Az otthoni hemodialízis feltételrendszere, technológiája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A víz ökölógiai ismertetője
Advertisements

Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
Privát banki szolgáltatások és befektetések a Citibanktól.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Hybrid autók A projektünk témája az autók és a környezetvédelem, közelebbről a hibrid autók.
Nefrológiai ápolók, betegek véleménye az otthoni kezelési módokról
Gyermekkönyvtárak kialakulása
Otthonokban használható orvosi műszerek Personal Electric Nurse Tóth András Budapest, november 26. Elektronikusan támogatott mindennapi élet – a.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
SHAPE PREMIUM „A SZÖGLETES GÉNIUSZ”
Az ulcus cruris hydrochirurgiai kezelésének lehetősége
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
dr Szabó Tamás1, dr Bakonyi Géza2 Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
Az egyszerűsített gázkészülék-csere gyakorlati bevezetése, együttműködés a kéményseprőkkel, tervezői igények, kapcsolat- optimalízáció Előadó: Varga Tamás.
D-vitamin kezelés a predialízisben és a dialízis időszakában Zakar Gábor dr.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Fontosabb tevékenységek a lehetséges folyamat technológiában: A- a jármű azonosítása B- tisztítás C- diagnosztikai.
Online hasonlóságelemzések: Online hasonlóságelemzések: Tapasztalatok (kukorica) hozamfüggvények levezetése kapcsán Pitlik László, SZIE Gödöllő (Forrás:
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Krónikus veseelégtelenség és kardiovaszkuláris kockázat
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
osztályvezető főorvos Szent Margit Kórház Nephrologia, Budapest
Nem tervezetten kezdett dialízis és a túlélés
A renális Ca-P anyagcserezavar kezelésének aktualitásai-
Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll
Az otthoni hemodialízis ércsatlakozása AV-fisztula vagy kanül
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
CAPD helye és helyzete a dialízis ellátásban
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Új “Energiatakarékos” szivattyú: több mint 20% energia megtakarítás
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
AKUT HAEMODIALÍZIS A SZT. RÓKUS KH. I BELGYÓGYÁSZAT DIALÍZIS RÉSZLEGÉN KÖZÖTT.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
The-i Language Zone Francia nyelvtanfolyam kiegészítő oktatóanyaga – értékelés Rózsa Gábor 2004.
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
Vér paramétereinek folyamatos monitorozása Android alapú eszközökkel Benczédi Dávid.
Dializált betegek kalcium egyensúlya, a kalcium terhelés tényezői a dialízis idején Zsiros Andrea, B.Braun Avitum 9.
A D-vitamin receptor (VDR) aktiváció fontossága 4-es típusú
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Felnőtt újraélesztés.
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
Miért jó nekünk kutatóknak a felhő?
Nem-glükóz alapú ozmotikus anyagok szerepe a peritoneális dialízisben
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
Tantárgyi követelmények Infrastruktúra geoinformatika – AI04 Geoinformatika – AG03 Előadók: Dr. Szabó György egyetemi docens, Wirth Ervin PHd hallgató.
Ahogy a szakfőorvos látja
LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai.
Notebook Csapattagok: Koska Anna Király Vivi Koska Balázs Terék Máté Fegyveres Máté Tóth Bence Győrik Viktor.
Dr. Ladányi Erzsébet FMC hálózati orvos-szakmai igazgató
AUTOMATIZÁLT KÁBELKONFEKCIONÁLÁSI TECHNOLÓGIA KUTATÁSA, INTELLIGENS KÁBEL ÉS EGYEDI CSATLAKOZÓK KIFEJLESZTÉSE VLG Kábelkereskedelmi Kft. Molnár János,
Continuous delivery: cél a működő szoftver. Forráskód és értéke A műszaki adósság és a csődhelyzet „Kódjátszma”: irány a kiváló minőség A kód újraírásának.
Az otthoni hemodialízis hazai bevezetésének első tapasztalatai Dr. Haris Ágnes főorvos Szent Margit Kórház Nephrologia Osztály, Budapest.
A B.Braun Avitum Hungary Zrt. Dialízis Hálózatának tevékenysége Magyarországon Dr. Kiss István med. habil., az orvostudomány kandidátusa Hálózati Orvosszakmai.
Otthoni dialízis lehetőségek (PD, HD) evidenciái a nemzetközi elemzések tükrében Dr. Ladányi Erzsébet orvos igazgató, hálózati orvosszakmai igazgató FMC.
Diuretikum refrakter állapotok peritoneális dialízis kezelése. Tízéves tapasztalatok és irodalmi áttekintés Diuretikum refrakter állapotok peritoneális.
6 szigma.
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Cégnév Üzleti terv.
Előadás másolata:

