Fiatalság kezében a jövő!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mennyire ismered Magyarországot?
Advertisements

Helyi termék piacra jutása a turizmus lehetőségeinek segítségével. Borsányi Gyula Vezekény,
A környezetszennyezés forrásai
Világörökségünk A budai vár.
A szabadidő fogalma.
Aquila Medical Center Alsóörs. Aquila Medical Center Alsóörs.
Mondák, dalok útja Zsámbok.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A vidékfejlesztéstől az öko-turizmusig a Nyugat-dunántúli régióban Határmentiségtől az integrált határrégióig Sopron április 06.
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
PÁLYÁZAT GREENOVÁCIÓS NAGYDÍJRA: ÖKOFALU Zalaszentmárton - fenntartható kultúrtáj és tájgazdálkodás, egy település megújulása A meghökkentően szép, és.
Szabadidős tevékenységek /Felmérés készült egy vidéki gimnáziumban, 2006 februárjában/ Civitas Polgár az Európai Demokráciában Csapat: Tetrarchia.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Fenntartható fejlődés
Napocska Napköziotthon
Zsidónegyedek és zsinagógák. BerlinBudapest  Múzeum  Vallási funkciót nem tölt be  Vallási és kulturálisközpont  Turisztikai központ  Emlékhely.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
A világ legnépszerűbb turisztikai desztinációi Készítette: Gyarmati Zoltán Hajdú Júlia.
Budapest mint világváros
Hogy tennéd még vonzóbbá a Dél-Dunántúlt?
Budapest Mint Világváros
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Budavári Palota funkciójának, struktúrájának fejlesztése
Élménypark és Szórakoztató Központ Európában és Magyarországon
Városi turizmus. Város A turista szemében a város szabadidős termék, amelyet arra használ fel, hogy élményei, tapasztalatai bővüljenek. Így - marketingszempontú.
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Szilvásvárad turizmusa
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Pécs turizmusa.
A Velencei-tó értékei.
Budapest turisztikai marketingje
Az én városom. A város: Pécsvárad, város a Zengő lábánál, Baranyában, Pécstől 18km-re van a 6-os út mellett Budapest felé.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Gödöllő és környéke kulturális turisztikai programjainak bővítése Előadó Maka Marianna TTF Nonprofit Kft.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Hantos Elemér Szakkollégium Miskolci Egyetem HANTOS ELEMÉR SZAKKOLLÉGIUM.
Magyar Útügyi Társaság
CSALÁDI NAPKÖZIT MŰKÖDTETŐK RÉSZÉRE SZERVEZETT TANFOLYAM.
 a nagykaposi iskolák és fiatalok képviselői.  alakuló gyűlésünk október 9.-én volt.  rendszeresen találkozunk a nagykaposi szabadidőközpont.
MARINA HOTEL AZ ÖBÖLBEN
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Kastélyok és várak szerepe a turizmusban
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
„Építő közösségek a tényői IKSZT-ben”
Kirándulások Keszthelyi-hegységi erdő A Keszthelyi-hegység rengeteg erdeje igazán gazdag élővilágnak ad otthont. Megtalálható itt pl. a nagy.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás Ferenc-hegy és Szemlőhegyi barlang felszíne Szombat Foto:Telek.
Tourinform Gödöllői Kistérség Irodája
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
Környezeti szemlélet alakítására irányuló tájékoztatás, oktatás Forrás: Fenntarthatóság a személyes szinttől a közösségi szintig c. előadás anyaga
Bodrogolaszi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
ÉLETTÉR Közösség- és Településfejlesztő Egyesület.
Az autóbuszos turizmus támogatásának fontossága az EU tagállamaiban Stephen Smith Elnök Autóbuszos Turizmus Európai Szövetsége.
Turisztikai klaszter Háromszéken (Székelyföldön) Szabó Tibor, elnök Háromszéki Panziók Egyesülete Sepsiszentgyörgy, december 10.
Tourinform Gödöllői Kistérség Irodája
Helyi védett értékek bemutatása a
Magyar Útügyi Társaság
Fenntartható Fejlődés
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Közgazdászpalánta verseny
Természetsarok a környezettudatosságért
Előadás másolata:

Fiatalság kezében a jövő! Tanösvényeink és a fenntartható turizmus

Fenntartható fejlődés fogalma A fenntartható fejlődés (sustainable development) olyan fejlődési folyamat, ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”, You(th) Change!

