Szerencsejáték-függő fiatalok az interneten avagy a mentálhigiéné szerepe a kibertérben Légrádi Ildikó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Rendszerszemléletű megközelítés az iskolai agresszió megelőzésében és kezelésében November 30. Ódry Színpad.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Az iskolai szociálismunka
Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
Eredmények és kételyek az iskolai agresszió megelőzésében Agressziókezelés a fővárosi fenntartású oktatási-, nevelési intézményekben október 6. NÉMETH.
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Alkoholizmus.
Alkoholizmus.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Közösségi portálok használata
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
E-learning Kovácspál Eszter.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Gyermekjogok - egy lépés előre
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Asztal- és életközösség Jézussal
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
1 A krízislélektan oktatásának jelentősége a tűzoltóképzésben Szarvas, április 28. Tusori Szabolcs tű. hadnagy.
Mindennapi veszteségeink
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Az Élet Igéje augusztus.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Erőszak a családban.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
TRANZIT ADDIKTOLÓGIAI SZOLGÁLAT
Internet a családban Székely Levente –
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
ONLINE SZERENCSE CSILLAG ISTVÁN PR. I. ONLINE CASINO  Az Interneten működő Online Kaszinók megjelenését a fejlett, nagy biztonságű Sofware fejlesztések.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Idősek az idősekért Győrben
Káros szenvedélyek Készítette: Fördős Beatrix
Játékszenvedély Készítette:ViniczayGábor Forrás:Wikipedia.
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Szerencsejáték-függő fiatalok az interneten avagy a mentálhigiéné szerepe a kibertérben Légrádi Ildikó

Kezdetben a szenvedély idegen, később vendég és végül úr a házban. Talmud

A játék, alapvető emberi szükséglet A játék, különböző formáiba, különböző tartalmakat öntve, végigkíséri fajunk fejlődését. Hogy a játék a kezdetektől része életünknek, azt jól bizonyítják az erre vonatkozó leletek és a játékra utaló írásos dokumentumok. A testi és lelki fejlődésre egyaránt hatást gyakorol: egyszerre ismeretszerzés, tanulás, szórakozás, kikapcsolódás és stressz oldás.

Gyermekkortól, időskorig játszunk

A múlt század második felének legmeghatározóbb vívmánya az internet Minden hónapban 19.136.415, minden nap 683.443, minden órában 28.476 és minden másodpercben 8 új internet-felhasználó van a világon. Legfőbb veszélye, a legfőbb előnyeiben rejlik. Az Internet legnyilvánvalóbb előnye a korlátlan információáramlás. A mintaadó csoportviselkedése, befolyásolja az egyén értelmi és erkölcsi fejlődését. Virtuális közösségek Kortárscsoport

Számok, adatok - 18 év alatti korosztály Már az óvodás korú gyermekek is használják az internetet. A szülők 1/5-e egyáltalán nem korlátozza ezt. 12-18 év közötti fiatalok 26%-a havonta egyszer játszik valamilyen szerencsejátékot, további 34%-uk ritkábban. 93%-ának van internet hozzáférése. A 11-14 évesek a neten: 92%-a e-mailezik, 81% látogat közösségi oldalakat, 66% chatel, 9% olvas, 5% blogot is ír. Mit játszik a 12-18 éves? Sorsjegy (46%) Ötös lottó (23%) Pénzben fogadás személyesen (14%) Nyerőgép, játékgép (13%) Hatos lottó (12%) Pénzben kártyázás (11%) Online póker(10%) Tippmix (10%)

BENNE ÉLÜNK A KIBERTÉRBEN

„Mindnyájan tudjuk, hogy a túlzásba vitt jó dolog – rossz dolog.”

A függőség/dependencia Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A játékszenvedély a viselkedéses addikciók közé tartozik. A függőség észrevétlenül fejlődik ki Magában a játékban az jelzi a függőséget, ha az illető elveszíti a kontrollt. Onnantól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz. A játékszenvedély az alábbi súlyos következményei: pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás, munkahely, lakás elvesztése, családi és párkapcsolati problémák konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel, a hobbi és érdeklődés feladása, magányosság, izoláció az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, az elvesztett pénz pótlására, az újrajátszáshoz).

Reprezentatív felmérés adatai A 18+ népességben a függők aránya 1,2% (kb. 100 000 fő) További 3,8% mérsékelt rizikófaktorú. Jellemzően: Iskolai végzettségük kissé elmarad az átlagostól. Gyakoribb a nagyvárosokban élő, 30 év körüli férfiak száma. A szenvedély alapjai a férfiaknál általában már pubertás korban elkezdődnek, a nőknél jellemzően a középkorúság környékén alakul ki. Sok játékfüggő alkohol- vagy drogbeteg. Többségük depressziós.

