Szimbólumok, kulturális jelzések, megjelenés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Divatirányzatok By:Novák Laura.
Advertisements

ISO FÓRUM XIX. Nemzeti Konferencia
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben
A rock forradalma Az 1950-es évek.
Diplomáciai protokoll és etikett 3.
Öltözködés szabályának megsértése esetén figyelmezte- tés; csak az országos döntőn történik levonás -0,3 p. Csapatversenyen a csapat végső pontszámából,
Belső, külső PR, a PR eszközei, céljai
Hungarian fashion of ’50s-’60s Divat az as években
Magyar Coachszövetség által kkreditált life és business coach
Öltözködés.
Készítette: Ujvári Blanka
Fogyasztás- szociológia 2008 ősz 1-2. előadás Janky Béla.
Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti
Az öltözék eldöntheti az állásinterjú sikerét
Görög öltözködés.
Régi korok és a XIX. Század ruhái
Viseletek.
A KÖZSZEREPLÉS PROTOKOLLJA Európaiság – hitelesség - protokoll
Az állásinterjú legfontosabb „aranyszabályai”
A NYILVÁNOSSÁG KELEPCÉI A közoktatás-vezetők protokollja
A megjelenés szerepe a kommunikációban
Üzleti viselkedéskultúra Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna
Nem felel meg az szabálynak
Az üzleti öltözködés szabályai Dr. Ács Klára – Magyar Divat Szövetség
Havonta új katalógussal jelentkezünk!
Öltözködés, öltözet.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Viselkedéstechnikai aktívák
A vállalkozások környezete
Viseletek © Németh György.
Interkulturális kommunikáció (1.ea.)
Dobiné Bálint Katalin Protokoll ismeretek
Embléma, logotípia, piktogram, címer.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Viselkedéskultúra.
Kalocsai népviselet Magyarország. Kalocsai népviselet Magyarország.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Vállalati arculat.
Készítette: Antal Adrienn
Csoport, szervezet, hálózatok
SZÍNHARMÓNIA.
A sámán öltözéke Mongólia, Korea
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
A kommunikáció nem nyelvi kifejezőeszközei
„Reflektorfényben Te állsz”
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Az alapvető kommunikáció
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Öltözködés.
Üzleti etikett és protokoll az USA-ban
A pedagógus helye az iskolai szervezetben
Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai
A római férfiak viselete
Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Embléma, logotípia, piktogram, címer. Logotípia LOGÓ: a beszéddel kapcsolatos fogalom, a beszéddel kapcsolatos dologra utal A logó szó valójában az emblémában.
Stílustanfolyam nőknek
A szólás és a Háló szabadsága, etika. A SZÓLÁS, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA, LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG.
Az informatikai stratégia tervezése BPR üzleti folyamatok újjászervezése Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet.
KNITWEARS/ KÖTÖTTÁRU.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
A stílus.
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Öltözettípusok jellemzői Vizuális kommunikáció 4. évfolyam
Könyvtári protokoll. Kommunikáció Folyamat, amelyben az egyén információt továbbit azzal a céllal, hogy más egyént befolyásoljon. Folyamat, amelyben.
Protokoll alapismeretek Nagy Zoltán protokollfőnök április 25.
Női ‚Dresscode’ Az elvárt öltözék protokollja.  White Tie  lehető legelegánsabb öltözet  kötelező az estélyi ruha könyékig érő kesztyűvel  Black Tie.
Előadás másolata:

Szimbólumok, kulturális jelzések, megjelenés Előadás Dr. Ács Klára – Magyar Divat Szövetség

Szimbólumok Görög: syn = össze, együtt ballein = dobni Röviden: mögöttes tartalommal rendelkező jelentéshordozó jelkép: szavak, tárgyak, rajzok, eljárások, művészeti alkotások, zene stb.

