Vincze Alexandra Mire és mire ne használjuk a Facebook-ot Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola, Szakképző Iskola és Kollégium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
Advertisements

Szeretem a könyvtáram!.
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Mozgássérültek Interaktív Portál használatának a lépései
Vírusok, kémek és egyéb kártevők
IKT pedagógusoknak.  Csoportok vagy társadalmi rendszerek ideáltipikus meghatározása, amelyek az egyes tagok közötti szilárd kötődések eredményeként.
Digitális világ Mindent rólad - Személyes adatok gyűjtése.
A világ leggazdagabb emberei MA A többiek pedig munkát keresnek.
Közösségi oldalak használata
Facebook az osztályban Cseh Gabriella Budapest 2013 Szeptember 27.
Keresőoptimalizálás Fizetett hirdetések a keresőkön Fizetett hirdetések tartalmi oldalakon Fizetett helyezések vagy regisztrációk Internetes hirdetések.
Facebook A Facebook amerikai
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
Közösségi portálok használata
Közösségi hálózatok alkalmazása internet marketingben
Játék, letöltés... Van –e élet a neten ezeken túl?
A Kék Vonal Internet Helpline tapasztalatai
Süveges László Tanárom neve: Szabóné Székely Éva
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
Közösségi portálok használata (Etikett, veszélyek..)
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
ETwinning Tavaszi Kampány Jelentkezzen be személyes eTwinning munkafelületére.
Fent vagy valamelyik közösségi portálon?. A közösségi weboldalak, mint amilyen a Facebook, a MySpace vagy az iwiw, az oldalukon megjelenő reklámokból.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Közösségi portálok Készítette : Várszegi Enikő Felkészítő tanár: Nagy Éva Tátra Téri Általános Iskola 1204 Budapest, Tátra tér 1.
Közösségi portálok használata (Etikett, veszélyek..)
Közösségi portálok használata
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézménye
Nevem: Tóth Nándor Témám: Közösségi portálok használata
Közösségi portálok ajánlott használata
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata, avagy útmutató a helyes alkalmazáshoz
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
A közösségi portálok használata. (Etikett,veszélyek…)
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak használata
Hogyan ellenőrizd,hogy jó helyre regisztrálsz ? ben kaptál a meghívódtól egy regisztrációs linket ! ( másold a linkkeresőbe )
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Segédlet vizuális programozáshoz Kovács László
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Ha töröltek,vagy törölted magad,akkor pár napig még visszahozhatod a tagságodat egy „Reaktivate” befizetéssel ! Így tudod AKTÍVÁLNI újra a tagságod egy.
7 DayWealth regisztrációs segédlet Már havi 10 $ (2000Ft) Befektetéssel indítható A 3. hónaptól csengő $ hizlalják a pénztárcád ! Ezt NE hagyd ki ! Gyere.
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
Internet, Elektronikus levelezés
Ez egy üzleti reklámlevél. Konkrét ajánlatot nem tartalmaz, ezért nem minősülhet spam-nek. Dönthetsz úgy, hogy nem nyitod meg, vagy bezárhatod bármikor…
Közösségi portálok használata
Kinek hogyan segíthet? Motivációs üzenetek a társadalom különböző szegmensei számára.
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
Kapcsolataim a neten. Bemutatkozás a virtuális világban – magunkról a Facebook-on.
RIPPLN – AZ ÁTLÁTHATÓ KÖZÖSSÉG. Ripple = fodrozódás Ezt a szót használja az angol arra az esetre is, amikor egy vízbe ejtett tárgy, vagy vízcsepp maga.
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
Facebook A facebook amerikai alapitasu ismeretsegi haloyat,amely februar 4.-en kezdte mukodeset. Eredeti neve a THEFACEBOOK Volt.
Közösségi portálok használata Tepszis Barbara 8/A Salamon Róza (felkészítő tanár) Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,Egységes.
Miért érdemes egy cégvezetőnek regisztrálni a …………… közösségi oldalra? Hogyan használjuk ki hatékonyan a jelenlétet a világ legnagyobb szakmai hálózatán?
Készítette: Peterdi Panna. Tartalom 1.Története 2.Felhasználói 3.Videó+film 4.Előnyei 5.Hátrányi.
 Az Instagram egy közösségi oldal, amely okostelefonon történő fényképek és rövid videók megosztásán alapul. A felhasználók fényképeket és videókat készítenek,
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
A Biztonságos Böngészés Program március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?
Közösségi hálózatok Rigó Adél  Webes alkalmazások  Kapcsolatteremtés: személyes ismerősök/hasonló érdeklődésű ismeretlenek  Áttekinthető.
Tanuló neve:Faragó Dominik János Felkészítő tanár:Győri Tamás
Számítógépes bűnözés.
Előadás másolata:

