A viselkedészavar faktorai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

NEVELÉS A CSALÁDBAN.
A gyermekvédelmi rendszer működése és hiányosságai
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
A pszichopátia.
A fejlődési folyamatok biológiai és környezeti tényezői
Az agresszió és a problémás viselkedés előre jelezhetősége a koragyermekkor alapján Herczog Mária Budapest, november 11.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A nevelés stílusa.
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
A mentális betegségek osztályozása,
Szociális tanuláselmélet
Gyermekkori depresszió
Szociális tanulás formái
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
 Genetikai hatások › temperamentum  hangulattal kapcsolatos egyéni jellegzetességek  temperementum és otthoni környezet közti kölcsönhatás › ikervizsgálatok.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Pszichopatológia II. Az emóciók és motivációk zavarai
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Kontinuitás és változás
Beilleszkedési zavarok
Országos Gyermekegészségügyi Intézet
OR A gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzése: Népegészségügyi megközelítés Prof. Kevin D. Browne A Birminghami Egyetemen.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
Személyiségelméletek
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Az emberi agresszió.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A kriminálpszichológia
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
A szervezet energiaforgalma
A szociális képességek fejlesztése módszertana
A szülői példa jelentősége az utódok életében
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Az OGYEI kiemelt programjai
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
A személyiség biológiai alapjai
Speciális gyermekvédelem
A szenzoros élménykeresés és a pszichopátia
Gének, környezet, viselkedés
Magatartászavarok és agressziókezelés
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
A szervezet energiaforgalma
A latencia kori személyiségalakulás. A fejlődés mintázatainak ismétlődése  Josselson(1980) a latenciában és a serdülő korban megismétlődnek a szeparációs-individualizációs.
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
Generációk közötti kapcsolatok és kulturális transzmisszió Gisela Trommsdorff: Intergenerational Relations and Cultural Transmission Feitel Balázs,
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
Cloninger személyiségmodellje
A szervezet energiaforgalma
A diszfunkcionálisan működő család
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Előadás másolata:

A viselkedészavar faktorai A viselkedészavar genetikai, biológia faktorai. A viselkedészavar családi háttere.

Genetikai, biológiai és temperamentum faktorok A magatartás-genetika néhány, a tárgyalás szempontjából fontos eredménye Vizsgálati módszerek (ikervizsgálatok, különnevelt ikrek, örökbefogadott gyerekek vizsgálata, családokban: generációs átadás vizsgálata) Öröklöttség (heritabilitás) mutató: h² A heritabilitás mutató értelmezésének keretei Kétféle környezeti hatás (Plomin, 1997): Megosztott, vagy közös környezet: c² Egyedi, vagy nem megosztott környezet: e² 4. Genotípus – környezet korrelációfajtái: passzív, evokatív, aktív

A genetikai vizsgálatok eredményei Felnőtteknél: Raine (1993): antiszociális és kriminális viselkedés területén a konkordancia 51% monozigótáknál, 20% a dizigótáknál (13 vizsgálat összesítése) Motoros agresszió és antiszociális személyiségzavar területén is jelentős az öröklöttség Fiataloknál: Több vizsgálat eredménye: fiatalok externalizáló viselkedésénél h²=0,4 (Ededmények általánosítását korlátozza: 1. Csak anyai beszámolóval vizsgálták a magatartás zavart; 2. Csak európai fehéreknél és 3. Csak nem klinikai csoportban végezték a vizsgálatot) Környezet szerepe: 1. Előző vizsgálati csokor eredménye szerint a közös környezet (c) kevésbé meghatározó, mint az egyedi (e). 2. A közös környezeti hatás csökken az agresszió súlyosságának fokozódásával, és ahogy az fiatalok a serdülőkorból a felnőttkorba mennek át. 3. Az agresszív viselkedés esetén fontosabb az egyedi környezeti hatás, mint a nem agr. antiszociálisnál.

Biológiai faktorok, avagy milyen biológiai folyamat , illetve struktúra közvetíti az öröklött jellemzőket? Aktiváció – gátlás elmélet /alkalmazható az agresszív fiatalok magatartásának és idegrendszeri folyamatainak megértésére (Newman, 1997)/ Gray (1976) elmélete a viselkedés szabályozásáról és agyi hátteréről: a) Viselkedés indító (aktiváló) rendszer (VAR) funkciói b) Viselkedés gátló rendszer (VGR) funkciói Túlműködő VAR esetén: azonnali jutalom keresés, agresszió árán is Kevéssé működő VGR esetén: büntetésre való érzékenység hiánya miatt: nem tanul a tapasztalatokból; passzív elkerülő tanulás hiánya miatt: impulzív cselekvés, agresszió leállítás nincs Eszerint: instrumentális (proaktív) agresszív fiatalnál: erős VAR és norm. VGR reaktív agresszív fiatalnál: norm. VAR és gyenge VGR lehetséges

