Kulturális rendezvény

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Avagy egy hét másképpen 2011/2012. tanév 5. évfolyam SZÜLŐFÖLDÜNK PROJEKT.
Advertisements

ELVÁRÁSOK A NÉPRAJZTÓL, NÉPRAJZI MUZEOLÓGIÁTÓL Debrecen példája.
EURÓPA MAGYARORSZÁG.
Összefogáson alapuló hagyományőrzés a Móri kistérségben
Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban TÁMOP /2 –
MAGYAR LÁBTENISZ SZÖVETSÉGI VERSENYEK  Magyar Lábtenisz Szövetség.
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
Június.
 Krumplispogácsa készítése  Farsangi fánk készítése  „Csörögecsináló”
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
Buhály József (Nyírtass, 1945 –. Artportal.hu: •
Orosz szépkiejtési verseny
Sári Gusztáv élete, munkássága
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Kohán György (1910, Gyulavári , Gyula).
Gőzerővel dolgozott mindenki. A művészek dolgoztak lelkesen, a kréta fogyott rendesen!
Tisztelt helyettes-államtitkár úr! Tisztelt Magyar Főkonzulátus, a Szent Angéla Kórus, valamint a TED Koleji képviselői, tiszteletreméltó vendégeink és.
December.
Makovecz Imre ( ) Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője. A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös.
A szőlő a művészetben.
Egy tartalmas, szép ívű művészi pálya dokumentumaiból
Kölcsey Ferenc Sződemeter aug.8. – Szatmárcseke, aug.24.
Rohonci történet.
Matematika a tudományban és a művészetekben
TIOP / „A tudás kulcsa” – tanulói laptopok az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciák fejlesztéséhez. Kedvezményezett: Jászárokszállás.
Cinkefőző fesztivál Szatmárcseke Késztítette: Szilágyi Márió
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
Márciusi Ünnepek.
1 „Komplexen funkcionáló Zala megyei tehetségeket segítő program” Projektnyitó konferencia szeptember 23. Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete.
OLVASÓKÖRÖK EGYKOR ÉS MA Hazai és határon túli olvasókörök a 18
Társadalomtudományi munkaközösség. Feladataink A társadalomtudományokhoz és a művészetekhez kapcsolódó tantárgyak oktatása. Változatos tanórán kívüli.
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Bevezetés a neveléstudományba
Dr. habil. Viskolcz Noémi csoportvezető főiskolai tanár
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Várkonyi Mária1 Sára Sándor A mozgókép mestere.
Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és AMI
Tetétlen Község Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és kedves családját, ismerőseit az Államalapító Szent István Király és az Új Kenyér ünnepe alkalmából.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
„Az ormokra nem hívják az embert, oda fel kell kapaszkodni!”
A tanulók felkutatásának és beiskolázásának folyamata Iskolai, önkormányzati kapcsolati táblázat Névtáblázat (adatbázis) Települési útvonal Tájékozató.
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA A Himnusz Kölcsey Ferenc (1790–1838) költeménye, amely Magyarország állami himnusza. A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse,
Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája
Hagyományok, népművészet Magyarországon
KOLLÉGIUMI KÖZGYŰLÉS május /2015. TANÉV II. félév értékelése.
(1953 – ) olimpiai bronzérmes tornász
Diákönkormányzat beszámolója 2010/2011 tanév I.Félév.
(1922 – 1997) olimpiai ezüstérmes tornász
A magyar kultúra napja Január 22. Összeállította: Garajszki Erika.
Társulatunk május 4-én alakult. 10 ÉVE SZOLGÁLJUK A NEMZETI ENERGIAPOLITIKÁT 1.
EGT Finanszírozási Mechanizmus Kulturális és természeti örökség megőrzése, megújítása program A kulturális és a művészeti sokszínűség előmozdítása.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
Multimédia – Multikulti Kovács „Katáng” Ferenc Tanár Úr iChat-en keresztül Oslóból!
Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület,
Roma és nem-roma interkulturális párbeszéd elősegítése c. intézkedés
Nyelv és kultúra I. helyezett: Vas János, Debreceni Egyetem
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
„A haza bölcse” „A nemzet prókátora”
- Városunkban élő „híres” ember bemutatása
A Kézmosás Világnapja A Kossuth Lajos Gimnázium Tiszaigari Általános Iskolájában
Ünnepi, jubileumi tantestületi értekezlet
Németh Antal Az ember tragédiája.
Rendezte: Dr. Németh Antal
Iglódi István rendezése
Előadás másolata:

Kulturális rendezvény 2010. január Kulturális rendezvény A Magyar Kultúra Napja alkalmából a „Magyar Művészeti Akadémia tiszteletadása Besenyszögnek” című festészeti, grafikai és építészeti kiállítását megnyitotta Prof. Emeritus Dr. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Dr. Fekete György egy napja Besenyszögön A Magyar Kultúra Napját 1989. január 22 óta ünnepeljük annak emlékére, hogy – egy kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon vetette papírra Szatmárcsekén a Himnuszt. 2010. január 18-án hétfőn került megrendezésre Besenyszög községében a Magyar Kultúra Napja, melynek középpontjában a „Magyar Művészeti Akadémia tiszteletadása Besenyszögnek” című festészeti - grafikai - építészeti kiállítás állt. A Vehiculum-Ház volt a rendezvény első helyszíne Professzor Emeritus dr. Fekete György, a Magyar Művészeti akadémia tagja és képviselője a délelőtti órákban ismerkedett Besenyszöggel: látogatást tett a közintézményekbe, ismerkedett gyűjteményünkkel. Az ebédet Munkácsi György jegyző társaságában költötte, mely közben tovább ismerkedett az itteni élettel, az önkormányzattal.

Fekete György 1932. szeptember 28. -án született Zalaegerszegen Fekete György 1932. szeptember 28.-án született Zalaegerszegen. Édesapja, Fekete Károly (1900-1957) református lelkész volt Zalaegerszegen. Édesanyja, Rácz Katalin (1910-1993) 1965. évi nyugdíjba vonulásáig tanítónőként dolgozott Komádiban, majd Budapesten. Bátyja, Károly (1930) a debreceni Református Hittudományi Akadémia dékánja, öccse, Tamás (1935) nyugdíjas könyvkereskedő. Fekete György 1957-ben végezte el a Magyar Iparművészeti Főiskolát, mestere Kaesz Gyula volt. 1966-ban Munkácsy-díjban, 1978-ban TV-nívódíjban részesült. 1981-ben az érdemes művész címet. 1998-ban a Magyar Művészeti Akadémia arany oklevelét kapta meg. Az Iparművészeti Főiskola befejezését követően az ÁÉTV-ben irányító tervező. (1964-től szabadfoglalkozású iparművész.)

A magyar kultúra napjának egyik szellemi atyja, mivel 1989-ben részt vett a nemzeti megújulást célzó program kialakításának munkálataiban. Ebéd után múzeumpedagógia bemutató foglalkozást tartott Benedek Péterné Boros Katalin, melyen a közönségteremben kiállított művek elemzése után, a közben megbeszélteket, megfigyelteket alkalmazva a gyerekek kreativitásukra épülő feladatokat oldottak meg - Mit mesél a vonal? - címmel. A rendezvény a Wesniczky Antal Művelődési Ház kistermében folytatódott A 8. osztályosok részvételével és Fekete György közreműködésével Molnár Melinda bemutató foglalkoztatást tartott Vallási szimbólumok keresése a kiállítás anyagában címmel. 16 órakor kezdődött a Himnusz ünnepe a Wesnicky Antal Művelődési Ház nagytermében.

A rendezvény programja: • Megjelentek köszöntése: Danyi Gyuláné a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár vezetője A Himnusz - éneklése Kölcsey Ferenc Himnuszát szavalta- Kiss Tünde Köszöntő beszéd – Munkácsi György jegyző A Magyar Kultúra Napjáról… Beszédet mondott: Prof. Emeritus Dr. Fekete György akadémikus A magyar kultúra ápolása községünkben Bemutatja: Kiss Ernőné iskolaigazgató

Műsor: Zene – néptánc - próza Előadták a Chiovini Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói és a Chiovini Női Kamarakórus „A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletadása Besenyszögnek” című festészeti – grafikai – építészeti kiállítás megnyitója Megnyitotta: Prof. Emeritus Dr. Fekete György akadémikus A múzeumpedagógiai foglalkozások folyamatosan az iskolai tanórák részeként folynak. Ezek a foglalkozások a kiállított építészeti – grafikai -és festészeti technikájú képek kiállításához kapcsolódnak.

Múzeumpedagógiai foglalkozás A Magyar Művészeti Akadémia időszakos kiállításához kapcsolódó: Mit mesél a vonal? (Hangulatvonalak) Keresztény szimbólumok

Csigacsinálás az Őszikék Nyugdíjas Klubbal Közösségi foglalkozás Csigacsinálás az Őszikék Nyugdíjas Klubbal A nyugdíjas klub hölgy tagjai tanították praktikákra az iskola érdeklődő tanulóit. Az így készített tészta a tervezett disznóvágáson főzött orjaleves betétjévé vált. Ez a tevékenység indította el a Paraszti Praktikák Programját.

Formális oktatás Technika óra Burgonya felhasználás módjai a gyakorlatban is: étel és keményítő készítése

Ismerkedés a XX. század polgári társadalmának történetével. Formális oktatás Történelem óra Ismerkedés a XX. század polgári társadalmának történetével.