A galápagosi- (Darwin-) pintyek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A koala Somogyi István.
Advertisements

Szitakötő Totó.
Az A vércsoport.
A piros fülű ékszerteknős (Pseudemys scripta elegans Wied)
Ertetrerter.
Ausztráliai túra Az Ausztrál Államszövetség 6 szövetségi államból és 2 szövetségi területből áll, fővárosa: Canberra. A 6 szövetségi Új Dél Wales (New.
Feladatsor A mi világunk 1. c. tankönyvhöz
• Természeti örökség: 10 millió éves szigetcsoport, területe 7882 km2, három földlemez találkozásánál fekszik. Tizenkét vulkanikus eredetű szigetből áll,
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
AUSZTRÁLIA ÉLŐVILÁGA.
A mosómedve.
A burgonya.
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
Kiss Bence 9.c Koala.
Az Ökológia biotikus és abiotikus tényezői
A RÓKA.
Készítette: Vomberg Fanni Virág
Készítette: Dalkó Soma 7.a
Készitette: Cammisa Matteo
Százlábuak.
A DENEVÉR.
A korallok. Elterjedésük Elterjedésük A virágállatok minden trópusi és szubtrópusi tengerben, valamint a mérsékelt égöv tengereiben megtalálhatók. Korallzátonyok.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Madarak Rigó Marcell 7.B Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr.Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest, Rákospatak u.101.
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Készítette: Rácz Imre Vince
Az élőlények rendszerezése
Az élőlények rendszerezése
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
a kihalt állatok listáján
Rovarok a fákon és a fában
Madarak a lombok között
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
A nyílméregbéka.
Gerald Durrell és a Csatorna szigetek
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
Biosz=élet Botanika- Zoológia- Antropológia- Szisztematika- Ökológia-
Lamarck a fajok változnak a környezet hatására
Szigeti ökológia.
Darwin és a modern ökológia Kolozsvár, Biológus napok 2009.
Trópusi sivatagok.
Volt egyszer egy sziget,ahol emberi érzések éltek:
Füsti fecske.
Egyed alatti szerveződési szintek
Evolúció Modell vagy metafora? Csányi Vilmos. Metafora : sejtés, hiedelem, megfigyelés elnevezés jellegzetes tulajdonság alapján Modell: struktúrák és.
Újidő ( 65 millió évtől) Harmadidőszak ( 65 millió-2 millió) Paleocén Eocén Oligocén Miocén Pliocén Negyedidőszak ( 2 milliótól) Pleisztocén Holocén.
EVOLÚCIÓ VAGY INTELLIGENS TERVEZÉS?
Tundra, állandóan fagyott területek
Populációk jellemzői  populáció: valós szaporodási közösség
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
Darwin egy megtervezett bolygón Tények és tévhitek.
Vanuatu egy Dél-Csendes-óceáni vulkanikus eredetű szigetcsoport, található Ausztráliától 1750 km-re keletre, Új-Kaledóniától 500 km-re észak-keletre és.
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
Vörös László 7.a Kolibri.
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
Company Confidential 1 © 2005 Nokia V1-Filename.ppt / yyyy-mm-dd / Initials Közép-Amerika 1. A szárazföldi híd a „banánköztársaságok” földje – kivitel.
A rendszertan alapjai.
Baromfiudvar lakói.
Darwin napi esemény-sorozat fotókon
A sivatagok élővilága.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Tartalom Obsah A kontinens nevének eredete Felfedezése
TENERIFE.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
GALAPAGOS Természeti örökség: 10 millió éves szigetcsoport, területe 7882 km2, három földlemez találkozásánál fekszik. Tizenkét vulkanikus eredetű szigetből.
TÁMOP / „Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Előadás másolata:

A galápagosi- (Darwin-) pintyek

Alappélda az evolúcióra a niche-szétválásra a helyben történő fajkeletkezésre

Van egyszer egy Galapagos- szigetek Dél-Amerika partjaitól 1000 km-re. Ez a vulkanikus szigetcsoport Ecuador fennhatósága alá tartozik. Az itt élő, sehol máshol nem található fajok miatt 1978-ban Világörökség- helyszínné nyilvánították.

Van aztán egy 33 éves természettudós, aki 1835-ben kötött ki először a sziget partjainál.

Aztán az a helyzet, hogy e szigeteken 14 nagyon közel rokon pintyfaj él. Egyes fajok csak bizonyos helyeken fordulnak elő, míg mások valamennyi nagyobb szigeten fellelhetők. Az öt nemzetség 13 fajt ölel fel, a 800 km-re fekvő Kókusz-szigeteken költő kókuszpinty alkotja a Darwin-pintyek 14. faját (6. nemzetség)

az izoláció a legfőbb oka az új formák kialakulásának.” „Arra a konklúzióra jutottam, hogy ahol a fajok a legnagyobb számban fordulnak elő, ott osztódtak és váltak el egymástól a legtöbbet, egyesültek és újra elváltak egymástól; egy olyan folyamat, mely bizonyos ősiséget tételez fel, és külső kö- rülményekben levő változást... Nem tudom részletesen elmagyarázni, de a legfőbb következtetésem a fajok biogeográfiai elterjedéséről az, hogy az izoláció a legfőbb oka az új formák kialakulásának.” Charles Darwin levelei – A szelekció, 84. o. – levél Hookernek http://www.neumann-haz.hu/scripts/SGML/BHISGMLtr?darwin/darwin0002.sgml >> Darvin: A fajok eredete (magyar nyelven)

Amikor 1835-ben Charles Darwin első alkalommal járt a Galápagos-szigeteken, a pintyfélék lenyűgöző sokféleségével találkozott. E madárfajok tanulmányozása adta Darwinnak a döntő ösztönzést evolúciós elmélete megalkotásához. Nagyon valószínű, hogy évezredekkel ezelőtt egy pintyrajt sodort ide a szél Dél-Amerika partjaitól. A szigeteken a pintyek elegendő táplálékhoz jutottak, és természetes ellenségük sem volt. Gyors szaporodásnak indultak tehát. Az eredetileg magevő madarak azonban hamarosan felélték a szigetvilág magvait, így az egyes populációk között versengés alakult ki. A környezethez, új táplálékhoz, ökológiai fülkéhez való alkalmazkodás során a kiindulási fajok mellett új formák (fajok) jöttek létre. A 10-15 cm-es testhosszúságú Galápagos-pintyeknek életmódjuk szerint két típusát különböztetjük meg: a talajon és a fán élőket. A földipintyek a szárazabb, gyérebb növényzetű helyeket kedvelik, a fán élő pintyek a növényzet sűrűjében keresik táplálékukat. Összességében az alábbi táplálékok fordulnak elő étlapjukon: magvak, rügyek, gyümölcsök, nektár, rovarok, lárvák, tojás, vér.

A családfa

A csőr alakja elárulja, hogy egy-egy madár milyen táplálékot fogyaszt. A csőr alakja elárulja, hogy egy-egy madár milyen táplálékot fogyaszt.

A különböző csőralakok tökéletesen alkalmazkodtak a táplálékhoz. nagy kaktuszpinty nagy földipinty

kis földipinty kis fánlakó pinty közép-földipinty

nagy földipinty kaktuszpinty

kaktuszpinty hegyes- csőrű földipinty harkálypinty