2. Neurológiai eltérések (Gyilkosságot elkövető fiatalok 58%-ánál van neurológiai eltérés, míg a nem erőszakos bűnöző fiatalok 6%-ánál) Limbikus rendszer: haragot és agressziót involváló impulzusokért felelős hipotalamusz és amygdala bizonyos részei is ide tartoznak prefrontális kéreghez is van kapcsolata egyik funkciója: gátolja a limbikus rendszerből érkező ingerületet (frontális régió sérülésekor: agresszív, haragos viselkedés) Frontális kéreg más módon is kapcsolatban van az agresszióval: 1. Bal félteke: nyelvhasználatra specializálódott szerepe van: viselkedés tervezésében, szervezésében, kontrolljában, gátlásában (Lurija, 1961) 2. Szabályozza: gondolkodást, tervezést, döntéshozatalt 3. Kapcsolatban áll a VGR-rel: deficites frontális és prefrontális kéreg működés negatív hatás az önszabályozásra (gyenge VGR) agresszív viselkedés

Vizsgálati eredmények: Bűnelkövető fiataloknál: bal féltekei és frontális kérgi diszfunkció (szemben a normál fiatalokkal) A gyilkosságot impulzívan elkövetőknél a prefrontális kérgi területen alacsonyabb glukóz funkció (szemben a tervezett gyilkosságot elkövetőkkel) A 16 hónapos kor előtti prefrontális kéreg sérülést szenvedett gyerekek felnőtt korukra: klasszikus pszichopata viselkedés 3. Neurotranszmitterek Szerotonin: limbikus rendszerben: szimpatikus idegrendszeri aktivitás és emocionális viselkedés gátlása; pozitív kapcsolat a VGR-rel Vizsgálati eredmények: (csak közvetlen méréssel: likvorból, vérből vagy vizeletből, agyi szerotonin szint nem mérhető) A (frontális kéregbeli szerotonin szinttel pozitívan korreláló) lebomlási termék alacsony szintje kapcsolatban volt: pszichopátiával, agresszív viselkedéssel, visszaeső erőszakos bűncselekménnyel (felnőtteknél)

Gyerekeknél: viselkedészavar, ellenszegülő-ellenséges magatartás, hiperaktivitás esetén alacsonyabb szerotonin lebomlási termék a vérben, mint obszesszív-kompulzív problémás gyermeknél; a lebomlási termék pozitívan korrelált a szülők jellemezte szociális kompetenciával (Kruesi et al., 1990) ; A lebomlási termék szintje előre jelezte a 2 évvel későbbi fizikai agresszió súlyosságát (Kruesi et al., 1992). Norepinefrin: limbikus rendszerben és a szimpatikus idegrendszerben; pozitív kapcsolata van a VGR-rel Vizsgálati eredmények: gyerekeknél és felnőtteknél negatív kapcsolat a centrális és perifériális norepinefrin és az agresszió között (Raine, 1993); Serdülőknél negatív korreláció a norepinefrin szint és a kortársaktól származó agresszióról szóló megítélés között (Olweus, 1987) Agresszív viselkedészavarral jellemzett fiúknál alacsonyabb norepinefrin szint mutatkozott, mint másfajta viselkedészavart mutató fiúknál (Rogeness et al., 1990)

4. Hormonok Tesztoszteron: Serdülőkor alatt: nincs kapcsolat a hormon és az agresszió között Serdülőknél: a provokált agresszióra megemelkedett tesztoszteron szintet találtak, a nem provokáltra nem volt hormonszint emelkedés (Olweus, 1986) 15-17 éves fiúknál: erőszakos elkövetőknél magasabb tesztoszteron szint, mint a nem erőszakos bűnelkövetőknél lehetséges: a hormonszint emelkedése nem oka, hanem következménye az agressziónak?! Kortizol: Mellékvese kéreg hormonja: magas szintje magas arousal szintet jelez. Agresszív viselkedészavart mutató fiúknál alacsonyabb kortizol szint, mint a nem agresszív fiúknál; negatív korreláció volt a kortizol szint és az agresszív tünetek száma, a „legtöbbet verekszik”, illetve „a legrosszabb fiú”c. kortársi megítélés száma között (McBurnett et al., 1991); tehát: hiperagresszív fiatalok arousal szintje sokkal alacsonyabb, mint a normál fiataloké;

Pszichofiziológiai mutatók Szívritmus: alacsony nyugalmi szívritmus kp-i idegrendszer alacsony arousal szintjét mutatja Vizsgálat eredmények: 14 vizsgálat alapján: különböző típusú antiszociális viselkedést mutató fiataloknál (nagyon eltérő módszerek és mérőeszközök mellett is) alacsonyabb nyugalmi szívritmust találtak a normál populációhoz képest ; fiúknál és lányoknál is ua. eredmény, legalacsonyabb érték a legagresszívebb bűnelkövetőknél volt (Raine, 1993); az agresszív viselkedéssel kapcsolatos ez az összefüggés, nem agresszív antiszociális viselkedésnél nem találtak ilyen összefüggést. Nyugalmi bőrellenállás: arousal jelzésére szolgál Vizsgálati eredmények: egymásnak ellentmondó adatok: nem volt különbség ebben a fiziológiás paraméterben agresszív és nem agresszív fiatalok között, illetve alacsonyabb értéket is mértek az agresszív serdülőknél; A bőrellenállás visszaállása: lassú GBR visszaállás előre jelezte az 5-14 évvel későbbi kriminális cselekvést (Loeb, et al., 1977). (gyors GBR szint visszaállás viselkedésgátlás esetén jelenik meg,ahogy a szorongás elmúlik)

