A csokoládé története.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
Csokoládé története Istenek eledele.
M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ április 7.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Scharffen Berger Csokoládégyár
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
A paprika és a paradicsom
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Boranalitika.
A FÁJDALOMMENTES SZÉPÜLÉS
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
Egy anyag 3 halmazállapot.
Készítette : Cseresznyés Géza
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Flavon max termékcsalád
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
A víz felhasználása.
A takarmányok összetétele
Édesipari és zsiradékipari technológiák II.
Élelmiszertechnológia alapjai II. 4.félév
Mese a tejről.
Készítette: Zsók Győző 10.C
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
A Kakaó.
A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória
Az alternatív energia felhasználása
Reformtáplálkozás.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
One Line One Team One Vision USA, 2008 Egészség Anyagi biztonság.
Étkezési zsiradékok.
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
A helyes táplálkozás.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
É - Édességfogyasztási és étrend T - Trendek
New York Kávéház, Budapest, november 18.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
ÖNTÉSZET.
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
Mirtusz.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
WELLNESS-SZELETEK WELLNESS AKADÉMIA TERMÉK MODUL
A szavanna és a trópusi monszunterületek haszonnövényei
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Ionizált lúgos víz Family Friss Kft
Állandóság és változás környezetünkben
Faith in Nature az igazi természetes szépség. A Faith in Nature bőrápoló termékcsalád minden tagja hipoallergén és parabénektől (kőolaj származékoktól)
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
Premium quality wet wipes Forgalmazó: Gála 1 Kft
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
„Istenek eledele” A csokoládé.
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
A csokoládé története. Összetétele A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
A csoda-tó 6.a DTH
melléklet: Észterek1 diasor
Sörgyártás kiselőadás
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

A csokoládé története

Összetétele A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag. A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.

Csokoládé Ásványi anyag tartalma Kakaópor Tejcsokoládé Kálium   1500 mg 420 mg Nátrium 950 mg 120 mg Kalcium 130 mg 220 mg Magnézium 520 mg 55 mg Foszfor 660 mg 240 mg Vas 10,5 mg 1,6 mg Réz 3,9 mg 0,3 mg Cink 6,9 mg 0,2 mg

A kakaófa (Theobroma cacao) Örökzöld növény Több mint 4000 éve vadon nőtt az Amazonas vidéken Első ültetvények: i.e. 600 körül, a Yucatanahoz vándorló majákhoz fűződik Az aztékok is eljuttathatták Közép-Amerikába

A kakaóbab A kakaófa termése, évente 2 betakarítási időszak A termés: 7,5-10 cm széles, 15-25 cm hosszú Belsejükben 20-50 mandula alakú mag van, amit fehéres hús vesz körül Ezek a magok a kakaóbabszemek

A kakaóbab Szerepei régen: Fizetőeszköz (100 bab= 1 rabszolga) Ital készítése (chocolatl- keserű víz): a pirított, őrölt babot vízhez vagy borhoz adták, majd habosra keverték

A kakaóbab elterjedése Kolumbusz hozta Európába, a spanyol királyi udvarba, de csekély érdeklődés fogadta Cortez 1519-ben saját ültetvényt hoz létre, miután Mantezuma császár udvarában megízlelte az italt A spanyolok vitték magukkal a világ különböző részeire

A kakaóital Cortez mutatta be a spanyol királyi udvarnak Cukorral és vaníliával keverve vált népszerűvé a felsőbb társadalmi körökben 100 évig őrizték a receptet 1606- Antonio Carlotti Itáliába vitte a receptet. Azóta terjedt el egész Európában Divathóborttá vált Angliában csokoládéházak nyiltak

Csokoládégyárak Az első: 1765, az amerikai Új-Angliában Dr. Joseph Fry gyártott először nagyüzemileg csokoládét 1828- C.J. van Houten eljárása: a kakaóbabból kakaóport és kakaóvajat nyertek ki Fry szilárd csokoládét hoz létre (~1848) 1867- Henri Nestlé: tejalapú tápszert kísérletezett ki, ennek hozzáadásával készült az első tejcsokoládé 1875-ben Magyarország: 1920, Szerencsi csokoládégyár

