Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
ÁLLAMI ÁLDOZATSEGÍTÉS A GYAKORLATBAN Budapesti Szociális Forrásközpont TÁMOP Projekt - Tapasztalatcsere Fórum - ( március 7.)
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
Bácskai Tünde r. alezredes BRFK Bűnmegelőzési Osztály
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
Az Áldozatsegítő Szolgáltatások fejlesztése alprojekt
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
ORFK PORTÁL On-line bejelentések rendszere
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon Villány-Siklós borút Egyesület (1994) Balatoni Borutak szövetsége (2003) Magyar Borutak szövetsége (2003)
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
2008. december 10. Látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációja programzáró konferencia december 10.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” november.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
BIZTONSÁGOS MÓRAHALOMÉRT Főpályázó: Mórahalom Város Önkormányzata.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
OFA Hálózat évi tevékenységei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Térfigyelő rendszer Baján
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Belső Biztonsági Alap I
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
„Az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer egységes fővárosi szintű megvalósítására”
Az áldozatok hatékony tájékoztatásának rendőrségi protokollja dr. Veisz Gábor Igazságügyi Hivatal Bátonyterenye, június 9.
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Előadás másolata:

Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület Az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés TÁMOP-5.6.1.C-11/1-2011-0001

A rendőrség és a civil áldozatsegítő szervezetek együttműködése Buczkó Erika r. alezredes Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

A kormány szerepvállalása az áldozatvédelemben 1999: a kormány elkötelezi magát az áldozatok teljesebb körű védelme mellett (1074/1999. Korm.hat.); 1999: a kormány megteremti az áldozatok (korlátozott) pénzbeli támogatásának alapját (1075/1999.Korm.hat.); 1999: az állami kárenyhítéssel kapcsolatos feladatok ellátására létrejön az Országos Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Alapítvány (későbbi jogutódja a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány); 1999: A Belügyminisztérium központi Áldozatvédelmi Irodát hoz létre;

A rendőrség szerepvállalása az áldozatvédelemben 1999-2005: az áldozatok segítését 62, zömében rendőrség által üzemeltetett iroda biztosítja. 1999: a Belügyminiszter rendelkezik az irányítása alá tartozó szervek áldozatvédelmi feladatairól (4/1999.(BK.6.) BM Utasítás); 1999: ORFK vezetője utasításban rendelkezik a rendőrség áldozatvédelmi feladatairól (25/1999.IV.30) Intézkedés; 1999: kialakul a rendőri áldozatvédelem szervezetrendszere (1999-2005) létrejön a rendőrség áldozatvédelemi referensi hálózata; Kikristályosodik a rendőri áldozatvédelem gyakorlati tartalma: felvilágosítás, tanácsadás, segítő szolgáltatások elérhetőségének kiközvetítése, kárenyhítéssel kapcsolatos ügyintézés.

Jogi keretek 2003: Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája (115/2003 (X.28) OGY.hat.); 2004: Kormányhatározat az áldozatok védelméről szóló Tv. kidolgozására (1009/2004.(II.26) Korm.hat); 2006: hatályba lép a Bűncselekmények Áldozatainak segítéséről és az Állami Kárenyhítésről szóló törvény (2005. évi CXXXV. Tv. Ást); 2007: a rendőrség és határőrség áldozatvédelmi feladatait rendeletben szabályozzák (17/2007.(III.17) IRM rendelet; 2008:ORFK vezetőjének utasítása a rendőrség áldozatvédelmi feladatairól (50/2008.(OT 29.) ORFK Utasítás majd 2/2013.(I.31) ORFK Utasítás

Civil szervezetek – Rendőrség együttműködésének célja az áldozattá /ismételt /másodlagos/ áldozattá válás megelőzése; információk hatékony célba juttatása; állampolgárok védekező képességének fejlesztése; a már áldozattá váltak mielőbbi ellátásba kerülése; gördülékenyebb hozzáférés a szolgáltatásokhoz; áldozatsegítő szolgáltatások egymásra épüljenek, fejleszthetővé váljanak, minőségük javuljon; a sérelmek kezelését célzó ellátó rendszer hatékonyabbá tétele, rugalmasabb, személyre szabott áldozatsegítés; a tevékenység koordinálásával a lakosság életminőségét javító szolgáltató rendszer jöjjön létre; országos adaptálásra érdemes programok, a már működő jó gyakorlatok elterjesztése.

Együttműködés gyakorlati megvalósulása Együttműködés érinti Potenciális áldozatokat; Bűncselekmények áldozatait; Áldozatvédelemben, áldozatsegítésben érintett áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakembereket. Együttműködés gyakorlati megvalósulása Esetmegbeszélések, Munkacsoport megbeszélések, Tréningek, Képzések; Konferenciák, Rendezvények Pályázatok, Projektek,

