ÉTRENDI AJÁNLÁSOK METABOLIKUS SZINDRÓMÁBAN SZENVEDŐK RÉSZÉRE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Aktív, egészséges életmód
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Az elhízás.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Az ókori görög étkezési szokások
Reformtáplálkozás.
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegek kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
szakmérnök hallgatók számára
Részlegvezető: Dr. Kovács András
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Táplálkozási ismeretek II.
A lipidek táplálkozási jelentősége
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

ÉTRENDI AJÁNLÁSOK METABOLIKUS SZINDRÓMÁBAN SZENVEDŐK RÉSZÉRE Dr. Hadiné Jármi Sarolta dietetikus NYÍRBÁTORI SZAKRENDELŐI NAP 2007. OKTÓBER 13.

Fogalom meghatározás A metabolikus szindróma ( inzulin rezisztencia szindróma) egy olyan gyakori állapot,amelyre jellemző: elhízás magas vérnyomás magas vércukorszint kóros vérzsír-összetétel ( diszlipidémia ) A felsorolt kockázati tényezők együttes jelenléte megnöveli a koszorúér betegségek, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét

A METABOLIKUS SZINDRÓMA KRITÉRIUMAI Az IDF ( Nemzetközi Diabétesz Szövetség ) 2005-ben közzétett megfogalmazása alapján:   Derékkörfogat: Férfi > 94 cm ( Hasra terjedő, „alma”-típusú elhízás.) Nő > 80 cm     Magas triglicerid-szint: >1,7 mmol/l Alacsony HDL-szint: Férfi < 1,03 mmol/l Nő < 1,3 mmol/l Koleszterin: > 4,5 mmol/l Magas éhgyomri glükóz-szint: > 5,6 mmol/l Magas vérnyomás: Szisztolés >130 Hgmm Diasztolés > 85 Hgmm

DIETETIKAI DIAGNÓZISOK Elhízás: BMI > 30   Derékkörfogat határérték fölött: Férfi: 94 cm fölött Nő : 80 cm fölött Túlzott energia felvétel: fokozott zsírfelvétel: >35 Energia% fokozott cukorfelvétel: >10 Energia% túlzott telített zsírsav-felvétel: >10 Energia% rostszegény étrend: < 20g/nap

BELGYÓGYÁSZATI OSZTÁLYON FEKVŐ METABOLIKUS SZINDRÓMÁS BETEG DIETETIKAI ELLÁTÁSA Esetismertetés:   XY 51 éves nő beteg. Anamnéziséből kiderül,hogy hypertoniája 16 éve ismert, cukorbetegsége 10 éve kezdődött. Jelenleg terhelésre jelentkező fulladás, valamint anginás panaszok miatt került felvételre. Labor értékeit áttekintve magas éhgyomri glükóz szint (8,2 mmol/l) és magas triglicerid szint (4,5 mmol/l) emelendő ki, koleszterin értéke a határérték fölött van (6 mmol/l). Vérnyomása 140/90 Hgmm, rendszeres vérnyomáscsökkentő szedése mellett. Az antropometriai adatok felvétele alapján megállapítható, hogy elhízott a beteg. - Testmagasság : 168 cm - Testtömeg: 107 kg Derékkörfogat : 113 cm BMI : 38

A táplálkozási anamnézis felvételekor kiderült, hogy a betegnek: Gyakran van hányingere, puffad, széklete rendszertelen Karfiolt, káposztaféléket nem tolerálja, de ételallergiája nincs Napi 1,5-2 liter folyadékot fogyaszt, melynek 50%-a víz, ásványvíz, a többi része tea édesítőszerrel, tej vagy light üdítő ital Étkezéshez, ételkészítéshez margarint, étolajat használ Naponta fogyaszt: barna kenyeret, korpás péksüteményt,kefirt, joghurtot,friss gyümölcsöt, zöldségfélét Hetente 1-3x fogyaszt: sovány, ill. félzsíros sajtot, tojást, baromfi húst, halat, 1,5-2,8%-os tejet, felvágottakat, rizst, salátákat   Havonta 1x vagy annál ritkábban fogyaszt: sertészsírt, vajat, 20%-os zsírtartalmú tejfölt,marhahúst, belsőségeket, vadakat, füstölt húsokat, húskészítményeket,sült,grillezett zöldségeket,barna rizst, aszalt gyümölcsöket, lekvárokat, olajos magvakat,müzlifélét, száraz tésztát

Fizikai aktivitása: napi 7 órát tölt ülőmunkával napi 1 órát fizikai munkával napi 3 órát háztartási munkával Rendszeres testmozgást nem végez, alkalomszerűen szobabiciklizik, alkalmanként ½ órát.