Vincze Alexandra Mire és mire ne használjuk a Facebook-ot Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok út 3.

Kinek mit jelent a Facebook? Források Teszt Menü Története Facebookról Elejére Kinek mit jelent a Facebook? Előnyök Használata Veszélyei Hátrányok Társadal-mi hatásai Biztonság Chat, fórum Veszély megelő-zése Érdekes-ség Kikapcsolás

Kattints a további informá-cióért Története Facebookon regisztáltak számának növekedése Magyarországon Kezdetben csak a Harvard hallgatói számára volt elérhető az oldal felhasználása, majd később már egyetemekre is kiterjesztették, mint az Ivy Lague és a Stanford University. Azután minden egyetemista, majd minden 13 évesnél idősebb személy is regisztrálhatott a Facebookon. Peter Thiel volt az első, aki anyagilag is támogatta a céget, mintegy félmillió dollárral. Az oldal létrehozásának ötlete eredetileg Mark Zuckerberg egyetemi előkészítő iskolájának a Philips Exeter Acedemy-nak, fényképes, nyomtatott, könyv alakú kiadványa volt. Ezek a könyvek már évtizedek óta közkedveltek voltak és használatban álltak a tanárok és diákok számára. A Facebook története valójában 2003-ban kezdődött a Facemach nevű alkalmazás kidolgozásával. Adam D’Angelo, aki Mark legjobb barátja volt a középiskolában, létrehozott az egyetemisták számára egy kezdetleges társasági oldalt. A programnak olyan sikere lett, hogy használóinak száma a százezret is meghaladta. A honlap népszerűségének hatására írta meg Mark Zuckenberg a CourseMatch programot, ami aztán a Facebook létrehozásához vezetett. Ő és Eduardo Saverin akkor alapították a Facebookot, amikor még a Harvard Egyetemre jártak, társaik voltak még a fejlesztésben Dustin Moskovitz és Chris Hughes. Kattints a további informá-cióért Az oldalon lehet üzeneteket felírni az üzenőfalra, lehet fotókat feltölteni és megosztani. Az oldal jelenleg 207 országban, 37 különböző nyelven érhető el, és 2010 januárjára már szinte teljesen elkészült a magyar változat, amelynek fordítását a felhasználók készítették. Menü

Facebookról A világ egyik legnagyobb ismeretségi hálózata, amely 2011 februárjára már több, mint 637 millió regisztált felhasználásával működött. A 2009. januári Compete.com rangsorolása alapján a Facebook a világ leggyakrabban használt szociális hálózatává vált, a havi aktív felhasználók száma szerint, megelőzve a My space nevű közösségi oldalt. Jellemzői: Ingyenes, meghívás nélkül lehet regisztrálni. A felhasználók létrehozhatnak egy személyes profilt, kapcsolódhatnak ismerőseikhez, csoportokhoz és rajongói oldalakhoz egyaránt, valamint üzeneteket válthatnak és eseményeket szervezhetnek. Az üzenőfalon keresztül híreket, információkat, weboldalakt, és videókat is megoszthatunk egymással. A Facebook pillanatnyilag 25 milliárd dollárt ér, és nem eladó. Mark Zuckerberg a világ legfiatalabb milliomosa, plusz neki van a legtöbb ismerőse a Föld nevű bolygón: 500 millió. Ehhez képest mindössze három-négy ellensége. Menü