Az otthoni hemodialízis feltételrendszere, technológiája Zakar Gábor dr. Szent György Kórház II. Belgyógyászat, Nefrológiai részleg és B.Braun Avitum Hungary 9. Dialízisközpont Székesfehérvár

Miért is kell foglalkoznunk az otthoni HD-vel (HHD) A hemodialízis hőskorában (1960-as évek) nem voltak „műveseállomások”, a kórházak kapacitása véges volt, ugyanakkor készülékek voltak és volt a betegeknek is pénze, hogy ezt megfizessék. Kialakult az otthoni HD kezelések rendszere. Lelkes és elkötelezett nefrológusok (Shaldon, Scribner, Blagg) tanították a nővéreket, betegeket és hozzátartozókat az akkori kezdetleges technológia helyes használatára. A rendszer működött. Amint az „ipar” meglátta a lehetőséget a HD kezelésben (1970-80), rögtön elkezdtek épülni a dialízisközpontok, az otthoni kezelés a „tömegtermeléssel” szemben rögtön gazdaságtalanná vált, a biztosító nem, vagy csak részben támogatta, a kezelési forma elsorvadt. A HHD „újrafelfedezése” a 90-es évektől indult, a további fejlesztésnek lökést adott az a felismerés, hogy a gyakori és tartós kezelési formákkal jobb eredmények (túlélés, életminőség) érhető el. Ezek pedig legegyszerűbben, költséghatékonyan otthon oldhatók meg. Kanada (Uldall, Pierratos), az USA, Ausztrália és Új Zéland jártak elől a szervezésben. DNN 2014.05.28.

Az első home HD beteg - 1964 A 16 éves lány dialízisét Seattle-ben Belding Scribner indította. Iskolába járt, miközben négy évig folyt az otthoni dialízis, édesanyja asszisztálásával. DNN 2014.05.28. Sweeny JA előadásából, NANT szimpozium, US 2011.

Egy kis home HD történelem Milton Roy művese, Kiil lapdializátorral. Tetején heparin fecskendőpumpa. Vérpumpa nem volt, a vér a beteg artériás nyomásával áramlott a lapok között. DNN 2014.05.28. Sweeny JA előadásából, NANT szimpozium, US 2011.

A Milton Roy B-modell már korszerűbb volt Változatlan a Kiil lapdializátor, a vénás csapda a lap oldadán van rögzítve (nyíl). A terjedelmes rendszerekhez nagyon nagy területre volt szükség a lakásban DNN 2014.05.28. Sweeny JA előadásából, NANT szimpozium, US 2011.

Igen nagy volt a rendszerek hely igénye Előtérben a Kiil-lap részlete A beteg a ház alagsorában rendezte be a dializáló helyiséget. Itt végezte a Kiil lapok elmosását, formalinos fertőtlenítését majd előkészítését. DNN 2014.05.28. Sweeny JA előadásából, NANT szimpozium, US 2011.

Egy korszerű home-HD készülék az Aksys Az első volt a kifejezetten otthoni HD-re tervezett „new age” készülékek között, automatizált vérvonal és kapilláris re-use rendszerrel. A tervezők a minél egyszerűbb kezelhetőségre törekedtek, ennek érdekében bonyolult elektronikai megoldásokkal. Az eredmény : magas ár és gyakori meghibásodások, 2007 óta már nem gyártják. DNN 2014.05.28.

Mit igért az Aksys ? Minőségi és biztonságos kezelést, kifinomult technológiával A kezelési paraméterek világos jelzését, egyszerű módosíthatóságát computeres kijelzőn Rövid előkészítési periódust az indítás előtt ( max. 15 perc) Rövid időt igénylő zárást „visszamosás”-t 30x újrafelhasználható dializátort és csőrendszert (?!) Csekély otthoni hely-igényt Minimális hulladéktermelést Az első pont kivételével minden megvalósult, ez azonban elég volt a kudarchoz. A gép többe került, mint egy centrum-HD berendezés. A megfogalmazott technológiai követelmények ma is érvényesek. DNN 2014.05.28.

