Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, 2013. szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Friss diplomások a versenyszektorban
Oktatásszervezés gyakorlat tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
előadás A teljesítményértékelés
Tudományos eredmények tudástranszfere a „Life long learning” szellemében - Alapkutatások eredményei a tudástranszferben - Dr. Gálfi Márta.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Az iskolai erőszak kriminalizálása Gyurkó Szilvia december 1.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
K&H trambulin tapasztalatok
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
Társadalmi háttér és mobilitás Educatio – DPR Február 8. Budapest.
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
Amit szülőként feltétlenül tudnod kell a videojátékokról VI. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádi, szeptember 28. Fekete Zsombor.
Kósa Éva : VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Médiapolisz lakói I. Közvetítő faktorok.
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádi, szeptember 26.
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER 25 – 27. BALATONALMÁDI Biró A. Zoltán Újratermelődik-e a.
Fiatalok motiválása a véleményformáló diáksajtósok bevonásával
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A pedagógus.
Az elemzés és tervezés módszertana
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
A DIFER használata.
HR – több nézőpontból 1. SZIE-HR-IT-DAY HR – több nézőpontból „A rendezők szándéka, hogy szűküljön az egyetemi képzés és a piacképes gyakorlati.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Dr. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Kutatóintézet
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ártalomcsökkentés 2014 konferencia Sárosi Péter Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
Fizetési mérleg jelentés
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Internet a családban Székely Levente –
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Dalton-tervvel a tehetségekért Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács „Fókuszban a tehetségek”
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Gyerekek a hálón – gyerekek a hálóban? VIII. Nemzetközi Médiakonferencia A média hatása a gyerekekre és a fiatalokra szeptember 29 – október 1. Balatonalmádi.
Érd utol a gyerekedet! szeptember Készítette: Dr. Detrekői Zsuzsa.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
dr.Vécsei Pál: A vállalkozási adókedvezmények területi megoszlásának alakulása 1992 és 2008 között
A tévés főműsoridő a célkeresztben Látogatottsági adatok után már nézettségi adatok?! Mester Sándor [origo] értékesítési igazgató T-Online Magyarország.
Jövőkép Hasznos Gábor Kármentesítési referens
Az Európai Unió tagországainak, a csatlakozásra váró országoknak
Előadás másolata:

Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok és a szülői mediáció szempontjából Európában csinálja...

2011-es eredeti országcsoportosítás Egyszerű mátrix- logikán alapuló négyféle országtípus Kérdés: mi jellemzi az egyes országokat a gyerekek internethasználata, illetve az ezzel kapcsolatos kockázatok és veszélyek szempontjából?

2011-es eredeti országcsoportosítás

2013 nyarán megjelent kutatási jelentés 1.új, többszempontú elemzés 2.országok közötti összehasonlítás 3.az európai országok csoportosítása és jellemzése 4.gyakorlati/szakpolitikai következtetések

Az elemzés dimenziói Használat/ lehetőségek Szülői mediáció Kockázatok & veszélyek

I. Lehetőségek A használat elemzési KommunikációKreativitásJátékTanulás

II. Kockázat és veszély Kockázat & veszély Szexuális kockázatok Kapcsolati- kockázatok

III. Szülői mediáció Szülői mediáció AktívKorlátozóPasszív

I. Országok csoportosítása a használat jellegzetességei alapján

II. Országok csoportosítása a kockázat és veszély jellegzetességei alapján

III. Országok csoportosítása a szülői mediáció jellegzetességei alapján

III. Országok csoportosítása az összes elemzési dimenzió alapján

• Skandináv államok (+ Hollandia) • magas internet-penetráció, átlagosnál jóval képzettebb és tudatosabb szülők • szexuális kockázatok átlagnál magasabb jelenléte • aktív támogatás a szülők részéről, amennyiben a gyerekeknek szükségük van rá • több kockázat, több lehetőség, nagyobb tapasztalat, aktívabb szülői szerepvállalás • fókusz: a relatíve kis méretű hátrányos helyzetű gyerekek támogatása 1. „Supported risky explorers” „ Támogatott kockázatvállaló felfedezők” 1. „Supported risky explorers” „ Támogatott kockázatvállaló felfedezők”

III. Országok csoportosítása az összes elemzési dimenzió alapján • viszonylag alacsony szintű kockázat, ami leginkább a korlátozó (restriktív) szülői magatartással jár együtt • DE az erős korlátozás kultúrája a lehetőségeket is korlátozza • a cél ezekben az országokban az aktív mediáció felé való elmozdulás lehet • az aktív mediáció nem a kockázatoktól való teljes védelemről/elzárásról szól, hanem „megengedi” a kockázatokkal való találkozást, de egyben segít kialakítani az ezek kezelésével kapcsolatos tudást és készségeket 2. „Protected by restrictions” „Korlátozások által védettek” 2. „Protected by restrictions” „Korlátozások által védettek”

III. Országok csoportosítása az összes elemzési dimenzió alapján • zömében kelet-európai országok • kockázatok és veszélyek magas szintje • intenzív játékosok és átlagos felhasználók átlag feletti aránya • az aktív mediációt alkalmazó szülők intenzív jelenléte, de ez nem kap hathatós állami támogatást, jellemző a felek közötti kommunikáció hiánya 3. „Semi-supported risky gamers” „Részben támogatott kockázatvállaló játékosok”

III. Országok csoportosítása az összes elemzési dimenzió alapján • a használati szokásokban különösen intenzív a kommunikáció, viszont kisebb a tanulás és a játék • kockázatok összességében átlagos szintűek, de a „kontakt-kockázatok” előfordulása átlag feletti • szülői jelenlét jellemzően passzív vagy legfeljebb korlátozó 4. „Unprotected networkers” „Védtelen netwörkölők”

Összefoglalás • országonként eltérő módszerek és stratégiák szükségesek • nincsenek univerzális receptek • országon belül is nagyon eltérő helyzetben lehetnek, ezáltal nagyon eltérő igényekkel rendelkeznek a gyerekek • Magyarországon a gyerekek testreszabott képzése és támogatása mellett az ún. aktív szülői mediáció mértékének növelése kell, hogy legyen a legfontosabb stratégiai cél

Köszönöm a figyelmet!