Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IKT pedagógusoknak.  Csoportok vagy társadalmi rendszerek ideáltipikus meghatározása, amelyek az egyes tagok közötti szilárd kötődések eredményeként.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IKT pedagógusoknak.  Csoportok vagy társadalmi rendszerek ideáltipikus meghatározása, amelyek az egyes tagok közötti szilárd kötődések eredményeként."— Előadás másolata:

1 IKT pedagógusoknak

2  Csoportok vagy társadalmi rendszerek ideáltipikus meghatározása, amelyek az egyes tagok közötti szilárd kötődések eredményeként spontán módon vagy kifejezetten érzelmi alapon követik közös célkitűzéseiket. Ilyenek a család, baráti kör, szomszédság, vallási szekták. A közösségeket a „lényegi akarat” vezeti. (Fröhlich, 1996.)

3  Online (on-line) ~kapcsolt, vonalban lévő A számítógépes hálózatok jelzőjeként azt a szolgáltatót jelenti, aki a felhasználó számára közvetlen kapcsolatot biztosít más felhasználókhoz. (Kövegy-Mandel-Zolnai, 1996.)

4  Az online közösségek kialakulása szorosan összefügg az információtechnológiai eszközök fejlődésével, mely az emberi kommunikáció legváltozatosabb formáit teszi lehetővé.  A korai szövegalapú kommunikációtól, a mai hang- és videoalapú technológiákig számos lehetőség nyílik a számítógépen keresztül történő kapcsolattartásra, melyek elterjedését és változatos alkalmazásait az Internet széleskörű alkalmazása segítette elő.  Ez egy új társadalmi közeg kialakulásához vezetett, mely szoros kölcsönhatásban van „hagyományos” világunkkal.  Egyfelől meglévő baráti, családi,üzleti kapcsolataink ápolásának bővültek a lehetőségei, másrészt a fizikai tér leküzdésével új ismeretségekre tehetünk szert, viszonylag csekély kockázat vállalásával, melyek később akár valós, személyes kapcsolatokká is válhatnak.

5  Emberek, akik azért érintkeznek másokkal, hogy saját igényeiket kielégítsék, vagy  valamilyen közösségi szerepet vállaljanak: vezetést, illetve moderálást  - Közös szándék/cél, mint például az azonos érdeklődés, információcsere igénye, vagy olyan szolgáltatás, mely a közösség létrejöttéhez nyújt alapot  Alapelvek hallgatólagos feltevések, rituálék, szabályok és törvények formájában,amelyek az emberek interakcióit irányítják  - Számítógépes rendszerek, melyek lehetővé teszik és közvetítik a szociális interakciókat és elősegítik az összetartozás érzését (Preece, 2000).

6  Minimális tömeg (critical mass) az aktív tagok száma, akik minimálisan szükségesek a közösség fenntartásához.  A részvétel szintje azért fontos, mert ha a közösségnek sok tagja van, de csak néhányan aktívak a vitákban, akkor ez hibának számít a tagok megnyerése szempontjából.  A kölcsönösség szintje szerint kulcsfontosságú jellemző, mert ha egy tag gyakran kap segítséget anélkül, hogy valaha is viszonozná, komolyan veszélyeztetheti a közösség életképességét.

7  A közösségi jelenlét támogatása (az elérhetőség, az ismertség és a felelősség érzetét adhatja, ami a társas interakciók három alappillére)

8  Amerikai alapítású ismeretségi hálózat, amely 2004. február 4-én kezdte működését.  Eredeti neve a Thefacebook volt  A világ egyik legnagyobb ismeretségi hálózata, 2011 februárjára már több, mint 637 millió regisztrált felhasználóval

9  használata ingyenes  csatlakozni meghívás nélkül,egyszerű regisztrálással  a felhasználók létrehozhatnak egy személyes profilt  kapcsolódhatnak személyekhez és csoportokhoz  üzeneteket cserélhetnek  híreket frissíthetnek  megoszthatnak oldalakat, információkat egymással

10  Városok, munkahelyek, felsőoktatási intézmények vagy régiók által szervezett közösségekhez csatlakozhatnak, és érhetnek el bennük másokat.  A saját hálózaton belül a mások adatlapja részleteiben is látható, míg más közösséghez tartozó felhasználó adatlapja nem, de ez függ a felhasználók egyedi beállításaitól is.

11  2008. november 26-án elindult a Facebook magyar változata, mely hamarosan rendkívül népszerűvé vált.  A fordítást magyar felhasználók végezték és ez a munka ma is folyik.  A Socialbakers adatai szerint 2011 márciusában az aktív felhasználók száma Magyarország területén elérte a 2.842.400 főt.  (A leglátogatottabb oldalnak a Túró rudi bizonyult)  A magyar Facebook 2011 januári statisztikai adatai szerint, az akkori 2.600.680 regisztrált felhasználó közül 35% a 18 és 24 év közötti korosztályból tevődik össze.  30% tartozik a 25 és 34 év közötti korcsoportba,  a 35 és 44 év közöttiek csupán 12%-ot birtokolnak . A fennmaradó 24%-on a 45 éven felüliek osztoznak.  A nemek aránya a következő: a férfiak 48%-ban, a nők pedig 52%-ban képviseltetik magukat a rendszerben

12  magyar ismeretségi hálózat  2002. április 14-én kezdte meg működését WiW néven  2006 és 2010 vége között a leglátogatottabb magyar weboldal  2010. márciusára az 5. helyre esett vissza. [  A rendszerbe csak meghívással lehet bekerülni üzemeltetője az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt, amely a Magyar Telekom Nyrt. tulajdona.  Az iWiW név az angol „international who is who” („nemzetközi ki kicsoda”) rövidítése.


Letölteni ppt "IKT pedagógusoknak.  Csoportok vagy társadalmi rendszerek ideáltipikus meghatározása, amelyek az egyes tagok közötti szilárd kötődések eredményeként."

Hasonló előadás


Google Hirdetések