TÁPLÁLÁSI TERV A táplálási terv kidolgozása nagyon fontos dietetikusi feladat. A metabolikus szindróma esetén a részjelenségek javítása a cél. Az étrendnek igazodnia kell a beteg tápláltsági állapotához, társbetegségeihez, egyéni toleranciájához, de mindenképpen személyre szabott kell legyen.   ENERGIA-ÉS TÁPANYAG SZÜKSÉGLET MEGÁLLAPÍTÁSA TM: 168 cm TT : 107 kg BMI : 38 IDEÁLIS TESTTÖMEG : 65 kg

Az ideális testtömeg eléréséhez folyamatos, heti ½-1 kg-os súlycsökkentést tűztünk ki, így 1 év alatt elérhető a kívánt testtömeg. E cél érdekében napi 1300 Kcal-t tartalmazó étrendet javasoltam.   Energia szükséglet ideális testtömegre vonatkoztatva : 65x20Kcal=1300Kcal/nap 50% 160 g CHO/nap 160 g CHO x 4,1=656 Kcal (szénhidrátból) 30% 42 g Zs /nap 42 g Zs x 9,3=390,6 Kcal (zsírból ) 20% 62 g F /nap 62 g F x 4,1=254,2 Kcal (fehérjéből) Össz: 100% 1306,8 Kcal/nap

Zsírszegénység:   Az összenergia mennyiség maximum 30%-a lehet a zsírbevitel, ezen belül is lényeges a zsírsavak aránya. Telített zsírsavak: az összes energiafelvétel 7%-a lehet maximum. Ebbe benne foglalt a transzzsírsavak aránya is, ami max. 1 En% lehet. Transzzsírsavakat tartalmaznak: -chipsek -cukrászsütemények -pattogatott kukorica -egyéb rágcsálnivalók

Egyszeresen telítetlen zsírsavak (MUFA):   Az összenergia-felvétel 15%-át tegye ki. Fő források : -olíva olaj -repce olaj -mandula -mogyoró -dió -avokádó Hatásukra : -csökken az LDL szint -csökken az összkoleszterin szint -csökken a triglicerid szint -javul a glükóz-profil

Többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA):   Az összenergia-felvétel 7-8%-át tegyék ki. Két fő típusuk: az omega-3 és omega-6 zsírsavak. Omega-3 zsírsavakat tartalmaz: -makréla -hering -lazac -tonhal -repce és szójaolaj Bizonyították, hogy heti 2-3 adag omega-3 zsírsavakban gazdag hal fogyasztása rizikócsökkentő hatású. Nemcsak a szérum lipid szintjét csökkentik, hanem az érelmeszesedés folyamatát is lassítják. Az omega-6 zsírsavak telített zsírok helyett fogyasztva csökkentik az összkoleszterin szintet és az LDL szintet.

Koleszterin   Az étrend koleszterintartalma naponta 200-300 mg között legyen. Kerülni kell a magas koleszterin tartalmú élelmiszereket.

Állati eredetű élelmiszerek, élelmianyagok koleszterintartalma 100 g-ra vonatkoztatva Megnevezés Koleszterin ( mg ) Megnevezés Koleszterin ( mg)   Velő 3000 Parasztkolbász 124 Tojássárgája 1190 Szalámifélék 110 Csukamájolaj 850 Disznósajt 110 Lép 500 Trappista sajt 107 Sertésmáj 430 Húskonzerv 105 Tüdő 350 Füstölt szalonna 105 Libamájpástétom 330 Tejszín 75 Marhamáj 305 Virsli, párizsi 72 Csontvelő 240 Sertéshús sovány 68 Kenőmájas 224 Hering 64 Vaj 230 Diétás felvágottak 50 Gyulai kolbász 170 Gépsonka 45 Tepertő 155 Tejföl 40 Hurkafélék 150 Szárnyashús 38 Téliszalámi 150 Zöldséges párizsi 34 Ementáli sajt 135 Tehéntej 10

Fehérjék   Az étrend fehérje tartalma 0,8-1 g/ttkg legyen. 50%-állati 50%-növényi eredetű fehérje forrásokból.

