Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A globális világgazdaság regionális átrendeződése
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Dr. Ternovszky Ferenc A nemzeti kultúra szerepe, jelentősége.
Bemutatkozik a Premier Kommunikációs Iroda A kommunikáció világában minden nap egy új Premier!
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
2009. október 12. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 6. előadás.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Negyedik előadás Március 11
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Az ipari forradalom.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
avagy zavar minden szinten
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A vidéki tér sikertényezői
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Globális problémák.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
KNOLL-FÉLE „Innovációs ellátási lánc” --modell 10-- Ellátási láncok,bővítésük és gazdasági elemzésük
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
Civil Európa – civilek Európában
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Az Interaktív multimédia Az információs társadalom három fő területének metszete Távközlés, (híradástechnika) Informatika, (számítástechnika) Tartalom-ipar.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Az Információs Társadalom fogalma, kialakulása
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
Regionális termékek az élelmiszer-kiskereskedelemben Szente Viktória és Szűcs Andrea Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem.
A kultúra társadalmi hatása
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
Miért fontosak a határok?
Hiteles Élet – Élménydús Élet
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
roma integrációs modellek a közös sikerekért
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció Lugosi Péter VE GMK Agrárgazdaságtani és Társadalomtudományi Tanszék

Az előadás során érintett témák A kulturális globalizáció folyamatai A média fejlődése Kulturális globalizáció és a nemzeti kultúrák

A kulturális globalizáció folyamatai 1. 1. Davos-kultúra: a világ üzleti elitjének szintjén alakult ki ‘yuppie internacionálé’ stílusa, életvitele, gondolkodásmódja 2. ‘Tanszéki-Klub Internacionálé’: értelmiségi elithez kapcsolódik a nyugati értelmiség ideológiáinak, észjárásának, és kulturális konfliktusmodelljeinek glob. terjesztése

A kulturális globalizáció folyamatai 2. 3. ‘McWorld’ kultúra: a fogyasztói vágyak felkeltésével és manipulálásával terjesztik a globális piac szereplői a kommunikáció, az információ, szórakoztatóipar és a kereskedelem által integrált ‘homogén világkultúra’ 4. Evangélikus protestáns mozgalom a protestáns etika és a nyugati típusú modern keresztény értékek terjesztése. gyökeres változásokat idéz elő a nem-nyugati társadalmak életében

A média fejlődése és hatása a kultúra globalizációjára közös nyelv ‘információs világrendszer’ kialakulása - az információk termelésének, forgalmazásának és fogyasztásának nemzetközi rendszere a médiabirodalmak és a telekommunikációs ipar összeolvadása - hatékony és megkerülhetetlen hálózatot hozott létre ami erősen központosított

Telekommunikáció Hírek Reklám Mozi és televízió A médiasugárzási és -vételi lehetőségek bővülésével a nyugati kulturális termékek széles körben terjednek

A globális média küldetéstudata közelebb hozza egymáshoz az embereket ‘nyitott világ’ - az eszmék és tapasztalatok valódi versenye valósulhat meg hozzájárul a demokrácia kiteljesedéséhez, egy békésebb stabilabb világ megteremtéséhez hatásai nem feltétlen igazolják a ezt a küldetéstudatot

Nemzeti kultúrák a globalizációban Félelmek a nemzetállamok kulturális identitásával kapcsolatban - nemzeti kultúrák újraéledése nacionalizmus - ma a szuverén közösségekkel való azonosulás érzésének legfőbb kifejeződése Ez érték és védeni kell - civil társadalom erejével nem lehet megoldani, nemzeti kormányok feladata jelentős cenzúra/nyelvtörvények/állami támogatásokkal/média tv.

EU integráció és nemzeti kultúra Nemzetállam - kultúrállam Regionális/európai identitás?!