Előnyök A Facebook-ot kedvelők órákon át képesek böngészni mások profil oldalát, míg olyanok is vannak, akik már ennek a gondolatától is rosszul vannak. Íme néhány a Facebook jól ismert előnyei közül: Hasonló gondolkodású, érdeklődési körű csoportokhoz, közösségekhez csatlakozhatsz. Különböző játékokon játszhatsz és számos más alkalmazás is a rendelkezésedre áll. Tarthatod a kapcsolatot a barátaiddal, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján tartózkodnak éppen Folyamatosan tudod a barátaidat, családodat értesíteni mindarról, ami éppen történik veled. Megtalálhatod régi barátaidat, és újra beszélhetsz velük. Bármikor kommunikálhatsz a barátaiddal. Népszerűsítheted magadat, és az általad végzett munkát. Kattintás-sal működik Menü

Hátrányok Íme néhány a Facebook hátrányai közül: Menü Számos nem kívánt baráti és idegenek általi kéréssel bombázhatnak. A barátaid és a családod mindig tudni fog arról, mikor hol jársz, vagy éppen mi történik veled. A feltöltött képeiddel visszaélhetnek. Előfordulhat, hogy olyan személlyel kötsz barátságot, akinek becstelen szándékai vannak. Amennyiben nem frissíted rendszeresen az adatvédelmi beállításokat, bárki hozzáférhet az adataidhoz, képeidhez. Olyan adataid is nyilvánosságra kerülhetnek, melyeket normális esetben nem adnál ki. Időről időre spam-ekkel és bosszantó reklámokkal bombázhatnak. Rengeteg időt fogsz a Facebook előtt eltölteni, mivel a legtöbb ember számára függőséget okoz. Menü

Kik, milyen célra használják? Egy közösségi oldal, ahol kapcsolatokat lehet kialakítani- családdal, barátokkal és munkatársakkal, üzleti partnerekkel. A Facebook lehetővé teszi az emberek számára, hogy csatlakozhassanak és megosszanak információkat. Üzleti célú használat: Megtalálják azok az emberek, akik az Ön termékeit vagy szolgáltatásait keresik Összehozza a vevőket üzleti lehetőségbe Kialakít egy vásárlói kört Könnyedén juttathat el több ezer emberhez információkat, tartalmakat, híreket Marketing lehetőségek: Üzleti fiók: kialakíthatja vállalkozása saját Facebook üzleti oldalát, amelyen közvetlen kapcsolatot alakíthat ki látogatóival. Névjegyek: lehetőséget adnak arra, hogy más oldalakon is megjelenítse Facebookon lévő adataidat. Kattints a következő részletekhez! Menü

Chat A chat az, ami talán a legjobban megosztja az emberek véleményét az internetes szolgáltatások közt. Egyesek szerint a legjobb időtöltés, mivel bárkivel lehet cseverészni anélkül, hogy a valódi önmagunkat felfednénk, mások szerint a leghaszontalanabb és legfelszínesebb dolog a neten. Fórum Az interneten történő megnyilvánulások legfőbb formája a különböző fórumok. Ellentétben a chat-tel, az ide írt szövegek hosszabb ideig megmaradnak, és azokat akár évekkel később is vissza lehet olvasni. A fórumokban egy adott témával kapcsolatban a regisztált felhasználók kifejthetik véleményüket, hozzászólhatnak a témához, kérdezhetnek, amire a többi fórumozó válaszolhat. Menü