Szimbólumok fajtái Vallási Számok Színek Tárgy Képzőművészeti Irodalmi Zenei Gazdasági Politikai Műszaki Sport Mozgás Öltözködés Díszítés

Vallási szimbólumok

Szimbólumok

Kulturális szignálok A kommunikáció 80%-a nem nyelvi úton zajlik. Adott társadalmi, kulturális környezetben konszenzussal létrejött jelzéseket nevezünk kulturális szignálnak.

Kulturális szignálok Öltözködés Hajviselet Testdíszek Jelvények

Kulturális szignálok

Kulturális szignálok A kulturális szignálok segítségével meg lehet állapítani az egyén nemét, korát, etnikai hovatartozását, anyagi helyzetét, a társadalmi hierarchiában elfoglalt helyét.

Kulturális szignálok Korábbi évszázadokban, a merev szerkezetű társadalmakban erősen szabályozták ezeket a szignálokat. Ruharendeletek

Társadalmi Szignálok Egyenruhák Fashion corpotate Civil jelzések

Személyiséget, egyéniséget tükröző szignálok Az általánosan elfogadott öltözködési normákat az adott társadalmi környezet, a vallás, az identitás és az egyéni ízlés határozza meg. Az identitás az individualizmus alapja. Az identitás alapvető meghatározója a nemiség, az etnikai, földrajzi hovatartozás.

Öltözködés Az identitás legszembetűnőbb megnyilvánulása az öltözködés. Az öltözködés fontos non-verbális kommunikációs eszköz. Az öltözködés legfontosabb alapelemei: - kényelem - harmónia – színek, anyagok, arányok - önismeret – színek, testalkat, lelki

Öltözködés

Haj-, bajusz-, szakáll viselet A haj-, bajusz-, és szakáll viseleteket történelmi koronként, társadalmakként és földrajzi területenként változnak.

Haj-, bajusz-, szakáll viseletek

Smink, tetoválás, testfestés, testékszer Az arcfestés, a smink, a test díszítése a ősi művészetnek tekinthetők. A tetoválás, a testfestés és a testékszer alkalmazása mindkét nemre jellemző.

Szimbólumok és kulturális jelzések az öltözködésben Az emberek külső megjelenését ősidők óta írott és íratlan szabályok, társadalmi normák határozták meg. Az öltözködést és a díszítést az adott kultúra határozza meg. Az öltözködés jelrendszere átfonja hétköznapjainkat és ünnepeinket.

Ruhajelképek Az öltözködés embercsoportok együvé tartozásának, vagy éppen elkülönüléseinek jele. Politikai és társadalmi konfliktusokat is jelezhet. (kokárda, őszi rózsa.)

Ruhajelképek

Öltözködési ideológia Az ideológia gyakran szabályozni akarja az öltözködést, annak érdekében, hogy saját ideológiájának tartalmának nagyobb hangsúlyt adjon. Ruharendeletek, fényűzési törvények. Anti-divat. (Juliette Gréco, Beatles) Egyenruhák

Öltözködési ideológia

Fashion Corporate Reklám – és divatszakemberek által közösen megtervezett, a cég arculatát tükröző forma- vagy munkaruha. A munkahelyi öltözködésnek az utóbbi években megnőtt a reklám – illetve marketingkommunikációs szerepe.

Fashion Corporate

Fashion Corporate A ruha megjelenése és minősége egyben a cég minőségét is kifejezi, a ruha viselője számára pedig adott közösséghez tartozást.

Fashion Corporete

Fashion Corporate

Corporate Fashion Multinacionális cégnél vagy szolgáltató vállalatoknál (pl. benzinkutak, légitársaságok, bankok ügyfélszolgálata, patinás nagyáruházak, szállodák stb.) a formaruha ugyanúgy hozzátartozik a cég arculatához, mint a levélpapír vagy a névjegykártya.

Fashion Corporate

Fashion Corporate

Fashion Corporate A divatnak ez a területe igen sok lehetőséget rejt magában. A forma-, illetve munkaruhának ugyanis ma már nemcsak az adott terület követelményeinek kell megfelelnie (védelem, jó légáteresztés, könnyű kezelhetőség, formatartás stb.), hanem elvárás az is, hogy az adott vállalat reklámszíneit, karakterét, cégfilozófiáját divatos formába öltöztetve tükrözze vissza.

