Pusztinai ,,szokás-morzsák” az emberi élet sorsfordulóiról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Advertisements

Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
A házasság még nem a mennyország
Igaz történet karácsony előttről
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
Jer Mert ezt mondja a Seregek URa, Izráel Istene: Majd meglátjátok, hogy még a ti időtökben véget vetek ezen a helyen a hangos, vidám örvendezésnek,
Halottak napjára….
Tedd fel a kérdést magadnak: Miután elolvastad a levelet!!!
Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
PÉLDÁK, ÖTLETEK VITÁZÁSHOZ
Könnyek....
ALAPIGE: 1Kir 3,
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
A tengerparton Egy csaj története. Nataniellel azt beszéltük meg hogy a tengerparton találkozunk.És így is volt.
„Jaj annak,aki alkotójával perbe száll, holott cserép a föld többi cserepeivel! Vajon mondja-e az agyag alkotójának: Mit csinálsz?” Ézsaiás:45,9.
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
A teáscsésze Egy házaspár elment vásárolni, hogy vegyenek valamit közelgő házassági évfordulójuk alkalmára. Mindketten szerették az antik tárgyakat, kerámiákat,
Ady Endre: Karácsony Webgabona Kft.
Névnapodra Szeretettel!
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Szerző: a szövegek és képek az internetről
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Két súlyosan beteg ember feküdt egy kórteremben. Egyikük minden nap délután felült az ágyban egy órácskára, hogy ezzel megmozgassa a szervezetét. Az.
A fotós óriásit alkotott, ahogy összeválogatta a gyerkőcöket és a kutyákat. Imádnivaló!!!
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad a levelet!!!
Szajkó Gréta Találkozás Zizivel. 1. RÉSZ Márc. 32-én,- mert nálunk ilyen is van-unatkoztam, ezért beültem a rakétámba, és elmentem a Marsra. Amikor odaértem,
Ady Endre Karácsony előadja Szabó Gyula.
(Bokrétás András) Automatikus képváltás Van-e semmi? Ha van, akkor nem semmi. Ha nincs, akkor mi az, ami nincs?
AzÉletigéje március „Az én eledelem az, hogy annak akaratát tegyem, aki engem küldött, és hogy elvégezzem művét.” (Jn 4, 34)
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Taizé alkalom.
JÓ REGGELT !.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
A boldogság is kegyelemből fakad
A TÉKOZLÓ FIÚ (Negyedik lecke) Felismerés III..
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad ezeket a gondolatokat!
BB Biblia-kör.
2011. Október Október 17. Bobby Fischer.
ISTEN hozott köztünk!.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Luca napi szokások.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Bízd Újra Életed Krisztusra!
Árpád-házi Szent Erzsébet
Az első csoda: Kánai Menyegző
Zengjen az ének, vígan szálljon Hálaadás az Úr elé! Örvendező szent szolgálattal Menjen eléje, ki övé, És a föld, tudja meg: Alkotó Isten, Ő az Úr! Menjetek.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Négy gyertya égett szép csendben.
Lelki felkészülés karácsonyra, Jézus születésének ünnepére.
Zrínyi Ilona Élete.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Emlékezés az Édesanyákra akik
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Amikor Jézus odaért, megtudta, hogy már négy napja a sírban van. Betánia pedig közel, mintegy félórányira volt Jeruzsálemhez, ezért a zsidók közül sokan.
55.
Urunk megkeresztelkedése

Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
Református istentisztelet
Isten hozott, hogy megáldjon!
Árpádházi Boldog Jolán
Előadás másolata:

Pusztinai ,,szokás-morzsák” az emberi élet sorsfordulóiról   Kedves Orsolya XII. C Timár Kinga XI. B Timaru Carina XII. C Joannes Kajoni Szakközépiskola

A témaválasztás indoklása cél eljárás

A téma ismertetése Pusztina földrajzi helyzete története népesedési folyamatok felmérés ismertetése eredmények következtetés

Pusztina földrajzi helyzete

Pusztina vázlatos története 1764 Madéfalvi veszedelem Okiratok (1697 Bernandino Silvestri) 1792 osztrák katonai felmérés: Pusztiian, 62 ház 1992: 2070 lakós (53 vallotta magát magyarnak)

Pusztina az emberi sorsfordulók élettere Csoma Gergely Domokos Pál Péter Gazda László Halász Péter Nyisztor Tinka Tánczos Vilmos szakmai igényességgel készült áttekintések

Az empirikus kutatás indítéka, leírása és eredményei adatközlők: Matyás Péter Ilona - 87 éves Eris Erzsi - 63 éves Timaru Margit - 39 éves

Eredmények Az emberi lét sorsfordulói a három nagy idődimenzióban: SZÜLETÉS Szeretet fogott el a gyermek iránt (Balázs L. 1999) PÁRVÁLASZTÁS–HÁZASSÁG Az én első tisztességes napom (Balázs L. 1994) HALÁL Menj ki énlelkem a testből (Balázs L. 1995)

1. SZÜLETÉS „Szeretet fogott el a gyermek iránt” Balázs L. (1999) Hány gyermeket akartak a familiában (családban)? ,,Annyit, aminyit adatt a Jó Isten , de vót akinek 14 gyermeke vót, vaj vót ilyen es, hoj 5, vaj egy se.” (M.P.I) A gyermeket Isten ajándékának tartattak? ,,Igen. Akkor nem vót ilyen, hoj ennyi vagy annyi gyermeket csinálunk.” Hogyan viszonyultak a gyermekáldáshoz? ,,Erőst naj öröm vót, mert azt mondták, hoj az Isten megáldotta.”