Agyi aktivitás: kiváltott potenciál méréssel vizsgálva: P 300-as hullám jelentősen nagyobb volt alulszocializált – pszichopátiás diagnózisú 15 éves fiúknál (Raine, et al., 1987). A P 300 (inger után 300 msec-mal megjelenő) agyhullám a kockázat vállalással, ingerkereséssel kapcsolatos. Prenatális, perinatális és születés utáni korai problémák Raine et al. (1996) longitudinális vizsgálata: a kockázati típusok szerint 3 klaszter adódott: 1. bioszociális, 2. szülészeti és 3. szegénységi csoport; 19 éves korban a bioszociális és a szülészeti csoportba tartozók szign. magasabb szintjét mutatták az erőszakos bűncselekményeknek. Raine et al., (1994): A születési komplikációt és az anyai elutasítást megtapasztalók között jóval többen (9%) követtek el erőszakos bűncselekményt, mint a csak születési komplikációt, vagy csak anyai elutasítást megtapasztalók, vagy a problémamentes csoportok között.

A gyermek hatása Igazoló vizsgálatok a csecsemőkorból: Bates et el., (1985): a nehéz csecsemő temperamentum bejósolta a 2-3 éves kori problémás viselkedést és az 5, 8 és 10 éves kori viselkedészavart. Olweus (1980): nehéz temperamentum és iskoláskori agresszió között direkt és indirekt kapcsolat is van. Az közvetett hatás az anyai magatartáson keresztül valósult meg: az anyák toleránsakká váltak, így a gyermeki agresszió mértéke növekedett. Werner, Smith (1982): tanulási és viselkedészavart bejósolta az anya percepciója a gyermeki temperamentumról; az anyai közelség keresésre adott gyermeki ellenállás az anyát frusztrálta, és 2 évvel később az anyai viselkedést jellemezte a gondozás hiánya, közömbösség, ambivalencia; ez a szülői viselkedés állt kapcsolatban a későbbi gyermeki agresszióval. Óvodáskorral kapcsolatos vizsgálatok: A szélsőségesen gátolatlan 3 éves gyerek szign. módon gátolatlan maradt 11 éves korára (Scerbo, et al., 1995)

Loeber et al., (1987): az óvodáskorban a „nem könnyű” temperamentum besorolás bejósolta a 10-16 éves kori agressziót és a 15-21 éves kori bűnelkövetést. Olson (1992): agresszív 4-5 éves gyerekek u.o agressziót mutattak az első iskolai osztály végére, a kortársak az év előre haladtával egyre agresszívebbé váltak Iskoláskorra vonatkozó mérések: 8 éves kortól felnőttkorig az agresszió relatíve stabil (több vizsgálat szerint) Anderson et al., (1986): 6-12 éves agresszív és normális gyerekek vizsgálata az anyával ( nem saját) való interakcióban; az anyák között nem volt különbség a pozitív, a negatív és a parancs viselkedésformákban; a magatartászavaros gyerekek anyja nem volt negatívabb a magatartászavaros gyerekkel, mint a normál gyerekek anyja u.i szituációban, de mindkét anyacsoport negatívabban reagált a magatartászavarral küzdő gyerekekre, mit a normál gyerekcsoportra. Összefoglalva: a gyereknek is van hatása a felnőtt magatartására: evokatív hatás

A viselkedészavar kialakulás: befolyásoló tényezők Családi faktorok A szülők jellemvonásai: tinédzser anyák szülők pszichopatológiája: antiszociális, kriminális magatartás alkoholizmus depresszió Kötődés: elméleti megfontolások Igazoló és cáfoló vizsgálatok; feltétel vagy kockázati faktor?

A szülő – gyerek interakció G. Patterson (1988) kényszerítés elmélete: Anya és gyermek konfliktusának folyamata ( az interakció lefolyása); Eredménye, értelmezése: kölcsönös negatív megerősítés anya és gyermek részéről (két szituáció: ha anya, illetve ha gyerek kér valamit) A tanulás sajátossága: idői szempontból hatékonyság szempontjából Egyéb szülői viselkedéses jellemzők 4. A szülő – gyermek érzelmi kapcsolat: laboratóriumi megfigyelés A szülői parancs/követelmény sajátosságai A szülő mint modell: a gyermek szemtanú szerepe a gyerek identifikációja 7. Az antiszociális viselkedés tolerálása: a fegyelmezés jellege

Fizikai büntetés: pozitív korreláció vagy közvetítő tényezők 9. Következmények: következetesség vagy módszer a fegyelmezésben A szülői szupervízió és figyelemmel kísérés Szülői involváltság (a gyermeki szabadidő eltöltésben)