Http://terkepismeret.elte.hu alapján Térkép http://terkepismeret.elte.hu alapján.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MINTAPROJEKTEK A klímaváltozás A légkör összetevői, hőtágulás, atomenergia Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
Advertisements

FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL.
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
A prezentáció művészete
''Kis lépés egy embernek...'' Pillanatképek,az emberiség legnagyobb kalandjából.
Fény és hőmérséklet az iskolában Készítette: Kiss Marina 8.c, Tóth Eszter 8.c, Imeli Áron 11.c.
Erdőterületek felmérése távérzékeléssel
Mesterséges égitestek, űrkutatás, távérzékelés
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
Ez itt Magyar ország térképe
A térkép.
A TÉRKÉP.
Térképezési ismeretek
Térképészeti alapismeretek
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
Az űrhajózás kezdetétől napjainkig
Minden, matematikusi ismeretekkel fertőzött leendő mérnök számára alapvető kihívás, hogy a túlságosan egyszerű dolgokból többet hozzon ki. Így például.
Fizika Bevezető 6. osztály.
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Vállalatfinanszírozás
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
KÖRNYEZETI MONITORING
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP
A georeferálás pontossági kérdései
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Hornyák Mátyás József előadása
Minden, matematikusi ismeretekkel fertőzött leendő mérnök számára alapvető kihívás, hogy a túlságosan egyszerű dolgokból többet hozzon ki. Így például.
Készítette: Bodnár Attila
Mars Készítette: Vachaja József Bottyán János Műszaki Szakközépiskola
A NASA az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (National Aeronautics and Space Administration)., melyet október 1-jén.
A fenntartható nagyvadgazdálkodás tervezésének lehetőségei és korlátai.
A fenntartható nagyvadgazdálkodás tervezésének lehetőségei és korlátai.
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Holdraszállás.
Hubble.
Az űrhajózás fogalmai Készítette: Heiszler József
Adatnyerés a)Térkép b)Helyi megfigyelések c)Digitális adatbázis d)Analóg táblázatok, jelentések e)Távérzékelés.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
„Ezt a munkát bizony nem olvashatja olyan kevés tudású műveletlen ember, aki még földgömböt sem látott, s nem látta sem a rajta található párhuzamos, sem.
Dolgozat tudomanybol Tolnai Rebeka es Csoka Kinga NEPTUNUSZ
GPS az építőmérnöki gyakorlatban A helymeghatározás során alkalmazott koordináta-rendszerek.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Fogalmak Térben görbült felület: nem fejthető síkba
Zentai László, tanszékvezető TTK Nyílt nap, I. 27. Földtudományi alapszak - térképész szakirány A térképész.
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és GeoinformatikaiTanszék
Az Apollo-program A program célja Az első – és máig egyetlen – emberekkel végrehajtott űrkutatási program. Az Egyesült Államok 12 űrhajóst.
MŰHOLDAK Készítette: Varga Ákos Budapest,
HOLDRASZÁLLÁS Bánhidi Eszter
Űrkutatás magyar bélyegeken
Térinformatika adatok tudásbázisán alapuló kereső- motor IKTA / 2000.
TÁVÉRZÉKELÉSI ADATOK FELHASZNÁLÁSA AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN
Miről is lesz ma szóóó???* *: In memoriam TanKut.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Űrkutatás hét.
A közlekedés fogalma és rendszere
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Térinformatika Domján Ádám.
A Kheopsz piramis.
A tematikus térképek ábrázolási formái Zentai László: Térképészet
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
Fogalmak Térben görbült felület: nem fejthető síkba
Távérzékelés alapjai IV
5. Űrkutatás a Föld szolgálatában
Előadás másolata:

http://terkepismeret.elte.hu alapján Térkép http://terkepismeret.elte.hu alapján

Mi a térkép? Először kisebbített formában rajzolták, továbbá felülnézetből mutatja a felszíni formákat és az ember által a földfelszínen felépített tárgyakat. Képtelenség ugyanolyan méretben egy papírlapon lerajzolni egy bolygó felszínén található formákat, ezeket mindig le kell kicsinyítenünk.

Mitől térkép a térkép? A térkép olyan információkat is közöl nekünk, amelyeket egy légifényképről közvetlenül nem olvashatunk (Ilyenek például az utcanevek vagy épület rendeltetése (lehet múzeum, iskola, mozi stb, vagy egyszerű lakóépület). Ezenkívül, a térkép egyszerűsíti a légifényképen látható információt, és kihagyja azokat, amelyek a térkép rendeltetése szempontjából nem lényegesek. Színek, jelek, vonal- és betűtípusok felhasználásával a térképész eléri, hogy az ő műve olvasható, mindenki számára könnyen érthető legyen.

Hogyan készül? Egyáltalán nem egyszerű dolog "áttenni" a Föld (vagy más bolygó) felszíni formáit egy papírlapra, vagyis egy síkra. Ez ugyanolyan nehéz, mint egy narancsot egyenlő körcikkekre hámozni, és a héjdarabokat egymás mellé elhelyezni egy asztalon. Ez soha nem sikerül tökéletesen, a héjdarabokat nem tudod jól simítani az asztal síkfelületére

Vetületek típusai -mit (nem) torzítnak Síkvetület – egy pontot (pólus) mutat szépen

Kúpvetület Egy, a pólusok és az Egyenlítő közötti szélesség ábrázolására megfelelő

Hengervetület Egyenlítő ábrázolására célszerű

Megvan a vetület, de… A térképnek két lényeges eleme van, amelyek nélkül képtelenek lennénk megfelelően használni: ez a méretarány és a jelmagyarázat.