Rodolphe Lindt Felatalálta a csokoládéfinomítás technikáját: a csokit 72 órára fűtött tartályokba rakták, és hengerek és tárcsák között finomították Ez lehetővé tette, hogy a pogácsákba préselés helyett formákba öntsék Azóta a technológiai változások felgyorsultak A csokoládé luxuscikkből mindenki számára elérhetővé vált

A csokoládé fajtái

Folyékony csokoládé A gyárba érkezett babot megtisztítják, megpörkölik, majd egy gépbe öntik és megzúzzák A zúzott szemeket hengerek között megőrlik, és így egy sűrű, sötét masszát kapnak. Ezt nevezik „folyékony csokoládénak” Ez minden csokoládé- és kakaótermék alapja

Édesítetlen csokoládé Főző- sütő- illetve pékcsokoládé A hűtésre keményedő folyékony csokoládét táblákba öntik Elsősorban az USA-ban és Kanadában használják Helyettesítése: 3 evőkanál kakaó + 1 evőkanál zsír Íze: keserű, erőteljes, mert sem cukrot, sem ízesítőt nem tartalmaz

Étcsokoládé Erőteljes, jellegzetes íz A legalkalmasabb sütemények, desszertek, édességek készítéséhez Folyékony csokoládé, kakóvaj, növényi olajok, cukor, ízesítőanyagok Keserű csokoládé: az étcsoki helyett használhatjuk, az erősebb ízhatás érdekében

Tejcsokoládé Benne a csokoládé egy részét tejszárazanyagokkal helyettesítik Sokkal finomabb ízű, mint az étcsokoládé Elsősorban fogyasztásra használják Sütésnél nem célszerű használni

Tortabevonó A kakaóvaj egy részét kókusz- pálma- vagy más növényi olajjal helyettesítik Sokkal olcsóbb, mint az étcsokoládé Könnyebben is kezelhető, mert könnyen olvad Nincs olyan jellegzetes íze Egyenletesen kenhető, így alkalmas sütemények bevonására és csokoládédíszek készítésére

Mártócsokoládé Nagy mennyiségben tartalmaz kakaóvajat, így sima és fényes felületű Eléggé törékeny, ezért felhasználás előtt hőkezelést igényel Rendszerint hivatásos cukrászok használják Kiválóan alkalmas bevonásra, formázásra

Fehér csokoládé Valójában nem is igazi csokoládé Tejből, cukorból és kakaóvajból vagy más növényi olajból készül Sütéshez általában nem használják Könnyen megszilárdul és csomóssá válik

Kakaópor A kakaóbabból a kakaóvaj kivonása után kapott, porrá őrölt termék A holland kakaópor sötétebb és kevésbé keserűbb, mint az átlag, mert lúggal kezelik Felhasználható szárazon vagy egyes receptek a kakaónak meleg vízzel történő elkeverését tanácsolják

Érdekeségek csokoládéból

Csoki illatú bélyeg Csokoládégyártók- és importőrök egyesületének (Chocosuisse) századik évfordulója alkalmából adták ki Svájcban Tervezők: Ralph Schreivogel és Yves Netzhammer A mesterséges illatot milliónyi kis kapszulába tömörítették, és egy speciális bevonóanyaggal rögzítették Nem ehető

Csoki szökőkút Folyékony csokoládét állít elő a csoki felmelegítésével Különböző méretekben kapható, bérelhető Általában nagyobb rendezvényeken, esküvőkön használják Süteményeket, gyümölcsöket a csokoládéba mártva desszertként is fogyasztható

Csokoládépakolás Oldja a feszültséget Javítja a közérzetet méregteleníti a szöveteket, öregedés gátló a bőr feszesebb, rugalmasabb, bársonyos tapintásúvá válik puhít, táplál, hidratál, védi a bőrt

Csokoládés érdekességek Híres történetek keringenek a csokoládé jótékony hatásairól. Sajnos a legtöbbjük csak legenda... Ilyen a Kaukázus csúcsait megmászó brit expedícióról szóló. 6 napig 3 csokiszeleten tengődtek Harvard University kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a csokoládé meghosszabbítja az életet. Havonta 3 tábla csokoládé

Csokoládés érdekességek A világ egyes országaiban csokoládéklubok is léteznek. A kutatók szerint a csokoládénak pusztán az illata is pozitív gondolatokat ébreszt. Csokoládéfogyasztás erősíti a szervezet immunrendszerét.