Együttműködés hozadéka a rendőrség folyamatosan gyűjti, elemzi, értékeli a jellemző áldozati magatartásokat, a bűncselekmények létrejöttét segítő okokat, körülményeket, az új elkövetési módokat, évente értékelő jelentést készít az áldozatvédelem helyzetéről, az áldozati jogok érvényesüléséről, a civil szervezetek első-kézből értesülnek ezen információkról; Szakmai ismeretek átadása, érzékenyítés a civil szervezetek részéről; a rendőrség hidat képez az áldozatsegítésben érintett más kormányzati szervek és a civil szervezetek között; közös rendezvények lehetőséget teremtenek kapcsolatok bővítésére, a személyes kapcsolatok kiépítésével áldozatok még gyorsabban kerülnek ellátásba; egymás tapasztalatainak beépítése a mindennapi munkába (Nk-i tapasztalatok) tükör a hiányosságok feltárására, megoldás közös kidolgozása; egymás pozíciójának javítása pályázatok benyújtásakor; Azon áldozatok is ellátásba kerülhetnek akik valamilyen oknál fogva nem kaptak segítséget az állami áldozatsegítő szolgálattól. A civil szervezetek jobban megértik a személy, vagyon elleni jogsértések tulajdonságait, elkövetői, sértetti oldal megismerése a bűncselekmények jövőbeni megelőzése érdekében

Fejlesztésre, megoldásra váró feladatok Nem formalizált együttműködés esetén személyfüggőség (fluktuáció, vezető csere, átszervezés, leépítés); Hierarchiából adódóan (kötelező, utasítás alapján történő részvétel) időnként motiválatlanok a képzéseken, tréningeken megjelent kollégák; Protokollok kidolgozásának fontossága (együttműködés szervezettebbé tétele), Civil szervezetek által nyújtott tudásanyag beépítése a rendőrök iskolarendszerű képzésébe; Együttműködés eredményei (képzések, viták, fórumok) eredményei beépülésének, gyakorlati munka során történő alkalmazásának mérése, utánkövetése, Nemzetközi kapcsolatok kiépítésének segítése; Gyakoribb tapasztalatcserék; Rendőrök érzékenyítése, információval történő ellátása civil szervezetek létéről, tevékenységéről;

Közös pályázatban rejlő lehetőségek I. Állami és civil szervezetek együttműködésének elmélyítése; Szakemberek felkészültségének magas színvonalra emelése; Áldozatsegítő tevékenység hatékonyságának javítása; Szakemberek érzékenyítése, empátia növelése; Tréningek (felkészítő-érzékenyítő-kommunikációs-stressz-kezelő); Nemzetközi tapasztalok megosztása, mindennapi tevékenységbe építése; Kiadványok (legjobb gyakorlatok), módszertani útmutatók, tájékoztató anyagok, megelőzési kisfilmek készítése, E learning tananyag készítése; Megelőzést, tájékoztatást, népszerűsítést célzó reklámtárgyak beszerzése; Nyilvánosság biztosítása, sajtó megjelenés, cikkek, riportok, media;

Közös pályázatban rejlő lehetőségek II. Áldozattá válás megelőzését célzó jelzőrendszer kiépítése; Állampolgárok önvédelmi képességének, bűnözéssel szembeni védettségének, szubjektív biztonságérzetének fokozása; Bűnmegelőzés társadalmasítása (megelőzési programokba egyre többen kapcsolódnak be, megelőzés eszközeiről-módszereiről egyre többen szereznek tudomást, látencia csökken) Kutatás, hatékonyság vizsgálat; Bűnmegelőzési Információs Pontok, web oldal létrehozása, közösségi portálokon való megjelenés; Jó gyakorlatok elterjesztése; Olyan modell kidolgozása, amelyben az állami és civil szervezetek nyújtotta szolgáltatások egymásra épülnek, egymást kiegészítik

Rendőrség legfontosabb civil partnerei Fehérgyűrű Közhasznú Egyesület; Eszter Közhasznú Alapítvány; Magyarországi Női Alapítvány (MONA); Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE); KÉK Vonal Gyermekkrízis Alapítvány; Magyar Vöröskereszt; Baptista Szeretetszolgálat, Budapeti Szociális Forrásközpont; Máltai Szeretetszolgálat; Félúton Alapítvány; Lelkisegély Szolgálat; Egyházak; Országos Polgárőrszövetség

Fehérgyűrű Közhasznú Egyesülettel való együttműködés gyakorlati megvalósulása Közös bűnmegelőzési előadások tartása; Közös rendezvényeken való megjelenés, (Főszezon Kiállítás) Közös média megjelenések; Fehérgyűrű által nyújtott szolgáltatásokról állomány tájékoztatása; Szakirányítás; Balatonon, Sziget Fesztiválon bűnmegelőzési tevékenységbe való bekapcsolódás; Áldozatsegítést célzó magyar, idegen nyelvű tájékoztató anyagok készítése, azok elektronikus formában a rendőrségi honlapokon történő megjelentetése, panaszirodákban való kihelyezése; Rendőrség kérésére (egyes esetekben) a rászoruló, tanúként idézett áldozatok részére szállás, útiköltség megtérítése; Rászoruló áldozatok részére azonnali pénzügyi segély; Devecser, Kolontár vörösiszap áldozatainak gyorssegély nyújtása; Budapesten, Alsóőrsön meggyilkolt rendőr hozzátartozóinak gyorssegély

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Buczkó Erika r. alezredes Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Tel: 20/326-7198 E-mail: buczkoe@orfk.police.hu