Az Index.hu USA-képe. A kutatás célja Az Index.hu Külföld rovatában közzétett hírek és az amerikaiakról a köztudatban él ő sztereotípiák összefüggéseinek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kultúra és internet Csepeli György Budapest, november 7. Neumann János Számítógép-tudományi Társaság konferenciája
Advertisements

Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
2010. szeptember 13. Egészség rovat ajánlat.  a CEMP női életmód oldala  célcsoportja a év közötti, aktív, Esomar AB státuszú, nyitott, igényes,
Könyvtárismeret Dokumentumok típusai.
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Az adományozás fogadtatása a médiában Kutatási eredmények október.
Japán és amerikai üzleti partnerrel
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
SZERVEZET FORMÁLÓ TÉNYEZŐK ÁTALAKÍTÁS - divat vagy összhangteremtés?
Szociális tanuláselmélet
Interkulturális kommunikáció (5.ea.)
Kémiai reakciótipusok
Közönségkapcsolatok (PR)
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A tanárképzés új szerepl ő je: a mentor Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola 2009.
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
Művelődés és szórakozás
Olaszliszka/rasszizmus/ciganybunozes.hu Az internet manipulatív hatásának jelentőségéről XXX. Jubileumi OTDK Konferencia Szeder Dóra Valéria III. Évfolyam.
Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla.
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
Kocsis Nikoleta – Spátay Anna Országos Tudományos Diákköri Konferencia
World Issues Hagyj nyomot a világban
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A nemzeti és vállalati kultúra összefüggései
Társadalomtudományi Tanszék
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
Kabai Imre ZSKF TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT S ZAKMAI K LUB III MÁRCIUS 17. AZ ONLINE KUTATÁSOK ÉS A REPREZENTATIVITÁS.
Kérdések a második zh-hoz
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Hőigények aránya Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
A minősítés és a standardok szükségessége a civil szektorban Szekér András „Bizalom és átláthatóság a civil szektorban” konferencia.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
A multikultúra megítélése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
7. téma A környezettudományi kutatások rendszere, sajátosságai, hazai intézményei, azok tevékenysége.
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Személyiségelméletek
Kisebbség-többség konfliktus és a szociális rendszer átalakítása: Az Észak- amerikai tapasztalatok Janky Béla, BME „Szegények mindig lesznek veletek” Miskolc,
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
A Bloom-féle taxonómia szükségessége, hierarchiájának eredete, régi és új változata, és egy alkalmazáson való szemléltetése.
Iskola-egészségügyi Konferencia augusztus Informatikai lehetőségek az iskola/ifjúság-egészségügyi munkában Wenhard Andrea egészségügyi szakközgaszdász.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Kutatásmódszertani dilemmák
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
PR public relations „Nyilvános kapcsolatok” A szervezetről felismerhető és hiteles arculatot alakítson ki a szervezet különböző célcsoportjaiban. Külső.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Megjelenési ajánlat Index.hu.
A többségi-kisebbségi viszonyok hatása a roma tanulók iskolai teljesítményére Kende Ágnes MTA TK Gyerekszegénység Elleni Program
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
Digitális ifjúság Andok Mónika (PPKE) Új utak – a protestáns etika
Kognitív és emotív jelentés
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Önellenőrzés az 1. fejezet anyagából
Előadás másolata:

Az Index.hu USA-képe

A kutatás célja Az Index.hu Külföld rovatában közzétett hírek és az amerikaiakról a köztudatban él ő sztereotípiák összefüggéseinek felfedezése

A dolgozat kérdésfelvetései  Van-e összefüggés az Index.hu Külföld rovatában közétett és az amerikaiakról a köztudatban él ő sztereotípiáink között?  Milyen témák köré szervez ő dnek az amerikaiakról közölt hírek?  Els ő sorban negatív vagy pozitív oldalukról mutatják- e az amerikaiakat?  Igazolódnak-e el ő zetes elvárásaink egy hír olvasásakor?

