A csokoládé története
Összetétele A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag. A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.
Csokoládé Ásványi anyag tartalma Kakaópor Tejcsokoládé Kálium 1500 mg 420 mg Nátrium 950 mg 120 mg Kalcium 130 mg 220 mg Magnézium 520 mg 55 mg Foszfor 660 mg 240 mg Vas 10,5 mg 1,6 mg Réz 3,9 mg 0,3 mg Cink 6,9 mg 0,2 mg
A kakaófa (Theobroma cacao) Örökzöld növény Több mint 4000 éve vadon nőtt az Amazonas vidéken Első ültetvények: i.e. 600 körül, a Yucatanahoz vándorló majákhoz fűződik Az aztékok is eljuttathatták Közép-Amerikába
A kakaóbab A kakaófa termése, évente 2 betakarítási időszak A termés: 7,5-10 cm széles, 15-25 cm hosszú Belsejükben 20-50 mandula alakú mag van, amit fehéres hús vesz körül Ezek a magok a kakaóbabszemek
A kakaóbab Szerepei régen: Fizetőeszköz (100 bab= 1 rabszolga) Ital készítése (chocolatl- keserű víz): a pirított, őrölt babot vízhez vagy borhoz adták, majd habosra keverték
A kakaóbab elterjedése Kolumbusz hozta Európába, a spanyol királyi udvarba, de csekély érdeklődés fogadta Cortez 1519-ben saját ültetvényt hoz létre, miután Mantezuma császár udvarában megízlelte az italt A spanyolok vitték magukkal a világ különböző részeire
A kakaóital Cortez mutatta be a spanyol királyi udvarnak Cukorral és vaníliával keverve vált népszerűvé a felsőbb társadalmi körökben 100 évig őrizték a receptet 1606- Antonio Carlotti Itáliába vitte a receptet. Azóta terjedt el egész Európában Divathóborttá vált Angliában csokoládéházak nyiltak
Csokoládégyárak Az első: 1765, az amerikai Új-Angliában Dr. Joseph Fry gyártott először nagyüzemileg csokoládét 1828- C.J. van Houten eljárása: a kakaóbabból kakaóport és kakaóvajat nyertek ki Fry szilárd csokoládét hoz létre (~1848) 1867- Henri Nestlé: tejalapú tápszert kísérletezett ki, ennek hozzáadásával készült az első tejcsokoládé 1875-ben Magyarország: 1920, Szerencsi csokoládégyár
Rodolphe Lindt Felatalálta a csokoládéfinomítás technikáját: a csokit 72 órára fűtött tartályokba rakták, és hengerek és tárcsák között finomították Ez lehetővé tette, hogy a pogácsákba préselés helyett formákba öntsék Azóta a technológiai változások felgyorsultak A csokoládé luxuscikkből mindenki számára elérhetővé vált
A csokoládé fajtái
Folyékony csokoládé A gyárba érkezett babot megtisztítják, megpörkölik, majd egy gépbe öntik és megzúzzák A zúzott szemeket hengerek között megőrlik, és így egy sűrű, sötét masszát kapnak. Ezt nevezik „folyékony csokoládénak” Ez minden csokoládé- és kakaótermék alapja
Édesítetlen csokoládé Főző- sütő- illetve pékcsokoládé A hűtésre keményedő folyékony csokoládét táblákba öntik Elsősorban az USA-ban és Kanadában használják Helyettesítése: 3 evőkanál kakaó + 1 evőkanál zsír Íze: keserű, erőteljes, mert sem cukrot, sem ízesítőt nem tartalmaz
Étcsokoládé Erőteljes, jellegzetes íz A legalkalmasabb sütemények, desszertek, édességek készítéséhez Folyékony csokoládé, kakóvaj, növényi olajok, cukor, ízesítőanyagok Keserű csokoládé: az étcsoki helyett használhatjuk, az erősebb ízhatás érdekében
Tejcsokoládé Benne a csokoládé egy részét tejszárazanyagokkal helyettesítik Sokkal finomabb ízű, mint az étcsokoládé Elsősorban fogyasztásra használják Sütésnél nem célszerű használni
Tortabevonó A kakaóvaj egy részét kókusz- pálma- vagy más növényi olajjal helyettesítik Sokkal olcsóbb, mint az étcsokoládé Könnyebben is kezelhető, mert könnyen olvad Nincs olyan jellegzetes íze Egyenletesen kenhető, így alkalmas sütemények bevonására és csokoládédíszek készítésére
Mártócsokoládé Nagy mennyiségben tartalmaz kakaóvajat, így sima és fényes felületű Eléggé törékeny, ezért felhasználás előtt hőkezelést igényel Rendszerint hivatásos cukrászok használják Kiválóan alkalmas bevonásra, formázásra
Fehér csokoládé Valójában nem is igazi csokoládé Tejből, cukorból és kakaóvajból vagy más növényi olajból készül Sütéshez általában nem használják Könnyen megszilárdul és csomóssá válik
Kakaópor A kakaóbabból a kakaóvaj kivonása után kapott, porrá őrölt termék A holland kakaópor sötétebb és kevésbé keserűbb, mint az átlag, mert lúggal kezelik Felhasználható szárazon vagy egyes receptek a kakaónak meleg vízzel történő elkeverését tanácsolják
Érdekeségek csokoládéból
Csoki illatú bélyeg Csokoládégyártók- és importőrök egyesületének (Chocosuisse) századik évfordulója alkalmából adták ki Svájcban Tervezők: Ralph Schreivogel és Yves Netzhammer A mesterséges illatot milliónyi kis kapszulába tömörítették, és egy speciális bevonóanyaggal rögzítették Nem ehető
Csoki szökőkút Folyékony csokoládét állít elő a csoki felmelegítésével Különböző méretekben kapható, bérelhető Általában nagyobb rendezvényeken, esküvőkön használják Süteményeket, gyümölcsöket a csokoládéba mártva desszertként is fogyasztható
Csokoládépakolás Oldja a feszültséget Javítja a közérzetet méregteleníti a szöveteket, öregedés gátló a bőr feszesebb, rugalmasabb, bársonyos tapintásúvá válik puhít, táplál, hidratál, védi a bőrt
Csokoládés érdekességek Híres történetek keringenek a csokoládé jótékony hatásairól. Sajnos a legtöbbjük csak legenda... Ilyen a Kaukázus csúcsait megmászó brit expedícióról szóló. 6 napig 3 csokiszeleten tengődtek Harvard University kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a csokoládé meghosszabbítja az életet. Havonta 3 tábla csokoládé
Csokoládés érdekességek A világ egyes országaiban csokoládéklubok is léteznek. A kutatók szerint a csokoládénak pusztán az illata is pozitív gondolatokat ébreszt. Csokoládéfogyasztás erősíti a szervezet immunrendszerét.