A társadalmi tudatosság szerepe az éghajlatvédelemben Botár Alexa, MTvSz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Advertisements

TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
ERM QUEST PROGRAMJA – GYORS ENERGIA MEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK TECHNIKA ÉS EMBERI TÉNYEZŐKÖN KERESZTÜL Cross-Boda Borbála ERM, vezető tanácsadó március.
A Zöld Beruházási Rendszer és támogatásai
REGŐS utca TÁRSASHÁZ ENERGIATAKARÉKOS FELÚJÍTÁSA
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
1 Éghajlatvédelem a kormányzatban Zágoni Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Delegációs terem, október 13.
Energia: krízis vagy hisztéria?. ÓE kollégium Bánki Donát Tagkollégium Szakmai-Tudományos Műhely november 30 Korondi Endre docens, RKK.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Civilek a pályán Dr. Fazekas Ildikó Önszabályozó Reklám Testület főtitkár CivilKomP’ Január 13. Péntek.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
A környezetvédelem intézményrendszere
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Az adománygyűjtés kezdeti lépései a Magyar Természetvédők Szövetségénél Ladányi-Benedikt Ildikó kommunikációs munkatárs szeptember 20.
„Zöld Kampusz Zalaegerszeg” mintaprojekt tanösvényének bemutatása
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
Megtakarítás, befektetés, öngondoskodás Dr. Mohai György Budapesti Értéktőzsde Zrt. Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, október 2.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Nemzetközi és hazai civil szervezetek hatása a klímapolitikára Schmuck Erzsébet, MTVSZ társelnöke Hogyan értékelhető a nemzetközi és hazai civil mozgalom.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Filipine Továbbképzés a Büntetésvégrehajtási Szervben, a szociálpszichiátriában, a pszichiátriai kezelésben és a szociális intézményekben.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
Történelem – középszintű témakörök
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
I.Nemzetközi példák II.Magyar helyzet III.Klímatörvénnyel kapcsolatos elképzelések.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
2011 május 4.Budapest Települési stratégiai energiatervezés a Coach BioEnergy projekt keretében Budapest, május 4.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
REGŐS utca TÁRSASHÁZ ENERGIATAKARÉKOS FELÚJÍTÁSA Sárközi Gábor Közös képviselő 30/
„ A NAGY KÖNYV ” Programtervezet. Mi is ez? év legjelentősebb kulturális eseménye Játék, amelynek lényege, hogy mindenki szavazhat kedvenc magyar.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
AKTUÁLIS KÉRDÉSEK A komplex feltételrendszer megváltozása hagyományos problémáról - problémára szemléletmód felváltása a műszaki, gazdasági és egyéb feltételek.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A Knauf Insulation és kommunikációs területei. A Knauf Insulation Magyarországon  A Knauf Insulation önálló egységet képez a Knauf Csoporton belül 
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
Helyi védett értékek bemutatása a
KÉRDÉSEK STRATÉGIÁK: Vannak-e, és ha vannak, akkor milyenek a hajléktalan emberek „stratégiái”? EGYÜTTMŰKÖDÉS: Mikor és hogyan kooperatív vs. konfliktusos.
Előadás másolata:

A társadalmi tudatosság szerepe az éghajlatvédelemben Botár Alexa, MTvSz

Hajtóerők ok-okozati rendszere Miért fontos a klímatudatosság? ÁLLAPOT STRUKTÚRÁLIS INTÉZMÉNYI KULTURÁLIS a környezet állapota gazdasági szektorok, termelési-fogyasztási szerkezet jogi és közgazdasági szabályozó rendszer társadalmi viszonyrendszer és értékek

- megelőzés és alkalmazkodás Milyen körben? Miért kell növelni a tudatosságot? Célcsoport: Döntéshozók; Termelők; Közösségek (önkormányzatok); Állampolgárok Kiemelt: Állampolgárok Szavazók -> döntéshozók befolyásolása Fogyasztók -> termelők befolyásolása -> lakossági kibocsátás csökkentése A megtakarítási és hatékonysági potenciál itt a legmagasabb Mrd-ból 5 év alatt megtérülő felújításokkal, cserékkel 10-11%-os E megtakarítást lehet elérni (Kerekes-Kiss). Lakosság 16% ÜHG kibocsátásért felelős (közlekedés 21%). Klíma-tudatosság