Hogy mondták el a nagyobb gyermekeknek, hogy a házban lesz még kicsi buba? ,,Ha nem mondtuk el, akkor látta meg, amikor megszületett s úgy tudtak hoj a gólya hozta vaj a Jó Isten küldte.” (E.E.) Buba bépokálva

Minek örvendtek jobban : a gyermeknek vagy a lánynak?

Valaki segített-e a beteg aszanynak hogy ételt csináljon? Beszéltek-e a meddőségről ?

Bűnnek tartották-e a gyermekeltevést. ,,Erőst naj bűnnek tartottak Bűnnek tartották-e a gyermekeltevést? ,,Erőst naj bűnnek tartottak.” (M.P.I) Ha valaki nagy bűnt csinált, akkor hogy bocsátatta meg magát? ,,Elment, s a Jó Istennek annyit imátkozott, amíg a Jó Isten megbocsájtotta.”(M.P.I)

2. PÁRVÁLASZTÁS–HÁZASSÁG „Az én első tisztességes napom” Hány esztendősen mennek férjhez a leányok Pusztinán? ,,Há mikor kérik. Meg mikor én leány vótam, akkor meg 16-an es elmentünk, de most 20-30 között me, ha nem vénleányok maradnak.”(E.E) Nunta (lakodalom) előtt esszecsapják-e ,hogy egymáshoz járjanak az ifjak? ,,Jajj nem, az erőst nagy bűn. Manapság igen, de régen nem lehetett, met a pap nem eskített meg, ha megtudta, s a világ kibeszélt a faluba.”(E.E)

Hogy búcsúzik el a nyirásza a házacskájától Hogy búcsúzik el a nyirásza a házacskájától? ,,Mikor kimen a kapun az örömkalácsot, mikor eltöri a feje felett a keresztanya kap ej pohár bort, s amit nem iszik meg, azt hátra kell dobja a feje felett, s ha messze önti, akkor hosszú élete lesz,ha nem akkor nem.”(T.M.)

Mibe öltözik a nyirásza? Csír a menyasszonyok fején

A nyirel (vőlegény) mikor megy oda a nyirászához (menyasszony)? ,,Reggvel nunta (lakodalom) Előtt a keresztapával hulyaktatva mennek oda a nyirásza (menyasszony) után. Ő addig felötözik fejér rokojába (szoknyába).”(T.M.) . Mivel fogadja a nyirásza a nyirelit? ,,Bisziokval (bazsalikom) fogadja az ajtó előtt es aj pohár szentelt vízvel, amit a nyirel meg kell tötsön apró parával, amiután megszenteli a nyirászája.”(E.E)

Zésztre Mit ad a búsanya a leánynak Zésztre Mit ad a búsanya a leánynak? Important (fontos) volt-e az áverja (vagyona)? ,,Ha vót, aki csak annak adta a leányát, akinek fődjei vannak ,de nálunk nem vót ilyen.”(M.P.I) Mit vitt férjhez a leány? ,,Elvitte a zesztrejet s ami a házban az övé vót, azt es elvitte.”(M.P.I) Leírtak-e hogy milyen s mennyi zesztrét adtak? ,,Nem írtak le soha. Örökké odaadtak encredereara (bizalommal).”(M.P.I)

Babonák Lackó Katalin babot húz

3. HALÁL „Menj ki énlelkem a testből” Mikor meghal valaki és amíg eltemetik milyen szokások vannak? gyertyagyújtás felmosás Balázs Lajos

Mibe öltöztetik a halottat ? Asszony Ember

Mire teszik rá a halottat?

Beszélgettek-e a lélekvándorlásról. ,,Ha nem eppe Beszélgettek-e a lélekvándorlásról? ,,Ha nem eppe. Nálunk nem, aztán másaknál beszélgettek, hoj vissza jő s ételt kell kitenni neki, de nálunk a familiába nem.”(E.E.)

Mit és ki sirat?

Összefoglalás Felmenőim nagy tudást aktivizálnak, amely íratlan törvények alapján, saját belső késztetésből fakadnak a népi kultúra erővonalának tekinthetők; a MI tudat kifejeződésének tartozékai; egyén- és közösségintegráló funkciójuk van; érzékelteik azt is hogy a tudatukban mély vallásosság, Istenben való hit lakozik; a sorsfordulókhoz kapcsolódó szokások veszítettek jelentőségükből, de ma is léteznek veszélyt jelenthet a negatív jelentéstartalmú globalizáció

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !!!