A fenntartható turizmus A turizmus története A fenntartható turizmus A görögök A rómaiak A középkor Az újkor You(th) Change!

A turizmus hatásai Előnyei Hátrányai You(th) Change! Fellendítik a jelentéktelenebb településeket A kereskedelem, vendéglátás új munkalehetőségeket teremt Kifizetődővé válik a tömegközlekedés Felértékelődnek az ingatlanok Természeti értékek védetté válnak mint turisztikai látványosságok Hátrányai Természeti értékek kirablása Régi jellegzetességek eltűnése Környezetszennyezés: szemét Növekvő szennyvíz Természetes vizek szennyezése Szállodai hulladék Kipufogó gázok Ízlés torzító igénytelenség Tájjellegű éttermek eltűnése zaj You(th) Change!

Fenntartható turizmus 1982 UNEP (Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja) 1983 WTO Idegenforgalmi Világszervezet 1990 Vancouveri Világkonferencia You(th) Change!

Céljaink You(th) Change! Munkánk legfőbb célja: iskolánkban és városunkban a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységeket megismertetni, azokban való részt vételt népszerűsíteni. Környezettudatos viselkedés kialakítása A városi környezetvédelmi programokat hirdetni. Népszerűsíteni a kirándulási lehetőségeket a városunkat környező hegyekbe. Legyen több „természet szerelmese”! Legyőzni modern civilizációnk teremtette kényelmességünket. Miért fontos ez? Nehezen alkalmazkodunk a természet közeli élethez (Kulturált WC hiányához). Ártalmatlan bogarakat, pockokat véres szörnyetegeknek nézzük.. Legtöbbünk a TERMÉSZETTEL csak képeken találkozott.. A filmek, számítógép világa egy pörgő élethez szoktat hozzá bennünket. Természet csendje a kirándulóknak csalódást okozhat Fiataloknak kevés szabadideje van. Lehet hogy a kirándulás csak az idősebb generáció szabadidős elfoglaltsága lett???. You(th) Change!

Feladataink erre a tanévre Környezetünkkel szembeni felelősségtudatunk építése. Népszerűsíteni a kirándulásokat a tanösvényekre. Kirándulásokat szervezni a tanösvényekre Helyi környezetvédelmi életbe aktívan bekapcsolódni Tanulótársainkat minél aktívabban megszólítani You(th) Change!

Balaton mint turista látványosság You(th) Change!

You(th) Change! Építészeti kincseink Festetics kastély Helikon könyvtár Pető-ház You(th) Change!

Turisztikai látványosságok Fő tér a Szentháromság szoborral és a modern színház épületével Iskolánk Festetics György bronz szobra You(th) Change!

Fő téri plébánia templom Nevezetességek Balatoni Múzeum Helikon emlékmű Fő téri plébánia templom You(th) Change!

Amit egy turista felkeres Csigaparlament Baba Múzeum Történeti panoptikum You(th) Change!

Kulturális programok You(th) Change!

Tanösvényeink You(th) Change!

A tanösvényeink tervezéséről You(th) Change!

Mi mást nyújt egy tanösvény? Közelebb kerülhetünk az itt élő emberekhez és tájakhoz Fehér Csaba You(th) Change!

Kirándulás a Kis-Balatonra You(th) Change!

Nagy-pele tanösvény You(th) Change!

Csodabogyó-barlang You(th) Change!

Vidra tanösvény You(th) Change!

Családi kirándulás a Vidra tanösvényre You(th) Change!

Záró gondolatok You(th) Change! Kirándulásainkat könnyebben bejárhatóvá teszik a tanösvények. A természetben a turisták kevesebb kárt tesznek, ha a kijelölt turistautakat használják. Az ismeretterjesztőtáblákról hasznos információkat olvashatnak el a kirándulók a helyről ahová ellátogattak. Idegenvezetőt éppen úgy fel lehez kérni, mint a városnéző útakra (Balatonfelvidéki Park Fehér Csaba). Az idegenvezető és a táblák felkelthetik az érdeklődést a természet, természetszeretet, és ennek védelme iránt. Szabadidőnk eltöltésének kellemes helyei lehetnek a tanösvényeink. A tanösvények általában civilizációs kényelemmel is el vannak látva.. Játszóterek csábítják a kisgyerekeket. You(th) Change!

Köszönjük a figyelmet!