Az állandó határozó és a vonzat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szeretem a könyvtáram!.
Advertisements

A mondatelemzés modern útjai
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
A mondat szintagmatikus szerkezete
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondattan: Összetett mondatok I.
A mondatok csoportosítása
Az összetett mondat.
Nagypeleske 2009 április 22. Az idén a gimnáziumi osztályok „Kontinensek versenyén” vettek részt a Föld Napja alkalmából. Az igazi örömet nem maga a verseny,
Tedd fel a kérdést magadnak: Miután elolvastad a levelet!!!
(Klikkelj nyugodtan tetszés szerint)
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Ilyenek vagyunk mi A NAGYPELESEKEI ÁLTALÁNOS ISKOLA II. OSZÁLYA.
A magyar igekötők kategóriájának a keletkezése, gyarapodása
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
A tárgyas szószerkezet
Fülemüle informatika verseny
A GYŐZTES.
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Egyszerű mondat elemzése
MINŐSÉGJELZŐ mondatelemzési gyakorlás
1. Mindig legyen egy dosszié a kezedben Azok a dolgozók mindig keményen dolgoznak, vagy éppen értekezletre igyekeznek… Akinek nincs semmi a kezükben,
A legerősebb kívánság      .
Tanári beírások – szülői válaszok
A GÖDÖR.
SQL, Relációs adatmodell
Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy küzdött, hogy testét kiszabadítsa.
A szintagmák 18. tétel.
Érvelés Technika Ziegler Zsolt
Buddhista logika és paradoxonok
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Az Élet Igéje október „Állhatatossággal fogjátok megmenteni lelketeket.” (Lk 21,19)
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
A H I D.
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Készítette: Bacsó Beáta
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke
Egy napon azt kérte az osztálytól a tanárnő, hogy minden osztálytársuk nevét írják föl egy lapra úgy, hogy a nevek mellett maradjon egy kis üres hely.
Kellenek-e kísérletek a nyelvészetben? É. Kiss Katalin NyTI február 25.
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
Fogalom Kérdezz! Felelek.
Szintagmatan és mondattan
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
Vicc 8 legjobb mondat a vezetésoktatóktól Avagy, amit ha hallunk akkor baj van…
jozefusz Andre Rieu A krónikás feljegyzései a nagy forradalmár életéből.
és a Venn-Euler diagrammok
Feltétel nélküli szeretet
INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.
Bölcsességek, aforizmák
Szintagmatan, mondattan 2.
Mondattípusok 9..
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
Gyakorló óra 5/12.
Felkészülés a nagy útra!
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Gyorsjelentés az érettségi eredményeiről július 12.
A szintagmák (szószerkezetek).
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Érvelések (helyességének) cáfolata
A melléknév (nomen adiectivum)
Előadás másolata:

Az állandó határozó és a vonzat

Mi a vonzat? Egy diákra sok tanár, tanárnő és sok más felnőtt hat. De egyik sem olyan fontos neki, mint a szülei. Egy jómódú tanár sokat jár taxival, intercityvel, repülőgéppel. De egyiket se szereti úgy, mint a saját Fordját. Hasonlóképpen egy alaptag is sokféle bővítményt hajlandó felvenni, de némely bővítmény nélkül meg se tudna lenni. Az alkalmi taxik a szabad bővítmények, a saját kocsi a vonzat. A jöttment felnőttek a szabad bővítmények, a szülő a vonzat. A vonzat tehát olyan bővítmény, amely szorosabban kapcsolódik az alaptaghoz, mint a szabad bővítmények. Állandó társa, hű fegyverhordozója az alaptagnak a jöttment bővítmények forgatagában.

Példák A kertben ráléptem egy gilisztára. Valahol ráléptem valamire. A valahol lecserélhető, jöttment taxi: lehet helyette valamikor, valahogyan, vagy épp semmi. Este ráléptem a gilisztára. Gyorsan ráléptem a gilisztára. Ráléptem a gilisztára. A valamire viszont nem lecserélhető és nem elhagyható. Nem mondhatjuk azt: A kertben ráléptem. Hiányzik a vonzat, mint a szüleink vagy a Fordunk. MIRŐL ISMERHETJÜK FEL A VONZATOT? MEGPRÓBÁLJUK KÜLÖNVÁLASZTANI AZ ALAPTAGTÓL

A szabad bővítmény leválasztható és kérdezhető, a vonzat nem. Sétáltam a giliszta mellett. Mi történt a giliszta mellett? Az történt a giliszta mellett, hogy sétáltam. Rálépett a gilisztára. Mi történt a gilisztára? Az történt a gilisztára, hogy rálépett. „GILISZTA MELLETT” SZABAD BŐVÍTMÉNY, „GILISZTÁRA” VONZAT Összevesztek a színpadon. Mi történt a színpadon? Az történt a színpadon, hogy összevesztek. Összevesztek a csonton. Mi történt a csonton? Az történt a csonton, hogy összevesztek. „SZÍNPADON” SZABAD BŐVÍTMÉNY, „CSONTON” VONZAT

A kiskertjében olvas. Mi történik a kiskertjében A kiskertjében olvas. Mi történik a kiskertjében? A kiskertjében az történik, hogy olvas. A kiskertjével foglalkozik. Mi történik a kiskertjével? A kiskertjével az történik, hogy foglalkozik.

A kötelező vonzat A vonzatot néha olyan erősen igényli az alaptag, hogy nem is hiányozhat a mondatból. Ilyenkor kötelező vonzatról beszélünk. Gondolkodik a terven. – ez vonzat, de nem kötelező. MERT: Gondolkodik. – ez magában is megáll. Én jártas vagyok a matematikában is. – ez vonzat, és azon belül kötelező. Én jártas vagyok. – ez így nem jó mondat. Én foglalkozom. – ebből is hiányzik a kötelező vonzat. Én olvastam. – ebből nem hiányzik a fakultatív vonzat (valamit)

Sok minden lehet vonzat Az állítmánynak például vonzata az alany, mert elképzelhetetlen egy állítmány alany nélkül. Ha nem nevezzük meg, akkor a rag nevezi meg az alanyt: mentem (én), megy (ő) A megy szóban a személyrag zérófokon áll. Épp az jelzi az E/3. személyt, hogy zérómorféma van a szó végén. A határozók is lehetnek vonzatok. Rálép a gilisztára – ez olyan helyhatározó, amely vonzat. Lépeget a gilisztán – ez nem vonzat. Olvassa a könyvet – ez olyan tárgy, amely vonzat. Olvas a szobában – ez nem vonzat. Vonzat az állandó határozó is. Az állandó határozó a vonzatok egy csoportja. Minden állandó határozó vonzat, de nem minden vonzat állandó határozó.

Miről ismerjük fel az állandó határozót? Három dologról: 1. Alakilag valamelyik konkrét határozót utánozza (hely, idő stb), de a jelentése teljesen más Pl.: Összevesztek az autón (pedig éppenséggel nem az autó tetején állnak), viccből mondta (pedig nem bújt bele a viccbe, hogy onnan beszéljen). 2. Idegen nyelvnél nem tudjuk automatikusan alkalmazni a megtanult kifejezéseket (mint pl. házban, autóban, szobába mindig in), hanem esetről esetre meg kell tanulnunk Pl.: az angol nem valamitől fél, hanem valaminek: afraid of 3. Az állandó határozó mindig vonzat