Az anyagtudomány szerepe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lendkerekes energiatárolás szupravezetős csapággyal
Advertisements

Galvánelemek és akkumulátorok
FÉMEK HEGESZTHETŐSÉGE
LEO 1540 XB Nanomegmunkáló Rendszer
Digitális elektronika
Elektromos alapismeretek
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Az elektronika félvezető fizikai alapjai
A térvezérelt tranzisztorok I.
MOS integrált áramkörök alkatelemei
Készítette: Móring Zsófia Vavra Szilvia
Mojzes Imre – Mizsei János
CMOS technológia a nanométeres tartományban
Jó választás?.
REZGŐ TÜKRÖK A KVANTUMVILÁG HATÁRÁN
Az informatika alapjai
A számítástechnika és informatika tárgya
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
MŰSZEREK.
MIKROELEKTRONIKA 6. A p-n átmenet kialakítása, típusai és alkalmazásai
A hegeszthetőség fogalma Hegesztéssel kapcsolatos vizsgálatok
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Intelligens anyagok.
Mangáncsoport elemei.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar
MÁMI_71 rögvest kezdünk. MÁMI_72 kérem, kapcsolják ki vagy némítsák el mobiltelefonjaikat, hogy ne zavarják vele az előadást köszönöm!
Az anyagok közötti kötések
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
Anyagismeret 2. Fémek és ötvözetek.
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
NANOMECHANIKAI RENDSZEREK OTT, AHOVA A KVANTUM-KLASSZIKUS HATÁRT VÁRJUK Egyre könnyebb nanomechanikai oszcillátorok - rajtuk a megfigyelést segítő tükörrel.
Utazások alagúteffektussal
Elektromos áram.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Nanorészecskék fizikája, kvantumkémiai effektusok
Lesz-e szilíciumon világító dióda?
Megalehetőségek a nanovilágban
Villamos tér jelenségei
A félvezetők működése Elmélet
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Kutatóegyetemi stratégia - NNA NANOFIZIKA, NANOTECHNOLÓGIA és ANYAGTUDOMÁNY Dr. Mihály György Tanszékvezető egyetemi tanár Budapest november 17.
Aktív nanoszerkezetű anyagok
SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS ANYAGOK Polimer nanokompozitok
Nanoelektronika Csonka Szabolcs Fizika Tanszék, BME
SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS ANYAGOK NNA-P3 Projektbeszámoló
Virtuális méréstechnika a középiskolai kísérletező oktatásban
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Anyagtudomány I.é villamosmérnök
Nanotechnika az iparban és az autóiparban
Nanofizika, nanotechnológia, anyagtudomány Mihály György akadémikus Magyar Műszaki Értelmiség Napja május 13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Készítette: Gáspár Lilla G. 7. b osztályos tanuló
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
1 Termikus-elektromos eszköz a nanoelektronikában Áttekintés VO 2 háttérismeretek Termikus-elektromos eszköz a nanoelektronikában elmélet gyakorlat neuron.
Nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos találmánya és fejlesztése az energiaszolgáltatás és a szállítás területén.
Villamosipari anyagismeret
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Minőségbiztosítás a mikroelektronikában A monolit technika.
MISKOLCI EGYETEM. A TUDÁS ÉS KÖZÖSSÉG CAMPUSA Dr. Bányai Tamás DUÁLIS KÉPZÉS Logisztikai mérnöki BSc Gépészmérnöki és Informatikai Kar.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Helyük a periódusos rendszerben Felhasználásuk Közös tulajdonságaik Kivételek Szabadon mozgó elektronfelhő Fémes kötés.
EGYENÁRAM Egyenáram (angolul Direct Current/DC): ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben,
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
A jövő Készítette: Bodó Beáta
Direct Metal Laser Sintering – DMLS Fémporok lézeres szinterezése
A fizika mint természettudomány
14. Előadás.
Előadás másolata:

Az anyagtudomány szerepe Anyagismeret Az anyagtudomány szerepe

Az anyagtudomány szerepe a XX-XXI. század fordulóján Stratégia: anyag- és energiatakarékos rendszerek Reciklizálható rendszerek ! Kritikus tudományok: ·        energetika, ·        számítástechnika, ·        anyagtudomány, ·        környezeti stb. -technika (logisztika)

Anyagtudomány és technológia a fizikai, kémiai törvények anyagalakításra alkalmazása, "szerszámok" (akár atomi szinten) Technológia: szabályrendszer, amely reprodukálhatóan rögzíti a "szerszámok" működési tartományát A technológiák jellege építkező – (élővilág – kristálynövesztés) lebontó – (hagyományos megmunkálás)

