MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Az Európai Borutak Közös Minősítési Rendszere Angler Kinga egyesületi elnök Szekszárdi Borvidék Borút Egyesület
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Magyarországi borvidékek
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október A magyar borturizmus 22 borvidék Fehér- és kékszőlő-termesztés Kiváló borok Élénk borturizmus Aktív együttműködés Magyar Borutak Országos Szövetsége Széles nemzetközi kapcsolatok
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Mi a borút? Borvidéken jön létre Összetett turisztikai termék Sajátos egyedi kínálattal rendelkezik Szervezett egységben működik Piacra jutását közösségi marketing segíti Szolgáltatásai minősítettek
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október A borút vidékfejlesztési szempontból Kizárólag borvidéken belül létesül Helyi jellegzetességű programmá szerveződik Helyi összefogással kialakított szolgáltatások összessége A résztvevők számára alternatív és kiegészítő jövedelmet hoz Helyben munkahelyet biztosít Javítja a településképet
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október A borutak Európában Tematikus útvonalak nagy hagyományúak Népszerű a kultúrált borfogyasztás A borutak több évtizedes múlttal rendelkeznek Kialakult a jogszabályi háttere Szabályozás országonként, régiónként változó Nincs közös európai turisztikai törvény
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Minősítés céljai Egységes minőségi színvonal Európa borútjain A tagok ösztönzése a minőségi fejlesztés irányába Egy alsó limit meghúzása Az európai turisztikai normákhoz való csatlakozás A "minősített borút állomás" megjelölés legyen garancia a vendég számára a színvonalra vonatkozóan - megbízhatóság Egységes promóció a hazai és nemzetközi piacon Komplex szolgáltatóhálózat kialakítása
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Minőség szerepe a turizmusban Minőségtudat létrehozása Pozitív imázsépítés Szabványoknak való megfelelés Turista igényeinek való kielégítése Versenyképesség növelése
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Leíró szempontok – melyek nem befolyásolják a minősítés eredményét Minősítő szempontok - minimális követelmények meghatározása Pontozási rendszer kialakítása – 1 pont: ( alacsony szinten teljesíti, vagy egyáltalán nem teljesíti) és 3 pont: ( kitűnően teljesíti) között lehetnek. A Borúti Minősítési Rendszer fő szempontjai
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Minősíthető borútállomás A helyi borra alapozódó turisztikai termékek: pl.:borkóstoló, borértékesítés, vendégfogadás, rendezvények, pincelátogatás, ültetvénylátogatás Kínálatgazdagító turisztikai termékek: pl.:vendéglátás, szálláshely, múzeumok, vendégváró kézművesek, egyéb programok
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október A borúti tagokat nyolc szolgáltatói kategóriában minősítjük: -1. Borászatok és pincészetek -2. Helyi termékek előállítói -3. Éttermek, étkezési lehetőségek -4. Szállások -5. Bort és helyi termékeket árusító üzletek -6. Turisztikai irodák -7. Kézművesek -8. Múzeumok Ezen felül minden tagra vonatkoznak az „Általános követelmények”. Minősítési Rendszer – Osztályozás
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október A minősítési szempontok kidolgozása 2. A minősítési szempontok írásba foglalása, szétküldése a tagoknak 3. A minősítési szervezet felállítása és feladatuk meghatározása 4. Minősítésre irányuló pályázati lapok összeállítása, szétküldése 5. A minősítésre való jelentkezés (írásban) A minősítés menete
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október A benyújtott pályázatot az egyesület véleményezi 7. A felmérő látogatás időpontjának kitűzése 8. Felmérő látogatás az alapkövetelmények teljesülésének felmérése, pontozás jegyzőkönyv készítése 9. Döntés a minősítés odaítéléséről 10. Megállapodás a vállalkozóval A minősítés menete
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október a minősítési bizonyítvány és a védjegy tábla átadása A minőségi bizonyítvány kölcsönös kötelezettségvállalást jelent a vállalkozó és az Egyesület között. 12. Alkalomszerű ellenőrzések - tervszerűen 13. Esetleges panaszok kivizsgálása 14. Ismétlő látogatások, visszacsatolás – rendszeresen – előre tervezetten - tevékenység módosulásakor A minősítés menete
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október A minősített tag kötelezettségei - fogadja az ellenőrzésre érkező megbízottakat; - tagdíjfizető tagja az egyesületnek; - kapcsolatot tart az egyesület információs rendszerével; - bejelenti, ha vendégfogadási feltételeiben jelentős változás következik be; -törekszik arra, hogy valamennyi, borúttal összefüggő szolgáltatását minősíthesse.
