovács Beatrix Közérdekű adatok az egészségügy területén közfeladatot ellátó szervek honlapjain A könyvtárak szerepe az elektronikus információszabadságról.
Minta IRATOK Az írásbeli kommunikáció eszközei az iratok.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A LEVÉLTÁRI NYILVÁNTARTÁSOK TIPUSAI ÉS A VEZETÉSÜKKEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK Segédlevéltáros tanfolyam (MOL) V. modul 15. téma október 11., 13. Lakos.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Kutatók és ügyfelek kiszolgálása Dékány Szilveszter – Komlósi-Gera Zsófia − Nagy Gábor.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Kutatói igények Család- és helytörténet alapvető forrásai  Dikajegyzékek (hadiadó), század  Urbáriumok, összeírások, század  Kamarai dézsmajegyzékek,
E-IRATKEZELÉS A LEVÉLTÁRI TÖRVÉNY MÓDOSULÁSÁNAK TÜKRÉBEN.
Kántor Balázs A családtörténeti kutatás lehetőségei a vállalati iratanyagokban Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Levéltárak Éjszakája november.
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
A közfeladatot ellátó szervek egységes iratkezelését szabályozó törvény aktualitásai és a megvalósítás lehetőségei május.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Füzessy Tamás üzletág igazgató A MOREQ és a KEIR összehasonlítása.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
Iratkezelés az új Vhr. alapján
Úton az elektronikus levéltár felé
Az I-DOK rendszer és ami mögötte van
Főnyilvántartó könyv 1. minta.
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
Előadás másolata:

LEVÉLTÁR

Archívumok 1. ARCHIVUM REGNI: főleg az országgyűléssel kapcsolatos iratok 2. ARCHIVUM PALATINALE (nádori levéltár): XVI. század közepétől 1848-ig, az utolsó nádor lemondásáig a nádori és helytartói anyagot őrizte 3. ARCHIVUM IUDICIS CURIAE (országbírói levéltár): az országbírók iratanyagát foglalta össze (jelentősége és mennyisége elmarad az előző kettőtől)

Levéltár Természetes vagy jogi személy működése során létrejött, rendeltetésszerűen hozzá befutó és nála maradó olyan iratok összessége, amely már elvesztette kapcsolatát a folyó ügyvitellel, de amely a múlt megvilágítása szempontjából értékes adatokat tartalmaz: olyan adatokat, amelyek történelmi jelentőségűek, vagy egyéb tényezők miatt később felhasználhatóak.

Magyar levéltári rendszer ÁLTALÁNOS/ÖNKORMÁNYZATI LEVÉLTÁRAK: Magyar Országos Levéltár Megyei, városi levéltárak SZAKLEVÉLTÁRAK EGYHÁZI LEVÉLTÁRAK EGYETEMI LEVÉLTÁRAK KÖZTESTÜLETI LEVÉLTÁRAK PÁRTOK, SZERVEZETEK LEVÉLTÁRAI

Levéltárügy a törvények tükrében 1950:29. sz. rendelet: magyar levéltárügy meg- és újjászervezése 1995. évi LXVI. törvény a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről (módosítása: 1997: CXL. tv.) 10/2002. (IV. 13.) NKÖM rendelet a közlevéltárak és a nyilvános magánlevéltárak tevékenységével összefüggő szakmai követelményekről A kutatást: az adatvédelmi törvény (1992: LXIII.) és a titokvédelmi törvény (1995: LXV.) szabályozza.

Fond A levéltári iratanyag alapegységét, az azonos provenienciájú és pertinenciájú iratok összességét fondnak nevezzük. Kétféle fondot különböztetünk meg: a regisztratúra jellegű (szerves) fondot és a gyűjtemény jellegű (szervetlen) fondot.

Regisztratúra jellegű (szerves) fond Szerves fond az, amely valamely természetes személy vagy önálló ügyvitellel rendelkező szerv működése során keletkezett. A szerves fond iratait a proveniencia azonossága fűzi egybe. Regisztratúra jellegű fondnak nevezzük a szerv vagy személy irattári anyagának – a nála keletkezett vagy hozzá érkezett és rendeltetésszerűen nála maradó iratok összességének – maradandó értékű részét. Egy fond tehát egy személy, egy iskola, egy település (körjegyzőség), egy szerv (például egy járásbíróság, tisztiorvosi hivatal, alispán, városi tanács stb.) iratanyaga.

Gyűjtemény jellegű (szervetlen) fond A levéltári gyűjteményű fondot, a pertinencia azonossága fűzi egybe. Gyűjtemény jellegű fondnak nevezzük a különböző regisztratúra jellegű fondokból származó, valamilyen szempont (a korbeli, személyi, tárgyi, területi, formai stb. vonatkozás azonossága) szerint válogatott iratok együttesét. Ilyenek például a térképek, tervek, fotók, mikrofilmek, oklevelek, nemességi iratok, egyesületi alapszabályok, szabályrendeletek, erdőgazdasági üzemtervek, vízikönyvek (vízhasználati engedélyek) stb.

A levéltári anyag rendszerezése: Fondrendszer A fondrendszer lényege, hogy történeti korszak, szervtipológia alapján osztja fel az iratanyagot.

Fondrendszer kialakítása Kronológia: Feudális kori (1849 – II. József kora) Kapitalista kori (1849-1945) Tanácsköztársaság Szocialista kori (1945/50-1990) 1990 utáni

Fondrendszer kialakítása Szervtipológiai alapon történő szervezés: Önálló fondot alkotnak a természetes személyeket és önálló ügyintézéssel rendelkező hatóságokat, hivatalokat, intézeteket, intézményeket, testületeket, üzemeket, vállalatokat

Levéltári segédletek Fondjegyzék Fondtörzslap Adatai: fond törzsszáma, címe, évköre, terjedelme (iratfolyóméter) Fondtörzslap 1. A fond törzsszáma: 2. A fond elnevezése: 3. A fond évköre: 4. A fond terjedelme: folyóméter: , csomó: , kötet: , doboz: . Változások: 5. A fond helyrajzi jelzete: 6. A fond segédletei: 7. A fond kutatási korlátozása: 8. Megjegyzés:

SEGÉDLETEK Raktári jegyzék Adatai: fond / állag törzsszáma címe évköre terjedelme általános ismertetése nagyobb levéltári egységekre való tagolása raktári helye

Jegyzékek A leggyakoribb típusai: Jegyzék Lajstrom Regeszta iratok jelzete (esetleg címe), terjedelme (lapszámban folio, oldalszám/pagina) Lajstrom iratok jelzete (esetleg címe), irattani jellege (jegyzőkönyv, összeírás, illetve, hogy eredeti vagy másolat), kora, tárgya, terjedelme Regeszta Az irat adatai mellett annak tartalmát is megadja: tartalmi kivonat

Levéltárak közművelődési munkája Honismeret, honismereti gyűjtemény Helytörténetírás Helytörténetírást elősegítő levéltári segédletek készítése Helytörténeti konferenciák, kiállítások szervezése

Levéltári kiadványok A levéltári kiadványok - sorozatok Évkönyv Forrásközlések Tanulmányok Levéltári segédlet Füzetek