Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Advertisements

Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik
„Útközben” – nyitókonferencia Budapest – szeptember 24. Új módszerek alkalmazási tapasztalatai esetismertetésen keresztül TÁMOP /
A támogató szolgálat célja a fogyatékossággal élő személy társadalmi kirekesztésének csökkentése, az önrendelkezésen alapuló önálló életvitel megkönnyítése,
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ Családsegítő Szolgálatának bemutatása Készítette: Varga TündeHeves,
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
ÉFOÉSZ FECSKE SZOLGÁLAT Kapocsi-Pécsi Anna szakmai vezető
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Miben ugyanaz, miért más?
Büntetés-végrehajtási
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Családi napközi.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Fogd A Kezem Alapítvány
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Lehetőségek a nagy létszámú
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Mi is az a társadalmi integráció?
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
Dr.Gazsi Adrienn november 6.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Fogyatékosok gondozása
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban.
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A támogatott lakhatás kihívásai
Családtámogató ellátások
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Idősek az idősekért Győrben
„Kastélykiváltás Berzencén”
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja Kulcsprogram A bemutatkozás után tisztázni kell, hogy a kérdéseket az előadás végén tehetik fel a hallgatók.

A támogatott lakhatás olyan életmód lehetősége, amely önkéntes alapon működő, egyedül, vagy a lakótársakkal együtt történhet a család, barátok, támogató szolgálat és a közvetlen lakókörnyezetben fellelhető egyéb segítségnyújtás formái.

A programot irányító alapelvek Jog az önálló élethez, valamint az önállóságukhoz szükséges támogatás biztosítása. 2. A személy jogainak tisztelete 3. A személy választási joga, hogy hol és kivel fog élni. 4. A döntések meghozásához szükséges baráti, családi ,pártfogói segítség biztosítása 5 Az összes szükséglettel kapcsolatos magas színvonalú, hozzáférhető gondoskodás 6 A fogyatékossággal összefüggő támogatás megjelenítése a közösségben, amely a társadalomi tudat formálását segíti Bebizonyítsuk, hogy az értelmi fogyatékkal élő személyek megfelelő támogatott környezetben képesek dönteni az életüket érintő kérdésekben.

A támogatott lakhatási program kulcselemei A személy szükségleteinek és akaratának megfelelő támogatás 2. A tapasztalatok figyelembe vétele és a családok 3. Személy központú tervezés- igazi otthon létrehozása

A támogatott lakhatási program kulcselemei Minőségi támogatások biztosítása, óvintézkedések Képzett támogató személyzet kialakítása A közösségi támogató háló létrehozása

A közösségi alapú szolgáltatás megszervezése Lakhatási szolgáltatás Lakhatást kiegészítő szolgáltatások Egyéb szolgáltatások „ Megmutatom, megcsináljuk Együtt, Te megcsinálod egyedül” A programban részt vevő mindkét fiatal a főzés rejtelmeivel szeretne megismerkedni. Hisz a félúton házakban ön ellátóak. Nagyon rendesen és aktívan részt vesznek a foglalkozásokon. A pénz ismeretével is jó úton haladnak, igaz a számolás még gondot okoz de a pénz felismerése már megy. Szertnének nagyobb önállóságot és ennek érdekében mindent meg is tesznek.

Részletezve Lakhatási szolgáltatás: lakás+ amit minden esetben kiegészít a lakhatást kiegészítő szolgáltatás. Lakhatás kiegészítő szolgáltatások: - felelős szakemberek által nyújtott állandó készenlét, - a lakáson belüli önálló életvitelt elősegítő támogatások - kísérés Nagyon fontos, hogy a felek között bizalmi viszony alakuljon ki, hisz bizalom nélkül nem működhet egy kapcsolat. A segítő személy ne mondja meg a fiatalnak, csak terelje a jó út felé.

Egyéb Szolgáltatás Információnyújtás Személyszállítás Személyi segítés Képzések, fejlesztések egyéni tervek alapján Munkavállalás segítése Családi támogatói szolgáltatás Kommunikiációt segítő szolgáltatások

Szolgáltatások biztosításának módja Lakhatást kiegészítő szolgáltatás Felelős szakemberek által nyújtott állandó készenlét A támogató szolgálatok kijelölt munkatársai biztosítják 0-24 órás időtartalomba A lakáson belüli önálló életvitelt elősegítő szolgáltatások a támogató szolgálat személyi segítői és a szolgáltatást segítő koordinátor.

Szakképzett munkaerő biztosítása A támogató szolgálatok személyi segítői szociális alapvizsgával rendelkeznek NSZFI 180 órás képzés+ ÉFOÉSZ 25 órás képzési programot biztosít

A kiválasztás Fizikai és egészségi állapot Értelmi képességek gyógypedagógiai felmérése Szociális állapot felmérése Motiváció vizsgálata

Az egyéni jövőtervek alapjai 7 pillér Önellátás ( személyi higiénia, étkezés, Kapcsolatok ( család, barátok párkapcsolat. Szociális helyzet ( anyagi körülmények, személyes iratok megléte) Oktatás Munkahely Önérvényesítés Szabadidő

A 7 pillér fontossága Mivel a rendszer tartósságát, s így a kliens önálló életét a 7 pillér szilárdsága biztosítja, így a programunk célja, a meglevő szolgáltatások segítségével minden egyes pillér szükség esetén történő megtámogatása Mindenkihez külön – külön elmenni és megismerni a családi környezetet. Nagyon fontos, hogy lássuk, kinek mi a szerepe a családban, és a tagok, hogyan viszonyulnak egymáshoz, és minél több információ gyűjtése egymásról.

Kulcsprogram a gyakorlatban Veszprém Megyei Önkormányzat Fogyatékos és Pszichiátriai Otthona Lesencetomaji intézményével megállapodást kötöttünk Mentorképzés 11 fiatal 60 órás elméleti képzése Lesencetomajon

60 órás Elméleti Képzés Anyaga Önismeret Önérvényesítés Támogatott Döntéshozatal Támogatott Lakhatás Kapcsolati szféra Együttélés, szabályok Konfliktus kezelés Vizsga

60 órás elméleti képzés

Kiválasztás

60 órás gyakorlati oktatás Anyaga Biztonság, kockázat, segítség kérés Baleset, tűz, krízishelyzetek Gazdálkodás Munkavállalás Ügyintézés Intimitás - Tervezés, megvalósítás - Egészséges életmód - Táplálkozás - Tisztálkodás, sport, öltözködés Háztartási ismeretek

60 órás Gyakorlati oktatás Megbeszéltük, hogy ki mit szeretne elérni a közeljövőben, és a cél elérése érdekében milyen lépésekre hajlandó. A változást mindenki nagy lelkesedéssel fogadta, hisz mindenki szeretne fejlődni, azonosulni egészséges társaikkal.

60 órás Gyakorlati oktatás

Megnyitó Mindenkinél rangsoroltuk a célokat, fontos, hogy ők mondják meg, hogy számukra a kitőzött célok közül melyik a legfontosabb, és mibe fektessük a legtöbb munkát

Élet a lakásban

Támogató Háló Létrejötte,működtetése Bolti eladó ÉFOÉSZ Gondnok Támogató Szolgálat Intézmény Szomszédok Hivatalok Mentorok Kulcs program koordinátor - Kalányos György - Iván Zoltán - Lózsi József

Leggyakrabban igényelt segítség Pénzkezelés Hivatalos ügyek intézése Szabadidő eltöltése Főzés

Így telt a nyár