Föld Barátai Anglia kampány 2005 májustól Alaphelyzet: Széndioxid-kibocsátások nőnek → más eszközök kellenek, mint eddig + Kutatás: Eleget tesz-e a kormány az éghajlatváltozás ellen? 70%: nem Kampány cél: Éghajlatváltozás törvény (Climate Change Bill) A Kormány vállaljon fel évente 3%-os üvegházgáz kibocsátás- csökkentést hazai szinten Éves jelentés a Parlamentnek a teljesítésről A lemaradó kormányok sürgetése, a miniszter felelősségének fenntartása Miért most és miért ezt? Időben kell elkezdeni a hosszú távú célok teljesítését (EU ill. iparosodott: 2020: 30-40%, 2050: 80% ) Évente, ezért jól nyomon követhető Törvény, ezért igazolja, hogy minden érintett féltől/szektortól vár cselekvést Anglia The Big Ask kampány

A kampány lényege: a lakosság aktivizálja magát, lobbi és egyben szemléletformálás – arról tudunk meggyőzni másokat (döntéshozókat), amiről meg vagyunk győződve Kampányelemek: •Helyi lakosok: előzetes petíciót iratnak alá a képviselőkkel •Aláírásgyűjtés: Levél a helyi képvi- selőnek, hogy legyen törvény. •Médiakampány •Lobbi Eredmények: •Több tízezer állampolgár támogató aláírása •2005. máj – 2006 júl: 646-ból 400 képviselő aláírta •Még 2006-ban beterjesztenek egy törvényjavaslatot Anglia The Big Ask kampány

A kampány lényege: legyen Magyarországon klímatörvény re, amely egyaránt környezetbarát, gazdaságélénkítő és szociálisan igazságos. Magyarország Klímatörvény kampány Cél: a magyar országgyűlési képviselők meggyőzése, hogy támogassák egy hatékony klímatörvény megszületésének ügyét Kampány eszközök: - utcai akciók, lakossági aláírásgyűjtés - sajtóhirdetés és sajtómunka - együttműködés az NFFT-vel - civil szervezetek mozgósítása - a képviselők közvetlen megkeresése - online aláírások gyűjtése

Új eszköz: a képviselők közvetlen megkeresése a tagszervezetek által Magyarország Klímatörvény kampány Módszer: találkozó kérése, a kon- cepció ismertetése után egy nyilat- kozat aláíratása Eredmény, tanulság: - 87 képviselő támogatta a törvényt, - a megkeresettek 90%-a aláír, civil szervezet csatlakozott, - OGY határozat az éghajlatvédelmi törvényről – majdnem egyhangú szavazás, - a képviselők többsége pozitívan áll az ügyhöz és a megkeresésekhez. Kérdés, hogy mi lesz a törvény végső tartalma???

A Víz Világnapján egy 1,5 tonnás jégkockát hőszigeteltünk 2,5 hónapra, ezzel modellezve az energiatakarékos, azaz kisebb üvegházgáz- kibocsátású házakat. Jégkocka akció Az akció folytatása a Reflex (és a Klimabündnis) által 2005-ben Győrben kezdeményezettnek.

Cél: Hőszigetelés fontosságára és éghajlatvédelmi szerepére felhívni a figyelmet Passzív ház (10%) – alacsony energiájú ház (30%) – hagyományos épület (100%) Mo-n zömében pazarló épületek, panelek, nincs valódi standard 2006 Március 22: A 3 helyszínen 1,2 * 1,2* 1,2 m-es jégtömb szigetelése 40 cm (hungarocell) szigetelőanyagba – időjárásnak kitett, köztéren = passzív ház modellezése Környezetvédelmi Világnap (jún 6): Kicsomagolás: 71%-91% maradt ! – hatékony a rendszer! Utólagos hőszigetelés vs. Energiatakarékos építés A Nemzeti Energiatakarékossági Program és folytatása Az építőipar szerepe az éghajlatvédelemben – energiatanúsítványi rendszer házakra (energiapasszus) Jégkocka akció

Középiskolások festették ki a klímavédelmi napon május 15. „Kicsomagolás” június 6.

Cél: növelje a diákok ismereteit az energiafelhasználással, az energiahatékonyság és takarékosság lehetőségeivel kapcsolatban. Kampány: - Négy fordulós vetélkedő éves diákok csapatjaival, csapat indult, - 12 csapat a döntőben, - sok jó ötlet, diákok mozgósítása. Klímaőrjárat

Köszönöm a figyelmet!