Elméleti alapozás  A hírportál fogalma, médium jellege, valamint befolyásoló ereje  A magyar hírportálok közös jellegzetességei  Az Index.hu, illetve hiperdokumentum jellege  Az Index.hu „világképe”  Sztereotípiák (definíciók, funkciók, típusok)  A nemzeti sztereotípiák  A média tényez ő je a sztereotípiák áramoltatásában  Az Index.hu fóruma, a fórumozók attit ű djei

Vizsgálati módszerek  A kutatás anyaga: a „Külföld” rovat hírei, valamint az Indexes fórumok  A hírcsoportok sugallta sztereotípiák összevetése a fórumozók körében tapasztalt sztereotípiákkal. Közönségkutatás: a fórumozók hozzászólásainak vizsgálata ( ), a sztereotípiák felvázolása A hírek vizsgálata tartalomelemzéssel

Sztereotípiák a fórumokon  Nem tartják fontosnak, hogy tisztában legyenek más országok földrajzi elhelyezkedésével, kultúrájával  M ű veletlenek  Önteltek, g ő gösek, katonai és gazdasági befolyásuk miatt úgy gondolják, bármit megtehetnek  Komoly probléma a b ű nözés  Állandó terror-fenyegetettségben élnek  Kulturális sokszín ű ség, sok a bevándorló  Jólétben élnek  Egészségtelenül táplálkoznak, túlsúlyosak

Hírelemzés  Mintavételi egység: január 1. és június 30. között megjelentetett hírek -> 2521 hír  Adatrögzítési egység: 534 hír  Klaszteres mintavételi technika -> 8 csoport  Külpolitika  Terrorizmus  Hadügy  Belpolitika  Katasztrófák  Elnökkel kapcsolatos hírek  Botrányok  Életmód

Az amerikaiakról közölt hírek 2010 els ő félévében

Hírek és sztereotípiák  Több negatív hír = több negatív sztereotípia  Külpolitikai hírek -> katonai és gazdasági befolyásuk miatt úgy gondolják, bármit megtehetnek, befolyásolhatnak, önteletek és g ő gösek  Terror -> állandó terror-fenyegetettség  Hadügy -> agresszív külpolitika, félelmetes katonai er ő, önteltek  Belpolitika -> nem tartják fontosnak, hogy tisztában legyenek más országok földrajzi elhelyezkedésével, kultúrájával, nagyfokú b ű nözés, bevándorlókkal kapcsolatos sztereotípiák  Katasztrófák -> irányítani akarás  Elnök -> rasszizmus  Botrányok -> rasszizmus, m ű veletlenség, „amerikai g ő g”  Életmód -> m ű veletlenek, egészségtelenül táplálkoznak, túlsúlyosak, jólétben élnek

Összegzés  Van-e összefüggés az Index.hu Külföld rovatában közétett és az amerikaiakról a köztudatban él ő sztereotípiáink között?  Több a negatív képet sugárzó hír, illetve a negatív sztereotípia. Nagy a hasonlóság a hírek és a sztereotípiák tartalma között.  A hírekb ő l kiszedett információk alapján alkotunk képet a távoli nemzetekr ő l, melyekr ő l nincsenek közvetlen tapasztalataink -> fórumok  Milyen témák köré szervez ő dnek az amerikaiakról közölt hírek?  Tematikus csoportok láthatóvá váltak.  Els ő sorban negatív vagy pozitív oldalukról mutatják-e az amerikaiakat?  Akik a hírekb ő l alkotnak képet az amerikaiakról, negatívabban vélekednek róluk, kulcsfontosságú a tapasztalat.  Nem tesznek különbséget az amerikai ember mint cselekv ő és az amerikai kormány mint cselekv ő között.  Igazolódnak-e el ő zetes elvárásaink egy hír olvasásakor?  Kognitív disszonancia elmélete  Tapasztalatainkat gyakran a már meglév ő sztereotípiáknak rendeljük alá.  A hírek érzelmi viszonyt alakítanak ki, ez el ő segíti a sztereotípiák létrehozását.  A sztereotípiáknak is van hírképz ő erejük.

Bírálatok  Miért hírportálok?  Szakirodalom egyenl ő tlenségei  Az Index.hu mint a digitális újságírás példája  Posztmodern identitáspolitikák - Anderson  A fórumozók sztereotípiáinak összevetése a Le Monde Diplomatique 2010 els ő félévében megjelent cikkeiben tükröz ő d ő sztereotípiákkal

Köszönöm a figyelmet!