A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Budapest Főváros Ifjúsági Koncepciója „Kezdeményezés, Koordináció és Kooperáció” Gergely Péter április 6.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Közigazgatási alapismeretek
A CIVIL SZERVEZETEK ÉS A MAGYAR NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK IV. KONFERENCIÁJA Szolnok, március 22. DR. BARANCSI.
EMLA Környezeti Mangement és Jog Egyesület, BME Management Szakkollégium Támogatók: Phare Access 2003 micro alap Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály Tervek, célok, eredmények
Közigazgatási technológia
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Kovács Zsolt 1 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Karrier és Öregdiák Iroda.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal január 14. Szolnok.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Civil Fórum Jászfényszaru, Január 31.. Napirendi pontok Éves programok egyeztetése Közoktatási Esélyegyenlőségi Terv elfogadása Testvérvárosi kapcsolatok.
Határtalan Civil Nap Pestújhely Menyhért Péter Demokrácia kellék– társadalmi harmónia: 10 éves a csepeli civil együttműködés Ötlet megszületése:
Tagszervezeti munka erősítése
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
„A madárbarát Magyarországért!” Ki/mi az Önkéntes? aki valamilyen közös cél elérésének érdekében, szabad akaratából hajlandó időt és energiát.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Nyilas Misi Alapítvány „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” ÁROP – 2012 – 2012 –0008 „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
„Vedd ki a részed!” - amit a civilek már megtettek egymásért Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Együttm ű ködési Hálózat Miskolc, március 30.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
BEPTRA „ Legjobb gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Záró konferencia HURO0901/138/2.1.2.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
Önkormányzat és állam.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A közigazgatási eljárás II.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Önkormányzati tisztségviselők és képviselők képzésének új lehetőségei
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája Jagasics Béla vezető főtanácsos civil referens Fővárosi Civil Iroda

2005, Civil Nyilatkozat Fő elvei: Partnerség. Participáció. Transzparencia.

2005, Civil Nyilatkozat „Budapest Főváros Közgyűlése - abban a meggyőződésében, hogy a civil szervezetek hatékonyan tudják képviselni a fővárosi polgárok csoportjainak sokszínű, sokszor egymásnak ellentmondó érdekeit – kinyilvánítja, hogy a fővárosi civil szervezetekkel való együttműködését kiszámítható és intézményes alapokra helyezi, az eddiginél szervezettebbé, rendszeresebbé teszi, szélesíti.”

2005, Civil Nyilatkozat A civil szervezetekben megnyilvánuló lakossági aktivitás, társadalmi szolidaritás, az önkéntes munkát végző emberek tudása, tapasztalata, lokálpatrióta elkötelezettsége és felelősségérzete nélkülözhetetlen Budapest életében. A fővárosi - és kerületi - önkormányzati képviselők, tisztségviselők és testületek a helyi közhatalom megtestesítői, de nem kizárólagos letéteményesei. A választott önkormányzati testületek és döntéshozók a civil szervezetekkel való együttműködésben több információ birtokában, nagyobb társadalmi egyetértést élvezve tudják meghozni a fővárosi polgárok érdekeit szolgáló döntéseket, ellenőrizni a döntések végrehajtását, és lemérni azok hatását, lehetőséget adva a közvetlen demokrácia érvényesülésének, biztosítva az önkormányzat(ok) működésének fokozottabb társadalmi ellenőrzését. A Fővárosi Önkormányzat számít arra, hogy az együttműködés szilárd alapokra helyezésével saját önkormányzati feladatellátásának, működésének hatékonyságát is javítani tudja.

2005, Civil Nyilatkozat A Fővárosi Önkormányzat részvételi jogokat biztosít a civil szervezetek számára döntéseinek előkészítésében. Lehetőséget teremt civil kezdeményezések megjelenésére a főváros jogalkotási terveiben és döntéseiben. Nyitott tájékozódási lehetőséget biztosít és tájékoztatási kötelezettséget vállal. Intézményes lehetőséget biztosít a tárgyalt napirendekhez kötődő civil javaslatoknak a képviselőkhöz történő eljuttatására.

2005, Civil Nyilatkozat Az önkormányzati közfeladatok ellátásában szabályozott lehetőséget biztosít a civil közreműködésre. Törekszik egy olyan fórum létrehozására, amely a civil szervezetek általános érdekeinek megjelenítését képes legitim módon szolgálni, és színterét adhatja az önkormányzat és a civil szféra közötti folyamatos párbeszédnek. A célok megvalósítása érdekében létrehozta a Fővárosi Civil Irodát. - A Fővárosi Önkormányzat civil szervezetekre irányuló támogatási rendszerének alapelvei.

Fővárosi Civil Iroda Civil adatbázis. Szolgáltatások civil szervezeteknek. Honlap. Elektronikus hírlevél.

Tervek 1. Civil adatbázis: nyilvánossá tétel, hivatali jogosultságok kiadása. Honlap: önálló Civil Portál. Elektronikus hírlevél: kb. kéthetenkénti kibocsátás, jelenleg mintegy 3.000 e-mailcímmel rendelkezünk.

Tervek 2. Önkormányzati „civil” rendelet: egységes pályázati eljárási és nyilvántartási rendszer, civil díj alapítása. Szakmai partnerség: együttműködés a kerületi civil referensek közösségével.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Elérhetőségeink: Fővárosi Civil Iroda 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3. Tel.: 327-1211, tel./fax: 327-1216 E-mail: jagasicsb@budapest.hu www.budapest.hu / Civil Oldal