Egy ma használatos HHD készülék – az NxStage Használata egyszerű, könnyű (kb. 37 kg), nem igényel spec. elektromos vagy vízcsatlakozást, az eszközök egyszerhasználatosak, steril dializátum zsákokban, a víz 100%-át felhasználja a dialízisre 60 literes tartályból vagy zsákos oldatokból dializál, a vizet csapról készíti, a speciális PureFlow SL rendszerrel. DNN 2014.05.28.

Az NxStage Pureflow SL vízkezelő elemei üledékszűrő UV dezinf. szénszűrő Lágyító gyanták ultrafilter 0.2 u szűrő Az újabb technológiák a lágyítást feleslegessé teszik DNN 2014.05.28.

Az otthoni HD fejlesztése, koncepciók A rendszer legyen egyszerűen használható, a tréning ne vegyen igénybe hosszú időt (6-8 hét). Jobb a centrumban, felügyelet mellet végzett oktatás, amihez időben már másik beteg is csatlakozhat. A csoportos oktatás nem megfelelő (egyéni haladás különbsége, hibák elnézése, nem biztos ismeretek) A technológiai fejlesztések a csendesebb, biztonságosan kezelhető rendszerek irányában történnek, könnyebb, ergonómiailag jól tervezett, hordozható gépekre van szükség. Felmérések szerint a megbízhatóság és biztonság igénye fontosabb a „fejlett” technológiánál. Alapvető igény az indítási és zárási folyamat egyszerűsítése és rövidítése, ennek a mai készülékek már megfelelnek. Az otthoni re-use technológiával kapcsolatban újabban kritikák merültek fel (jobb túlélés az egyszerhasználatos rendszerekkel). A vízkezelési technológiát a „zöld dialízis” irányában kell fejleszteni : erre már vannak technológiák, melyek csak annyi bejövő vizet használnak, amennyit a dialízis igényel (költség!). Vegyszert és technológiát takarít meg a lágyítók kiiktatása, Erre az RO membrán visszamosó-technológiája ad lehetőséget (időnként automatikusan megfordítja az áramlás, letépi a CaCo3 és biofilm réteget). DNN 2014.05.28.

Az otthoni HD ellenőrzése, telemetria Az otthoni HD-ben monitorozni kell a technológiát, gépet, a kezelés paramétereit és a beteg állapotát a kezelés menetét. Ha a beteg nem reagál idejében, a rendszer biztonságos üzemmódra kapcsol egyúttal jelez a telemetria központ munkatársának. Utóbbi lehetőség csak több egyidejű HHD megfigyelése esetében gazdaságos. A fejlesztések a nagyobb beteg-biztonság, az élettani értékek monitorozásának irányában történnek (HD hipotenzió észlelése, vénás tű kicsúszás vagy kanül-cső szétcsúszás észlelése). Utóbbira korábban enuresis jelző detektort, újabban a vérszökéshez hasonló detekort alkalmaznak. A HD hipotenzió esély csökkentésére biofeedback kontrollált hőmérséklet szabályozást és új UF algoritmusokat fejlesztenek. A telmetrikus ellenőrzés mellett az otthoni HD monitort a betegekkel való kommunikálásra, edukációra, problémamegoldásra is lehessen használni – ennek kialakítása csupán szoftver kérdése. DNN 2014.05.28.

A home-HD hazai helyzete, jövőképünk Eddig egyetlen, rövid egyéni kezdeményezést leszámítva hazánkban HHD nem fordult elő. Jelenleg sem jogi (felelősségi), sem finanszírozási (biztosítás) sem szakmai – műszaki feltételrendszere nincs kidolgozva. Személyes információm szerint ez a helyzet rövidesen változni fog, de rövid távon jelentős áttörés nem várható. A HHD a feltételek megteremtése esetén sem lesz tömeg-kezelés (ahogyan a PD sem az), de alternativaként nagyon fontos szerepet kap majd az otthoni kezelést preferáló, de PD-re nem alkalmas betegcsoportban. Az otthoni HD-t indokolhatják a hagyományos kezeléssel nem uralható anyagcsere- és hidráltsági állapotokban, az indikációs terület azonban elég ingoványos (költséges HHD versus pénzbe nem kerülő együttműködés) – a napi HHD-nek emellett vannak CV kockázatai is. Ezzel együtt a HHD-re mint alternativára már ma fel kell készülnünk. DNN 2014.05.28.

Köszönöm a figyelmet !