Kattints a következő információért! Biztonság Igen fontos a jelszavak rendszeres használata és megfelelő megválasztása. A jelszó nem publikus, tehát kezeljük is valóban titkosan. Jelszó választásakor próbáljunk meg az alábbi szempontok szerint eljárni: Biztonságosan internetezni nem lehet, hiszen ha felcsatlakozunk egy hálózatra, azzal máris kockázatot vállaltunk. Ennek ellenére nem árt, ha minél több mindent elkövetünk a biztonság növelésének céljából. Mára már elegendő egy internetes oldalt megnyitni, s máris feltelepülhet gépünkre egy nem várt potyautas. A jelszó legyen hosszú, mindenféle karaktert tartalmazzon, és gyakran változtassuk (kb. 3 havonta érdemes). Ne tartalmazzon olyan születési dátumot, keresztnevet, barátnő nevet stb. ami alapján könnyen feltörik! Ha úgy gondoljuk, olyan jelek utalnak rá, hogy feltörték az oldalunkat, azonnal változtassunk jelszót! A vírusok és féregprogramok mellett a legnagyobb problémát azok a trójai falónak nevezett programok okozzák, amelyek internetről betelepülve gépünkre ott további problémák forrása lehet. Ha ismeretlen személy küld gyanús fájlt, nem szabad megnézni ! Előfordulhat, hogy vírusos, amit küldött. Kattints a következő információért! Menü

Társadalmi hatásai Pszichológusok szerint az oldal káros hatással lehet a gyenge önértékeléssel rendelkező tizenévesekre, amikor ismerőseik pozitív élményeiről és népszerűségéről értesülnek. 2010. áprilisában a South Park egyik részben Frászbook néven parodizálta a közösségi oldalt. 2010. október közepén több millió Facebook-tag egyedi azonosítója került át több reklámcég rendszerébe. A The Wall Street Journal szerint olyan felhasználókat is érint, akik bizalmasnak jelölték a profiljukat. Néhány esetben az alkalmazások a barátok e-mail címét is elérhetővé tették a reklámcégek előtt. Azt nem lehet tudni, hogy mióta lopják az adatokat. Menü

Veszélyei Menü Gyermekpornográfia, büntetések Alulöltözött fotókon való pózolás, vagy azok posztolása egyre népszerűbb a fiatalok körében- ám ha valaki ezt 18 év alatt teszi, akkor szembe kell nézni a gyermekpornográfia vádjával. Több ilyen esetről is tudunk, az egyik 2008-ban történt, amikor egy ohioi lány meztelen képeket készített a mobiltelefonjával, majd körbeküldte a barátainak. Bár nem ítélték el, és a képek fogadása is kisebb bűnnek számít, mégis szexuális bűnelkövetőként lettek regisztrálva az érintettek. Iskola, karrier A közgazdasági és orvosi egyetemek felvételiztetői előszeretettel böngésznek a közösségi oldalakon, csak úgy, mint a leendő munkaadók is. És sajnos a „Partiii-jeeee!” felkiáltásokat sugárzó adatlapok nem tesznek jó benyomást ezekben az esetekben. Olyasmikről is hallani, hogy egy gyerek ocsmány szavakkal illeti a tanárokat Facebookon. Ha a tanár rosszindulatú, feljelentheti személyi jogsértésért. Ösztöndíjas hallgatók Nemcsak a felvételiztetők szörföznek a Facebookon és hasonló közösségi oldalakon. Pár gimnáziumban, egyetemen is előfordult már, hogy a partizó gólyák fényképein felháborodva behívták a szülőket, vagy csak megmutatták az elrettentő posztokat a leendő tanároknak. Menü