A szerencsejátékkal összefonódott emberi sorsok Győző, gyermekkorában sakkjátékos versenyző volt , 18évesen került be a kaszinók világába Szabolcs, 11 évesen vásárolta meg első kaparós jegyét, majd a többit, míg mindenét elvesztette Gábor, 8 évesen tanult meg kártyázni, innentől más nem érdekelte

A játékszenvedély a családot is érinti 45%-uk számol be arról, hogy anyagi helyzetük jelentősen romlott. 59% számolt be legalább heti gyakoriságú veszekedésről. A hozzátartozók felelősnek érzik magukat, keresik a megoldást. A család szerint a megoldás az lehetne, ha a játékos szakemberhez fordulna.

Részletek a hozzátartozók érzéseiből „Azon már túl vagyunk, hogy eljátszotta a lakását, kölcsön kért, zálogba vitte az összes aranyam. A szülei nem mernek neki nemet mondani, mert dühös lesz. Szörnyű az egész… Azért vagyok még mindig bizakodó, mert kb. másfél éve belátta, hogy „beteg.” „9 évig voltam együtt egy sráccal. Szívem-lelkem beleadtam a dologba. Végül a pénzem is. A fizetéseit, elmondása szerint, „kölcsönadta”, vagy „elhagyta” útközben. Mikor kiderült, hogy eljátszotta, nem is értettem, hogy lehet valaki ennyire ostoba, hogy kidobja a pénzt az ablakon, pedig mennyi mindenre kell. Életünk nem volt, nem nyaraltunk, még moziba sem jártunk.. Már rejtegetem a pénzt előle” „Tudtam, hogy az alapvető kérdés, amit el kell döntenem mellette: hogy akarok-e egy szenvedélybeteggel együtt élni, vagy sem? A játékfüggőséggel együtt jár a hazugság, önbecsapás, adósságok, az önbecsülés elvesztése. Hát kell ez nekem?”

A függőség nem „sorsszerű”, hanem egymást követő rossz döntések logikus láncolata

Mentálhigiéné A mentálhigiéné fogalma az elmúlt évtizedekben került be a közgondolkodásba. Magyar nyelvi megfelelője: lelki egészség „Alapvetően olyan segítő tevékenységeket foglal magába, amelyek az emberi személyiséget és közösségi kapcsolatot erőssebbé, fejlettebbé teszik” dr. Buda Béla. A mentálhigiéné feladatköre: A lelki egészség megőrzése, fenntartása - promóció A lelki egészség probléma megelőzése - prevenció A lelki egészség, harmónia visszaállítása - rehabilitáció

Mentálhigiénés módszerek Kialakult szerencsejáték-függő betegek terápiás kezelése: Csoportterápia Egyéni konzultáció A család támogatása A társas kapcsolatok újra építése Önismereti csoportok Minnesota-modell: kórházi, mely hetekig tart. Egész napos elfoglaltsággal jár, a betegek az első 4 hétben nem mehetnek ki az intézményből. Társadalomba való visszatérés, együttélés, tájékoztatás támogatása: Mentálhigiénés filmklub szervezése Mentálhigiénés szakkönyvtár Re-mail – Internetes konzultációs szolgáltatás Mentálhigiénés munkahelyi/intézményi napok szervezése Mentálhigiénés nyári továbbképzések Kortárssegítő képzés Készségfejlesztő tréningek, Lovas terápia

Nemzetközi kitekintés Ausztria – korhatár, felvilágosítás, tájékoztatás, kutatások, honlap üzemeltetése. Franciaország – korhatár, preventív üzenetek, tájékoztató füzet, telefonszolgálat, tapasztalat csere más országokkal. Oroszország – kaszinók, játéktermek korlátozása, zónákba terelése. Németország – ifjúságvédelem, függőség megelőzése, törvénymódosítás, információs portál, segítésnyújtás. Svájc – korhatár, különböző megelőző intézkedések, tájékoztató füzet, függőség elleni propaganda. Belgium – több szervezet is működik a segítségnyújtás céljával.

Hová fordulat a beteg vagy a család? Információs oldalak: http://www.eski.hu/jatekfuggoseg http://www.maradjonjatek.hu Névtelen Szerencsejátékosok közössége:  http://gamblersanonymous.hu Magyar Addiktológiai Társaság:  http://www.mat.org.hu/rendezvenyek_egyeb.php Nyírő Gyula Kórház: http://www.nygyk.hu/?link=osztalyok&a=1&sub=addiktologia

Balsors ha sújt rád, lelki nyugalmadat őrizd, s ne szédülj meg, ha szerencse ér. Quintus Horatius Flaccus

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! legradi.ildiko@boldogsagterapia.hu