Fashion Corporate A forma- és munkaruházat is követi az aktuális divatirányzatokat, és bár nem változik szezononként, de a cégek néhány évenként új modelleket terveztetnek. Neves külföldi szakvásárokon a hostessek ruháit gyakran híres designerek tervezik, vagy exkluzív cégek kollekciójából kerülnek ki. Önálló divattervezők is egyre gyakrabban vállnak fel formaruha tervezést

Fashion Corporate

Munkahelyi öltözködés Az öltözködés a köztisztviselők, az üzletemberek életében nem magánügy. „Az elegancia, az egyszerűség luxusában rejlik.” /Balzac/

Munkahelyi öltözködés Ruhája szerint fogadják, esze szerint bocsátják el az embert – tatja a közmondás. Jó megjelenés fél siker – tartja egy másik. Jó megjelenés azt jelenti, hogy az alkalomnak megfelelően öltözködünk.

Munkahelyi és üzleti öltözet Női ruhatár Blézer + szoknya Kosztüm – nadrágkosztüm Komplé Ruha + blézer

Smart casual

Dress code Casual Hétköznapi ruházat – kizárja a sportos ruhadarabokat. Kicsit lazább, mint a hivatalos öltözet.

Munkahelyi és üzleti öltözet Tilos ruhadarabok Csípőig felhasított szoknya Mini szoknya Farmer Sztreccs nadrág Szabadidő ruha minden változata Strandruha Mély dekoltázs Extravagancia Feszülős blúz Fantáziamintás vagy necc harisnya Szabadon hagyott has Átlátszó blúz, vagy ruha, amely láttattja a fehérneműt

Munkahelyi és üzleti öltözködés Férfi ruhatár Öltöny – egy- vagy kétsoros Elegáns, jó minőségű sötétkék klub zakó + szürke nadrág Ing – színe harmonizáljon az öltöny színével Zokni – fél-lábszárig vagy térdigérő

Munkahelyi és üzleti öltözet Tilos ruhadarabok Garbó nyakú ing Bokazokni Farmer, farmering Susogós melegítő, szabadidő ruha Edző cipő

Dress code Smart casual Itt nincs megkötés, de a farmer és a tornacipő kerülendő. Férfi: szövetnadrág + ing + zakó Nő: elegáns nadrág + blúz

Smart casual

Dess code Business formal Megegyezik a semi-formallal, azaz 18 óra előtt elegánsabb, utána ünnepélyesebbek Ffi: 18 óra előtt öltöny, utána sötét öltöny + nyakkendő Nő: elegáns ruha, nem kivágott

Business formal

Dess Code Informal Hétköznapi viselet. 18 óra után elegánsabb. Ffi: ing+ nyakkendő+ nadrág és a nadrág színével nem feltétlen megegyező zakó. Nő: 18 óra után kicsit elegánsabb.

Informal

Dress Code Semi-formal 18 óra előtt elegánsabb, utána ünnepélyesebb. 18 óra előtt öltöny, utána sötét öltöny. Nőknek 18 óra előtt elegáns ruha, utána koktél ruha.

Semi-formal

Dress code Formal Elegáns öltözet 6 óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny + nyakkendő. Nőknél 18 óra előtt elegáns ru, nem fényes anyagból. 18 óra után koktélruha

Formal

Dress code Black tie Szmoking fekete csokornyakkendővel + dupla mandzsettás fehér ing díszgombbal + borjúbőr vagy lakkcipő Kisestélyi, vagy estélyi ruha keszty nélkül, vagy ujjatlan hosszú ruha stólával.

Black tie

Dess code White tie Frakk + speciális piké ing + mellény+ kézzel kötött nyakkendő + escarpen cipő+ hófehér nadrágtartó.. Nőknek nagyestélyi

White tie

VÉGE