Veszély megelőzése Kattints a köv. információ-ért Menü Az ESET aranyszabályai a közösségi oldalakon keresztül terjedő támadások elkerülésére 1. tájékozódj! 2. Használd az adatvédelmi beállításokat! Csak a valóban megbízható barátaidnak engedélyezd a teljes adatlapodhoz való hozzáférést, és minimalizáld a nyilvános profilodon megtekinthető adataidat. A facebook oldalán külön beállítható, hogy egyes felületek, (aktuális állapot, üzenőfal, személyes információk, képek) csak a megfelelő személyeknek jelenjenek meg. Ehhez listákra kell szervezned az ismerőseidet. Kattints a köv. információ-ért Listákat a Profilom menüpont alatt az ismerősök kezelésére kattintva, az összes ismerős menüpontnál hozhatsz létre. A létrehozott listákat senki más nem láthatja rajtad kívül. Innentől kezdve, ha megosztasz valamit, megteheted, hogy csak a barátaidat értesítsd. Alkalmanként a Facebook megváltoztathatja a biztonsági beállításokat, ezért ezeket jóváhagyás előtt mindig ellenőrizni kell. Ha pedig egy megbízhatónak hitt barátról kiderül, hogy mégsem az, azonnal el kell távolítani a barátok listájáról. 3. Kerüld a továbbított link megnyitását! 4. Ne fogadd el ismeretlenek jelölését! 5. Fontold meg, milyen csoporthoz csatlakozol! 6. Ami egyszer fenn van, örökre megmarad! 7. Légy résen az alkalmazások telepítésénél! 8. Gondolkozz, mielőtt klikkelsz! Menü

Osztálytársaimnak mit jelent a Facebook? Kapcsolattar-tás céljából fontos nekem. Ismerkedésre használom. Többnyire ismeretszerzés céljára használom. Kapcsolattartásra használom leginkább. Végeztem egy olyan jellegű „kutatást”, hogy néhány osztálytársamat megkérdeztem, számukra mit jelent a Facebook, mire használják. Néhány válasz amit adtak: Chatelés, ismerősszerzés, barátságok kialakítása miatt használom. Számomra információt biztosító oldal. Kattints ,hogy láthasd az eredményeket  Ismeretszerzésre használom. Menü

Érdekességek 2008-ban az eddig is a legidősebb felhasználóként számon tartott 102 éves csatlakozott a Facebook csapatához, aki akkor egy bradfordi ápolási otthonban élt. Regisztrációja után számos rajongói oldal készült a tiszteletére. Az otthonban 2010 elején meglátogatta Gordon Brown miniszterelnök és felesége Sarah. 2011. március 2.-án Gamal Ibrahim egyiptomi férfi a Facebook nevet adta újszülött kislányának, tettét azzal indokolta, hogy szerette volna kifejezni háláját a közösségi oldal iránt, amiért a Facebook segítette Mubarak elüldözését. Menü

Teszt A teszt kattintással működik! 1. Ki a Facebook alapítója? Mark Zuckerberg 2. Sorolj fel pár előnyt, ami a Facebookra jellemző! Pl.: megtalálhatod régi barátaidat, újra beszélhetsz velük. Folyamatosan tarthatod barátaiddal, szüleiddel a kapcsolatot a világ bármely részén. Hozzád hasonló gondolkodásúakkal ismerkedhetsz össze fórumokon. 3. Sorolj fel pár hátrányt is! Pl.: Számos nem kívánt baráti és idegenek általi kéréssel bombázhatnak. A barátaid és a családod mindig tudni fog arról, mikor hol jársz, vagy éppen mi történik veled. Kerüld a továbbított link megnyitását! Ne fogadd el ismeretlenek jelölését! Fontold meg, milyen csoporthoz csatlakozol! Ami egyszer fenn van, örökre megmarad! Légy résen az alkalmazások telepítésénél! Gondolkozz, mielőtt klikkelsz! 4. Mit tehetünk a veszély ellen? Menü

Képek többnyire saját fotók, Print Screen-es képek  Források http://hu.wikipedia.org/wiki/Mark_Zuckerberg http://gerillainformatika.blog.hu/2009/12/03/mire_valo_a_facebook_1 http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/2618/facebook-elonyei-hatranyai http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/2427/facebook-veszelyei Képek többnyire saját fotók, Print Screen-es képek  Menü

Köszönöm a figyelmet!