Szénhidrátok   Az étrend szénhidráttartalma 50-55%-át tegye ki az össz-energia bevitelnek. Előnyben kell részesíteni a kis glikémiás-indexű szénhidrát forrásokat: szárazbab borsó lencse hüvelyes főzelékek leveles zöldségek,saláta,sóska paraj,káposzta,retek, uborka,stb. Közepes glikémiás-indexű élelmiszereknek is , pl.: barna kenyér teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékáruk durum tészták barna rizs előkelő szerep jut az étrend összeállításánál. A hozzáadott cukrot, mézet, lekvárt, édességeket, süteményeket, szörpöket, cukros üdítőitalokat egyáltalán nem ajánljuk, diabéteszes beteg esetén pedig kifejezetten káros a fogyasztásuk!

ENERGIÁT NEM ADÓ TÁPANYAGOK Élelmi rost   Az étrend élelmi rostokból 30-40 g-ot tartalmazzon. Kiemelt fontossága van a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmi rost felvételének : kalóriaszegény étrendben lipid csökkentő diétában cukorbetegség diétás kezelésekor Vízben oldódó rostok: Pektin Zabkorpa Hüvelyesek Guar-gumi Vízben oldhatatlan rostok: Lignin Cellulóz Hemicellulóz

ÉLELMIROST TARTALOM VNÉR VÉR ÖÉR g/100g g/100g g/100g   Búzacsíra 8,45 2,11 10,56 Szezámmag 10,20 2,41 12,61 Liszt BL 55 3,48 1,05 4,53 Búzadara 3,02 1,05 4,07 Búzakorpa 41,85 3,65 45,50 Durumliszt 2,90 1,10 4,00 Extrudált szójaliszt 5,40 1,90 7,30 Graham-liszt 8,95 2,76 11,71 Kukoricaliszt 3,95 1,50 5,45 Árpapehely 12,20 6,50 18,70 Burgonyapehely 7,20 3,50 10,70 Zabpehely 6,82 7,02 13,84 Abonett 3,74 2,20 5,94 Fehér kenyér 2,67 1,00 3,67 Lenmagos kenyér 4,45 1,55 6,00 Graham barnakenyér 9,80 Pohánkás barnakenyér 18,20 Szárazbab 24,00 Sárgaborsó 23,00 Lencse 19,30 Gyümölcsös müzli 13,70 Zöldborsó 7,16 1,60 8,76 Málna 9,10 Alma 3,70 Mák 8,82 1,97 10,79 Mogyoró 8,21 1,96 10,17 Tökmag ( héj nélkül ) 7,90 1,63 9,53

Nátrium   Magas vérnyomás fennállása esetén 1000-1200 mg-ra korlátozzuk a Na-felvételt. Na-szegény étrendben kerülni kell a tartósított élelmiszereket, füstölt, pácolt készítményeket, konzerveket, savanyúságokat. Kálium Az étrend optimális kálium tartalma 3500 mg/nap. Káliumhiány esetén bőven kell fogyasztani káliumban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, főzelékféléket, salátákat. Ca, Mg Az étrend optimális Ca-tartalma 800-1000 mg/nap, magnézium tartalma 350 mg/nap. Kalciumot a tej, tejtermékek tartalmazzák bőségesen, magnéziumhoz zöldségfélékből, hüvelyesekből, tejtermékekből, teljes kiőrlésű gabonatermékekből és halakból juthatunk hozzá.

Folsav   Napi 5-10 mg folsav felvétel javítja az endothel funkciót. Folsavban gazdag élelmiszerek: máj, szója, karfiol, zöldbab, dió, mogyoró. Növényi sztanolok,( szterinek) A növényi sztanolok a koleszterin felszívódását gátolják, ezáltal csökkentik a szérum LDL-és összkoleszterin szintjét. Diófélék, olajos magvak tartalmazzák természetes formában, de hozzájuthatunk szterinnel dúsított margarinokból is. A javasolt napi bevitel: 800 mg (FDA),de a napi 2g is mellékhatások nélkül adható hosszú távon is.