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Használhatja az elnyert védjegyet - Bekerül az egyesület kiadványiba, weboldalára, az információs rendszer ajánlja a szolgáltatásait; - az egyesület szervezésében vásárokra, rendezvényekre, tanulmányutakra juthat el; - kapcsolódhat az egyesület információs bázisához; - az egyesület továbbképzésein, tanfolyamain részt vehet; - az egyesület ellátja a borútra vonatkozó információs és reklám anyagokkal. A minősített tagnak kínált előnyök
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Nyitvatartási idő Árak Internetes honlap Tevékenység kezdete A legutóbbi felújítás dátuma Jogszabályok betartása Egyesületi tagság Az összes minősítésre jelentkező tag számára kötelezőek, függetlenül tevékenységük jellegétől. Általános minősítési követelmények
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Minősítő kritériumok Földrajzi elhelyezkedés Promóciós stratégia Fogyasztóvédelmi előírások betartása Higiénia Vendégelégedettség mérése Tájjelleg érvényesülése Mosdók Kiegészítő szolgáltatások Környezet jellege Alkalmazottak felkészültsége, szakértelme
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Borászatok és pincészetek 2 Borászatok és pincészetek A termelés területe Termelt mennyiségek Az évente termelt palackok száma Kínált borfajták száma Férőhelyek száma Minősítési kritériumok Vendégfogadó területek Eszközök Ruházat, viselkedés Belső építészet Kiegészítő szolgáltatások
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Lehetőséget biztosítanak a turisták számára, hogy a maga teljességében megismerjék az egész régiót. Termelt mennyiség Hagyományos helyi termék Minősítési kritériumok: Jellegzetes helyi termékek kínálata Helyszíni árusítás Kóstoltatás Vendégfogadás helyiségei 3 Helyi termékek előállítói
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Éttermek, étkezési lehetőségek Ülőhelyek száma (épületben és a szabadban) Kínált – a borút területén termelt – borok száma Borlap Tipikus tájjellegű ételek Eszközök Ruházat Szakmai felkészültsége Minőségi színvonal - önbesorolás Minősítési kritériumok Minősítési kritériumok
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Szálláshelyek Szálláshely típusa Szobák, ágyak száma Minősítési kritériumok A kínált szolgáltatások típusa (reggeli, étterem, stb.) Közösségi terek színvonala Szezonális kínálatok Szolgáltatás minősége - önbesorolás
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Több termelőt képviselnek egyidejűleg, több borúti tag termékeit is bemutatják. Minősítési kritériumok Kínált – a borút területén termelt – borok Kínált – a borúton termelt – jellegzetes termékek Kiszerelés változatossága, csomagolás Egyéb szolgáltatások 6 Bort és helyi termékeket árusító üzletek
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október A turisztikai irodáknak központi szerepe van a borút reklámozásában, a turisztikai termékcsomagok kiajánlásában. Minősítési kritériumok Alkalmazottak felkészültsége Borúti turisztikai programcsomagok Termékcsomagok változatossága Bevont vállalkozók száma Kiadványok színvonala, száma 7 Turisztikai irodák
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Kézműves vállalkozások A vendégfogadó kézművesek a tájra jellemző kismesterségek bemutatását, termékek értékesítését végzik. Összhang a borút arculatával Termék típusa Termék minták Minősítési kritériumok
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Múzeumok Tipológiájuk nagy változatosságot mutat, a minősítők ezért leginkább a múzeum és a borúton kínált termékek összhangját értékelhetik. Térséghez való kötődés Programelemek változatossága Minősítési kritériumok
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Minősítési Rendszer – Értékelés.
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Védjegy
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Bővebb információ: Szekszárdi Borvidék Borút Egyesület Szekszárd, Táncsics u. 3. Angler Kinga 30/ Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. H-7621 Pécs, Mária u. 3. Borkovits Balázs, projektmenedzser Tel: Fax: Web:
MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Köszönöm a figyelmet!