„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
1 A közoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Oktatási és Kulturális Minisztérium Hámoriné Váczy Zsuzsa szakmai főtanácsadó, osztályvezető 2007.
Egész nap iskola?! – a pilot program bemutatása
„Ezt egy életen át kell játszani”
A szaktanácsadás támogató szerepe
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt ÚJ FORMA, KIBŐVÜLT TARTALOM ÚJ FORMA, KIBŐVÜLT TARTALOM.
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Együttműködés a szakmai gyakorlatban Salát Magdolna osztályvezető ELTE PK OTF Tanárképzési Osztály Az ELTE TAMOP /2/B/KMR :Pedagógusképzés.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Keretrendszer az egész napos iskola nevelési-oktatási programjának fejlesztéséhez.
A nevelési-oktatási program előzményei
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A „segítő tanár” rendszer működése az Új Buda Alma Mater-ben Turányi Zsófia Budapest február.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
2012.május 15. „ Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, Ha levesszük a szemünket a célról..” TÁMOP / Új Magyarország.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás támogató szerepe Dr. Szabó Mária Budapest február 27.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Néder Katalin Ökoiskolai nevelési-oktatási program fejlesztése.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Erdei barátaink – Szakács Sándor.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
OFA HÁLÓZAT KOOPERÁCIÓ KIEMELT PROJEKT (TÁMOP-2.4.3/B/1-09/1) – Szociális szövetkezetek részére nyújtható térítésmentes szakmai.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A területi együttműködések fejlesztési lehetőségei Balázs Éva és Puskás Aurél TÁMOP Századi közoktatás – fejlesztés, koordináció.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Az új ökoiskola kritériumrendszer Varga Attila
A szakiskola jelene és jövője
Mayer József Budapest február 27.
Barcsák Marianna KPSZTI
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola- koncepcióban Mayer József Budapest február 27.

„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Készítette: Varga Attila Budapest Február 27. Mi a célja a továbbképzési program(ok)nak? Azt a célt szolgálják, hogy a továbbképzés során, hogy 1. A pedagógusok felkészüljenek a konkrét program alkalmazására. 2. Képesek legyenek a megszerzett tudást továbbadni. 3. Képesek legyenek új tudást befogadni és alkalmazni (adaptáció – hálózati tanulás) 4. Képesek legyenek a tudás továbbfejlesztésre és korrekciójára (reflektivitás) 5. Képesek legyenek befolyásolni a szervezet működését és tanulását (intézményfejlesztés – tanácsadás)

„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Készítette: Varga Attila Budapest Február 27. A továbbképzési program tervezett irányai  Tanárok felkészítése az egész napos iskolai működés napi gyakorlatának megvalósítására: Támogató eszközök fejlesztése: (modulírás) alkalmazás továbbfejlesztés adaptáció  Multiplikátorok felkészítése az intézményen belüli és az intézmények közötti tudás terjesztésére/átvételére/továbbfejlesztésre (tudásmenedzsment)  A fejlesztést intézményi és hálózati szinten menedzselő szereplők felkészítése Együttműködés biztosítása a K+F+I munkatársakkal Együttműködés biztosítása az intézményen belüli és intézmények közötti hálózatok szereplőivel (folyamat és változásmenedzsment)

„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Készítette: Varga Attila Budapest Február 27. A képzés egyéb jellegzetességei  Mindhárom képzés folyamatba ágyazott: azaz elsődleges törekvése a résztvevők hozott tudásához, tapasztalataihoz, lehetőségeihez és meglévő pedagógiai gyakorlatához igazodó önálló tanulási folyamatának támogatása.  A képzési irányok közös tudáselemek is biztosítanak: Társadalmi/helyi közösségi kommunikáció biztosítása (helyi társadalom támogatásának a biztosítása – fórumok, hírlevelek, egyéb nyilvános szereplés) A helyi média lehetőségeinek a kiaknázása (honlap, helyi sajtó/tv/rádió/diáklap)

„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Készítette: Varga Attila Budapest Február 27. Elvárások a továbbképzési programoktól Az egész napos program gyakorlatban történő alkalmazása akkor lesz sikeres – túl azon, hogy megfelelő hatása van –, ha beválik majd a gyakorlatban. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok képesek és szívesen alkalmazzák azt, a környezetben (szülők, civil szervezetek, az iskolák közvetlen társadalmi környezete, fenntartó, szakmai partnerek) körében van iránta érdeklődés, pozitív változást eredményez a közvetlen és közvetett célcsoport életében (pl. javul a diákok teljesítmény, erődödnek a szociális kompetenciáik, alkalmazása nem jár irreálisan magas költségekkel, nem okoz nehezen kezelhető szervezési problémákat, Fenntartása később is (részben önerőből) biztosítható

„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Készítette: Varga Attila Budapest Február 27. A továbbképzésben résztvevők tanulási formái A továbbképzés irányai/ A felkészítést szolgáló modulok tartalmi elemei 1. Modul2. modul 3.modul Tanárok felkészítése az egész napos iskolai működés napi gyakorlatának megvalósítására a.Jelenléti tanulásb. Önálló tanulásc. Hálózatban történő tanulás Multiplikátorok felkészítése A fejlesztést intézményi és hálózati szinten menedzselő szereplők felkészítése

Az intézményi szintű fejlesztő- partnerek (pedagógusok) tevékenységének szerkezeti ábrája + a számukra biztosított támogatási rendszer (Emlékeztető: 4. dia!) Alsó tagozat Feladatok /funkciók az intézményi szintű fejlesztésben Felső tagozat (felzárkóztatás) 1. Rendszer-koordinátor 2. Multiplikátor 3. Modul-fejlesztő 4. Hálózati szakember 1.. Rendszer- koordinátor 2. Multiplikátor 3.. Modul-fejlesztő 4. Hálózati szakember Külső támogatók: a.OFI – szakemberek b.A hálózat (iskolák) c.Szülők d.Helyi társadalom közvetlenül nem érintett szereplői Horizontális munkaközösség 8 fő Belső támogatók: a.Az intézmény menedzsmentje b.Tantestület 7

„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Mayer József Köszönöm a figyelmüket!