Szerkezeti anyagok, funkcionális anyagok. I alapvetően a mechanikai, a szilárdságtani tulajdonságok, pl. szakító szilárdság, ill. kopás-, és/vagy korrózióállóság, de lehet fontos a biokompatibilitás, hőállóság, sugárzásállóság, stb. Legtöbbször az anyag tömbi tulajdonságai dominálnak a kiválasztáskor

Szerkezeti anyagok, funkcionális anyagok. II Funkcionális: Bármilyen külső hatásra (elektromos, optikai, mágneses, gravitációs, stb.) adott - elektromos - válasz A „funkció” lehet: fizikai, kémiai, biológiai elvű tulajdonság technológiai műveletek sorával kialakított számítás-, híradástechnikai, optikai stb. alkalmazás, mágneses, mechanikai, gravitációs stb. érzékelés. az "érzékelés" (jeladás) és/vagy a "beavatkozás" képessége

Trendek 2001

Frontvonalak Közlekedés, energiafaló Hibrid motorok, elektromos autó anyagai Akkumulátorok, tüzelőanyagcellák + fényelem Építőipar - a városi lét energia-krízise energiatakarékos építkezés mint minimum, „intelligens ház" mint cél a világítás forradalma – félvezetők, kisülések Villamos technológiák – több ág elektronikai, – kémiai, – bio- és biomimetikus, – orvosi rendszerek

Közlekedési eszközök anyagai hibrid motorok - 2-3 literes (széria) elektromos autó - automatizálási kérdés akkumulátorral nem az igazi üzemanyag napelemmel akkumulátorok - kicsi a tartalék, metastabil állapot tüzelőanyagcellák - hidrogén tárolás megoldandó ma, kőolaj bontással, még "10 literes" a kocsi

Építőipar Energiatakarékos építkezés előllítás: alu-acél-cement-beton-homok-hamu-talaj hőszigetelés, 75% megtakarítás „intelligens ház" mint cél (naptelepek, tetőcserépbe integrálva, sugárzásfüggő árnyékolás, stb.)

Egyéb területeken – pl. sporteszközök Csúcsteljesítmény szinte valamennyi területen Főleg a műanyagipar tekintetében: teniszütő, hajók, síléc, textiliák, stb. Fémek: golf-ütők, kard-tőr, korcsolya, Komplex: versenyautók

Miniatürizálás Nem csak a kis méret, hordozhatóság, a kis fogyasztás miatt is fontos. A megbízhatóság is fontos elem: minél több intelligenciát kell belezsúfolni a tokba, A hibák főleg az emberrel való kommunikáláskor lépnek fel. Elérhető 1010 lépésre egyetlen tévesztés, (redundáns szervezéssel) "Soft" hiba

Az öregedés Nemkívánatos atomi mozgásokkal függ össze. Főleg helyi melegedések okozzák. Jól tervezett áramkörnél ennek az esélye minimális. A mikroelektronika anyagai olyan tökéletesek, hogy pl. egy vékony, szigetelő oxidrétegben elhelyezett kis szilícium-szigetre helyezett, akár egy-két elektron évtizedig ott marad!

MOS (Metal-Oxide-Semiconductor) tranzisztor A kapuelektródra adott feszültség nyitja/zárja a f-ból a ny-be az áramot – attól függően, hogy milyen a Si vezetési típusa, ill. hogy az ún. többségi vagy kisebbségi "töltéshordozók" viszik az áramot. Kapu elektród "Vékony" SiO2 Csatorna Nyelő Forrás Si

Nanotechnológiák Informatika, hírközlés, optoelektronika Minden fizikai mennyiség, aminek két stabil állapota van, pl. spin egyelektron tranzisztor, kvantumpötty, "mesterséges atom"

Nanotechnológiák, II. Nagyfrekvenciás eszközök Lézerek Fizikai határok... A fizika, kémia átalakítja a biotudományokat

A nanotechnológia nem-informatikai ágai A pásztázó szondás módszerek – mint preparatív technika Kémiai: katalízis, a fullerén-, szén nanocső, bio-rendszerek Önszerveződéssel nanostrukturált tömbi anyagok, fémek, kompozitok, kerámiák, dielektrikumok Végső cél: az élővilág napenergiára alapozott "preparatív technikáját" a szervetlen világban alkalmazni, a kódolás-kiválogatódás ottani elveit megkeresni

Pórusos Si kvantumos fényemitter, elektrokémiai marással

E.Coli baktérium forgó zászlója 100000/perc, nanomotor

Irodalom …..szemelvények http://cosmo.supernova.hu/aszerk.htm Dr.Gyulai József: Anyagtudomány ea.– részlet