A kicsinyítés mértéke Minden térképen szerepelnie kell a méretaránynak. Enélkül nem tudhatjuk meg, mennyire kicsinyítették le az ábrázolt területet. Ha nincs meg ez az adat, akkor mi magunk nem tudunk légvonalban távolságokat mérni a térképeken. A térkép méretarányát arányszám formájában adják meg.

Kilométer- mérföld

Milyen térképek vannak? Méretarányuk szerint osztályozzuk a térképeket! Tartalmuk szerint osztályozzuk a térképeket! 

Méretarányuk szerint Egy térkép lehet: - nagy méretarányú (nagyon részletes, 1:10 000-ig ). - közepes méretarányú (kevésbé részletes, 1:200 000-ig). kis méretarányú (kis részletességű, 1: 200 000-től bármekkora mértékig). Egyszerű következtetni, hogy minél kisebb az arányszám (így is hívják a méretarányt) jobb oldalán olvasható érték (a valódi távolság), annál részletesebb lesz a térkép, és nagyobbnak tekintjük a méretarányt.

Tartalmuk szerint

Topográfiai (felszínrajzi) térkép Földrajzi térkép Tematikus térkép Turista-, autó- és várostérkép Földrajzi térkép   Közigazgatási térkép Tematikus térkép Hőmérséklet Népsűrűség

Tájékozódás térképpel Tájolóval É meghatározása

Tájoló nélkül

Kellemes őszi szünetet kívánok!

Lázár deák térképe

A világűr meghódítása

Mi kellett hozzá? Csillagászati ismeretek Technológiai fejlődés

Első űrutazók Jurij Gagarin 1961. április 12

Apollo-program: Az Apollo-program keretében 1969 és 1972 között 12 űrhajós járt a Holdon. Az emberes űrrepülések terén a Mercury- és Gemini-programok már az előkészületet jelentették az űrkutatás történetének legnagyobb vállalkozásához, a Hold meghódításához. 1969. július 20-án az Apollo-11 volt az első holdraszállás, Neil Armstrong és Edwin Aldrin űrhajósokkal. Összesen 15 Apollo űrhajó hagyta el a Föld felszínét. Értékes holdmintákat hoztak vissza, amelynek laboratóriumi megvizsgálása még tart, s információkat adhat a Hold geológiájának és a Naprendszer keletkezésének megértésére. Ezek a missziók az előkészítés, a tervezés és a kivitelezés diadalai voltak.

Space Shuttle Az amerikai űrrepülőgépek voltak a első teljesen újrafelhasznáható hordozóeszközök. Összesen hat ilyen űrrepülőgépet építettek meg, melyek közül öt repült a világűrben. 1981 óta száznál is több repülést hajtottak végre. Húsz évnyi működés során két űrrepülőgép semmisült meg: a Challenger 1986-ban és a Columbia 2003-ban. Ennek ellenére a NASA űrrepülőgép-programja sikeresnek mondható.

Űrállomások: Az Apollo-program lezárása után állították pályára az első, mintegy 80 tonnás amerikai űrállomást, a Skylab-et. 1981-től az űrrepülőgép üzembeállításával új korszak nyílt az emberes űrrepülések történetében. Az eddig végrehajtott 125 repülés során űrhajósok százai dolgoztak a világűrben. Eközben az oroszokkal együttműködve az amerikai űrhajósok gyakorlatot szereztek a hosszú időtartamú űrrepülésben is. A Skylab otthont adott a Nap, Föld, Hold megfigyelésének, valamint a súlytalanság vizsgálatainak is.

A TÁVÉRZÉKELÉS FOGALMA A távérzékelés azon technikák összessége, amelyek segítségével információt szerezhetünk a megfigyelés tárgyáról, anélkül, hogy azzal közvetlen fizikai érintkezése kerülnénk.

A TÁVÉRZÉKELÉS ALAPJA ÉS FAJTÁI A fényt a tárgyak a hullámhossztól függő mértékben módosítják (szórják, elnyelik, visszaverik) Fajtái: Felszín-közeli távérzékelés Légi távérzékelés Távérzékelés az űrből

A TÁVÉRZÉKELÉS FŐBB JELLEMZŐI A megfigyelt tárgyat nem befolyásolják A láthatatlan láthatóvá válik A megfigyelés során kvantitatív és kvalitatív adatokat is gyűjthetünk Általa térben, több dimenzióban felépített adatbázist nyerünk A kérdésfelvetéshez alkalmazkodik az észlelési mód és az adatfeldolgozási eljárás

A tárolt adatokból összehasonlító elemzés, változás vizsgálatok, a folyamatok nyomon követése lehetséges A nagy kiterjedésű területekről real-time adatgyűjtés valósítható meg Más módszerekkel elérhetetlen, megfigyelhetetlen területek is megfigyelhetők A rögzített felvételek a technika fejlődésével újra feldolgozhatók Olyan adatokat szolgáltat, amelyek a múltban nem voltak elérhetők

MŰHOLD PÁLYATÍPUSOK Forrás: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kice/0/16956/1

MŰHOLDAK: SPOT Forrás: http://www.agt.bme.hu/tutor_h/terinfor/t34a.htm

MŰHOLDAK: Ikonos Forrás: http://www.agt.bme.hu/tutor_h/terinfor/t34a.htm

BUDAPEST-hamisszínes Forrás: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kice/0/16956/1

GNV 1981 Forrás: http://www.fomi.hu/taverzekeles_oktatoanyag/

GNV 1994 Forrás: http://www.fomi.hu/taverzekeles_oktatoanyag/

ALKALMAZÁSOK: Pentagon 9/11

NOAA15

Fejlettség-világítás