Polifenolok az olívaolaj polifenoljai csökkentik az LDL oxidációját a szója daidzein tartalma a triglicerid-szintet csökkenti a vörösbor reszveratrol tartalma csökkenti az adhéziós molekulák szintjét a csokoládéban lévő flavonolok (prokianidin,katechin, epikatechin )csökkentik a vérlemezkék adhézióját és az LDL oxidációját   ( A vörösbor 100g-ja 20 mg polifenolt tartalmaz, a keserű csokoládé 100g-ja 170 mg-ot.)

Alkohol   Az alkohol a nagy energia tartalom mellett emeli a triglicerid szintet és a vérnyomást, nem utolsó sorban károsítja a májat. Fogyasztását nem ajánljuk. Férfiaknak legfeljebb napi 2, nőknek napi egy adag ital fér bele. Egy adag alkoholnak megfelel 1,5 dl bor, 3 dl sör, 0,4 dl 80%-os alkoholtartalmú rövidital.

Étrend kiegészítők   Arra kell törekedni, hogy a különböző tápanyagok hiányát természetes formában, élelmiszerrel és kiegyensúlyozott táplálkozással pótoljuk. Ha azonban bizonyos mikrotápanyagok hiánya mutatható ki, indokolt és érdemes étrend-kiegészítőket fogyasztani. Folyadék fogyasztás Napi 2-2,5 liter folyadékot szükséges elfogyasztani. Elsősorban víz, ásványvíz, gyógyteák, gyümölcslevek formájában javasoljuk a bevitelt.

Mintaétlap

ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG ÉTKEZÉS ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG KJ Kcal F (g) Zs (g) CHO (g) Reggeli Szacharinos tea 3 dl Pulykamell sonka 2,5 dkg Zöldpaprika 5 dkg Graham kenyér 6 dkg Flóra light margarin 2 dkg - 119 42 685 296 28 10 163 72 6 8 1,5 32 Összesen: 1142 273 12 33,5 Tízórai Görög saláta Paradicsom 5 dkg Uborka 5 dkg Zöldpaprika 3 dkg Lilahagyma 2 dkg Feta sajt 1,5 dkg, oregánó Abonett 2 dkg 49 25 34 233 300 12 6 56 71 - 3,5 4 2 2,5 13 Összesen: 666 163 7,5 17,5

ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG ÉTKEZÉS ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG KJ Kcal F (g) Zs (g) CHO (g) Ebéd Tavaszi zöldségleves Sárgarépa 3 dkg Karalábé 2 dkg Petrezselyem 2 dkg Levestészta 1 dkg Kefires-korpás tökfőzelék Tök 20 dkg Olaj 1 dkg Liszt 2 dkg Kefir 3 cl Búzakorpa 1 dkg Bazsalikomos sült csirke Csirkecomb 7 dkg Olíva olaj 1 dkg Graham kenyér 2 dkg 50 33 25 164 260 390 288 43 135 322 228 12 8 6 39 62 93 70 10 32 77 54 - 1,5 2,2 2,6 1 14 2 1,8 2,5 7 5 Összesen: 2328 556 24,8 21,8 55

ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG ÉTKEZÉS ÉTEL, ÉLELMISZER MENNYISÉG KJ Kcal F (g) Zs (g) CHO (g) Uzsonna Körözött Sovány túró 3 dkg Sovány kefir 3 cl Flóra light margarin 1 dkg Fűszerpaprika, kömény, só Alma 10 dkg Ham-let 1 dkg 98 43 148 130 154 23 10 36 31 37 4 1 - 1,5 7 8 Összesen: 573 137 5 17,5 Vacsora Fokhagymás heck hal 7 dkg Főtt burgonya 10 dkg Párolt mexikói köret Sárgarépa 5 dkg Zöldborsó 2,5 dkg Kukorica 2 dkg Arola 3 dl 262 395 84 94 85 88 62 20 22 21 14 2,5 - 1,7 1,5 1 4 3,5 5 Összesen: 1008 239 19,7 36 Mind összesen: 5717 1368 69 38,8 159,5

A diétás étrend betartása mellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, séta, kerékpározás, kíméletes torna.   Ahhoz, hogy a testsúlycsökkentő program eredményes legyen, fontos, hogy a beteg együttműködjön segítőivel, fontos, hogy megértse, amit tesz, teszünk, az ő egészségének helyreállítása érdekében történik. Fontos a beteg pszichés támogatása, irányítása, akarat ereje, szemlélet váltása, mert ez egy hosszú, komplex folyamat és sokszor nem könnyű!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!