Beszámoló Budavári szőlőtőke. 2012.10.20. Szombat. Képek a „Szőlőmustráról.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
Advertisements

Világörökségünk A budai vár.
Képes Beszámoló Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Magyarországon lehet a világ legöregebb szőlőtőkéje!
Meghívó június Margitsziget Szigeti Sportvarázs.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Normafa és környéke. „Mi lesz veled Normafa” Szombat Foto:Telek
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
MEGHÍVÓ A BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottsága szeretettel meghív minden kedves Természetjárót a Budapesti Természetvédelmi Találkozóra.
MEGHÍVÓ A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a.
MEGHÍVÓ Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
Készítette: Kálmán Aliz.  Elhelyezkedése  Tudnivalók  Természeti képződményei  Kiránduló célpontok  Építészet  Híres szőlőfajtái  Üdülés.
Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület
2010.január.23. Szombat Budapest és környéke természeti értékei II. Természetismereti és létesítményellenőrző túra MEGHÍVÓ.
Képek és információk az internetről
automatikusan vált Meghívó Margitsziget Szigeti Sportvarázs június
MEGHÍVÓ szombat Budai arborétum alsókert Fotó: Telek Gy Zene:Faragó”Judy”István Vén Budai hársfák /részlet/
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpont és tanösvény Szombat Foto:Telek.
„Bp. TESZ Első járőr” emléktúra Szombat Meghívó.
Gellért hegyi séta természetvédelmi terület
MEGHÍVÓ Mamutfenyők Budakeszi én Szombaton.
2010.Február 27 Szombat Budapest és környéke természeti értékei IV. Természetismereti és létesítményellenőrző túra Beszámoló.
2009-ben változás történt Emlék obeliszket emeltek A II. világháború áldozatainak emlékére. A Budapesti Természetbarát Sportszövetség hagyományosan.
MEGHÍVÓ Nagy-Szénás tanösvény Képek és információ az Internetről Szombat.
2010.februr.13. Szombat Budapest és környéke természeti értékei III. Természetismereti és létesítményellenőrző túra MEGHÍVÓ.
A Bécsi kapu téri szőlőtőke Budapesten, a Budai vár területén
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
MEGHÍVÓ Vasárnap „ Pest megyei természetismereti séta” Gyadai „ Hangya Dani) tanösvény.
Zene: The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti séta Bp. Természetvédelmi TeSz találkozó. Péterimajor - Soroksári Botanikus Kert. Információ az Internetről.
„ Pest megye természetismereti séta Beliczay sziget - Tőzike tanösvény
Kattints A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Bizottságai, Egyesületei, Szakosztályai, idén is Mikulástúrán találkoznak a Mikulással a Budai hegyekben.
MEGHÍVÓ Budai várhegy oldala természetismereti séta Szombat.
MEGHÍVÓ A BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottsága, és a Pest Megyei Természetbarát Szövetség szeretettel meghív minden kedves Természetjárót.
Szombat Klastromkút, emléktúra A Budapesti Természetbarát Sportszövetség rendezvénybizottsága 2011-ben is megrendezi a hagyományos emléktúrát.
Katt A Fővárosi Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt július 9-én, a felújított Kis-Hárs-hegyi kilátót ünnepélyesen átadta a főváros kirándulóinak.
MEGHÍVÓ Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Mindenkiért akik már nincsenek közöttünk egy-egy gyertya égjen.
automatikusan vált ErdŐ éve keretén belül várjuk szeretettel a családokat, gyermekeket. Mikulás túrára.
MEGHÍVÓ Sas-hegy Föld napja szombat Szombat.
MEGHÍVÓ Vasárnap Sas-hegy Természetvédelmi terület Fotó: Telek Gy Zene:Faragó”Judy”István Vén Budai hársfák /részlet/
Kattints A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Bizottságai, Egyesületei, Szakosztályai, idén is Mikulástúrán találkoznak a Mikulással a Budai hegyekben.
MEGHÍVÓ Zene:Faragó”Judy”István Vén Budai hársfák /részlet/
MEGHÍVÓ Naszály, Gyadai tanösvény Természetismereti túra Szombat.
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
Természetismereti túra.
MEGHÍVÓ Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
2012.november 1. Mamutfenyőknél november 3-án Magaskő-Kőfejtőnél.
Soroksári Botanikus Kert élőnövény gyűjteménye
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Akácfa utcai tanösvény Szombat Foto:Telek.
Zene - The Shadows Meghívó Merzse-mocsár tanösvény Szombat Fotók: Internetről kerültek letöltésre és a bejáráson készültek. Telek György képei.
MEGHÍVÓ Budai várhegy délkeleti oldala. Természetismereti séta Szombat Szombat.
nőket köszöntő kirándulásra Kamaraerdei tanösvény bejárásra.
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás a főváros első Kossuth-szobrához Vasárnap Foto:Telek és internet Zene: Giovanni.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Séta a Skanzenben /Észak-magyarországi falu/ Szombat Képek az internetről és Dénes Ildikótól.
MEGHÍVÓ Cinkotai-erdő– Naplás-tó tanösvény A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás Ferenc-hegy és Szemlőhegyi barlang felszíne Szombat Foto:Telek.
MEGHÍVÓ természetismereti kirándulásra. Csobánkai „Erdőszéle” tanösvény Szombat Foto:Telek és internet Zene: Giovanni.
Naplás–tó és környéke Tabáni és Gellérthegyi kirándulás.
MEGHÍVÓ MAGYAR TERMÉSZET NAPJA Margit-sziget.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
Világörökségek Magyarországon
MEGHÍVÓ Budai várhegy alja Természetismereti séta
Meghívó Föld napi rendezvényekre
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
„Bp. TESZ Első járőr” emléktúra.
Helyi védett értékek bemutatása a
Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján
MEGHÍVÓ Zsámbék Pincetáj tanösvény és nőket köszöntő kirándulás
Előadás másolata:

Beszámoló Budavári szőlőtőke Szombat. Képek a „Szőlőmustráról.

Budapesten a Budai Várban műemlékház udvarát díszítő szőlő tövet feltehetőleg még az es években telepítették. Bár a II. világháborúban a ház jelentősen megsérült, az egyik lakónak,Valentsik Ferencnének sikerült megmentenie a növényt. Zsóka néni azóta gondozta melyet leánya Dr. Püspök Zsoltné vett át. Az indák mára már befonták a ház függőfolyosóját és az alá épített pergolát is, igazi mediterrán hangulatot adva ezzel az épületnek. A szőlő amerikai eredetű, betegség-ellenálló fajtájú (Izabella). Valószínűleg ennek köszönheti, hogy bár soha nem permetezték, ilyen komoly kort élt meg óta természetvédelem alatt áll. A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Természetvédelmi és Természetismereti bizottságának szervezésében, szüret előtti „szőlőmustra” keretében, 2012.október 20-án „Természetvédő Természetbarátok”meglátogatták és megcsodálták ezt a természeti emléket. Jelképes szőlő préseléssel és must kóstolással, töpörtyűkrémes kenyér evéssel, és hozott bor kortyolgatással tették hangulatossá a látogatást.

A lenyűgöző méretű amerikai Izabella fajtájú szőlőtő tövénél 46 cm, egy méter magasságban 23 cm kerületű. Vesszőinek hosszúsága mára biztosan meghaladja a száz métert. Május végén, június elején virágzik, későn, októberben beérő szőlőfürtjei sötétkék színű, vastag héjú, nagy magvú szemeket teremnek, melyből nem készítenek bort, a ház lakói csemegeszőlőként fogyasztják. A szőlő kiváló egészségi állapotban van, semmiféle különleges kezelést nem kapott, betegség, vagy kórokozók mégsem támadják.

Ismerjük meg, és védjük Budapest és környéke természeti értékeit. BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, Ápisz SE. Természetbarát Szakosztály